poniedziałek, 8 marca 2021

Barszczyk czerwony


Barszczyk czerwony

z czerwonych buraków

 
Czas na tradycyjny babciny barszczyk zgodnie z przepisem przekazywanym od pokoleń, zanim to jeszcze wyrosły pierwsze buraki...
 
Jak już wiemy i potrafimy jak zrobić zakwas z czerwonych buraków, to możemy teraz zrobić barszczyk czerwony. 
A przepis na zakwas już jest w filmie na YouTube: https://youtu.be/FN8F-KZCysk
Robimy zakwas, a potem barszcz czerwony na zakwasie z wykorzystaniem buraków z zakwasu.
 
 

 
 


Składniki:
  • buraki z zakwasu
  • bulion warzywny lub mięsny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy
  • zakwas z buraków czerwonych
Przygotowanie:
Buraki wkładamy do garnka, zalewamy bulionem (tyle aby całe buraki były przykryte), dodajemy parę kulek ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe. Wstawiamy na kuchnię i gotujemy pół godziny. Następnie zlewamy płyn do drugiego garnka, gdzie dodajemy majeranek, sok z cytryny lub ocet (ilość według własnego uznania), doprawiamy solą i pieprzem. Całość doprowadzamy do zagotowania i od razu zdejmujemy z kuchni. Po zdjęciu garnka dodajemy zakwas z buraków (tyle aby uzyskać pożądany smak), dokładnie mieszamy i gotowe. Ja na litr barszczyku dodałam 100ml zakwasu z buraków.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz