wtorek, 11 czerwca 2024

Przepis na filet z indyka w sosie porowym

Filet indyka z piekarnika

 
   Był już nie jeden indyk na naszym kanale, a teraz mamy indyka w sosie porowym. Agnieszka kupiła filet z indyka i mamy przepis na indyka w sosie.

 👉Jak zrobić filet z indyka, żeby był soczysty❓ 

   Cała procedura to 3 kroki: 1. przygotować sos porowo-śmietanowy, 2. przygotować filet z indyka i 3. połączyć razem i zapiec w piekarniku. Oczywiście wszytko jest w filmie z wyjątkiem 4 kroku, ale myślę, że każdy to ogarnie, czyli zjeść! 
 
   Zapraszamy na przepis na indyka z piekarnika. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 800g fileta z indyka 
  • 1 por, biała część 
  • 2 cebule
  • 350ml słodkiej śmietanki 30%
  • 120g musztardy 
  • 200g sera żółtego, użyłam goudy 
  • zioła: majeranek, papryka, bazylia, oregano, czosnek, kolendra 
  • sól
  • pieprz 
  • tłuszcz do podsmażania
Przygotowanie:

Przepis na indyka w sosie porowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania indyka w sosie porowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie sosu porowego [03:01]:

  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju [01:28].

  • Pokrój cebulę w piórka, a pora w półplasterki, następnie dodaj je na patelnię i podsmaż [01:28].

  • Do podsmażonej cebuli i pora dodaj słodką śmietankę (30%), musztardę (jeśli wolisz ostry smak, wybierz ostrą musztardę), pieprz i sól [03:01].

  • Całość duś, doprowadź do zagotowania i gotuj przez chwilę [03:26].

  • Zetrzyj żółty ser na tarce o dużych oczkach [03:34].

  • Dodaj ser na patelnię i mieszaj, aż się rozpuści [04:08].

  • Gotowy sos przełóż do naczynia żaroodpornego [04:27].

Przygotowanie indyka [02:18]:

  • Filet z indyka pokrój w paski o grubości około centymetra [02:18].

  • Przypraw mięso solą, majerankiem, papryką, bazylią, oregano, czosnkiem i kolendrą z każdej strony [02:28].

  • Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż przyprawione plastry indyka tylko do ścięcia [02:43].

Zapiekane danie [05:50]:

  • Na sos serowy w naczyniu żaroodpornym wyłóż podsmażonego indyka [05:06].

  • Resztę sosu wyłóż na wierzch mięsa [05:50].

  • Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika [06:14].

  • Piecz przez pierwsze 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni [06:14].

  • Następnie piecz kolejne 20-30 minut bez przykrycia [06:26].

  • Gotowe danie to filet z indyka w sosie porowym [06:37].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz