niedziela, 24 października 2021

Przepis na Bigos z cukinii

Szybki BIGOS na kiełbasie

    Ostatnio Agnieszka wprowadziła do naszego menu bigos z cukinii. To chyb tak na zakończenie sezonu na cukinie. 
   Smak Tradycyjnego bigosu chyba wszyscy znają, a bigos gości na polskich stołach od XVII choć w wersji elitarnej nie było tak kapusty. 
   Kapusta pojawiła się dopiero w XVIII wieku, a jak widać historia zatacza koło i znowu odsuwamy się od kapusty i zastępujemy ją zdrowszymi warzywami jak np. cukinia. 
 


Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • 800g cukinii
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 350g chudej kiełbasy
  • puszka pomidorów lub 600g świeżych, które trzeba sparzyć, obrać i pokroić w kostkę
  • ok. 250g marchewki
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu
Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy już będzie jasno złotego koloru dodajemy pokrojoną w kostkę lub w plastry kiełbasę i lekko podsmażamy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ja pokroiłam na szatkownicy), a następnie dorzucamy na patelnię plus ziele angielskie i liść laurowy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Należy co jakiś czas przemieszać. 
   W tym czasie możemy sobie pokroić cukinię. Jeśli jest mała, to w półplastry, a jeśli duża to w dosyć sporą kostkę. Po 10 minutach  dokładamy cukinię i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, pokrojony czosnek i możemy już częściowo doprawić solą i pieprzem. Całość już tylko teraz dusimy przez 15 do 20 minut. 
   Gotowy bigos smakujemy i jeśli jest taka potrzeba, to doprawić jeszcze solą i pieprzem. Gdy lubimy bardziej ostry smak, to możemy dodać paprykę chili lub pieprz cayenne.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

2 komentarze: