Kolejny przepis na warzywa, na które jest sezon. Dziś przepis - pomysł
co zrobić z młodej kapusty. Przepis na surówkę, czyli coś naturalnego,
zdrowego, na dodatek do obiadu. Dodatek, z którego może skorzystać każdy
w swojej kuchni, komponując swoje menu. Jeśli ktoś jest weganinem lub
wegetarianinem, to surówka z młodej kapusty może stanowić nie tylko
dodatek, może być głównym składnikiem dania.
👉Jak zrobić surówkę z młodej kapusty❓
Jest to jeden z najprostszych przepisów. Wystarczy pokrojenie kilku
składników, przyprawienie i wymieszanie.
Link do filmu z przepisem
Pomimo że mamy bazę czyli naleśniki z mąki migdałowej, to nie koniecznie
zrobimy naleśniki białkowe. Wszystko zależę od dodatków. Aby były to
naleśniki zgodne z dietą keto, Dietą Rozdzielną lub nisko-węglowodanową,
to musimy dobrać odpowiednie dodatki i skomponować całość.
Pierwsza
wersja naleśników to dodatkowo naleśniki wegetariańskie... a ostania do
zapiekania na patelni.
👉Jak zrobić naleśniki keto❓
Najpierw musimy mieć odpowiednie ciasto, czyli ciasto na naleśniki z
mąki migdałowej i taki przepis był w poprzednim filmie - https://youtu.be/H_A2I7d7YuQ Tera musimy przystąpić do komponowania naleśników i oczywiście wszystko jest w filmie
Link do filmu z przepisem
salami lub jakaś ulubiona wędlina (pierś z kurczaka)
serek śmietankowy
majonez
warzywa (pomidory, sałata, kiełki, ogórek itp.)
ser żółty
Przygotowanie:
Naleśniki smarujemy serkiem lub majonezem i kładziemy ulubione dodatki. Naleśniki z dodatkiem sera żółtego możemy podpiec na maśle na patelni.
Kolejny pomysł i przepis na zupę krem. Zupę krem można zrobić z warzyw
sezonowych, które w danym momencie obciążają półki w sklepach lub na
bazarkach w dużej ilości są akurat najtańsze... Taka zupa krem z warzyw,
to np. zupa krem szparagowa.
👉Jak zrobić zupę krem ze szparagów❓
Zupa krem ze szparagów, to opcja zarówno w wersji łagodnej jak i trochę
ostrzejszej. Dodatkowo jest to przepis dla wegetarian ponieważ jest to
zupa bez mięsa! Oczywiście jeśli zrobimy ją z bulionem warzywnym, a nie
mięsnym.
Link do filmu z przepisem
Cały sekret naleśników keto tkwi w mące, która nie może być
węglowodanowa tylko w grupie neutralnej lub białkowej. Do tej grupy
zalicza się mąka migdałowa. Dodatkowo nasze naleśniki będą bezglutenowe.
Naleśniki, to uniwersalne danie, które może być na śniadanie, obiad i
kolację.
Przygotowanie: Jajka wbijamy do miski plus szczypta soli i porządnie je ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, śmietankę (zużyłam 250ml, wszystko zależy od chłonności mąki), oliwę i całość dokładnie mieszamy. Zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dokładnie mieszamy i jeśli jest bardzo gęste to dodajemy jeszcze śmietanki lub wody. Ciasto ma być gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki.
Rozgrzewamy patelnię (należy ją natłuścić) i wlewamy porcję ciasta. Gdy brzegi ciasta się podpieką podważamy łopatką i energicznym ruchem obracamy na drugą stronę. Naleśnik podsmażamy z drugiej strony i gotowe. Ciasto naleśnikowe jest bardzo delikatne, dlatego ważna jest dobra patelnia, bo inaczej naleśniki mogą przywierać. Przed każdym naleśnikiem natłuszczamy patelnię.
Z ziemniaków można wy myśleć wszystko: przystawkę, zupę, pierwsze danie
składające się tylko z ziemniaków, deser...
Wszystkim jest znana zupa ziemniaczana, a dziś poznamy zupę krem z
ziemniaków
👉Jak zrobić zupę krem z ziemniaków❓
Sposób przygotowania jest podobny do innych zup krem i oczywiście ma też
swoje małe niuanse, które warto poznać, jak na przyprawy... Spokojnie!
Wszystko jest w...
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle na patelni. Gdy cebula jest gotowa dokładamy pokrojony czosnek i podsmażamy jeszcze całość przez minutę. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki (dwa ziemniaki zostawiamy), zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Dwa zostawione ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju (na złoty kolor jak frytki). Po usmażeniu ziemniaki zdejmujemy z patelni aby nie nasiąkały tłuszczem.
Ugotowane ziemniaki zostawiamy do lekkiego przestudzenia, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, a następnie całość dokładnie miksujemy. Po zmiksowaniu dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy i jeśli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę rozlewany na talerze, a na środek kładziemy wcześniej usmażone ziemniaki. Posypujemy zieleniną i gotowe.
Koktajle to odmiana dla sałatek i na dodatek nie trzeba ich gryźć.
Agnieszka proponuje drugą wersję koktajlu z jarmużu. Oczywiście jarmuż,
to baza do tego koktajlu i jeszcze dochodzą do tego mango i awokado oraz
kilka innych drobiazgów
👉Jak zrobić koktajl z jarmużu i awokado❓
Zrobić trzeba oczywiście szybko i z uśmiechem wkładając całe serce...
Trzeba pamiętać by było smacznie, a jak to zrobić to oczywiście jest na
filmie.
Przygotowanie: Pomarańczę i awokado obieramy ze skórki. Jarmuż porządnie myjemy. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (wody dodajemy tyle jakiej gęstości chcemy uzyskać koktajl) i miksujemy. Po zmiksowaniu koktajl jest gotowy do wypicia. Najlepiej taki koktajl spożyć zaraz po przygotowaniu, bo później ciemnieje (zmienia kolor).
To nie pierwszy przepis na ziemniaki z piekarnika, tym razem będą
ziemniaki harmonijkowe, a dokładniej ziemniaki harmonijkowe z
piekarnika!
Ziemniaki hasselback już same w sobie są atrakcją, więc nie muszą, ale
mogą być dodatkiem do obiadu.
👉Jak zrobić ziemniaki hasselback❓
Tajemnica przepisu na ziemniaki harmonijkowe tkwi w ich wyglądzie. Ok!
Jeszcze muszą być smaczne... Jednak ponieważ jemy najpierw oczami,
ziemniaki hasselback są idealnym pomysłem jeśli chcemy zrobić wrażenie i
zabłysnąć...
Czy zupa krem z pieczonych pomidorów, to też zupa pomidorowa? Miałem
okazję jeść pomidorówkę w tym tygodniu, bardzo popularną zupę, którą
zresztą też lubię. Dzięki temu miałem doskonałe porównanie i
zdecydowanie wygrywa zupa krem z pieczonych pomidorów. Ciekawostką tego
przepisu jest to, że można go zrealizować i podać zarówno w wersji dla
wegan jak i keto. Jak kto chce...
👉Jak zrobić zupę krem z pieczonych pomidorów❓
Tą zupę można zrobić na ostro! Taką wersję dziś jadłem i...
Przygotowanie:
Pomidory i zioła porządnie myjemy. Cebulę kroimy w półplasterki i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Pomidory kroimy na ćwiartki i usuwamy tylko zdrewniałą końcówkę. Ćwiartki pomidorów przekładamy do naczynia żaroodpornego (krojeniem do góry). Między pomidory wciskamy czosnek, po całym naczyniu rozkładamy bazylię i oregano, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie:
Szparagi myjemy osuszamy i usuwamy zdrewniałe końce (po wygięciu końcówki szparag sam się odłamuje w odpowiednim miejscu). Gotowe szparagi skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i dzielimy go na 8 równych kawałków. Na każdym kawałku ciasta (po przekątnej) kładziemy 2-3 szparagi i zawijamy.
Tak przygotowane szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy), smarujemy po wierzchu wodą i posypujemy sezamem.
Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni (góra-dół) lub 200 termoobieg i wkładamy blaszkę ze szparagami. Pieczemy około 20 minut, aż będą rumiane.
Po upieczeniu szparagi możemy jeść jeszcze ciepłe lub po wystudzeniu jako zimna przekąska.
Kolejna propozycja na koktajl warzywny dodatkowo z owocami... Kiedy
zbliża się lato można sięgnąć po coraz więcej świeżych i tanich warzyw i
owoców. A warzywa i owoce, to samo zdrowie, więc dla urozmaicenia można
je zjeść, a raczej wypić w postaci koktajlu...
👉Jak zrobić koktajl z selera naciowego i borówek?
Aby się coś nie znudziło warto zrobić na kilka sposobów. Tak więc dziś
Agnieszka proponuje kolejny przepis na jajka faszerowane. Tym razem
nagrała przepis na jajka faszerowane łososiem, a tak dokładniej, to
powinniśmy powiedzieć, że jest to przepis na farsz do jajek, lub inaczej
przepis na jajka faszerowane z łososiem.
Nie ma to znaczenia jak to
nazwiemy chodzi, o to by te jajka były pyszne...
👉Jak zrobić jajka faszerowane łososiem?
Sekret zrobienia jajek tkwi w dodatkach do farszu. Sam łosoś już nadaje
smaku jednak jeszcze bardziej podkręcają go dodatki lub ich brak. Mnie
samego podczas nakręcania zaskoczyło...
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Łososia zostawiamy mały kawałek do przybrania, a resztę drobno kroimy.
Jajka kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy łososia, szczypiorek, majonez, serek, doprawiamy pieprzem (jeśli jest taka potrzeba to również dodać sól) i całość dokładnie mieszamy. Możemy również farsz potraktować blenderem, ale nie jest to konieczne.
Tak przygotowanym farszem za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego napełniamy połówki jajek. Przybieramy kawałkiem łososia, koperkiem i gotowe.
Omlet, to kolejna potrawa, którą przygotowujemy z jajek. Nie jest tak
prosta jak jajecznica. Choć ja /Mariusz/ nie widzę dziś specjalnej
różnicy pomiędzy rozbełtaniem jajek na jajecznice, ubiciem ich na
omlet...
Za czasów mojej młodości i dzieciństwa zrobienie omletu, było
bardziej pracochłonne. Dokładniej cały sekret staropolskiego przepisu na
omlet tkwił w ubiciu białek
👉Jak zrobić omlet ze szpinakiem?
Dzisiaj kobiety ułatwiają sobie życie i powstała nowa forma omletu, z
nowym wykonaniem i taki przepis pokaże Wam Agnieszka.
Przygotowanie: Szpinak umyć i drobniej pokroić. Na patelni roztopić masło, wrzucić szpinak i podsmażyć do momentu aż straci swoją surowość.
Jajka wbić do miseczki, dodać wodę/śmietankę, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie roztrzepać widelcem (porządnie napowietrzyć).
Gdy szpinak będzie gotowy wlewamy masę jajeczną. Przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu podsmażamy do momentu aż się jajka zetną i będzie można przewrócić na drugą stronę. Po obróceniu trzymamy tylko chwilę do lekkiego podsmażenia i wykładamy na talerz.
Pierś z kurczaka lata temu stała się hitem i wyparła nawet kotlety
schabowe. Można ją przyrządzać na różne sposoby, bo wymagają tego gusta i
chęci smakoszy, jak i również różne diety.
Dlatego panierki zostały
wyparte i można zrobić szereg przepisów zgodnych np. z dietą rozdzielną
lub dietą keto...
👉Jak zrobić pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy po skosie w 1cm grubości paski. Następnie delikatnie solimy, posypujemy papryką, pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pierś chwilę podsmażamy na patelni na oleju z suszonych pomidorów (nie smażymy długo żeby nie wysuszyć mięsa). Dorzucamy starty lub przeciśnięty czosnek, pokrojone w paski suszone pomidory i zalewamy śmietanką. Dusimy pod przykryciem, a w tym czasie kroimy szpinak. Pokrojony szpinak wkładamy na patelnię i dusimy aż mięso i szpinak będą miękkie. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem. Całość trzymamy jeszcze z minutę na kuchni i gotowe.
Taka pierś z kurczaka wspaniale smakuje z ugotowanym na parze brokułem lub kalafiorem, czy też w towarzystwie innych warzyw.
Weekend, to dobry czas by zrobić coś w domu, najlepiej coś dobrego, coś
zdrowego, np. koktajl - zdrowy napój!
Pół wieku temu jak ktoś mówił o koktajlu, to głównie chodziło o coś z
alkoholem. Potem to się zmieniło i weszły koktajle owocowe, a potem
warzywne...
Jest to też jakieś urozmaicenie dla przesłodzonych napojów
ze sklepu, których teraz mamy cały multum, a nie jak kiedyś oranżada,
ptyś i mazowszanka. Najlepiej taki koktajl warzywny lub koktajl warzywno
owocowy zrobić samemu i wiemy, że jest zdrowy i nie zawiera
konserwantów.
Przygotowanie: Warzywa i gruszkę porządnie myjemy. Z gruszki usuwamy tylko gniazdo nasienne. Warzywa i gruszkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, siemię lniane i wodę (wody dodajemy tyle jakiej gęstości koktajl chcemy uzyskać, gęsty lub rzadki). Całość dokładnie miksujemy i gotowe.
Najlepiej spożyć koktajl od razu po przygotowaniu, bo później ciemnieje.
Co jakiś czas wyskakują restauracje z jakąś modną kuchnią. Pamiętam
czasy gdy były bary mleczne i restauracje... Potem zaczęły otwierać się
restauracje rożnych kuchni świata i jedna z pierwszych modnych była
kuchnia włoska.
Dziś właśnie taki przepis z kuchni włoskiej, a
dokładniej z kuchni Włoch północnych, czyli risotto. W naszym przypadku
będzie to risotto z cukinią!
ok. 1 litr bulionu warzywnego (może być też mięsny)
starta skórka z małej cytryny
3 łyżki oleju/oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dokładamy pokrojony czosnek i smażymy razem przez minutę. Następnie na patelnię wsypujemy ryż i całość podsmażamy przez 2 minuty (mieszamy).
Po tym czasie na patelnię wlewamy bulion (niedużymi partiami) i dokładnie mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion to znowu dolewamy.
Bulion dolewamy tak do momentu aż ryż zrobi się prawie miękki. Wtedy do ryżu dokładamy startą na dużych oczkach cukinię, zioła prowansalskie, skórkę z cytryny i całość podsmażamy przez 5 minut (pamiętając o mieszaniu).
Po tym czasie wyłączamy kuchnie, do ryżu dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na dwie minuty aby całość się przegryzła. Po 2 minutach risotto jest gotowe do jedzenia.
Jakaś odmiana jest zawsze miła. Jak się znudzą zwykłe bułki można zawsze
sięgnąć bo bułeczki smakowe, bułeczki, które charakteryzują się jakimś
smakiem.
W naszym przypadku będą to bułeczki cebulowe. Bułeczki, z
których można zrobić kanapki oraz zjeść je same bez dodatków lub tylko z
samym masełkiem.
480g mąki orkiszowej typ 630 (może być też pszenna)
290ml letniej wody
20g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
6 łyżek oleju
2 duże cebule
Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na 4 łyżkach oleju do lekkiego zrumienienia. Zdejmujemy z ognia, delikatnie solimy i zostawiamy do ostygnięcia.
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody plus cukier. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy resztę oleju (2 łyżki) i wystudzoną cebulę. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy składamy/ugniatamy. Robimy wałek, dzielimy na 8 części i z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Zostawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia i przed samym włożeniem do piekarnika każdą bułkę smarujemy wodą.
Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni (góra-dół). Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut.
Po upieczeniu bułki wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia i gotowe.
Co zrobić gdy mają pojawić się niespodziewani goście? Pewnie nie jeden
facet by zrobił kawę i finito! Jednak kobity mają większy problem i z
reguły PANIKUJĄ!
Na taką sytuację Agnieszka ma rozwiązanie i proponuje
zrobić szarlotkę w pucharkach lub jak ktoś nie ma pucharków, to
szarlotkę w szklankach, czy też szarlotkę w kokilkach lub innych
miseczkach, w których będzie ładnie wyglądać...
płatki śniadaniowe, użyłam żytnich (mogą być kukurydziane, pełnoziarniste itp.)
1 łyżeczka ksylitolu lub cukru pudru
cynamon
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
do przybrania ekspandowany orkisz i jagły
Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. W rondelku roztapiamy masło i wrzucamy jabłka. Smażymy na dosyć wysokiej mocy palnika do momentu aż jabłka stracą swoją surowość, pamiętając o mieszaniu. Jeśli jabłka są miękkie to 4-5 minut wystarczy, przy twardych może to być nawet ok. 10 minut. Następnie dodajemy miód (przy kwaśnych jabłkach może być więcej niż 1 łyżka), cynamon i całość smażymy jeszcze 1-2 minuty aby jabłka przeszły aromatem cynamonu. Gotowe jabłka zostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę należy dobrze schłodzić (można na ok. 15-20 minut włożyć do zamrażarki). Miskę w której będziemy ubijać śmietanę też należy schłodzić w lodówce.
Zimną śmietanę ubijamy mikserem, gdy nam się częściowo spieni dodajemy ksylitol (można dodać więcej jeśli lubimy bardziej słodkie smaki) i ubijamy na sztywno. Dobrze ubita śmietana po odwróceniu miski nie wylatuje z niej.
Potrzebne będą nam 4 duże pucharki lub 6 mniejszych. Na dno pucharków wsypujemy płatki aby dno było zakryte, następnie wykładamy wystudzone karmelizowane jabłka. Na jabłka dajemy bitą śmietanę, posypujemy ekspandowanym orkiszem i jagłami i gotowe.
Ten deser możemy zrobić na 15 minut przed podaniem. Dłuższe przechowywanie sprawi, że płatki, orkisz i jagły nie będą chrupkie, tylko nabiorą wilgoci.
Jeszcze jeden przepis na kolejny rodzaj bułeczek. Czyli dziś bułeczki z
mąki z płaskurki... Jak Agnieszka twierdzi jest, to pradawne zboże,
które nie jest modyfikowane, nie jest GMO, czyli jest zdrowe. A skoro
Agnieszka Tak twierdzi, to musi tak być bo coś o tym wie jako technolog
żywności ze specjalizacją ze zbóż...
👉Jak zrobić bułki z mąki z płaskurki?
Zrobienie jest bardzo proste i każdy kto chce odmiany z łatwością
zrealizuje przepis. Poza kwestią odmiany niektórzy zwrócą uwagę na
aspekt zdrowia, ponieważ jest to ziarno, które nie toleruje chemicznych
dodatków w ziemi. Dlatego plony są niskie, nie napędzane sztucznie,
przez co mąka jest zdrowa...
Przygotowanie: Do miski wkładamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy trochę wody i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie wsypujemy mąkę, sól i partiami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto wyrabiamy aż będzie odchodziło od miski i od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i kilka razy zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8-10 części i z każdego kawałka "kulamy"/robimy bułeczkę.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 15-20 minut aby podrosły. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (góra-dół) Przed włożeniem bułeczek do piekarnika każdą po wierzchu smarujemy wodą. Bułeczki pieczemy ok. 25 minut (długość pieczenia zależy od wielkości bułek). Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.
Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw. Może być dodatkiem do
obiadu lub samodzielnym daniem, możliwości jest wiele. Jak widać również
można zrobić kalafiora faszerowanego mięsem mielonym. Taki kalafior, to
tak naprawdę zapiekanka, którą można wykonać bez żółtego sera...
ok. 600-700g mięsa mielonego (zależy jak duży kalafior)
10 plastrów wędzonego boczku
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
pieprz
sól
Przygotowanie: Z kalafiora usuwamy liście, wycinamy głąb (uważając aby się różyczki nie rozleciały, była cała główka). Następnie kalafiora gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut. Po ugotowaniu hartujemy go w zimnej wodzie i zostawiamy aby obciekł z wody i wystygł.
Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i wszystko dokładnie wyrabiamy. Jeśli używamy bardzo chudego mięsa, to należy dodać ze dwie łyżki majonezu (majonez sprawi, że po upieczeniu mięso nie będzie takie suche).
Tak przygotowanym mięsem faszerujemy kalafiora. Upychamy do środka tyle ile się da, a resztą oblepiamy kalafior z zewnątrz. Kalafior obkładamy plastrami boczku (najlepiej aby jeden plaster trochę na drugi zachodził), wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) przez ok. 60 minut. Jeśli pieczemy duży kalafior, to czas należy wydłużyć o 5-10 minut. Gdyby góra kalafiora bardzo się przypiekała, to należy przykryć papierem do pieczenia.
Po upieczeniu kalafior wyjmujemy i zostawiamy na 10 minut (aby się wszystko związało i nie rozpadało podczas krojenia). Po tym czasie kalafior jest gotowy do krojenia.