Śledzie na wigilię lub imprezę
Śledzie jak sama potrawa ma wiele zastosowań, mogą być jako przekąska,
zakąska, przegryzka, przystawka... Śledzie mogą być na śniadanie, obiad i
kolacje... Oraz na imprezę lub na święta! i na dodatek są zdrowe.
Dziś przepis na śledzie w śmietanie z cebulą i koperkiem.
W wielu domach śledzie na święta, to tradycja i jedną z opcji mogą być
właśnie śledzie w śmietanie.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 350g płatów śledziowych
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 1 łyżka octu jabłkowego/winnego lub spirytusowego
- 1 łyżka koperku
- 300ml gęstej śmietany 12% lub 18%
- pieprz
Płaty śledziowe moczymy w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Jak bardzo słone, to wodę zmieniamy kilka razy. Gotowe śledzie osuszamy z wody i kroimy w paski takie 1 do 1,5cm.
Ogórek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę sparzamy wrzątkiem na sitku, czekamy aż obcieknie woda i wystygnie.
Do miski dodajemy śmietanę, ocet, cebulę, ogórki, śledzie, koperek, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do lodówki na kilka godzin aby się przegryzły i są gotowe do jedzenia. Najlepiej zrobić rano, a wieczorem są idealne do konsumpcji.
Takie śledzie możemy przechowywać do 2 dni w lodówce.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗