👉Jak zrobić domowy kebab w piekarniku❓
👉Jak zrobić domowy kebab na patykach❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1kg mięsa z udźca indyka
- 3 łyżki oliwy/oleju
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 2 duże surowe ziemniaki
- patyczki do szaszłyków
Przepis na FANTASTYCZNY domowy KEBAB drobiowy z indyka - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego kebaba z indyka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie marynaty i mięsa (dzień wcześniej lub min. 1 godzina):
Wymieszaj wszystkie sypkie przyprawy (sól, papryka słodka, czosnek granulowany, kumin, kolendra, pieprz czarny) [01:34, 01:47].
Mięso z uda indyka umyj, osusz i pokrój na cienkie kawałki [01:54, 01:58].
Wlej olej bądź oliwę [02:00] i porządnie wymieszaj mięso, aby pokryło się tłuszczem [02:07].
Wsyp przyprawy i porządnie wymieszaj [02:16].
Przykryj i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc, minimalnie na godzinę) [02:31, 02:41].
Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij mięso, aby się ociepliło [03:03].
Nadanie kształtu kebaba:
Odetnij końcówkę surowego ziemniaka, aby płasko leżał na brytfance [03:22, 03:27].
Wbij patyczki do szaszłyków w ziemniaka, tak aby przeszły na drugą stronę [03:38].
Nabij zamarynowane mięso na dwa patyczki, dbając o to, by kawałki zachodziły na siebie [03:53, 04:08].
Nabijaj bardzo ściśliwie, mocno dopychając mięso [04:21, 04:35].
Surową cebulę przekrój na pół [04:41, 04:46] i nabij na patyczki od góry, aby spiąć całość [04:54].
Pieczenie:
Domowy kebab jest gotowy [05:59]. Można go kroić na talerze i podawać np. z surówką [06:08].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗