Cały sekret naleśników keto tkwi w mące, która nie może być
węglowodanowa tylko w grupie neutralnej lub białkowej. Do tej grupy
zalicza się mąka migdałowa. Dodatkowo nasze naleśniki będą bezglutenowe.
Naleśniki, to uniwersalne danie, które może być na śniadanie, obiad i
kolację.
👉Jak zrobić naleśniki z mąki migdałowej❓
Trzeba odrobinę cierpliwości i...
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 130g mąki migdałowej
- 4 jajka rozmiar L lub 5 sztuk rozmiar M
- 40g oliwy, oleju, masła
- ok. 270ml śmietanki np. 12% lub wody
- szczypta soli
Jajka wbijamy do miski plus szczypta soli i porządnie je ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, śmietankę (zużyłam 250ml, wszystko zależy od chłonności mąki), oliwę i całość dokładnie mieszamy. Zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dokładnie mieszamy i jeśli jest bardzo gęste to dodajemy jeszcze śmietanki lub wody. Ciasto ma być gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki.
Rozgrzewamy patelnię (należy ją natłuścić) i wlewamy porcję ciasta. Gdy brzegi ciasta się podpieką podważamy łopatką i energicznym ruchem obracamy na drugą stronę. Naleśnik podsmażamy z drugiej strony i gotowe. Ciasto naleśnikowe jest bardzo delikatne, dlatego ważna jest dobra patelnia, bo inaczej naleśniki mogą przywierać. Przed każdym naleśnikiem natłuszczamy patelnię.
Z tej porcji ciasta wychodzi 8 dużych naleśników.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗