niedziela, 18 czerwca 2023

Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem

Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków i ogórka?

   Byłem bardzo zdziwiony gdy Agnieszka zapowiedziała sałatkę ziemniaczaną. Powiedziałem:
 - Już taką mamy na kanale i to w nie jednej wersji.
Na to Aga odparła!
 - Tak, ale ta będzie z zielonym ogórkiem, takim świeżym, a nie kiszonym 
👉Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków i ogórka❓
 "Pal licho, jak to zrobić" (i tak zobaczycie na filmie) pomyślałem sobie. "Bardziej ciekawe jest jak będzie smakowało?" A jedno mogę Wam powiedzieć, że po dokładki była kolejka. 
 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę ziemniaczaną z zielonym ogórkiem. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • 2 ogórki zielone gruntowe
  • 550g młodych ziemniaków (mogą być również stare)
  • 1/2 cebuli czerwonej 
  • 4 łyżki oliwy 
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżeczka musztardy ostrej 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • natka pietruszki do posypania 
Przygotowanie:
    Ziemniaki jeśli mamy młode wystarczy wyszorować i ugotować na parze. Jeśli stare to ugotować w mundurkach, a po wystudzeniu obrać.
   Ziemniaki kroimy w pół plasterki, jeśli są małe to w plastry. 
   Ogórki porządnie myjemy i kroimy w pół plasterki.
   Cebulę kroimy w kostkę.
   Z oliwy, musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu robimy sos. Wszystkiego składniki dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita emulsja.
   Ziemniaki, ogórki, cebulę wkładamy do miski i polewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy i gotowe. Po wierzchu posypujemy natką pietruszki.
   Sałatkę wystarczy schłodzić w lodówce i jest gotowa do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 13 czerwca 2023

Przepis na domowy sorbet truskawkowy


Sorbet truskawkowy

    Z latem kojarzą nam się lody... A Tym starszym jak ja tylko w kolorze białemy bo takie były za czasów PRL... Sorbet to fajna alternatywa dla lodów. Przede wszystkim dlatego, że są zdrowsze bo to praktycznie mielone owoce.

    👉Jak zrobić sorbet truskawkowy❓

    Tajemnica tkwi w tym co dodamy do truskawek i jak je uformujemy. A to wsztki zobaczycie w przepisie. Zapraszamy na przepis na sorbet truskawkowy.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 500g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu lub więcej jeśli truskawki są mało słodkie 
Przygotowanie:
Z truskawek zdejmujemy szypułki, myjemy i osuszamy. Dobrze jest truskawki schłodzić (można nawet lekko zmrozić), wtedy szybciej sorbet nam się zamrozi.
Do blendera wrzucamy truskawki, dodajemy sok z cytryny, miód i całość dokładnie blendujemy. 
Zblendowane truskawki przelewamy do foremek na lody, lub jednego większego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Jeśli sorbet robimy w pojemniku, to należy tak co godzinę przemieszać aby równomiernie się zamroził i wtedy łatwo nam będzie gałkownicą robić gałki. Aby sorbet był gotowy potrzebujemy 6 godzin (tyle czasu musi się mrozić w zamrażarce).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 12 czerwca 2023

Przepis na szaszłyki z piersią kurczaka i cukinią w marynacie piwnej

szaszłyki z piersią kurczaka

    Można walnąć na grilla kawał mięcha lub kiełbasę, a można także trochę włożyć pracy i zrobić pyszne szaszłyki z piersią kurczaka w marynacie piwnej.

    👉Jak zrobić szaszłyki z piersią kurczaka❓

    Pamiętam czasy, gdy szczytem ekstrawagancji na grillu było przyprawianie ziołami lub innymi posypkami. Zapraszamy na przepis na szaszłyki z kurczaka w marynacie piwnej.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 800g piersi z kurczaka
  • 250ml piwa
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • płaska łyżeczka soli 
  • 1 cukinia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej lub żółtej
  • 3-4 cebule 
  • kilka pieczarek (starczyły mi 4 bardzo duże)
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na takie kawałki, jakiej wielkości będziemy kroić warzywa.
Cebulę kroimy w piórka i wkładamy do pojemnika. Następnie wlewamy piwo i dodajemy przyprawy: majeranek, paprykę, czosnek, pieprz, sól, oliwę i sos sojowy. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i mieszamy. Pudełko zamykamy i wkładamy na całą noc do lodówki.
Możemy zamarynować mięso tego samego dnia, ale musi leżeć w marynacie chociaż 4 godziny.
Następnego dnia, na pół godziny przed robieniem szaszłyków, wyciągamy mięso z lodówki i wyjmujemy z marynaty, żeby się ociepliło.
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok.1cm. Papryki kroimy w sporą kostkę. Cebulę kroimy na ćwiartki i rozdzielamy. 
Pieczarki jeśli są malutkie, to zostawiamy w całości. Jeśli duże, to kroimy na 3 lub 4 kawałki.
Na patyczki nabijamy pierś z kurczaka i rozdzielamy ją warzywami i pieczarkami.
Szaszłyki grillujemy z każdej strony po kilka minut.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 9 czerwca 2023

Przepis na młodą kapustę po węgiersku

Młoda kapusta po węgiersku

     Kapusta, a szczególnie młoda kapusta, to obok buraczków na ciepło moje ulubione danie. Tym razem Agnieszka wymyśliła nową wersję obiadu i już mogę stwierdzić, że był pyszny i poszedłem po dokładkę. Gdy poszła po dziewczyny do szkoły, wdarłem się do kuchni niczym szpieg z krainy deszczowców i zajumałem drugą porcję...

    👉Jak zrobić młodą kapustę po węgiersku❓

    Jeśli chcecie wiedzieć jak zrobić taką pyszną, młoda kapustę po węgiersku, to koniecznie musicie obejrzeć przepis. Tylko pamiętajcie, że trzeba zrobić duuuużo, bo cała wataha domowników zgłosi się po dokładki... 
    Zapraszamy na przepis na młodą kapustę po węgiersku.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1 mała główka młodej kapusty (do 1 kg)
  • 250g dobrej kiełbasy
  • 1 cebula 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 0,5 litra passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej lub słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 7 czerwca 2023

Przepis na szparagi z czosnkiem

szparagi z czosnkiem

   Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam potrawy z czosnkiem. Szczególnie te, do których trzeba ten czosnek podsmażyć. Już sam zapach pobudza apetyt...

    👉Jak zrobić szparagi z czosnkiem❓

    Mógłbym napisać podsmażyć czosnek i szparagi. Jednak jest jeszcze trochę detali, których nie można pominąć.
    Zapraszamy na przepis na szparagi z czosnkiem.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • pęczek szparagów zielonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 40g pestek słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. 60ml wody
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 6 czerwca 2023

Przepis na sałatkę z grillowaną cukinią

Sałatka z grillowaną cukinią

 
    Nie ma nic fajniejszego na lekką przekąskę lub kolację jak sałatka. Sałatka z porcją białka, które pomoże zregenerować nasz organizm podczas snu.

    👉Jak zrobić sałatkę z grillowanej cukinii❓

    Prosty przepis więc nie będzie problemu, aby taką sałatkę zrobić. Wystarczy kierować się wskazówkami Agnieszki i sałatka gotowa.
    Zapraszamy na przepis na sałatkę z grillowanej cukinii.
 
    Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 100g fety
  • 2 garście rukoli lub innej sałaty
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 30 maja 2023

Przepis na kotlety z piersi kurczaka i brokuła


Brokułowe kotlety z piersią z kurczaka

   Tym razem trochę urozmaicenia. Czy kotlety zawsze trzeba smażyć? Czy zawsze musi to być samo mięso?

 👉Jak zrobić kotlety z brokułami i piersią kurczaka❓ 

   Robimy zdrowsze kotlety czyli bez smażenia. Bez dodatkowej ilości tłuszczu, który wsiąka podczas smażenia oraz część kotleta to warzywo. A jak wiadomo warzywa są zdrowe... Smacznego! 
 
Zapraszamy na przepis na kotlety z brokułami i piersią kurczaka. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 1 brokuł
  • pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 320g)
  • 3 jajka 
  • 100g sera żółtego 
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz 
  • ok. 2 łyżki mąki kokosowej/migdałowej lub sojowej
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na surówkę z cukinii

Surówka z cukinii surowej

 
   Często jest tak, że jesteśmy przyzwyczajeni do jakiegoś warzywa, które jest przygotowywane dzięki obróbce termicznej. 
   Możemy się jednak zaskoczyć, gdy przełamiemy paradygmaty i wyjdziemy poza standardowe ramki społeczne. 

👉Jak zrobić surówkę z cukinii surowej❓ 

   Surówkę z cukinii można zrobić w dwóch wersjach, a dokładniej chodzi o formę przygotowania cukinii i o tym mówi Agnieszka, więc sami usłyszycie. 
 
   Zapraszamy na przepis na surówkę z cukinii... 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 2 młode cukinie 
  • czubata łyżka szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • czubata łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 28 maja 2023

Przepis na sałatkę z brokułem i świeżym ogórkiem

Sałatka z kurczakiem 


   Nie ważne, czy ktoś trenuje, czy nie, istotne jest by jeść odpowiednią ilość białka. 

👉Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i serkiem feta❓ 

   Można zrobić sałatkę, w skład której wejdą warzywa i pierś kurczaka i z taką propozycją przychodzi Agnieszka. 
 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę z kurczakiem i serkiem feta. 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 długi zielony ogórek
  • pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 280g)
  • 150g sera fety
  • 2 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu np. grecki
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona 
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i na łyżce tłuszczu smażymy na patelni. Po usmażeniu zostawiamy do wystudzenia.
Brokuł gotujemy na parze lub lekko osolonej wodzie (ma być al dente). Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia i dzielimy na małe różyczki.
Ogórek porządnie myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę.
Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy.
Z majonezu, jogurtu, soli i pieprzu robimy sos.
Do miski wkładamy ogórek, brokuł, pierś z kurczaka, połowę pestek słonecznika plus sos i mieszamy. Po wymieszaniu przekładamy do salaterki. Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę i sypiemy resztą słonecznika.
Sałatkę wkładamy do lodówki aby się schłodziła i jest gotowa do jedzenia. 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 23 maja 2023

Przepis na roladę marchewkową

Rolada marchewkowa

     Jakiś czas temu Agnieszka wprowadziła rolady i roladki. Mówiąc krótko uwielbiam taką wersję kolacji. Jak tylko Agnieszka zapowie roladę to od razu robię się łatwy i mówię TAK! Nie mogę się oprzeć pokusie na Agnieszkowe roladki...

    👉Jak zrobić roladę marchewkową❓

    Najpierw trzeba zrobić ciasto, później upiec, a potem to już z górki...
    Zapraszamy na przepis na roladę marchewkową.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem



Składniki:
  • 500g marchewki
  • 5 jajek wielkość M
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g masła
  • papryka mielona słodka 
  • sól
  • pieprz 
  • 250g serka śmietankowego (typu almette)
  • szczypiorek
  • kilka rzodkiewek
  • ewentualnie kilka plastrów szynki
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 21 maja 2023

Przepis na bułki poznańskie z przedziałkiem

Bułeczki na śniadanie

     Jeśli chodzi o mój gust najbardziej lubię proste, okrąglutkie bułeczki beż żadnych upiększeń. Wzięło się to stąd, że bułeczki takie mogłem przekroić na 3 i zjeść 3 kanapki z jednej bułki. Więcej warzyw itd., a mniej węglowodanów...

    👉Jak zrobić bułeczki z przedziałkiem❓

    Jednak jak Agnieszka zrobi coś nowego, to zawsze chętnie spróbuję, a nuż mi się coś odmieni...
    Zapraszamy na przepis na bułeczki śniadaniowe.
 
    Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 
 



Składniki:
  • 520g mąki (użyłam orkiszowej typ 630, można zamienić na pszenną typ 650)
  • 20g drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 
Przygotowanie:
     Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy olej. Ciasto porządnie wyrabiamy (mieszamy, zagniatamy aby go dobrze napowietrzyć). Ciasto wyrabiamy tak przynajmniej z 5 do 10 minut (ma być elastyczne gładkie i odchodzić od ręki). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy zagniatamy, aby ciasto odgazować. Następnie robimy wałeczek i dzielimy na 9 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę (bułeczkę) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i opruszonej mąką (zachowując odstępy bo bułki będą rosły).
    Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia. Gdy już się napuszą (podrosną), to tępą stroną noża na środku robimy przedziałek. Robimy to z wyczuciem, aby nie przedzielić bułki na pół, a tylko zaznaczyć wgłębienie (przedziałek).
    Tak przygotowane bułki poznańskie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 20 minut. Bułeczki mają być rumiane. Aby sprawdzić, czy są upieczone wystarczy postukać od spodu w bułeczkę, jeśli słyszymy głuchy dźwięk, to znaczy że są upieczone.
     Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 18 maja 2023

Przepis na pieczoną karkówkę na kiszonej kapuście

Karkówka w kiszonej kapuście

    Pamiętam czasy gdy wchodziły do sklepów zestawy przypraw do mięsa. Potem robiło się marynaty... Teraz Aga robi podwójną opcję przyprawy. Po pierwsze jest to marynata i dodatkowo karkówka przechodzi smakiem kiszonej kapusty i nie tylko. 

👉Jak zrobić karkówkę na kiszonej kapuście❓ 

   Same przyrządzenie nie jest trudne. Mając taki film spokojnie zrobił bym taka karkówkę z piekarnika. Kilka, może kilkanaście minut i potem pieczenie, a piecze się samo. 
   Tak na prawdę mamy 2 przepisy! 
  1. Przepis na karkówkę 
  2. i drugi ukryty na marynatę do karkówki. 
   Taką marynatę można wykorzystać do innych dań mięsnych pieczonych i grillowanych.
    Zapraszamy na przepis na karkówkę w kiszonej kapuście z piekarnika. 
 
   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1kg karkówki
  • ok. 600g kiszonej kapusty
  • 6-7 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • ok. 100ml wody
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 17 maja 2023

Przepis na tartę rustykalną z rabarbarem

Tarta rustykalna z rabarbarem

   Deser to posiłek, który najwięcej frajdy sprawia dzieciom, szczególnie wtedy gdy jest słodki. 
    Jednak nie trzeba przesadzać z cukrem i można pominąć ten element, tak jak zrobiła to Agnieszka. 

👉Jak zrobić tartę rustykalną z rabarbarem❓

 👉Jak zrobić ciasto bez cukru❓ 

   To proste można cukier zastąpić! I wszystko jest w filmie. 
   Zapraszamy na przepis na tartę rustykalną z rabarbarem.
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 150g masła
  • 280g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 łodyg rabarbaru (wszystko zależy od długości i grubości)
  • 2 czubate łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki erytrytolu
Przygotowanie:
   Z mąki, masła, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Ciasto możemy sobie zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.
   Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła (na grubość ok. 0,5cm). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z papierem na blaszkę.
   Kaszę mannę sypiemy na ciasto (zostawiamy 5cm brzeg bez posypywania kaszy).
   Rabarbar obieramy, kroimy na takie 1-1,5cm kawałki. Tak przygotowany rabarbar układamy na cieście i sypiemy erytrytolem (jedną czubatą łyżeczkę erytrytolu zostawiamy). Wolne brzegi ciasta zakładamy do środka i dociskamy. 
   Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Brzegi tarty smarujemy rozpuszczonym masłem i sypiemy erytrytolem. Masło, które nam zostało polewamy po rabarbarze.
   Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni (góra-dół). Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, ma być rumiana.
   Gotową tartę możemy jeść na ciepło i na zimno (gdy wystygnie).
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 14 maja 2023

Przepis na kotlety mielone z mozzarellą pieczone w piekarniku

Kotlety mielone

    Jestem fanem kotletów de volaille. Pewnie prędzej bym się nauczył jak robić kotlet de volaille niż zwykłego, klasycznego, tradycyjnego schabowego. Którego i tak nigdy nie zrobiłem. 
   Dlaczego? Bo popularny! Zawsze lubiłem eksperymenty i nowości na talerzu. 

👉Jak zrobić kotlety mielone z mozzarellą❓ 

   Taką nowość zrobiła Agnieszka, a jak zrobić, to już wszytko jest w filmie.... 
   Zapraszamy na przepis na kotlety mielone z mozzarellą.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 2 jajka M
  • opakowanie sera mozzarella w kulkach
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 kopiasta łyżka natki pietruszki
  • 100ml wody lub bulionu mięsnego/warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 11 maja 2023

Przepis na pieczarki w cieście piwnym

Pieczarki w cieście

    Pieczarki wyszły wyśmienicie, zjadłem i poszedłem biegać. Okazały się fit, a ja poprawiłem swój ostatni wynik na 10 km o 5 min i 20 sek. No dobra, nie od pieczarek poprawiłem wynik, jednak na pewno nie były zbytnim obciążeniem na żołądku...

    👉Jak zrobić pieczarki w cieście piwnym❓

    Tak jak kalafiora w cieście... No prawie tak samo bo ciasto inne... 
    Zapraszamy na przepis na pieczarki w cieście piwnym.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem Jak zrobić pieczarki w cieście piwnym na przystawkę - Przepis na przekąskę
 





Składniki:
  • 1 szklanka mąki, użyłam orkiszowej (szklanka o pojemności 250ml)
  • szklanka piwa
  • ok. pół kilograma małych pieczarek 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
Do mąki wsypujemy przyprawy: czosnek, paprykę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, wlewamy piwo i dokładnie mieszamy. Ma powstać ciasto, o gęstości gęstej śmietany. Gdyby było zbyt rzadkie, to dodać trochę mąki. 
Ciasto zostawiamy na 10-15 do odpoczynku. 
Pieczarki dokładnie czyścimy i obieramy. Jeśli są duże to kroimy na pół, lub na 4 części.
W rondelku rozgrzewamy olej, ma go być tyle aby pieczarki podczas smażenia mogły pływać.
Partiami wrzucamy pieczarki do ciasta, mieszamy aby pieczarki ze wszystkich stron oblepiły się ciastem, a następnie wkładamy na rozgrzany olej. Pieczarki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu wyjmujemy pieczarki na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Takie pieczarki wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno np. z dodatkiem sosu czosnkowego.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na kiełbaskę piwną z grilla

Kiełbaski w piwie z grilla

      Namówiłem Agnieszkę na zrobienie czegoś na piwie i mamy teraz już całą kolekcję. Kolejny przepis na marynatę z piwem. Tym razem to królowej grilla, czyli kiełbasy. 

👉Jak zrobić kiełbaski na grilla w marynacie piwnej ❓ 

Zrobienie jest proste, bo tylko 3 składniki marynaty tylko trzeba zaplanować i pamiętać by przygotować najlepiej dzień wcześniej. 
     Zapraszamy na przepis na kiełbaski w piwnej marynacie z grilla. 
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • szklanka piwa (250ml)
  • 1 duża cebula
  • 4 kawałki dobrej kiełbasy ok. 550g (użyłam podwawelskiej)
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w piórka i wkładamy do pojemnika. Wlewamy piwo, dodajemy sos sojowy i całość mieszamy.

   Kiełbaskę nacinamy z ukosa lub w krateczkę. Tak przygotowaną kiełbasę wkładamy do marynaty piwnej (zamykamy pojemnik) i zostawiamy na 3-4 godziny. Co jakiś czas obrócić kiełbaskę i od góry polać marynatą. Taką kiełbaskę możemy włożyć do lodówki i zostawić w marynacie nawet na całą noc.
   Po upływie 4 godzin kiełbasę wyjmujemy z marynaty i grillujemy. Co jakiś czas obracamy i kontrolujemy stopień wypieczenia.
   Ja i moi domownicy lubimy kiełbaskę mocno wypieczoną, więc dłużej trzymam na grillu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 7 maja 2023

Przepis na rybę zapiekaną ze szpinakiem i mozzarellą


Ryba zapiekana w piekarniku

  W życiu usmażyłem jedną rybkę, potem zdarzało mi się upiec. Wiadomo smażone nie zdrowe, a pieczone zdrowe. Tak mi w głowie zakodowano, więc do smażenia nie garnąłem się. Co najwyżej usmażyłem jajecznicę lub naleśniki.... 

👉Jak zrobić obiad zgodny z dietą rozdzielną❓ 

   Robiłem różne potrawy pieczone zanim Agnieszka się wprowadziła, a dzisiaj to Agnieszka włada w kuchni i ma dla Was nowy przepis na pieczoną rybę. Zapraszamy na przepis na rybę zapiekaną w szpinaku i mozzarelli.
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 450g filetów bez skóry (u mnie miruna)
  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ok. 250g mozzarelli (twardej)
  • 50ml śmietanki 30%
  • pieprz cytrynowy 
  • sól
  • pieprz czarny
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


piątek, 5 maja 2023

Przepis na drożdżówki z rabarbarem

 Drożdżówka z rabarbarem i kruszoną

    Drożdżówka to taka uniwersalna bułeczka, zazwyczaj na słodko, którą można zrobić na tysiąc sposobów. Jedną z filozofii urozmaicania drożdżówek, to drożdżówka sezonowa. 

 👉Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem❓

     Można zrobić drożdżówki z jagodami, czyli jagodzianki: https://youtu.be/dzVED2BwvH4 lub ze śliwkami: https://youtu.be/pfZ9-DDbkLk Mogą też być z: - truskawkami: https://youtu.be/hwu4iyckwwM - borówkami: https://youtu.be/p6APEuRatek - makiem: https://youtu.be/-_5dXsMiJ2k i to wszytko już jest na naszym kanale, a dziś do kolekcji dochodzą drożdżówki z rabarbarem.
     Zapraszamy na przepis na drożdżówki z rabarbarem. 
     Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 400g mąki (u mnie orkiszowa typ 630)
  • 20g drożdży
  • 230ml letniej słodkiej śmietanki (wystarczy 12%)
  • 40g masła
  • 3 łyżki cukru (można dodać więcej)
  • 9 płaskich łyżeczek erytrytolu 
  • kilka łodyg rabarbaru 
Przygotowanie:
    Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej śmietanki. Następnie dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania  wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
   Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą spłaszczamy na placek o grubości ok. 1cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. 
   Łodygi rabarbaru tniemy na 1cm kawałki.
   Gdy placki wyrosną, w każdym placku dnem szklanki wyciskamy dołeczek. W każdy dołeczek wkładamy rabarbar i posypujemy erytrytolem. Boki ciasta smarujemy śmietanką, a na rabarbar sypiemy kruszonkę.
   Gotowe bułeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) piekarniku przez 25 minut lub dłużej, aż będą rumiane. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. 



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 3 maja 2023

Przepis na focaccie z oliwkami i rozmarynem

Włoska focaccia

Nagraliśmy przepis i zacząłem montować film, a focaccia stygła... Zanim skończyłem już zaczęła znikać. Po zrobieniu renderingu filmu, focaccii już nie było.

 👉Jak zrobić focaccie z oliwkami i rozmarynem ❓

 Focaccie robi się łatwo, prosto i szybko. Gdybym miał zrobić z pamięci chleb żytni na zakwasie lub focaccie wybrałbym focaccie... i chyba wszytko jasne. Zapraszamy na przepis na focaccie z oliwkami i rozmarynem Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 20g drożdży
  • 350g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 3 łyżki oliwy plus jeszcze dodatkowo do posmarowania po wierzchu focaccii
  • 240ml letniej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • garść oliwek
  • rozmaryn
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy mąkę, sól, oliwę i wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, lejemy trochę oliwy i rozprowadzamy na papierze.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę. Brzegi ciasta składamy do środka, następnie skrapiamy oliwą i palcami rozklepujemy ciasto po blaszce na grubość ok. 1-1,5cm. Na wierzchu rozkładamy oliwki (lekko je dociskamy) i posypujemy rozmarynem.
Tak przygotowaną focaccie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 15-20 minut, ma być lekko rumiana.
Po upieczeniu focaccię wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Już po lekkim przestudzeniu możemy konsumować.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 30 kwietnia 2023

Przepis na żeberka w piwnej marynacie, pieczone na grillu


Żeberka piwne z grilla 


     Często myślałem o żeberkach w piwie, jednak nie miałem okazji spróbować. Postanowiłem udać się do domowego włodarza kuchni i zamówić żeberka.... 

👉Jak zrobić żeberka w piwie❓

 ... i Agnieszka zrobiła żeberka w piwie, tzn. w marynacie z piwem. A jak to zrobiła to jest cały przepis w filmie. 
   Zapraszamy na przepis na żeberka grillowane w marynacie piwnej.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 300ml piwa
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki oliwy/oleju
Przygotowanie:
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Do piwa dodajemy: sos sojowy, musztardę, paprykę, curry, majeranek, przeciśnięty czosnek, oliwę i całość dokładnie mieszamy. 
Potrzebne nam będzie pudełko z przykrywką. Na dnie układamy warstwę żeberek, polewamy przygotowaną marynatą, kładziemy kolejną warstwę żeberek i polewamy resztą marynaty. Pudełko szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny (można nawet na całą noc).  Pół godziny przed grillowaniem wyciągamy pudełko z żeberkami z lodówki aby się ociepliło i po tym czasie możemy zacząć grillowanie.
Żeberka grillujemy na średnim ogniu, co jakiś czas obracając z jednej strony na drugą. Jeśli grillujemy na grillu opalanym węglem, to dodatkowo żeberka polewamy marynatą, w której macerowało się mięso. 
Ja grillowałam na grillu elektrycznym, pierwsze 10 minut w temp. 180 stopni, a później zwiększyłam do 190 stopni. Co jakiś czas zamieniałam miejscami kawałki mięsa (robiłam roszady), aby żeberka równo się upiekły. Mniejsze kawałki zdjęłam wcześniej, aby się nie spaliły.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗