wtorek, 23 listopada 2021

Brukselka pieczona z orzechami włoskimi i czosnkiem -Prosty PRZEPIS!

Brukselka z piekarnika 

     Agnieszka proponuje nowy przepis na brukselkę, w którym, to będzie brukselka pieczona w piekarniku! 
   Taka pieczona brukselka z czosnkiem, który nada jej właściwego smaku. Brukselka z piekarnika? - Zdziwiłem się! - Nigdy nie jadłem... Myślałem, że będzie wysuszona jednak muszę stwierdzić, że pieczona brukselka z orzechami i czosnkiem bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła! 
     Pieczona brukselka z orzechami i czosnkiem stała się również przysmakiem Oliwki i Amelki - Prawie się o nią pobiły, a dokładniej to o dokładkę! 
 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 500g brukselki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
      Brukselkę myjemy i usuwamy zwiędnięte liście. Jeśli brukselka jest malutka, to zostawiamy w całości, a jeśli większa to kroimy na pół. Wkładamy do naczynia żaroodpornego (lub na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia), dodajemy orzechy, przeciskamy czosnek, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. 
     Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (góra-dół). Pieczemy 25 minut, w połowie pieczenia należy przemieszać.
    Upieczoną brukselkę możemy podać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

1 komentarz:

  1. Czy mrożone brukselki (nie mam dostępu do świeżych) również będą dobre? Czym można zastąpić oliwę, czy np. olej kokosowy nie popsuje smaku?
    Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

    OdpowiedzUsuń