czwartek, 20 lipca 2017

Ogórki małosolne

   Dziś spróbowaliśmy pierwsze małosolne ogórki. Dopiero dziś ze względu na mój wyjazd do Chorwacji, a Aga stwierdziła, że zrobi dopiero po moim przyjeździe...
   Ogórki oczywiście pochodzą z własnego ogródka, gdzie spokojnie dojrzewają bez żadnych nawozów sztucznych przyspieszających proces wzrostu.
   Niestety do własnych ogórków musieliśmy zmodyfikować przepis. W zeszłym roku pierwszą partie Aga zrobiła z ogórków kupowanych na bazarku, które wyszły ok! Kolejne partie były z naszego ogródka. Były smaczne same w sobie, a po zakiszeniu okazały się za słone. Było to efektem większej zawartości mikro i makroelementów. W tym roku kisimy ogórki tylko z własnego ogródka, więc zastosowaliśmy przepis ze zmniejszoną zawartością soli.



Link do filmu z przepisem:
059 - Ogórki małosolne - kisimy ogórki

Składniki:
  • 1kg ogórków 
  • 6-7 ząbków czosnku
  • mały pęczek kopru
  • chrzan - kilka liści lub kawałek korzenia (ok. 5cm)
  • sól - na litr wody potrzeba jedną płaską łyżkę
Przyprawy 
  •  płaska łyżeczka pieprzu czarnego 
  •  4-5 kulek ziela angielskiego 
  •  3 liście laurowe 
Zastosowanie:
Ogórki małosolne świetnie sprawdzają się w formie przekąski - wkłada się rękę do słoika, wyjmuje i zjada...

Robi się je tak samo jak ogórki kiszone na zimę.

A PRZEPIS na blogu JEST TU:
https://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2017/07/ogorki-kiszone.html


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz