sobota, 20 listopada 2021

Przepis na Grzane piwo na rozgrzanie

Grzaniec piwny na przeziębienia!

 
   Taki piwny grzaniec kojarzy mi się ze sposobem na przeziębienie lub rozgrzaniem po zmarznięciu. 
   Nie powiem, że po zmarznięciu na sankach bo jako dziecko nie serwowano mi takich mikstur. Na pewno nie raz po jakiejś wyprawie zimowej trzeba było się rozgrzać... 
   Ze względu na zawartość leczniczych ziół i przypraw ma swoje zastosowanie na wzmocnienie odporności i uniknięcie przeziębienia... 



Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 0,5 litra piwa
  • 1/2 dużej lub cała mała pomarańcza
  • 6 goździków
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • ok. 1cm kawałek imbiru ( jeśli szeroki to mniej)
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
    Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem i wycisnąć sok. Piwo wlewamy do rondla, dodajemy przyprawy, miód, sok z pomarańczy plus skórkę (nada piwu aromatu) i imbir (kroimy na mniejsze kawałki). Piwo podgrzewamy na wolnym ogniu (co jakiś czas zamieszać), ale nie pozwalamy aby się zagotowało, ma być gorące.
   Gorące piwo przelewamy do kufla (przyda się sitko), ozdabiamy plastrami pomarańczy i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz