piątek, 22 lipca 2022

Przepis na sos 1000 wysp

Sos tysiąca wysp

     Sos można nazwać duszą potrawy. To od niego zależy, czy warzywa, sałatka lub kawałek mięsa będą smaczne, smaczniejsze, czy jeszcze bardziej smaczne. 

👉Jak zrobić sos tysiąca wysp❓ 

    Przygotowanie sosu tysiąca wysp jest bardzo proste i szybkie. Tak na prawdę do krojenia jest tylko cebulka w drobną kostkę, a reszta składników to tylko mieszanie razem i przyprawianie solą i pieprzem. 
   Zapraszamy na przepis na sos 1000 wysp! 
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • pół cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy lub octu jabłkowego/winnego
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 20 lipca 2022

Przepis na zupę owocową - wiśniową

Zupa wiśniowa z makaronem

     Przychodzi lato, jest gorąco i często się nie chce jeść, a jednak powinno. Na taką okazję idealna jest zupa owocowa, którą można zjeść na ciepło jak i na zimno... Taki chłodnik wiśniowy!

👉Jak zrobić zupę owocową z wiśni z kluskami ❓ 

    Aby zrobić zupę owocową z wisienkami można wybrać dwie opcje. Albo będzie, to zupa z kompotu albo ze świeżych wiśni. Agnieszka wybrała świeże wiśnie prosto z wisienki... Nawet złapałem ją na gorącym uczynku i zapytałem:
 - Gdzie idziesz?
 - Rwać wiśnie🍒! - i poszła dalej energicznie machając plastikowym pojemnikiem, który potem zobaczyliście na filmie. 
   Umyła wiśnie i oznajmiła nagrywamy przepis... A resztę już znacie.
   Zapraszamy na przepis na zupę owocową z kluskami.
 

Link do filmu z przepisem:

 



Składniki:
  • 500g wiśni
  • 1 litr wody
  • erytrytol lub inne słodzidło do posłodzenia
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 
  • ewentualnie słodka śmietanka
  • gruby makaron (muszelki, świderki itp.)
Przygotowanie:
     Wiśnie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy erytrytol (ilość dopasować do własnych preferencji smakowych). Stawiamy na kuchnię i czekamy aż się zagotuje. Od momentu zagotowania gotujemy ok. 4-5 minut na wolnym ogniu. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w kilku łyżkach wody i wlewamy pod koniec gotowania do garnka. Czekamy aż się zagotuje i zestawiamy garnek z ognia.
   Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
   Zupę podajemy z ugotowanym makaronem. Na talerz jeśli lubimy dodajemy słodką śmietankę (dodałam kilka łyżek śmietanki 30%).
   Taką zupę możemy zjeść na ciepło i na zimno. Idealnie pasuje na obiad w upalne dni.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 18 lipca 2022

Przepis na kalafior pieczony w piekarniku

Kalafior z piekarnika


    Jeszcze takiej formy kalafiora nie jadłem. Jeśli macie wątpliwość czy zrobić to szczerze polecam bo będziecie miło zaskoczeni. Agnieszce kalafior wyszedł super, a ponieważ przepis jest prosty to i wam też się uda... 

👉Jak zrobić kalafior pieczony w piekarniku❓

    Zrobienie tego kalafiora jest nie tylko proste, jest również szybkie! Tak szybkie że od razu trzeba włączyć piekarnik by się nagrzał. A potem robimy to co mówi Agnieszka... 
   Zapraszamy na przepis na kalafior z piekarnika.
 


Link do filmu z przepisem
 


Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
  • pół łyżeczki kminu mielonego
  • pół łyżeczki curry
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy i osuszamy. Przyprawy: czosnek, paprykę, kmin i curry dokładnie mieszamy.
Kalafior przekładamy do miski, polewamy oliwą i potrząsamy aby oliwa znalazła się na każdej różyczce kalafiora. Następnie delikatnie solimy, pieprzymy i potrząsamy. Posypujemy połową przygotowanych ziół, potrząsamy i wsypujemy drugą połowę ziół i znowu dokładnie potrząsamy, aby każda różyczka kalafiora oblepiła się przyprawami.
Kalafior przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (różyczki mają być luźno rozłożone) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni (góra-dół). Pieczemy ok. 35 minut. Gdyby kalafior za szybko się zaczął mocno rumienić, to należy obniżyć temperaturę.
Taki pieczony kalafior pasuje do drugiego dania lub jako przekąska i świetnie do niego pasuje sos czosnkowy.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


piątek, 15 lipca 2022

Przepis na kawę mrożoną


Kawa mrożona

     Na pewno jestem kawoszem, lubię kawę i Agnieszka o tym wie. Gdybym miał wybór w życiu, kawa czy piwo to na bank wybrał bym kawę. Piwo smakuje mi tylko w lato, gdy jest gorąco, a piwo jest zimne... Jak wiadomo kawa też może być zimna, a nawet mrożona. Kawa mrożona, to świetna alternatywa dla gorącej porannej kawy, kiedy już słońce stanie w zenicie i daje po garach. Wtedy można wyciągnąć wcześniej przygotowane składniki z zamrażalnika i zrobić pyszną mrożona kawę.

👉Jak zrobić mrożoną kawę❓ 

    Aby zrobić kawę mrożoną, trzeba ją wcześniej zaplanować. W zamrażalniku mogą być przygotowane wszystkie składniki. Nie koniecznie tylko na jedną kawę. Do tego jeszcze wiaderko schłodzonego espresso w lodówce i mrożona kawa gotowa w moment, zanim nagrzeje się ekspres do kawy... Zapraszamy na przepis na mrożoną kawę.
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 150ml mleka (użyłam mleka migdałowego), może być też mleko skondensowane
  • ok. 80ml podwójnego espresso lub zaparzonej kawy rozpuszczalnej 
  • gałka lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 7-8 kostek zamrożonej kawy
  • erytrytol, ksylitol lub cukier do posłodzenia kawy jeśli pijemy słodką
Przygotowanie:
Espresso po wystudzeniu wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Jeśli pijemy kawę słodką, to należy posłodzić według własnych preferencji.
Szklankę, w której będziemy robić kawę należy włożyć na parę minut do zamrażarki.
Na dno szklanki wlewamy espresso, następnie dodajemy zimne mleko, wkładamy kostki zamrożonej kawy i mieszamy. Na końcu nakładamy gałkę lodów i gotowe. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 13 lipca 2022

Przepis na cebularze

Domowe cebularze

 
   Chodziły za mną cebularze, a za Oliwką to biegały truchtem... W końcu Agnieszka zdecydowała się na zrobienie by uszczęśliwić rodzinę. Tak w ogóle, to temat zaczął się po bułeczkach cebulowych, a przypomniało mi się przy okazji bułeczek z truskawkami, które wyglądały i robi się podobnie: https://youtu.be/hwu4iyckwwM 😃 

👉Jak zrobić cebularze❓ 

    Prawie tak samo jak bułeczki truskawkowe, a przynajmniej na pierwszy rzut oka tak się może zdawać... Jeśli chcecie poznać tajniki przepisu, to trzeba obejrzeć film. Zapraszamy na przepis na cebularze.
 

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 480g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 290ml letniej wody
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 spore cebule
  • 50g oleju plus dodatkowe 4 łyżki do zeszklenia cebuli
  • łyżka suchego maku 
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na 4 łyżkach oleju (ma tylko stracić surowy smak). Zdejmujemy z ognia, delikatnie solimy, pieprzymy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody plus cukier. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wlewamy olej i wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie cały olej. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki i od miski. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości). 
   Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy składamy/ugniatamy. Robimy wałek, dzielimy na 8 części i z każdego kawałka formujemy kulkę, którą spłaszczamy (rozciągamy) na placek o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane placki układamy (zachowując odstępy) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placku dnem szklanki wyciskamy kółko (dziurkę). Do każdej dziurki wkładamy cebulę. Brzegi bułeczek smarujemy wodą i posypujemy makiem. Zostawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia.
   Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni (góra-dół). Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane.
Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Jemy jeszcze lekko ciepłe, chociaż na zimno również dobrze smakują.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
 
Subskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


poniedziałek, 11 lipca 2022

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową


Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową.


    Sałatka ziemniaczana, to bardzo sycąca sałatka, która jest idealna na gorące dni bo jemy ją na zimno najlepiej prosto z lodówki... 
    Na naszym kanale jest już kilka przepisów na sałatki ziemniaczane, a dziś Agnieszka prezentuje nową wersję, czyli sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową. Sałatka z fasolką szparagową, to fantastyczny przepis dla tych, którzy nie mogą jeść cebulki.

 👉Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową ❓

    Zamieniamy jeden składnik i sałatka z fasolką szparagową, to fantastyczny przepis dla tych, którzy nie mogą jeść cebulki. W poprzednich wersjach sałatki ziemniaczanej była cebula, a tym razem jej nie dodajemy i sałatka nabiera innego charakteru. Zapraszamy na przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową.
 

Link do filmu z przepisem
 



 



Składniki:
  • 5 sztuk średnich ziemniaków
  • 200g fasolki szparagowej
  • 3-4 średnie ogórki kiszone
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu i wystudzeniu obieramy ze skórki. Jeśli to są młode ziemniaki wystarczy je tylko wyszorować (nie obierać) i ugotować. Ziemniaki kroimy w większe kawałki (takie na raz do buzi).
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Fasolka ma być aldente. Po ugotowaniu przelać bardzo zimną wodą. Fasolkę kroimy w takie 3-4cm kawałki.
Ogórki kiszone kroimy w kostkę.
Z majonezu, śmietany, soku z cytryny plus przeciśnięty czosnek, sól i pieprz robimy sos - wszystko dokładnie mieszamy.
Wszystkie warzywa umieszczamy w misce: ziemniaki, fasolkę szparagową, ogórki kiszone, szczypiorek plus sos i dokładnie mieszamy. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę po zrobieniu należy schłodzić w lodówce (godzinę lub dłużej) i wtedy jest gotowa do jedzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 8 lipca 2022

Przepis na sałatę ze śmietaną


Surówka z sałaty i szczypiorku.

 
W prostocie tkwi geniusz i właśnie Agnieszka przypomniała sobie o jednej z najprostszych surówek jakie można zrobić z sałaty na obiad. Taką surówkę do obiadu znam od dzieciństwa i zawsze mi bardzo smakowała bo była: "mokra". Można ja zjeść od razu, gdy jeszcze chrupie oraz jak zmięknie i to była moja ulubiona wersja, czyli taka sflaczała... 

👉Jak zrobić SURÓWKĘ z sałaty❓ 

Surówkę z sałaty, niektórzy nazywają sałatką z sałaty, nie ważne jednak jak to nazwiemy, ważne by zrobić smacznie. Kilka składników, porwanie sałaty, doprawienie i zrobione. Czyli błyskawiczna surówka Zapraszamy na przepis na sałatkę z sałaty.
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • sałata masłowa lub inna
  • kilka łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki szczypiorku 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
     Sałatę myjemy i osuszamy. Najlepiej jest odwirować w wirówce. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy szczypiorek, sól, pieprz i śmietanę (tyle aby kawałki sałaty po wymieszaniu były oblepione śmietaną). Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.
     Surówka z sałaty najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu (jest chrupiąca), bo gdy leży robi się sflaczała.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 6 lipca 2022

Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami


Racuchy z truskawkami

   Racuchy drożdżowe jakie są każdy widział...    Racuchy to przysmak dzieciństwa, wspomnienie babcinej kuchni, deser świąteczny lub na niedzielę.
   Tym razem mamy do czynienia z nowym pomysłem Agnieszki, czyli racuchy z truskawkami. Dlaczego? Bo Agnieszka jest fanką truskawek, więc nie może zabraknąć racuchów z truskawkami.

👉Jak zrobić racuchy drożdżowe z truskawkami❓ 

   Racuchy to przysmak od pokoleń, a w zależności od pory roku i sezonu na konkretne owoce mogą być one urozmaiceniem dla fanów racuchów. Krótko mówiąc można je zrobić z różnymi owocami... Zapraszamy na przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami.
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 2 szklanki mąki o pojemności 250ml (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 15g drożdży
  • 1 łyżka cukru lub więcej jeśli lubimy bardziej słodkie 
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam owsianego)
  • ok. 200-250g truskawek 
  • tłuszcz do smażenia 
Przygotowanie:
   Do miski wkładamy drożdże, cukier i wlewamy trochę mleka aby rozpuścić drożdże. Następnie wsypujemy mąkę, resztę mleka i dokładnie mieszamy.
   Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. 
   Gdy minie pół godziny rozgrzewamy na patelni olej (wlewamy tylko tyle aby dno było przykryte) i smażymy racuchy (jedna łyżka ciasta, to jeden racuch). Racuchy smażymy na średniej mocy palnika, gdy z jednej strony się zarumienią, to obracamy na drugą stronę. Smażąc racuchy, co którąś partię dolewamy odrobinę oleju. Racuchy po upieczeniu możemy posypać zmielonym erytrytolem lub zwykłym pudrem i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 3 lipca 2022

Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto z rabarbarem i budyniem


   Jest sezon na rabarbar, a ja lubię rabarbar. Ciasto z budyniem i rabarbarem było przepyszne - skomentowała Oliwka, gdy zapytałem, co mam napisać? To fakt jest sezon na rabarbar i był już kiedyś przepis na ciasto z rabarbarem, a teraz nowa odmiana i mamy ciasto z rabarbarem i budyniem. 

👉Jak zrobić ciasto z rabarbarem i budyniem ❓

   Tak jak Agnieszka i zwróćcie uwagę na wskazówki, bo bez nich nie wyjdzie tak pyszne ciasto... Zapraszamy na przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem.
 

Link do filmu z przepisem:
 
 



Składniki:
  • ok. 400-450g rabarbaru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (na 0,5 litra mleka)
  • 3 łyżki erytrytolu lub innego słodzidła
  • 750ml mleka roślinnego (użyłam owsianego)
  • 350g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 200g masła
  • 50g smalcu lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Przygotowanie:


   Dwa budynie należy ugotować w 750ml mleka. Budynie rozprowadzamy w 2/3 szklanki mleka, a resztę należy zagotować z erytrtolem, (ksylitolem, cukrem). Ilość słodzidła należy dopasować według własnego uznania. Do gotującego się mleka wlewamy budynie. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu aż się chwilę pogotuje i zestawiamy z ognia aby wystudzić.
Z mąki, masła, smalcu (masło i smalec w temperaturze pokojowej), śmietany i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt sypkie, to dodać jeszcze łyżkę śmietany. 
   Ciasto dzielimy na dwie części, 2/3 do wyłożenia dna brytfanki, a 1/3 do zamrożenia i starcia na wierzchu ciasta.
   Brytfankę o wymiarach (20/35cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem dno i dookoła brytfanki robimy również rant (bok). 
   Wylepioną ciastem brytfankę wkładamy do lodówki i czekamy na wystudzenie budyniu i zamrożenie ciasta do starcia.
   Łodygi rabarbaru myjemy i obieramy z tej twardej skórki, a następnie kroimy na ok. 3-4cm kawałki.
Gdy mamy wszystko już gotowe, to do brytfanki wylewamy zimny budyń. Na budyń układamy kawałki rabarbaru (lekko wciskając) i na wierzchu ścieramy zamrożone ciasto. 
   Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 45 minut lub dłużej jeśli jest taka potrzeba. Ciasto ma być mocno rumiane. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ciasto możemy posypać zmielonym erytrytolem lub zwykłym cukrem pudrem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 1 lipca 2022

Przepis na sałatkę makaronową z brokułem

 

Sałatka makaronowa z brokułami

 
- Jaką rolę w życiu człowieka spełnia sałatka makaronowo-brokułowa? Zapytaj się mamy 
- Oliwko! Zaspokaja głód, zdrowa bo zawiera czosnek i sycąca bo zawiera makaron. 
-Tato jaką role w życiu człowieka spełnia sałatka makaronowa z brokułem, którą zrobiła mama? 
- Jest świetnym urozmaiceniem dla biegaczy na pasta party przed maratonem... 
A jakie jest Wasze zdanie? 

👉Jak zrobić sałatkę makaronowo-brokułową ❓

 Obejrzyjcie przepis i zróbcie tak jak Agnieszka robi, a na pewno będziecie zadowoleni... Zapraszamy na przepis na sałatkę z brokułami.
 

Link do filmu z przepisem
Sałatka makaronowa z brokułem -Szybka sałatka na pasta party -Przepis na sałatkę na imprezę -325





Składniki:
  • 1 brokuł
  • puszka kukurydzy
  • 350g grubszego makaronu (kolanka, muszelki, kokardki itp.)
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie lub na parze (ma być aldente). Ja gotowałam na parze przez 5 minut. Po ugotowaniu należy brokuł przelać zimną wodą w celu zahartowania. Następnie brokuł kroimy na mniejsze kawałki.
   Kukurydzę odsączamy z zalewy.
   Z majonezu, śmietany, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu robimy sos.
Makaron, brokuł, kukurydzę wkładamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, to doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Sałatkę wkładamy do lodówki na około godzinę aby się schłodziła i jest gotowa do jedzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 29 czerwca 2022

Przepis na pomidory pod pierzynką


Oryginalna sałatka.

Sałatka z pomidorów

 
   Znam wiele osób które regularnie smażą kotlety schabowe nie rozumiem takiego braku urozmaicenia menu. Takie urozmaicenie może dotyczyć też sałatek, dlatego Agnieszka regularnie wymyśla nowe sałatki i dzięki temu jest nowy przepis na sałatkę na grilla "pomidory pod pierzynką z mozzarellą" Przepis na pomidory pod pierzynką może być potraktowany nie tylko jako przepis na sałatkę do czegoś, ale również jako przekąskę lub lekkie danie obiadowe lub lekką kolacje.

👉Jak zrobić pomidory pod pierzynką❓ 

   Zrobienie sałatki "Pomidory pod pierzynką z serem żółtym" jest proste. Sekret zrobienia dobrej sałatki składa się z dwóch elementów, czyli zrobienia dobrego sosu oraz eleganckiego pokrojenia pomidorów i mamy pyszną, oryginalną sałatkę pomidorową. 
 

Link do filmu z przepisem
 

 


Składniki:
  • 4 sztuki dużych pomidorów (najlepiej malinowych)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g sera mozzarella 
  • łyżka szczypiorku 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Pomidory myjemy i kroimy w grubsze plastry. Ser mozzarella ścieramy na tarce na grubych oczkach. 
   Z majonezu, śmietany, soku z cytryny, przeciśniętego czosnku plus sól i pieprz robimy sos (wszystkie składniki dokładnie mieszamy).
   Plastry pomidorów układamy na półmisku, delikatnie je solimy i pieprzymy. Pomidory polewamy sosem, a na wierzchu sypiemy mozzarellę. Na końcu posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem i gotowe.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 26 czerwca 2022

Przepis na kisiel truskawkowy

Kisiel z truskawek


Osobiście preferuje kisiel na zimno i to tak od małego. Jednak można zjeść też na ciepło. Wszystko zależy od gustu. No dobra jeszcze trzeba mieć odrobinę silnej woli by poczekać aż taki domowy kisiel z truskawkami ostygnie... Amelka i Oliwka niecierpliwe i spragnione deseru z truskawkami zjadły na ciepło. 

👉Jak zrobić KISIEL Z TRUSKAWKAMI ❓ 

Warto zrobić według przepisu na domowy kisiel z truskawek. Domowy kisiel warto zrobić z całymi owocami, będzie się on różnił od takiego sklepowego z torebki, a przy okazji będzie zdrowszy i oryginalny.

Link do filmu z przepisem
 
 



Składniki:
  • 400g truskawek (bez szypułek)
  • 500ml wody
  • 1 łyżka erytrytolu lub innego słodzidła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, wkładamy do garnka (jeśli są duże to kroimy na pół), dodajemy erytrytol, wlewamy wodę (pół szklanki zostawiamy) i stawiamy na kuchnię. Od momentu zagotowania gotujemy na wolnym ogniu 6-7 minut, w międzyczasie dodajemy sok z cytryny. Jeśli kisiel lubimy bardziej słodki to należy dodać więcej erytrytolu. Skrobię rozpuszczamy w połowie szklanki wody, którą wcześniej zostawiliśmy.

Gdy truskawki będą już gotowe wlewamy skrobię i wystarczy aby całość się już tylko zagotowała. Kisiel rozlewamy do miseczek, jemy ciepły lub jak całkowicie wystygnie.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na młodą kapustę z masłem i bułką tartą

Młoda kapusta jak kalafior z masłem i bułką tartą. 


     Do tej pory taki obiad, czy też posiłek jadłem tylko w wersji z kalafiorem, czyli kalafior z masłem i bułką tartą. Teraz Agnieszka wprowadziła zmianę, czyli zastąpiła kalafior młodą kapustą. My staramy się unikać pszenicy, więc w naszym przypadku, w naszym przepisie bułka tarta jest zastąpiona mąką z ciecierzycy... 

👉Jak zrobić młoda kapustę z mąką z ciecierzycy❓ 

    Aby zrobić obiad na bazie kapusty i startując od tradycyjnego przepisu na kalafior z bułką tartą i masłem, musimy zamienić kalafior na młodą kapustę. Potem zamiast bułki tartej bierzemy mąkę z ciecierzycy i tylko poczciwe masło zostaje nadal w przepisie. Zostanie o ile do przepisu nie dorwie się weganin i nie zmieni na jakiś inny tłuszcz roślinny, to z tradycyjnego przepisu nie zostanie nic oprócz soli...

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • główka kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy lub bułki tartej
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
Przygotowanie:
    Z kapusty zdejmujemy brzydkie liście. Kroimy na 4 części i wkładamy do garnka z wodą z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i soli. Kapustę gotujemy ok. 25 minut, możemy gotować w całości, ale wtedy trzeba wydłużyć czas gotowania. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy i wyjmujemy na talerz.
    Na rozgrzaną patelnię wsypujemy mąkę z ciecierzycy i podprażamy do menu aż lekko zbrązowieje (cały czas mieszamy), wtedy dodajemy masło i trzymamy na ogniu aż się masło roztopi i gotowe. Tak przygotowaną mąką z masłem polewamy ugotowaną kapustę. Po wierzchu możemy posypać koperkiem i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 22 czerwca 2022

Przepis na bułeczki z truskawkami

Bułeczki drożdżowe z truskawkami.

   Przepisy na bułeczki na naszym kanale już są, jednak od nadmiaru głowa nie boli i teraz przepis na bułeczki z truskawkami. A dokładniej bułeczki z truskawkami i kruszonką. 

👉Jak zrobić bułeczki truskawkowe❓ 

    Warto pomyśleć o takim przygotowaniu by wyeksponować truskawki i były od razu widoczne. Można je schować do środka i będą niczym jagodzianki. Forma jaką wybierzecie zależy od Was, musicie tylko pamiętać, że truskawki puszczają dużo soku, więc forma, którą proponuje Agnieszka może okazać się strzałem w 10".
 


Link do filmu z przepisem





Składniki:
  • ok. 400-450g truskawek
  • 400g mąki
  • ok. 250ml słodkiej śmietanki (użyłam 12%)
  • 3 łyżki cukru (można dać więcej jeśli lubimy bardziej słodkie)
  • 20g drożdży
  • 40g masła 
  • 9 płaskich łyżeczek mąki kokosowej lub bułki tartej 
Przygotowanie:
    Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej śmietanki. Następnie dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Do wyrobionego ciasta na samym końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
   Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą spłaszczamy na placek o grubości ok. 1cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia. 
   Gdy placki wyrosną dnem szklanki wyciskamy dołeczek. W każdy dołeczek wsypujemy płaską łyżeczkę mąki kokosowej lub bułki tartej (w celu wchłonięcia soku z truskawek), układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Boki ciasta smarujemy śmietanką.
   Gotowe bułeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) piekarniku przez 25 minut lub dłużej, aż będą rumiane. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. 

   Przepis na kruszonkę w linku: 
 



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 20 czerwca 2022

Przepis na ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami na deser...

Ryż z truskawkami na śniadanie...

 
Tym razem 2 dania z jednego przepisu. Ryż z truskawkami może być na śniadanie na ciepło lub w postaci deseru. Śniadanie na ciepło, a deser na zimno. Jak zostanie po śniadaniu dla dzieci może być do kawki dla męża lub... po powrocie z pracy. 

👉Jak zrobić ryż z truskawkami❓

 Fenomenalne wykonanie. Jedno przygotowanie i dwie formy podania. Rożnica jest gdzieś na końcu i wszystko zobaczycie oglądając przepis do końca.
 

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 500g truskawek
  • 1 szkl. suchego ryżu
  • 750 ml. mleka roślinnego (użyłam owsianego)
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka erytrytolu lub innego słodzidła
  • szczypta soli
  • 8 łyżek wody
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


piątek, 17 czerwca 2022

Przepis na sałatkę grecką

Sałatka grecka

     Różne opcje sałatki greckiej widziałem i jadłem w życiu. Agnieszka w tym filmie zaproponuje trochę odmienną formę sałatki greckiej. 
     Sałatka grecka jest idealna na grilla, a jeśli ktoś nie wie, to jest, to również przepis odpowiedni dla wegetarian, czyli sałatka wegetariańska. 

👉Jak zrobić sałatkę grecką❓ 

    Wykonanie jest proste. Należy odpowiednio pokroić warzywa, ułożyć je w salaterce. W modny sposób zaserwować ser feta, polać sosikiem i gotowe - prawda, że proste? A jak to zrobić zobaczycie w filmie... 

 
 


Składniki:
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek
  • 2-3 liście sałaty lodowej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 200g fety
  • 90g oliwek czarnych drylowanych
  • pieprz
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na frytki z batatów

Frytki z batatów

 
Dawno dawno temu istniały sobie frytki, były to frytki z ziemniaków lub jak kto woli frytki z kartofli i nie maiły one żadnej konkurencji, żadnej alternatywy... Potem nadeszły czasy, w których pojawiły się różne frytki z warzyw, frytki z marchewki, frytki z selera itp. itd. i też frytki z batatów... Dziś mamy duży wybór różnorodnych frytek, które warto przygotować tylko po to by sprawdzić czy przypadną do gustu. A jak się spodobają to można robić częściej. Tak też może być z frytkami z Batatów 

👉Jak zrobić frytki z batatów w piekarniku❓ 

Przygotowanie frytek z batatów nie wiele różni się od zrobienia innych frytek z piekarnika

Link do filmu z przepisem





Składniki:
  • 1 kg batatów (przed obraniem)
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej lub słodkiej jeśli wolimy łagodny smak
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na sałatkę czosnkowo-ogórkową

Sałatka makaronowa


     Dziś sałatka z ogórkiem świeżym. Tania i fajna sałatka na bazie makaronu, a smak nadaje ogórek i oczywiście czosnek, który będzie składnikiem sosu do sałatki. 

👉Jak zrobić sałatkę makaronową z czosnkiem i ogórkiem❓

     Do zrobienia potrzeba trzech głównych składników, czyli makaronu, ogórków i czosnku i oczywiście trochę przypraw i znajomość odpowiednich proporcji, bo jak zwykle sekret tkwi w składnikach sosu do sałatki...
 


Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 2 małe ogórki lub jeden duży
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 250g suchego makaronu (świderki, muszelki, wstążki itp.)
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 13 czerwca 2022

Przepis na surówkę Coleslaw

Surówka COLESŁAW


    Pierwszy raz jadłem surówkę coleslaw w jakimś sieciowym fast-foodzie i zdecydowanie mi nie przypadła do gustu. Z tego powodu też myślałem, że to amerykańska surówka, a jednak jest to surówka europejskiego pochodzenia. Korzenie sięgają Rzymu, a nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsalade czyli surówka z kapusty. 

👉Jak zrobić surówkę coleslaw❓ 

    Przede wszystkim trzeba zrobić według przepisu Agnieszki. Dlaczego? Bo jeśli do tej pory Wam nie smakowała, tak jak mnie, to teraz zostaniecie fanami tej surówki, aż do wylizania miski i talerza po surówce. 
   Chociaż ja zacząłem od końca i zabrałem miskę, w której Agnieszka mieszała surówkę i już po próbie resztek sosu wiedziałam, że nadejdzie jakaś zmiana. Czyli zmiana mojego podejścia do surówki colesław dzięki wykonaniu Agnieszk.
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • pół główki młodej kapusty ok. 500g
  • 1 marchewka
  • pół cebuli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny, można zamienić na ocet jabłkowy/winny
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (użyłam śmietany 12%)
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
   W miseczce umieszczamy majonez, śmietanę, sok z cytryny plus sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby jeszcze doprawić solą i pieprzem. 
   Surówkę wstawiamy do lodówki na godzinę aby się dobrze schłodziła i jest gotowa do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 8 czerwca 2022

Przepis na sałatkę z selera naciowego

 

Sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i rodzynkami,

 
 to kolejna sałatka, która może być dodatkiem do obiadu lub daniem, albo przekąską. Czyli sałatka obiadowa, a także sałatka wegetariańska, Wyszła tak rewelacyjna, że mało nie doszło do rękoczynów, bo każdy chciał dokładkę sałatki z selera naciowego, jabłek i rodzynek oraz świetnego sosiku do sałatki... 

👉Jak zrobić sałatkę z selerem naciowym i jabłkiem❓ 

Trzeba zrobić tak by nie zabrakło. Wykonanie jest dwuelementowe:
  1. przygotowanie składników do sałatki 
  2. oraz przygotowanie sosu do sałatki
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 średnie słodkie jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany
  • 50g rodzynek
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i zostawiamy rodzynki do wystudzenia.
Seler i jabłko dokładnie myjemy i osuszamy. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Seler kroimy w cienkie plasterki, a jabłko w kostkę. 
Śmietanę, majonez, sok z cytryny plus pieprz i sól dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do selera, jabłka, rodzynek i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę posypujemy po wierzchu natką pietruszki. 
Sałatka po przyrządzeniu jest gotowa od razu do jedzenia, ale możemy ją schłodzić w lodówce i zjeść później.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗