Uwielbiam wszelkie sosy i dresingi i myślę, że nie jestem w tym
osamotniony. Dziś w zastępstwie proponuje przepis na sos chrzanowy...
Sos chrzanowy do grilla i do pieczeni, generalnie taki sos do
wszystkiego!
Sos chrzanowy nadaje się również do wędlin, czyli idealny
do mojego ulubionego białego boczku...
Surówka z pekinki ma wiele odmian i wersji można ja modyfikować dowolnie
Jest to przepis na szybką surówkę!
Zrobienie takiej surówki zajmuje nie
wiele czas, o ile robi ja wprawiona i dorosła osoba. W innym przypadku
potrwa to trochę ale za to robienie jej uczy i rozwija!
I to jest podstawowe przesłanie tego przepisu, aby zainspirować was do
nauki waszych...
Agnieszka zaprasza Was do projektu "Jak upiec karkówkę w plastrach?"
Dziś karkówka pieczona w plastrach.
Był już przepis na duszoną karkówkę, a dziś karkówka pieczona w
piekarniku!
Będzie, to karkówka pieczona w plastrach z cebulą, co mnie bardzo cieszy
bo uwielbiam cebulkę.
Oczywiście może też być karkówka pieczona, tak wiecie w całości lub z
grilla, jednak jak chcecie zaskoczyć gości, to polecam przepis na
pieczoną karkówkę w plastrach z cebulką w piekarniku!
Link do filmu z przepisem
Przygotowanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Z majonezu, musztardy, przecieru pomidorowego, czosnku i papryki przygotowujemy marynatę do posmarowania mięsa.
Cebulę kroimy w półplasterki. Jedną cebulę rozkruszamy na spód naczynia żaroodpornego, a druga będzie do posypania po wierzchu.
Każdy plaster karkówki posypujemy solą, pieprzem i smarujemy marynatą (z obu stron). Tak przygotowaną karkówkę układamy w naczyniu aby jeden plaster zachodził na drugi. Jeśli zostanie Wam marynaty, to rozsmarujcie ją po całości. Po wierzchu posypujemy cebulą.
Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (termoobieg). Pieczemy 80 minut. Na około 20-15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby wierzch się zarumienił.
Od zawsze byłem fanem kabanosów! Tak na prawdę, to od momentu gdy
pojawiły się w sklepach na masową skalę, czyli były robione z
wieprzowiny i drobiu, a nie z koniny. Zresztą za mojej młodości, to nie
było nic w sklepach, a każde mięso, wędliny, czy cukier to na kartki...
Dziś sałatka z kabanosami lub z kabanosem jak ktoś szykuje mniejszą
porcję dla singla...
Przygotowanie: Kabanosy w zależności, czy cienkie, czy grubsze kroimy w 1 do 2cm kawałki. Jeśli lubimy ostre smaki, to możemy wybrać kabanosy pikantne. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki kiszone i paprykę kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez (tyle aby składniki się połączyły), szczypiorek, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Sałatka po schłodzeniu w lodówce nadaje się do jedzenia.
Agnieszka proponuje nowy przepis na brukselkę, w którym, to będzie
brukselka pieczona w piekarniku!
Taka pieczona brukselka z czosnkiem,
który nada jej właściwego smaku.
Brukselka z piekarnika? - Zdziwiłem się! - Nigdy nie jadłem... Myślałem,
że będzie wysuszona jednak muszę stwierdzić, że pieczona brukselka z
orzechami i czosnkiem bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła!
Pieczona brukselka z orzechami i czosnkiem stała się również przysmakiem
Oliwki i Amelki - Prawie się o nią pobiły, a dokładniej to o dokładkę!
Przygotowanie: Brukselkę myjemy i usuwamy zwiędnięte liście. Jeśli brukselka jest malutka, to zostawiamy w całości, a jeśli większa to kroimy na pół. Wkładamy do naczynia żaroodpornego (lub na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia), dodajemy orzechy, przeciskamy czosnek, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (góra-dół). Pieczemy 25 minut, w połowie pieczenia należy przemieszać.
Upieczoną brukselkę możemy podać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.
Taki piwny grzaniec kojarzy mi się ze sposobem na przeziębienie lub rozgrzaniem po zmarznięciu.
Nie powiem, że po zmarznięciu na sankach bo jako dziecko nie serwowano mi takich mikstur. Na pewno nie raz po jakiejś wyprawie zimowej trzeba było się rozgrzać...
Ze względu na zawartość leczniczych ziół i przypraw ma swoje zastosowanie na wzmocnienie odporności i uniknięcie przeziębienia...
Przygotowanie: Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem i wycisnąć sok. Piwo wlewamy do rondla, dodajemy przyprawy, miód, sok z pomarańczy plus skórkę (nada piwu aromatu) i imbir (kroimy na mniejsze kawałki). Piwo podgrzewamy na wolnym ogniu (co jakiś czas zamieszać), ale nie pozwalamy aby się zagotowało, ma być gorące.
Gorące piwo przelewamy do kufla (przyda się sitko), ozdabiamy plastrami pomarańczy i gotowe.
Przygotowanie: Karkówkę kroimy w plastry 1 do 1,5cm. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (musi być mocno rozgrzany) i podsmażamy każdy plaster mięsa z obu stron (im mocniej podsmażymy, tym ciemniejszy będzie sos). Jeśli mamy dużą patelnię, to na tej samej patelni będziemy dusić mięso.
Podsmażone mięso zalewamy wodą ( tyle aby tylko pływało, a nie było pokryte w całości wodą).
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pokrojoną w półplasterki cebulę. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu do miękkości karkówki. W połowie duszenia, dodajemy sól, pieprz i plastry mięsa obracamy na drugą stronę i dalej dusimy aż będzie miękkie (u mnie trwało, to 70 minut).
2 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
2 czubate łyżki gęstej śmietany
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. ksylitolu (cukru, erytrytolu)
2 łyżki kakao
200g dżemu (dowolny smak)
170 ml mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego własnej roboty)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka octu
Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę, proszek i sodę. W drugiej misce mieszamy olej, dżem, śmietanę, mleko roślinne, ocet i ksylitol. Do mokrych składników wsypujemy suche i szybko mieszamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Ja upiekłam w tortownicy w formie babki (w środku z dziurką) o średnicy 22cm.
Piekarnik nagrzewany na 180 stopni i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Jak przychodzi jesień to wraz z nią infekcje i przeziębienia. Jak
zapobiegać infekcjom? Jak poradzić sobie z przeziębieniem?
Jak uchronić
się przed chorobą? Jak wzmocnić system immunologiczny? JAK WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ?
Link do filmu z przepisem
230 - LECZNICZA MIKSTURA przepis na wzmocnienie odporności -Sposób na przeziębienia i INFEKCJE!
Składniki:
200g imbiru
4 cytryny
główka czosnku (średniej wielkości)
200ml miodu ( może być ciut więcej)
Przygotowanie: Imbir obieramy ze skórki. Cytryny sparzamy wrzątkiem i wyciskamy sok. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki oprócz miodu miksujemy. Gdy już mamy zmiksowane przekładamy do wyparzonego słoja, dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
Słoik z miksturą wkładamy do lodówki i zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie mikstura jest gotowa do użycia.
W celu podniesienia odporności dorośli stosują 1 łyżkę dziennie, a dzieci 1 łyżeczkę. W czasie przeziębienia przyjmujemy dorośli 2 łyżki dziennie, a dzieci 2 łyżeczki.
Jak się okazuje jej korzenie sięgają I wieku n.e.
Pieczeń z mięsa mielonego została wymieniona w rzymskiej kolekcji
kulinarnej "Apicius" - inaczej "De re Culinaria" lub "De re coquinaria"
(na temat gotowania - zbiorze rzymskich przepisów i receptur
kulinarnych.
Ma swoje odpowiedniki w dziesiątkach państw na wszystkich kontynentach.
Pieczeń rzymska z mięsa mielonego można piec w postaci tradycyjnego
bochenka lub w blaszce (keksówce), jak to zazwyczaj robi się w przypadku
pieczenia chleba żytniego.
Jak zrobić pieczeń rzymską na wzór tej z I wieku, nie wiadomo.
Wersje
"De re Culinaria", które dotrwały do naszych czasów pochodzą z V wieku, a
o wcześniejszej wersji tej książki kulinarnej wiemy tylko z zapisków
historycznych.
700g mięsa mielonego najlepiej z odrobiną tłuszczu (użyłam łopatki)
2 małe jajka
2 łyżki mąki sojowej
1 duża cebula
5-6 łyżek wody
łyżka majeranku
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki dowolnego tłuszczu
Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy jeszcze przez minutę.
Cebulę z czosnkiem dodajemy do mięsa mielonego, plus mąkę, majeranek, sól, pieprz i mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i całość dokładnie wyrabiamy aż powstanie gładka jednolita masa.
Małą keksówkę smarujemy tłuszczem i przynajmniej dno i węższe boki wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wyrobioną mięsną masę do brytfanki. Zwilżoną dłonią w wodzie wygładzamy powierzchnię i mocno upychamy aby pozbyć się pustych przestrzeni. Możemy kilka razy uderzyć brytfanką o blat w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.
Piekarnik nagrzewany (góra-dół) do 180 stopni i pieczemy ok. 70 minut. Pieczeń przez pierwsze 2/3 czasu pieczemy przykrytą papierem do pieczenia, a na ostatnie 20 minut zdejmujemy papier aby góra się zarumieniła.
Po upieczeniu piekarnik uchylamy i zostawiamy tak na 10 minut, po tym czasie pieczeń wyjmujemy z brytfanki i gotowe.
Dziś przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej nr 2!
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej inną niż poprzednia na naszym
kanale? Trzeba sobie urozmaicać, a jak jest okazja i mam ochotę na inną
sałatkę z kapusty pekińskiej, to mogę się z Wami podzielić.
Robię sałatkę i przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z dodatkami...
Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno kroimy, a ogórek kiszony i cebulkę w kostkę. Otwieramy puszkę kukurydzy i odlewamy zalewę. Wszystko pakujemy do miski, solimy i pieprzymy i mieszamy. Na koniec dodajemy sos czosnkowy i znowu mieszamy.
Teraz przekładamy gotowa sałatkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy do salaterki i wkładamy do lodówki, po godzinie nadaje się do jedzenia, chociaż ja wolę taka wersję, która jest gotowa następnego dnia...
150ml letniej wody plus kilka dodatkowych łyżek do rozpuszczenia drożdży
3 szklanki mąki orkiszowej jasnej 480g (może być zwykła)
Przygotowanie: Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej wody. Następnie dodajemy mąkę, sól, śmietanę, masło w temperaturze pokojowej, wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto (gdyby ciasto było zbyt twarde, a ma wpływ na to wilgotność mąki, to dodać jeszcze kilka łyżek wody). Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki i od miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Podsypujemy mąką i tworzymy kulę, następnie rozpłaszczamy dłońmi i wałkujemy na duży okrągły placek. Placek kroimy na osiem w miarę równych kawałków (trójkątów).
Zabieramy się teraz za robienie rogalików. Ciasto zaczynamy zwijać od szerszej strony (rozciągając) w kierunku cieńszej. Końcówkę ciasta wkładamy pod spód rogalika i układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie podsypanej mąką. Rogaliki smarujemy wodą lub słodką śmietanką i posypujemy nasionami (sezam, mak, czarnuszka, siemię). Gotowe rogaliki zostawiamy do podrośnięcia na jakieś 15-20 minut i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (góra- dół) piekarniku przez 25 minut, aż będą rumiane.
Z tej porcji ciasta wychodzi 8 dużych rogalików. Jeśli chcemy mniejsze, to ciasto dzielimy na dwie kule i z każdej robimy po 8 małych rogalików.
Przyznam szczerze, że jak Agnieszka powiedziała, że nagrywamy kompot z
jabłek, to byłem zdziwiony, Jednak jeszcze bardziej byłem zdziwiony gdy
powiedziała o co jej chodzi.
Dziś nie typowy kompot bo nie będzie on chłodził, tylko rozgrzewał.
Rozgrzewający kompot z jabłek na jesienne i zimowe wieczory. Dodatkowo
wzmacniający odporność, czyli poprawiający funkcjonowanie systemu
immunologicznego. Czyli film trochę o tym jak wzmocnić system
immunologiczny? Jak wzmocnić naszą odporność?
Przygotowanie: Jabłka porządnie myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Jak są małe, to nie kroimy - używamy w całości. Jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cynamon, goździki, imbir kroimy w plasterki (dokładnie myjemy lub obieramy ze skórki) i zalewamy wodą. Garnek stawiamy na kuchnię i od momentu zagotowania, gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie zostawiamy kompot na 15 minut pod przykryciem, aby przyprawy i jabłka oddały swój aromat.
Po 15 minutach kompot przecedzamy do dzbanka i pijemy taki ciepły. Jeśli jabłka, których użyliśmy były kwaśne, to możemy sobie dosłodzić ksylitolem, stewią lub cukrem. Taki kompot możemy dosłodzić również miodem, ale temperatura kompotu nie może być wyższa niż 40 stopni, ponieważ miód straci swoje wartości odżywcze.
Ten kompot dzięki cynamonowi i goździkom rozgrzewa, a imbir podnosi naszą odporność.
Jak się zacząłem zastanawiać nad chipsami domowymi, to pojawiła się myśl by zrobić je na dwa sposoby. Po 1 tradycyjnie SMAŻONE w oleju i taka zdrowsza wersja, czyli CHIPSY z PIEKARNIKA!
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i szatkujemy w plasterki na szatkownicy. Plasterki powinny być jak najcieńsze, czyli tak ok 1-2 mm.
Poszatkowane ziemniaki myjemy ze skrobi, 3 razy zmieniając wodę. Na koniec suszymy.
Papier do pieczenia smarujemy olejem i układamy plasterki jeden obok drugiego. Na koniec znowu delikatnie smarujemy olejem i posypujemy solą.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i wkładamy ziemniaki na ok. 10minut. Pamiętajcie by sprawdzać, czy chipsy się zarumieniły. W razie potrzeby można skrócić czas pieczenia by się nie spaliły lub wydłużyć by się zarumieniły. Wszystko zależy od tego jak piecze Wasz piekarnik.
Przygotowanie: Awokado dobrze myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wybieramy miąższ łyżką. A później za pomocą widelca rozgniatamy. (Jeśli awokado jest mniej dojrzałe, to obrać nożem, pokroić w kostkę i delikatnie potraktować blenderem, byle nie miksować na gładką masę.)
Następnie ścieramy na tarce ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny (3 łyżki lub więcej), oliwę, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze soku z cytryny, soli, czy też pieprzu.
Taka pasta nadaje się idealnie do kanapek lub możemy ją stosować jako zamiennik masła.
Przygotowanie: Kapustę pekińską myjemy z wierzchu i jeśli są brzydkie liście, to wyrzucamy. Kapustę kroimy w cienkie paski tak ok 5-6 mm. Wykładamy do salaterki z lat 90-tych, solimy pierzymy i dokładamy majonez.
Dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy jest ok w smaku! Na koniec przekładamy do czystej i mniejszej salaterki i wstawiamy do lodówki.
Jak zrobić chipsy na patelni lub w rondelku? Czyli, jak zrobić chipsy na oleju?
Nigdy nie zastanawiałem się jak zrobić chipsy w domu, chipsy domowym sposobem. Może dlatego, że nie jestem fanem chipsów, a przynajmniej tych ze sklepu.
Jednak zorientowałem się, że chipsy są dobrem koniecznym do przeżycia. A było to na początku pandemii gdy jeden człowiek przede mną kupował cały wózek chipsów. Tak cały wózek chipsów, tylko chipsów...
Może dlatego, że zabrakło już ryżu... 😁
Postanowiliśmy w końcu zrobić chipsy, taka wersja bez konserwantów i innej chemii by Oliwka mogła zjeść bez skutków ubocznych...
ziemniaki - ile chcecie zależy ile będzie pożeraczy chipsów
olej - tyle aby chipsy swobodnie pływały w rondelku
sól - z umiarem
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy lub myjemy. Kroimy na 1- max 2 mm plasterki. Można, to zrobić nożem lub na szatkownicy do warzyw. Chipsy zalewamy wodą by wypłukać ile się da skrobi ziemniaczanej. Wodę zmieniamy ze 3 razy. - To wynik eksperymentu, który przeprowadziłem poza kamerą.
Rozgrzewamy olej do 170 stopni C i wrzucamy partiami plasterki ziemniaków. Gdy się zarumienią, oznacza to, że plasterki ziemniaków stały się już chipsami i można je wyjmować. Osuszamy na ręczniku papierowym i zostawiamy aż wystygną.
Na koniec przekładamy do miseczki, solimy i podajemy żarłokom - Każdy żarłacz maluchus pospolitus będzie zadowolony...
Ostatnio Agnieszka wprowadziła do naszego menu bigos z cukinii. To chyb
tak na zakończenie sezonu na cukinie.
Smak Tradycyjnego bigosu chyba
wszyscy znają, a bigos gości na polskich stołach od XVII choć w wersji
elitarnej nie było tak kapusty.
Kapusta pojawiła się dopiero w XVIII
wieku, a jak widać historia zatacza koło i znowu odsuwamy się od kapusty
i zastępujemy ją zdrowszymi warzywami jak np. cukinia.
puszka pomidorów lub 600g świeżych, które trzeba sparzyć, obrać i pokroić w kostkę
ok. 250g marchewki
5 sztuk ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól
pieprz
2 łyżki dowolnego tłuszczu
Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy już będzie jasno złotego koloru dodajemy pokrojoną w kostkę lub w plastry kiełbasę i lekko podsmażamy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ja pokroiłam na szatkownicy), a następnie dorzucamy na patelnię plus ziele angielskie i liść laurowy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Należy co jakiś czas przemieszać.
W tym czasie możemy sobie pokroić cukinię. Jeśli jest mała, to w półplastry, a jeśli duża to w dosyć sporą kostkę. Po 10 minutach dokładamy cukinię i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, pokrojony czosnek i możemy już częściowo doprawić solą i pieprzem. Całość już tylko teraz dusimy przez 15 do 20 minut.
Gotowy bigos smakujemy i jeśli jest taka potrzeba, to doprawić jeszcze solą i pieprzem. Gdy lubimy bardziej ostry smak, to możemy dodać paprykę chili lub pieprz cayenne.
Zróbcie kawkę do dzisiejszego przepisu na ciasto czekoladowe z gruszką,
tylko nie wypijcie tej kawy...
Dziś na deser ciasto z owocami! Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami!
❗❗❗Nasze ciasto czekoladowe z gruszkami, to ciasto bez jajek. Dlatego,
że na naszym kanale mamy wszystkie ciasta bez jajek.
Skoro mamy przepis na
ciasto czekoladowe z gruszkami bez jajek, to na pewno zainteresuje
wszystkich, którzy mają problem z jajkami.
0,5 szkl. ksylitolu lub innego słodzidła (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej)
2 czubate łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki octu jabłkowego
1/3 szkl. oleju
1 szkl. czarnej kawy (ciepłej ale nie gorącej)
3 gruszki średniej wielkości
Szklanka o pojemności 250ml.
Przygotowanie: Ksylitol plus kawa, olej i ocet mieszamy dokładnie w misce. W drugiej misce mieszamy suche składniki.
Następnie suche składniki przesiewamy do mokrych i szybko mieszamy, byle nie za długo.
Foremkę (12/26cm) wykładamy papierem do pieczenia i dno wysypujemy odrobiną mąki. Ciasto przelewamy do brytfanki i wkładamy obrane gruszki (ogonki zostawiamy, a przycinamy końcówki aby dobrze stały).
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy tak 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i wyciągamy z foremki. Odchylamy papier do pieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ciasto możemy posypać pudrem lub polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Sałatka z jajkiem i ogórkiem kiszonym, to świetne połączenie bo do dobrego strawienia białek przydadzą się ogórki kiszone.
Dziś niespodzianka ponieważ przepis zaprezentuje Oliwka. Tak! Oliwka
przed kamerą będzie kroić składniki, mieszać i przyprawiać sałatkę, którą
zje na drugie śniadanie przed pójściem do szkoły.
Przygotowanie: Oliwki kroimy na pół, wzdłuż, w poprzek, w szerz, jak kto woli. Cebulkę i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Podobnie kroimy jajka. Dodajemy 2 łyżki majonezu, solimy i pieprzymy do smaku, nie za mało, nie za dużo tyle ile lubimy.
Na koniec mieszamy i przyozdabiamy.
Tak przygotowana sałatka jest gotowa do zrobienia zdjęcia, a po sesji zdjęciowej wędruje do lodówki by ją schłodzić...