Falafel
Jak powstały kebaby, to po klasycznych kebabach próbowałem wtedy falafele. Na mieście już jadłem, a teraz czas na domowe falafele.👉Jak zrobić falafele❓
Link do filmu z przepisem
Chrupiący FALAFEL - DOMOWE wegańskie kotleciki z CIECIERZYCY - Przysmak z bliskiego wschodu
Składniki:
- 1 szkl. (250ml) suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Przepis na falafele (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania falafeli, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciecierzycy [01:02]: Suchą ciecierzycę należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej 12 godzin (np. przez całą noc). Po namoczeniu ciecierzycę odcedza się na sitku i płucze pod bieżącą wodą. Następnie ciecierzycę mieli się w maszynce na drobnych oczkach. Jeśli maszynka nie ma drobnych oczek, należy zmielić ją dwukrotnie.
Mielenie cebuli i czosnku [02:32]: Cebulę i czosnek również mieli się w maszynce.
Dodanie sody oczyszczonej [03:03]: Do zmielonej masy dodaje się pół łyżeczki sody oczyszczonej, aby falafele były puszyste i nie nasiąkały tłuszczem podczas smażenia.
Doprawianie i wyrabianie masy [03:28]: Do masy dodaje się przyprawy: pieprz mielony, imbir, kolendrę, gałkę muszkatołową, kmin rzymski oraz sól. Całość dokładnie się miesza i wyrabia.
Odpoczynek masy [04:01]: Po dokładnym wyrobieniu masę na falafele pozostawia się na około godzinę na blacie. Jeśli masa ma stać dłużej, należy schować ją do lodówki, a przed smażeniem wyjąć na około pół godziny, aby się ociepliła. Masę przykrywa się talerzykiem.
Formowanie kotlecików [04:32]: Z masy formuje się kotleciki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczając.
Smażenie falafeli [04:38]: Na wysokiej patelni rozgrzewa się olej na głębokość co najmniej 2 cm, tak aby falafele mogły swobodnie pływać. Olej rozgrzewa się do temperatury 170 stopni Celsjusza (jeśli dysponuje się termometrem). Falafele smaży się partiami, na złoty kolor z jednej i drugiej strony [06:10].
Podawanie [07:09]: Gotowe falafele można jeść zarówno ciepłe, jak i zimne, często z sosem (np. czosnkowym) lub pastą warzywną.
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz