niedziela, 26 czerwca 2022

Przepis na kisiel truskawkowy

Kisiel z truskawek


Osobiście preferuje kisiel na zimno i to tak od małego. Jednak można zjeść też na ciepło. Wszystko zależy od gustu. No dobra jeszcze trzeba mieć odrobinę silnej woli by poczekać aż taki domowy kisiel z truskawkami ostygnie... Amelka i Oliwka niecierpliwe i spragnione deseru z truskawkami zjadły na ciepło. 

👉Jak zrobić KISIEL Z TRUSKAWKAMI ❓ 

Warto zrobić według przepisu na domowy kisiel z truskawek. Domowy kisiel warto zrobić z całymi owocami, będzie się on różnił od takiego sklepowego z torebki, a przy okazji będzie zdrowszy i oryginalny.

Link do filmu z przepisem
 
 



Składniki:
  • 400g truskawek (bez szypułek)
  • 500ml wody
  • 1 łyżka erytrytolu lub innego słodzidła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, wkładamy do garnka (jeśli są duże to kroimy na pół), dodajemy erytrytol, wlewamy wodę (pół szklanki zostawiamy) i stawiamy na kuchnię. Od momentu zagotowania gotujemy na wolnym ogniu 6-7 minut, w międzyczasie dodajemy sok z cytryny. Jeśli kisiel lubimy bardziej słodki to należy dodać więcej erytrytolu. Skrobię rozpuszczamy w połowie szklanki wody, którą wcześniej zostawiliśmy.

Gdy truskawki będą już gotowe wlewamy skrobię i wystarczy aby całość się już tylko zagotowała. Kisiel rozlewamy do miseczek, jemy ciepły lub jak całkowicie wystygnie.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz