wtorek, 16 listopada 2021

Przepis na ciasto czekoladowe - puszyste i wilgotne

Ciasto czekoladowe, czyli przysmak dzieci.

 
Ostatnio mama wprowadziła do menu ciasto czekoladowe, bo bardzo zasmakowało dzieciom.
Takie ciasto, to również tradycyjne ciasto kuchni Amerykańskiej i tam nazywa się brownie i robi się z gorzkiej czekolady.
U nas Agnieszka robi ciasto czekoladowe z kakao.



Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • 2 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. ksylitolu (cukru, erytrytolu)
  • 2 łyżki kakao
  • 200g dżemu (dowolny smak)
  • 170 ml mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego własnej roboty)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu
Przygotowanie:
    W jednej misce mieszamy mąkę, proszek i sodę. W drugiej misce mieszamy olej, dżem, śmietanę, mleko roślinne, ocet i ksylitol. Do mokrych składników wsypujemy suche i szybko mieszamy tylko do połączenia się składników. 
   Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Ja upiekłam w tortownicy w formie babki (w środku z dziurką) o średnicy 22cm.
   Piekarnik nagrzewany na 180 stopni i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz