niedziela, 2 czerwca 2024

Przepis na zupę - chłodnik litewski

Jak zrobić chłodnik z botwinki?

 
Chłodnik jest dość popularny i zawsze go lubiłem choć nie wiem dlaczego w domu gościł rzadko. 

👉Jak zrobić chłodnik z buraków❓ 

   Chłodnik z botwinki jest na pewno zrobić trudniej niż barszcz czerwony, choć to rzecz dyskusyjna. 
 
   Zapraszamy na przepis na chłodnik. 
 
 Mariusz i Agnieszka 
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • duży pęczek botwinki (jak mały to dwa)
  • 0,5 litra wody
  • mały pęczek koperku 
  • mały pęczek szczypiorku 
  • 3 sztuki ogórków gruntowych
  • duży pęczek rzodkiewek 
  • ok. 700ml maślanki (można więcej jeśli wolimy chłodnik rzadszy)
  • 250g gęstej kwaśnej śmietany 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na chłodnik litewski z botwinką i ogórkiem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chłodnika litewskiego z botwinką i ogórkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie botwinki: Umyj botwinkę, obierz większe buraki i zetrzyj je na tarce lub drobno pokrój. Liście i łodyżki również drobno posiekaj [01:00].

  2. Gotowanie botwinki: Wlej wodę do buraków, postaw na kuchence i zagotuj. Gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania [01:34]. Następnie dodaj pokrojone liście i łodyżki [02:23]. Odstaw ugotowaną botwinkę do całkowitego wystudzenia [03:51].

  3. Przygotowanie ogórków i rzodkiewek: Obierz ogórki (jeśli nie są z pewnego źródła) i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach [02:58]. Umyte rzodkiewki również zetrzyj na tarce o grubych oczkach [03:28].

  4. Przygotowanie koperku i szczypiorku: Drobno posiekaj koperek [04:26] i szczypiorek [05:02].

  5. Łączenie składników: Gdy botwinka wystygnie do temperatury pokojowej, delikatnie ją posól [04:39]. Dodaj ogórki, rzodkiewkę i koperek [04:52], a następnie drobno pokrojony szczypiorek [05:08].

  6. Dodatki: Wlej sok z cytryny (około 2-3 łyżek) [05:08] i przeciśnij ząbek czosnku [05:20]. Dodaj gęstą kwaśną śmietanę [05:28] i wlej maślankę, dostosowując jej ilość do pożądanej gęstości chłodnika [05:31].

  7. Doprawianie: Wymieszaj wszystkie składniki [05:55]. Spróbuj i dopasuj smak cytryny do własnych preferencji [06:01]. Dodaj świeżo mielony pieprz [06:09].

  8. Chłodzenie i podawanie: Zupa powinna być schłodzona przed podaniem [06:28]. Gęstość chłodnika można regulować ilością dodanej maślanki – więcej maślanki dla rzadszej zupy, mniej dla gęstszej [06:36].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz