👉Jak zrobić chleb żytni z żurawiną❓
Link do filmu z przepisem
Jak zrobić CHLEB ŻYTNI na zakwasie z ŻURAWINĄ❓ - Przepyszny domowy chlebek - Prosty przepis
Składniki:
- 550g mąki żytniej typ 720
- ok. 200g aktywnego zakwasu żytniego
- 340ml wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 2 garście suszonej żurawiny
Przepis na CHLEB ŻYTNI na zakwasie z ŻURAWINĄ - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego chleba żytniego na zakwasie z dodatkiem żurawiny, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Wyrabianie ciasta:
Do aktywnego zakwasu żytniego wsyp mąkę żytnią [01:05, 01:27].
Wlewaj letnią wodę i zacznij wyrabiać ciasto [01:27, 01:36]. (Jeśli zakwas jest gęstszy, należy dodać więcej wody [03:34]).
Dodaj sól [01:36].
Wsyp suszoną żurawinę i wymieszaj [01:43].
Pod koniec mieszania wlej oliwę lub olej [01:53].
Mieszaj dokładnie, aż składniki połączą się w jednolitą konsystencję ciasta [01:53, 02:06].
Wyrastanie ciasta:
Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem [02:24].
Aby łatwiej rozprowadzić ciasto, zwilż łyżkę wodą i rozprowadź masę po całej foremce [02:38].
Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia [02:57].
Wyrastanie trwa od 3 do nawet 5 godzin (im cieplej, tym szybciej) [03:00, 03:08].
Ważne: Ciasto musi wyrastać w stałej temperaturze (nie w przeciągu) i musi ciut wystawać ponad foremkę [03:13, 03:26].
Pieczenie i studzenie:
Wyrośnięty chleb delikatnie posmaruj wodą (nie dociskaj) [03:58, 04:12].
Włóż chleb do nagrzanego piekarnika (220°C, grzanie góra-dół) [04:12].
Od razu po włożeniu i zamknięciu drzwiczek, zmniejsz temperaturę do 200°C [04:16, 04:22].
Piecz przez 45 minut (obserwuj, chleb ma być rumiany) [04:22, 04:32].
Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw chleb w środku na 5 minut [04:37, 04:46].
Po 5 minutach wyjmij chleb z foremki na kratkę, aby całkowicie wystygł [04:46, 04:59].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗










