Pierwszy raz jadłem surówkę coleslaw w jakimś sieciowym fast-foodzie i
zdecydowanie mi nie przypadła do gustu. Z tego powodu też myślałem, że
to amerykańska surówka, a jednak jest to surówka europejskiego
pochodzenia. Korzenie sięgają Rzymu, a nazwa pochodzi z języka
niderlandzkiego od słowa koolsalade czyli surówka z kapusty.
👉Jak zrobić surówkę coleslaw❓
Przede wszystkim trzeba zrobić według przepisu Agnieszki. Dlaczego? Bo
jeśli do tej pory Wam nie smakowała, tak jak mnie, to teraz zostaniecie
fanami tej surówki, aż do wylizania miski i talerza po surówce.
Chociaż
ja zacząłem od końca i zabrałem miskę, w której Agnieszka mieszała
surówkę i już po próbie resztek sosu wiedziałam, że nadejdzie jakaś
zmiana. Czyli zmiana mojego podejścia do surówki colesław dzięki
wykonaniu Agnieszk.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- pół główki młodej kapusty ok. 500g
- 1 marchewka
- pół cebuli
- 2-3 łyżki soku z cytryny, można zamienić na ocet jabłkowy/winny
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (użyłam śmietany 12%)
- sól
- pieprz
Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
W miseczce umieszczamy majonez, śmietanę, sok z cytryny plus sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Surówkę wstawiamy do lodówki na godzinę aby się dobrze schłodziła i jest gotowa do jedzenia.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz