wtorek, 2 listopada 2021

Przepis na Jesienny kompot z przyprawami korzennymi


Kompot z imbirem

 
Przyznam szczerze, że jak Agnieszka powiedziała, że nagrywamy kompot z jabłek, to byłem zdziwiony, Jednak jeszcze bardziej byłem zdziwiony gdy powiedziała o co jej chodzi. Dziś nie typowy kompot bo nie będzie on chłodził, tylko rozgrzewał. Rozgrzewający kompot z jabłek na jesienne i zimowe wieczory. Dodatkowo wzmacniający odporność, czyli poprawiający funkcjonowanie systemu immunologicznego. Czyli film trochę o tym jak wzmocnić system immunologiczny? Jak wzmocnić naszą odporność? 
 

Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • 1kg jabłek (może być więcej)
  • pół laski cynamonu
  • 10 sztuk goździków
  • 2cm kawałek imbiru (jak cienki to więcej)
  • ok. 1,5 litra wody
Przygotowanie:
     Jabłka porządnie myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Jak są małe, to nie kroimy - używamy w całości. Jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cynamon, goździki, imbir kroimy w plasterki (dokładnie myjemy lub obieramy ze skórki) i zalewamy wodą. Garnek stawiamy na kuchnię i od momentu zagotowania, gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie zostawiamy kompot na 15 minut pod przykryciem, aby przyprawy i jabłka oddały swój aromat.
    Po 15 minutach kompot przecedzamy do dzbanka i pijemy taki ciepły. Jeśli jabłka, których użyliśmy były kwaśne, to możemy sobie dosłodzić ksylitolem, stewią lub cukrem. Taki kompot możemy dosłodzić również miodem, ale temperatura kompotu nie może być wyższa niż 40 stopni, ponieważ miód straci swoje wartości odżywcze.
    Ten kompot dzięki cynamonowi i goździkom rozgrzewa, a imbir podnosi naszą odporność.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz