Mus rabarbarowy to kolejny dodatek, z którego można zrobić deser,
śniadanie lub przekąskę na imprezę.
👉Jak zrobić mus z rabarbaru❓
Trochę cierpliwości i wszystko da się zrobić. Wystarczy opanować
krojenie nożem i mieszanie łyżką w garnku. Prawda że proste? W szczegóły
oczywiście wprowadzi Was Agnieszka.
Bułeczki czosnkowe, chleb rwany, czy pieczywo czosnkowe w jakiejkolwiek
postaci, to fantastyczna przekąska, przystawka, przegryzka - czy jak tam
sobie to nazwiecie. Fantastyczna bo można zjeść bez żadnych dodatków,
bo takie pieczywo już samo w sobie jest atrakcją.
👉Jak zrobić bułeczki czosnkowe❓
Tajemnica zrobienia pysznych, domowych bułeczek czosnkowych tkwi w
masełku, a dokładniej doprawieniu, przyprawieniu tego masełka czosnkiem i
innymi przyprawami. A potem to już z górki...
Zapraszamy na przepis na domowe bułeczki czosnkowe.
Frużelina, to fajna alternatywa dla tych, którzy lubią słodkości, a
dokładniej alternatywa dla dżemów.
👉Jak zrobić frużelinę domową bez cukru❓
Robi się na pewno szybciej niż dżem, bo nie trzeba totalnie rozgotować
truskawki. Dodatkowo dzięki takiej kr ótszej obróbce termicznej w tych
truskawkach pozostanie więcej naturalnych wartości, a dzięki pominięciu
cukru jest jeszcze bardziej zdrowa...
Zapraszamy na przepis na frużelinę domową bez cukru.
100g erytrytolu lub więcej jeśli truskawki są mało słodkie
35ml wody
Przygotowanie:
Z truskawek zdejmujemy szypułki, myjemy i osuszamy. Małe kroimy na pół, a duże na 4 części.
Truskawki wkładamy do rondla, polewamy sokiem z cytryny, wsypujemy erytrytol i delikatnie mieszamy. Rondel stawiamy na kuchnię i powoli podgrzewamy. Całość doprowadzamy do zagotowania i chwilę gotujemy (na wolnym ogniu). Truskawki mają zmięknąć ale się nie rozgotować.
W wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się truskawek. Cały czas mieszamy żeby nie powstały grudki. Czekamy aż na całej powierzchni pojawiają się bąbelki (czyli się zagotuje), frużelina zgęstnieje i zestawiamy z ognia.
Jeśli chcemy cieszyć się smakiem frużeliny w zimie, to taką gorącą przekładamy do wyparzonego słoika i szczelnie zamykamy. Słoik musimy zapasteryzować.
Frużelinę możemy zastosować do posmarowania racuchów, pankakes, naleśników, różnych ciast, tortów i deserów. Jeśli frużeliny nie będziemy pasteryzować, to w lodówce spokojnie wytrzyma przez kilka dni.
Dawno, dawno temu, za PRLu w domach i barach panowały, niczym król na dworze, dwa kotlety. Pierwszy, to schabowy, a drugi to mielony.
Ponieważ finezja ludzka nie ma granic, a sytuacja ekonomiczna ludzi się poprawiła, to oczekujemy więcej...
👉Jak zrobić kotlety kalafiorowe z piersią kurczaka❓
Dziś lista różnych kotletów zwiększyła się i sięga stąd do księżyca. Dzięki temu możemy zrobić różne kotlety, od typowo mięsnych, przez mięsno warzywne, po same warzywne.
Zapraszamy na przepis na kotlety kalafiorowe z piersią kurczaka.
Jak sprawić frajdę najmłodszym łasuchom? Najlepiej zrobić ciasto, a
skoro jest sezon na truskawki, to może być to ciasto drożdżowe,
drożdżówka z truskawkami.
👉Jak zrobić drożdżówkę z truskawkami i kruszonką❓
Wystarczy łyżka, miseczka, trochę składników i chwila mieszania by
zrobić ciasto i przejść do drugiego etapu. Walimy ciasto do foremki,
układamy artystycznie truskawki, według własnej wizji lub tak jak
Agnieszka. Zostaje wpakowanie brytfanki do piekarnika, poczekanie i
zjedzenie. Prawda, że prosta robota?
Zapraszamy na przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.
Od dziecka zawsze lubiłem zupę ogórkową. Może dlatego, że lekko kwaskowa
i dzięki temu miała jakiś charakter, nie tak jak kultowy rosół... Lub
najbardziej popularna zupa pomidorowa - tzw. zupa pielgrzyma.
👉Jak zrobić zupę kalafiorową❓
Zrobienie zupy kalafiorowej, to aspekt budzący moje zadowolenie, aż
ślinka mi już cieknie.... Zupa kalafiorowa, to zupa robiona z różnych
warzyw, jednak zawsze przebija się smak kalafiora...
Czy stanie się jedną z Waszych ulubionych zup? Sprawdźcie sami.
Byłem bardzo zdziwiony gdy Agnieszka zapowiedziała sałatkę ziemniaczaną. Powiedziałem:
- Już taką mamy na kanale i to w nie jednej wersji.
Na to Aga odparła!
- Tak, ale ta będzie z zielonym ogórkiem, takim świeżym, a nie kiszonym
👉Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków i ogórka❓
"Pal licho, jak to zrobić" (i tak zobaczycie na filmie) pomyślałem sobie.
"Bardziej ciekawe jest jak będzie smakowało?" A jedno mogę Wam
powiedzieć, że po dokładki była kolejka.
Zapraszamy na przepis na sałatkę ziemniaczaną z zielonym ogórkiem.
Z latem kojarzą nam się lody... A Tym starszym jak ja tylko w kolorze białemy bo takie były za czasów PRL...
Sorbet to fajna alternatywa dla lodów. Przede wszystkim dlatego, że są zdrowsze bo to praktycznie mielone owoce.
👉Jak zrobić sorbet truskawkowy❓
Tajemnica tkwi w tym co dodamy do truskawek i jak je uformujemy. A to wsztki zobaczycie w przepisie.
Zapraszamy na przepis na sorbet truskawkowy.
2 łyżki miodu lub więcej jeśli truskawki są mało słodkie
Przygotowanie: Z truskawek zdejmujemy szypułki, myjemy i osuszamy. Dobrze jest truskawki schłodzić (można nawet lekko zmrozić), wtedy szybciej sorbet nam się zamrozi.
Do blendera wrzucamy truskawki, dodajemy sok z cytryny, miód i całość dokładnie blendujemy.
Zblendowane truskawki przelewamy do foremek na lody, lub jednego większego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Jeśli sorbet robimy w pojemniku, to należy tak co godzinę przemieszać aby równomiernie się zamroził i wtedy łatwo nam będzie gałkownicą robić gałki. Aby sorbet był gotowy potrzebujemy 6 godzin (tyle czasu musi się mrozić w zamrażarce).
Można walnąć na grilla kawał mięcha lub kiełbasę, a można także trochę
włożyć pracy i zrobić pyszne szaszłyki z piersią kurczaka w marynacie
piwnej.
👉Jak zrobić szaszłyki z piersią kurczaka❓
Pamiętam czasy, gdy szczytem ekstrawagancji na grillu było przyprawianie
ziołami lub innymi posypkami.
Zapraszamy na przepis na szaszłyki z kurczaka w marynacie piwnej.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na takie kawałki, jakiej wielkości będziemy kroić warzywa.
Cebulę kroimy w piórka i wkładamy do pojemnika. Następnie wlewamy piwo i dodajemy przyprawy: majeranek, paprykę, czosnek, pieprz, sól, oliwę i sos sojowy. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i mieszamy. Pudełko zamykamy i wkładamy na całą noc do lodówki.
Możemy zamarynować mięso tego samego dnia, ale musi leżeć w marynacie chociaż 4 godziny.
Następnego dnia, na pół godziny przed robieniem szaszłyków, wyciągamy mięso z lodówki i wyjmujemy z marynaty, żeby się ociepliło.
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok.1cm. Papryki kroimy w sporą kostkę. Cebulę kroimy na ćwiartki i rozdzielamy.
Pieczarki jeśli są malutkie, to zostawiamy w całości. Jeśli duże, to kroimy na 3 lub 4 kawałki.
Na patyczki nabijamy pierś z kurczaka i rozdzielamy ją warzywami i pieczarkami.
Szaszłyki grillujemy z każdej strony po kilka minut.
Kapusta, a szczególnie młoda kapusta, to obok buraczków na ciepło moje
ulubione danie. Tym razem Agnieszka wymyśliła nową wersję obiadu i już
mogę stwierdzić, że był pyszny i poszedłem po dokładkę. Gdy poszła po
dziewczyny do szkoły, wdarłem się do kuchni niczym szpieg z krainy
deszczowców i zajumałem drugą porcję...
👉Jak zrobić młodą kapustę po węgiersku❓
Jeśli chcecie wiedzieć jak zrobić taką pyszną, młoda kapustę po
węgiersku, to koniecznie musicie obejrzeć przepis. Tylko pamiętajcie, że
trzeba zrobić duuuużo, bo cała wataha domowników zgłosi się po
dokładki...
Zapraszamy na przepis na młodą kapustę po węgiersku.
Tym razem trochę urozmaicenia. Czy kotlety zawsze trzeba smażyć? Czy
zawsze musi to być samo mięso?
👉Jak zrobić kotlety z brokułami i piersią kurczaka❓
Robimy zdrowsze kotlety czyli bez smażenia. Bez dodatkowej ilości
tłuszczu, który wsiąka podczas smażenia oraz część kotleta to warzywo. A
jak wiadomo warzywa są zdrowe... Smacznego!
Zapraszamy na przepis na kotlety z brokułami i piersią kurczaka.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i na łyżce tłuszczu smażymy na patelni. Po usmażeniu zostawiamy do wystudzenia.
Brokuł gotujemy na parze lub lekko osolonej wodzie (ma być al dente). Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia i dzielimy na małe różyczki.
Ogórek porządnie myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę.
Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy.
Z majonezu, jogurtu, soli i pieprzu robimy sos.
Do miski wkładamy ogórek, brokuł, pierś z kurczaka, połowę pestek słonecznika plus sos i mieszamy. Po wymieszaniu przekładamy do salaterki. Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę i sypiemy resztą słonecznika.
Sałatkę wkładamy do lodówki aby się schłodziła i jest gotowa do jedzenia.
Jakiś czas temu Agnieszka wprowadziła rolady i roladki. Mówiąc krótko
uwielbiam taką wersję kolacji. Jak tylko Agnieszka zapowie roladę to od
razu robię się łatwy i mówię TAK! Nie mogę się oprzeć pokusie na
Agnieszkowe roladki...
👉Jak zrobić roladę marchewkową❓
Najpierw trzeba zrobić ciasto, później upiec, a potem to już z górki... Zapraszamy na przepis na roladę marchewkową. Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Jeśli chodzi o mój gust najbardziej lubię proste, okrąglutkie bułeczki
beż żadnych upiększeń. Wzięło się to stąd, że bułeczki takie mogłem
przekroić na 3 i zjeść 3 kanapki z jednej bułki. Więcej warzyw itd., a
mniej węglowodanów...
👉Jak zrobić bułeczki z przedziałkiem❓
Jednak jak Agnieszka zrobi coś nowego, to zawsze chętnie spróbuję, a nuż
mi się coś odmieni...
520g mąki (użyłam orkiszowej typ 630, można zamienić na pszenną typ 650)
20g drożdży
300ml letniej wody
60 ml oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy olej. Ciasto porządnie wyrabiamy (mieszamy, zagniatamy aby go dobrze napowietrzyć). Ciasto wyrabiamy tak przynajmniej z 5 do 10 minut (ma być elastyczne gładkie i odchodzić od ręki). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy zagniatamy, aby ciasto odgazować. Następnie robimy wałeczek i dzielimy na 9 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę (bułeczkę) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i opruszonej mąką (zachowując odstępy bo bułki będą rosły).
Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia. Gdy już się napuszą (podrosną), to tępą stroną noża na środku robimy przedziałek. Robimy to z wyczuciem, aby nie przedzielić bułki na pół, a tylko zaznaczyć wgłębienie (przedziałek).
Tak przygotowane bułki poznańskie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 20 minut. Bułeczki mają być rumiane. Aby sprawdzić, czy są upieczone wystarczy postukać od spodu w bułeczkę, jeśli słyszymy głuchy dźwięk, to znaczy że są upieczone.
Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
Pamiętam czasy gdy wchodziły do sklepów zestawy przypraw do mięsa. Potem robiło się
marynaty... Teraz Aga robi podwójną opcję przyprawy. Po pierwsze jest
to marynata i dodatkowo karkówka przechodzi smakiem kiszonej kapusty i
nie tylko.
👉Jak zrobić karkówkę na kiszonej kapuście❓
Same przyrządzenie nie jest trudne. Mając taki film spokojnie zrobił bym
taka karkówkę z piekarnika. Kilka, może kilkanaście minut i potem
pieczenie, a piecze się samo.
Tak na prawdę mamy 2 przepisy!
Przepis na karkówkę
i drugi ukryty na
marynatę do karkówki.
Taką marynatę można wykorzystać do innych dań mięsnych pieczonych i grillowanych.
Zapraszamy na przepis na karkówkę w kiszonej kapuście z piekarnika.