środa, 12 czerwca 2024

Przepis na falafele, czyli wegańskie kotlety z ciecierzycy

Falafel

    Jak powstały kebaby, to po klasycznych kebabach próbowałem wtedy falafele. Na mieście już jadłem, a teraz czas na domowe falafele. 

👉Jak zrobić falafele❓ 

     Jak mamy zrobić domowe falafele, to można także poeksperymentować z ulubionymi smakami. Jak już zrobicie to co proponuje Agnieszka i tak jak proponuje, to następnym razem, można zmniejszyć lub zwiększyć ilość jakiejś przyprawy i smak będzie dopasowany do Waszego gustu. 
 
Zapraszamy na przepis na falafele.
 
 Mariusz i Agnieszka
 
 

 
 

Składniki:
  • 1 szkl. (250ml) suchej ciecierzycy 
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • płaska łyżeczka soli 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu 
  • 1/3 łyżeczki imbiru 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka kolendry 
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:

Przepis na falafele (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania falafeli, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie ciecierzycy [01:02]: Suchą ciecierzycę należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej 12 godzin (np. przez całą noc). Po namoczeniu ciecierzycę odcedza się na sitku i płucze pod bieżącą wodą. Następnie ciecierzycę mieli się w maszynce na drobnych oczkach. Jeśli maszynka nie ma drobnych oczek, należy zmielić ją dwukrotnie.

  • Mielenie cebuli i czosnku [02:32]: Cebulę i czosnek również mieli się w maszynce.

  • Dodanie sody oczyszczonej [03:03]: Do zmielonej masy dodaje się pół łyżeczki sody oczyszczonej, aby falafele były puszyste i nie nasiąkały tłuszczem podczas smażenia.

  • Doprawianie i wyrabianie masy [03:28]: Do masy dodaje się przyprawy: pieprz mielony, imbir, kolendrę, gałkę muszkatołową, kmin rzymski oraz sól. Całość dokładnie się miesza i wyrabia.

  • Odpoczynek masy [04:01]: Po dokładnym wyrobieniu masę na falafele pozostawia się na około godzinę na blacie. Jeśli masa ma stać dłużej, należy schować ją do lodówki, a przed smażeniem wyjąć na około pół godziny, aby się ociepliła. Masę przykrywa się talerzykiem.

  • Formowanie kotlecików [04:32]: Z masy formuje się kotleciki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczając.

  • Smażenie falafeli [04:38]: Na wysokiej patelni rozgrzewa się olej na głębokość co najmniej 2 cm, tak aby falafele mogły swobodnie pływać. Olej rozgrzewa się do temperatury 170 stopni Celsjusza (jeśli dysponuje się termometrem). Falafele smaży się partiami, na złoty kolor z jednej i drugiej strony [06:10].

  • Podawanie [07:09]: Gotowe falafele można jeść zarówno ciepłe, jak i zimne, często z sosem (np. czosnkowym) lub pastą warzywną.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz