Do tej pory taki obiad, czy też posiłek jadłem tylko w wersji z
kalafiorem, czyli kalafior z masłem i bułką tartą. Teraz Agnieszka
wprowadziła zmianę, czyli zastąpiła kalafior młodą kapustą. My staramy
się unikać pszenicy, więc w naszym przypadku, w naszym przepisie bułka
tarta jest zastąpiona mąką z ciecierzycy...
👉Jak zrobić młoda kapustę z mąką z ciecierzycy❓
Aby zrobić obiad na bazie kapusty i startując od tradycyjnego przepisu
na kalafior z bułką tartą i masłem, musimy zamienić kalafior na młodą
kapustę. Potem zamiast bułki tartej bierzemy mąkę z ciecierzycy i tylko
poczciwe masło zostaje nadal w przepisie. Zostanie o ile do przepisu nie
dorwie się weganin i nie zmieni na jakiś inny tłuszcz roślinny, to z
tradycyjnego przepisu nie zostanie nic oprócz soli...
Link do filmu z przepisem
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- główka kapusty
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy lub bułki tartej
- sól
- 2 liście laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
Z kapusty zdejmujemy brzydkie liście. Kroimy na 4 części i wkładamy do garnka z wodą z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i soli. Kapustę gotujemy ok. 25 minut, możemy gotować w całości, ale wtedy trzeba wydłużyć czas gotowania. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy i wyjmujemy na talerz.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy mąkę z ciecierzycy i podprażamy do menu aż lekko zbrązowieje (cały czas mieszamy), wtedy dodajemy masło i trzymamy na ogniu aż się masło roztopi i gotowe. Tak przygotowaną mąką z masłem polewamy ugotowaną kapustę. Po wierzchu możemy posypać koperkiem i gotowe.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz