👉Jak zrobić ryż zapiekany z truskawkami❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1 szkl. ryżu suchego (250ml)
- 2 szkl. wody
- szczypta soli
- 30g masła
- 2/3 szkl. gęstej śmietany
- ksylitol, erytrytol itp. (ilość według własnych upodobań)
- ok. 400g truskawek
- wiórki kokosowe - ilość dowolna
Przepis na ryż zapiekany z truskawkami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ryżu zapiekanego z truskawkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Gotowanie ryżu [00:49]: Ryż należy ugotować w wodzie z odrobiną soli. Przed gotowaniem ryż płucze się pod bieżącą zimną wodą. Po ugotowaniu dodaje się masło i dokładnie miesza. Następnie ryż przykrywa się i zostawia na 15-20 minut, aby wchłonął płyny.
Krojenie truskawek [02:13]: W międzyczasie należy pokroić truskawki – duże na ćwiartki, a małe na połówki.
Przygotowanie naczynia do zapiekania [02:47]: Naczynie do zapiekania smaruje się masłem.
Przygotowanie śmietany [02:58]: Gęstą śmietanę miesza się z czubatą łyżeczką ksylitolu (lub innego słodzika, w zależności od preferencji słodkości).
Układanie warstw [03:17]:
Pieczenie [04:38]: Tak przygotowany ryż wkłada się do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i zapieka przez około 25 minut.
Gotowe danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno [04:52].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz