poniedziałek, 16 października 2023

Przepis na domowy kebab

Domowy kebab

     Przygotowanie kebaba w domu różni się trochę od przygotowania w kebabiarni. 
   Przede wszystkim nie mamy takiego sprzętu. To jednak nie problem, bo można zrobić kebab domowy na patyku.

     👉Jak zrobić domowy kebab w piekarniku❓

     Dodatkowo stosując dietę rozdzielną, dietę keto lub też nisko-węglowodanową zrobimy kebab domowy na talerzu. Zamiast w picie, bułce to na talerzu z ogromną ilością warzyw.

     👉Jak zrobić domowy kebab na patykach❓

     Zapraszamy na przepis na domowy kebab z piekarnika.
 
     Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1kg mięsa z udźca indyka
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 2 duże surowe ziemniaki
  • patyczki do szaszłyków 
Przygotowanie:

Przepis na FANTASTYCZNY domowy KEBAB drobiowy z indyka - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego kebaba z indyka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie marynaty i mięsa (dzień wcześniej lub min. 1 godzina):

    • Wymieszaj wszystkie sypkie przyprawy (sól, papryka słodka, czosnek granulowany, kumin, kolendra, pieprz czarny) [01:34, 01:47].

    • Mięso z uda indyka umyj, osusz i pokrój na cienkie kawałki [01:54, 01:58].

    • Wlej olej bądź oliwę [02:00] i porządnie wymieszaj mięso, aby pokryło się tłuszczem [02:07].

    • Wsyp przyprawy i porządnie wymieszaj [02:16].

    • Przykryj i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc, minimalnie na godzinę) [02:31, 02:41].

    • Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij mięso, aby się ociepliło [03:03].

  2. Nadanie kształtu kebaba:

    • Odetnij końcówkę surowego ziemniaka, aby płasko leżał na brytfance [03:22, 03:27].

    • Wbij patyczki do szaszłyków w ziemniaka, tak aby przeszły na drugą stronę [03:38].

    • Nabij zamarynowane mięso na dwa patyczki, dbając o to, by kawałki zachodziły na siebie [03:53, 04:08].

    • Nabijaj bardzo ściśliwie, mocno dopychając mięso [04:21, 04:35].

    • Surową cebulę przekrój na pół [04:41, 04:46] i nabij na patyczki od góry, aby spiąć całość [04:54].

  3. Pieczenie:

    • Postaw kebaba na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) [05:23, 05:30]. Upewnij się, że cebulka jest mocno dociśnięta, aby wszystko było ściśnięte [05:30, 05:36].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [05:41].

    • Piecz około 80-90 minut (im grubszy kebab, tym dłużej) [05:46, 05:52].

Domowy kebab jest gotowy [05:59]. Można go kroić na talerze i podawać np. z surówką [06:08].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 11 października 2023

Przepis na pieczony camembert z pomidorami

Ser camembert

    To co zrobiła Agnieszka powaliło mnie na kolana... Tak jakby w geście proszenia - błagania o więcej! Więcej sera camembert pieczonego w piekarniku, więcej takich śniadań... 😃

    👉Jak zrobić SER CAMEMBERT pieczony z czosnkiem❓

    Wart zrobić taki ser, warto spróbować bo mogę zagwarantować, że jest tak pyszny, że zapałacie miłością do zapiekanego sera camembert z pomidorami i czosnkiem. 
    Zapraszamy na przepis na pieczony ser camembert z czosnkiem. 
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • ser camembert
  • kilka pomidorów
  • 3 duże ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na wspaniały ser CAMEMBERT pieczony z czosnkiem i pomidorami - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pysznego, ciepłego śniadania (lub kolacji/przekąski) z pieczonego sera camembert, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie sera:

    • Natnij wierzch sera camembert w krateczkę [01:15, 01:26]. Nacięcia muszą być wykonane ostrym nożem [01:30, 01:38].

    • Pokrój drobno jeden ząbek czosnku [01:45].

    • Wciśnij pokrojony czosnek w nacięcia na wierzchu sera, starając się go wsunąć jak najgłębiej [01:38, 01:58].

    • Camembert przełóż do naczynia, w którym będzie zapiekany [02:31, 02:36].

  2. Przygotowanie dodatków:

    • Pomidory pokrój na ćwiartki lub osiem części (w zależności od wielkości), usuwając twardą końcówkę [02:40, 02:46].

    • Pozostały czosnek pokrój (tym razem nie tak drobno) [02:18, 02:28].

    • Pomidory ułóż dookoła camemberta [02:48, 02:58].

    • Wciśnij między pomidorki czosnek i listki bazylii [03:14].

    • Dodaj na wierzch resztę pomidorów [03:28].

  3. Doprawianie i pieczenie:

    • Skrop ser i pomidory oliwą [03:36, 03:46].

    • Dopraw pomidory solą i pieprzem (sam camembert solisz tylko pośrednio z oliwy) [03:48, 03:58].

    • Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika (200°C) [04:02].

    • Zapiekaj 15 do 20 minut (maksymalnie), aż ser w środku się delikatnie rozpuści i będzie płynny [04:13, 04:21].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 28 września 2023

Przepis na jabłka w cieście


Jabłka w cieście naleśnikowym

 
Desery uwielbiają przede wszystkim dzieci... Chociaż wśród dorosłych nie brakuje też łasuchów. 

👉Jak zrobić jabłka w cieście❓ 

   Aby zaradzić takim zachciankom Aga proponuje prosty, szybki i tani deser. 
Zapraszamy na przepis na jabłka w cieście. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • budyń waniliowy bez cukru (proszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 420ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 4 jabłka
  • olej do smażenia
  • puder do posypania (u mnie z erytrytolu)
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne jabłka w cieście - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pysznego, szybkiego i taniego deseru z jabłek w cieście, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ciasta (masy na jabłka):

    • Połącz ze sobą najpierw suche składniki (mąkę, budyń waniliowy, proszek do pieczenia) i wymieszaj [01:21, 01:29].

    • Delikatnym strumieniem wlewaj mleko roślinne (ryżowe) i dokładnie mieszaj, aby pozbyć się wszystkich grudek [01:29, 01:40].

  2. Przygotowanie jabłek:

    • Obierz i pokrój jabłka na plastry o grubości około centymetra [01:51, 02:19].

    • Usuń środki nasienne [02:30].

  3. Smażenie:

    • Włącz patelnię i rozgrzej tłuszcz [02:49]. Tłuszczu powinno być tyle, by delikatnie przykrywał dno patelni [02:53].

    • Jabłka wrzuć do ciasta, aby porządnie się nim oblepiły [03:00, 03:08].

    • Gdy tłuszcz jest rozgrzany, kładź jabłka w cieście na patelnię [03:14].

    • Kiedy się zarumienią z jednej strony, obróć na drugą [03:19].

  4. Podanie:

    • Usmażone jabłka wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu [03:33].

    • Gotowe jabłka posyp pudrem (z erytrytolu, ksylitolu lub innym) [04:08].

Deser najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły [04:17, 04:20].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 26 września 2023

Przepis na chleb keto z mąki migdałowej


Chlebek keto 


   Wprawdzie od kanapek można się odzwyczaić - tak jak mi się przydarzyło, to nieraz można sobie zrobić frajdę na diecie rozdzielnej, keto lub niskoalkoholowej i zaserwować kanapeczki na chlebie bez tradycyjnej mąki... 

👉Jak zrobić chleb KETO z mąki migdałowej❓ 

   Robiliśmy już chleb keto, a dziś kolejna propozycja Agnieszki na następną wersję chlebka keto. 
Zapraszamy na przepis na chleb KETO z mąki migdałowej. 
 
 Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 4 jajka
  • 100g oleju kokosowego
  • 70g mąki migdałowej
  • 40g siemienia lnianego mielonego
  • 70g różnych pestek (u mnie słonecznik i siemię)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli 
Przygotowanie:

Przepis na chleb KETO z mąki migdałowej - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiego chleba keto (niskowęglowodanowego) z mąki migdałowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie składników suchych:

    • Wszystkie sypkie składniki (mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól, siemię lniane mielone, pestki słonecznika i siemienia) wsyp do jednej miski [01:00, 01:14] i dokładnie wymieszaj ze sobą [01:18].

  2. Przygotowanie składników mokrych:

    • Roztrzep jajka [01:41].

    • Do roztrzepanych jajek wlej rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy i dokładnie roztrzep [01:47, 01:58].

  3. Łączenie i pieczenie:

    • Do ubitych jajek wsyp suche składniki i dokładnie mieszaj [01:58, 02:10].

    • Gotowe ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej dowolnym tłuszczem i rozprowadź [02:10, 02:20].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez 50 minut [02:22].

  4. Studzenie i podanie:

    • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw chlebek na 15 minut [02:30, 02:33].

    • Dopiero po tym czasie wyjmij chlebek i wyciągnij go z foremki [02:33].

    • Chlebek można kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu [03:04].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 25 września 2023

Przepis na sos słodko kwaśny z cukinią do słoików na zimę


Sos słodko kwaśny do słoików 


  Jakby nie było nie ma nic lepszego od własnych domowych przetworów przygotowywanych z końcem lata i na jesieni na okres zimowy. 
   Nigdy w sklepie nie udało mi się kupić coś równie dobrego... Na pewno też nie było zdrowsze, bo wymagało przepisowych konserwantów chemicznych. 

👉Jak zrobić sos słodko kwaśny do słoików❓

   W mojej rodzinie od pokoleń przygotowywało się weki, słoiki i beczki z zapasami na zimę. Dziś więcej robi się w słoikach, a beczki przechodzą do historii. Tym razem do słoików Aga zapakowała sos słodko-kwaśny z cukinii, pomidorów🍅 i papryki🌶, a Wam serwuje przepis.
 
   Zapraszamy na przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików na zimę. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1500g cukini
  • 500g cebuli
  • 500g papryki (już po usunięciu pestek)
  • 600g pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 3 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego 
  • 0,5 szkl. octu spirytusowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej/ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na FANTASTYCZNY sos słodko-kwaśny z cukinią do słoików - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu słodko-kwaśnego z cukinią do słoików na zimę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie i odwadnianie warzyw:

    • Cukinię pokrój na ćwiartki, a następnie w grubsze plasterki [01:27].

    • Paprykę pokrój w paseczki lub większą kostkę [01:32].

    • Cebulę pokrój na ćwiartki, a później w piórka [01:35].

    • Wszystkie pokrojone warzywa zasyp solą, wymieszaj i zostaw na 2-3 godziny (lub dłużej) [01:47, 01:50]. Należy co jakiś czas je przemieszać, aby cukinia szybciej puściła sok [01:58, 02:29].

    • Odlej nadmiar soku z warzyw (najlepiej odsączyć całość na sitku) [04:42, 04:51].

  2. Przygotowanie pomidorów i zalewy:

    • W międzyczasie porządnie umyj i wyparz słoiki [02:37, 02:41].

    • Sparz pomidory i ściągnij z nich skórkę (dla ułatwienia delikatnie natnij pomidory) [02:50, 02:54].

    • Do garnka wlej ocet i wsyp cukier, a następnie podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się zagotuje [04:06, 04:17].

    • Pokrój czosnek (nie musi być bardzo drobno) [04:17].

  3. Gotowanie sosu (część 1):

    • Gdy zalewa octowo-cukrowa się zagotuje, wrzuć odsączone warzywa [04:51].

    • Dodaj sparzone i obrane pomidory oraz pokrojony czosnek [05:01, 05:04].

    • Gotuj warzywa przez 20 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu zagotowania [05:20, 05:31].

  4. Gotowanie sosu (część 2) i pakowanie do słoików:

    • Po 20 minutach dodaj curry, paprykę (słodką lub ostrą/chili), pieprz oraz przecier pomidorowy [05:41, 05:53].

    • Dokładnie wymieszaj i gotuj całość przez kolejne 10 minut [05:53, 06:15]. Co jakiś czas mieszaj.

    • W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą [06:01, 06:05].

    • Gorący sos nakładaj do wyparzonych słoików, zostawiając 1,5 do 2 cm wolnej przestrzeni od góry [06:42, 06:46].

    • Wytrzyj brzegi słoika do sucha i szczelnie zakręć nakrętką [07:05, 07:18].

  5. Pasteryzacja i przechowywanie:

    • Słoiki pasteryzuj przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania wody [07:23, 07:31].

    • Po wyjęciu odwróć je do góry dnem i zostaw do całkowitego wystudzenia [07:34].

    • Po wystudzeniu wynieś do chłodnej piwnicy [07:42].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 24 września 2023

Przepis na sałatkę cebulową z ogórkiem kiszonym


Sałatka z cebuli i jabłka

    Co jak, co, ale sałatki warto urozmaicać. Sałatka lub surówka, to podstawa każdego posiłku. Na dodatek dobrze jest jak jest zdrowa i to zdrowa do kwadratu... 
👉Jak zrobić sałatkę cebulową❓ 
   Jeśli chcemy coś zdrowego, to warto zrobić sałatkę lub surówkę z cebuli, a właściwie na bazie cebuli. Dlaczego? A no dlatego, że cebula jest w ścisłej czołówce warzyw, które poprawiają działanie systemu immunologicznego. 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę cebulową. 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 2 duże cebule najlepiej cukrowe
  • 3 małe jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • 5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienitą sałatkę cebulową z ogórkiem kiszonym i jabłkiem - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki cebulowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie składników:

    • Cebulę (najlepiej użyć łagodnej cebuli cukrowej) pokrój na ćwiartki, a następnie w drobne piórka [01:14, 01:21].

    • Ogórki kiszone pokrój w kosteczkę [01:21].

    • Umyj jabłka, usuń gniazda nasienne (nie obieraj) i pokrój w kosteczkę [01:25, 01:34].

  2. Mieszanie i doprawianie:

    • Wszystkie pokrojone składniki wymieszaj ze sobą w misce [01:56, 02:03].

    • Dodaj gęstą kwaśną śmietanę [02:03, 02:10].

    • Dodaj odrobinę soli [02:10].

    • Wymieszaj. Po wymieszaniu spróbuj i dosalaj w razie potrzeby [02:16].

  3. Schładzanie:

    • Wymieszaną sałatkę przełóż do mniejszej miski lub pojemnika [02:24].

    • Sałatkę musisz porządnie schłodzić przed podaniem, a najlepiej smakuje na drugi dzień [02:34].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 19 września 2023

Przepis na pierś z kurczaka pieczona w piekarniku

 Pierś z kurczaka🍗 pieczona w piekarniku


    Pierś z kurczaka🍗 z piekarnika na obiad, to świetna propozycja. Szczególnie wtedy gdy to mięsko jest aromantyczne, mięciutkie i soczyste.

    👉Jak zrobić pierś z kurczaka🍗 z piekarnika w naczyniu❓

    W dzisiejszych szalonych czasach większość ludzi będzie zainteresowana, jak zrobić pierś z kurczaka🍗 z piekarnika na szybko? Ta propozycja jest na prawdę szybka zarówno w przygotowaniu jak i pieczeniu.
    Zapraszamy na przepis na pierś z kurczaka🍗 z piekarnika.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
SOCZYSTA, MIĘCIUTKA i PACHNĄCA pierś kurczaka🍗 pieczona w PIEKARNIKU
 



Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy lub oleju 
Przygotowanie:

Przepis na soczystą pierś kurczaka pieczoną w piekarniku - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pachnącej, soczystej i mięciutkiej piersi kurczaka pieczonej w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięsa i marynowanie:

    • Pierś z kurczaka umyj i osusz, aby nie ociekała z wody [01:19, 01:24].

    • Przełóż pierś do naczynia żaroodpornego [01:38, 01:43].

    • Polej odrobiną oliwy (lub oleju) [01:43]. Rozprowadź tłuszcz po całej piersi, używając palców [01:48, 01:51].

    • Posyp przyprawami (majerankiem, czosnkiem granulowanym, pieprzem, papryką słodką lub ostrą i solą) z jednej strony [01:51, 02:05].

    • Obróć mięso i przypraw z drugiej strony [02:05, 02:30].

    • Przykryj i włóż do lodówki na minimum godzinę, aby się zamarynowało [02:37, 02:41].

    • Na pół godziny przed włożeniem do piekarnika, wyjmij mięso, aby się ociepliło [02:54].

  2. Pieczenie:

    • Piecz mięso w nagrzanym piekarniku (200°C) przez pół godziny [03:00, 03:06].

    • Jeśli chcesz, aby wierzch był delikatnie chrupiący, na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę [03:10, 03:14].

  3. Odpoczynek i podanie:

    • Po upieczeniu wyjmij mięso [03:28].

    • Nie rozkrawaj go od razu! Zostaw tak na minimum 5 minut, aby soki zostały w środku, a mięso było soczyste [03:38, 03:41]. Wcześniejsze rozkrojenie spowoduje wylanie soków i wysuszenie mięsa [03:41, 03:50].

URL do przepisu: https://youtu.be/fDxYo2O33GI


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 14 września 2023

Przepis na drożdżówkę ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 
    W wielu domach jest tradycja, że na niedzielę jako deser piecze się ciasto. U innych osób jest rzadziej i ciasto pojawia się od święta, czyli na święta i na imieniny czy też urodziny... 

👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKĘ ze śliwkami i kruszonką❓ 

    Obojętnie jak często robicie ciasto, a właściwie pieczecie ciasto, to możecie zrobić ciasto i wypróbować nowy przepis.
     Zapraszamy na przepis na DROŻDŻÓWKĘ ze śliwkami i kruszonką.
 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:
  • 260g mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • 20g drożdży
  • 30g cukru
  • 40g masła
  • 200ml słodkiej śmietanki (użyłam 12%)
  • śliwki
Kruszonka: 
- 40g mąki
- 30g erytrytolu
- 25g masła 

Przygotowanie:

Przepis na WSPANIAŁĄ i PUSZYSTĄ drożdżówkę ze ŚLIWKAMI i kruszonką - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania puszystej drożdżówki ze śliwkami i kruszonką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie rozczynu (drożdży):

    • Do drożdży i cukru wlej letnią słodką śmietankę [01:44].

    • Za pomocą łyżki rozpuść drożdże [01:54, 02:04].

  2. Wyrabianie ciasta:

    • Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę i mieszaj do połączenia się składników [02:04, 02:16].

    • Wlej roztopione i przestudzone masło [02:16, 02:22].

    • Dokładnie mieszaj, aby ciasto wchłonęło cały tłuszcz [02:29, 02:39].

  3. Formowanie i przygotowanie śliwek:

    • Gotowe ciasto przełóż do foremki (wcześniej wysmarowanej masłem) [02:39, 02:52].

    • Rozprowadź ciasto po całej foremce [02:52, 03:02].

    • Umyte i wypestkowane śliwki ułóż na cieście skórką do dołu [03:02, 03:10].

    • Śliwki delikatnie wciśnij w ciasto [03:10].

  4. Przygotowanie i dodanie kruszonki:

    • Do składników na kruszonkę (mąka, masło i erytrytol/inny słodzik) ugniataj palcami, aż powstanie kruszonka [03:27, 03:38].

    • Posyp kruszonką po wierzchu ciasta [04:07, 04:16].

  5. Pieczenie:

    • Zostaw ciasto do podrośnięcia (na 20 minut do pół godziny) [04:16, 04:26].

    • Wyrośnięte ciasto włóż do nagrzanego piekarnika (180°C) [04:26].

    • Piecz przez pół godziny – ma być rumiane [04:30].

    • Po upieczeniu zostaw do wystudzenia, a następnie kroi i podawaj [04:38].

URL do przepisu: https://youtu.be/vR18Mtl2pG8


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 12 września 2023

Przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym


Pieczarki faszerowane z piekarnika

    Warzywa i mięso, to świetna kompozycja. Oczywiści jeśli chodzi o takie warzywa, które mają niewielką ilość węglowodanów. Do tej grupy na pewno zaliczają się pieczarki. 

👉Jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym❓ 

    Faszerowanie pieczarek jet łatwe w zrobieniu. Natomiast cała kwintesencja smaku tkwi w przygotowaniu farszu, odpowiednim przyprawieniu mięsa. A jak to zrobić? To wszytko w filmie omówi i zademonstruje Agnieszka. 
    Zapraszamy na przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym. 
 
    Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 1/2 cebuli lub cała mała
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 9-10 sztuk dużych pieczarek
  • 130g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej w proszku
  • łyżka dowolnego tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na FENOMENALNE pieczarki faszerowane mięsem mielonym - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczarek faszerowanych mięsem mielonym z piekarnika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie farszu:

    • Rozgrzej patelnię z łyżką dowolnego tłuszczu [01:12].

    • Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż do zeszklenia [01:18, 01:44].

    • Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek [02:06].

    • Podsmażaj przez minutkę i dodaj mięso mielone [02:11, 02:22].

    • Oderwij ogonki od pieczarek (wcześniej je obierając).

    • Starte ogonki pieczarek na tarce na grubych oczkach [02:27, 02:39].

    • Gdy mięso jest już na wpół miękkie, dodaj starte pieczarki [02:48].

    • Podsmażaj razem, aż mięso będzie całkiem miękkie i wyparuje nadmiar wody z pieczarek [02:54, 03:07].

    • Dopraw pieprzem, solą i papryką [03:07, 03:26] i dokładnie wymieszaj [03:33].

    • Wyłącz kuchenkę i dodaj połowę żółtego sera [03:36, 03:39]. Wymieszaj [03:45].

  2. Faszerowanie i pieczenie:

    • Farsz nakładaj do kapeluszy pieczarek do pełna [03:50, 04:21].

    • Nafaszerowane pieczarki posyp teraz resztą żółtego sera [04:21, 04:34].

    • Tak przygotowane pieczarki włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, termoobieg) [04:34, 04:41].

    • Zapiekaj przez 20 minut [04:41].

  3. Podanie:

    • Gotowe pieczarki zdejmij z blachy [04:51]. Można je posypać zieleniną [05:01].

URL do przepisu: https://youtu.be/5HEFcLIGSKQ


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


czwartek, 7 września 2023

Przepis na szarlotkę sypaną

Sypana szarlotka

     NO! Tego jeszcze nie widziałem! Szarlotka w proszku, a po pieczeniu wyśmienite ciasto🥧 i gdybym nie widział, to bym nie uwierzył.

     👉Jak zrobić szarlotkę sypaną❓

     Mieszać łyżką🥄, to potrafię, chyba jak każdy cywilizowany człowiek. Ze ścieraniem jabłek🍏, to też jakoś by poszło. Najprostsze ciasto🥧 na świecie! Na dodatek bez wyrabiania... Każdy sobie poradzi z przygotowaniem takiej szarlotki. :) 
    Zapraszamy na przepis na szarlotkę sypaną.
 



Składniki:
  • 1szkl. kaszy manny (szklanka 250ml)
  • 1szkl. mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • 3/4szkl. ksylitolu (można zamienić na inny słodzik)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170g masła
  • 1,5kg jabłek (najlepiej kwaskowych typu antonówka, reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Przepis na pyszną szarlotkę sypaną - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szarlotki sypanej, z pominięciem listy składników, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie bazy sypkiej:

    • Do miski wsyp sypkie składniki (kasza manna, mąka, ksylitol/słodzik, proszek do pieczenia).

    • Dokładnie wymieszaj ze sobą całość.

    • Wymieszane składniki podziel na trzy w miarę równe części.

  2. Przygotowanie jabłek:

    • Obierz i zetrzyj jabłka na tarce.

    • Do startych jabłek dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.

  3. Składanie szarlotki (warstwowanie):

    • Przygotuj tortownicę (o średnicy 23 cm): dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.

    • Na dno wysyp pierwszą część sypkich składników i dokładnie ją rozprowadź.

    • Połóż połowę startych jabłek.

    • Wysyp drugą część sypkich składników.

    • Połóż drugą część jabłek.

    • Na wierzch wysyp ostatnią, trzecią część sypkich składników.

    • Na samą górę zetrzyj na tarce zimne masło.

  4. Pieczenie:

    • Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika (180°C).

    • Piecz około godziny.

    • Ważne: pod tortownicę podłóż blaszkę z wyposażenia piekarnika, aby ewentualny sok z jabłek nie wypłynął na dno.

  5. Podanie:

    • Po upieczeniu poczekaj, aż szarlotka wystygnie, a dopiero wtedy zdejmij obręcz i krój.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗