Warzywa to podstawowy produkt, który utrzymuje i reguluje funkcjonowanie naszego organizmu.
Patrząc na fakty historyczne (np. szkorbut) człowiek może żyć bez mięs, ryb i innych białek zwierzęcych oraz wyrobów z mąki (chleby,makarony itd). Nie może natomiast żyć bez warzyw i owoców, które zapewniają człowiekowi wszystko. Łącznie z białkami i węglowodanami...
Niestety nie są one jak pokazują statystyki dominującym pokarmem na stołach w Polsce, Europie i tzw. cywilizowanym świecie. Dlatego proponując różne przepisy staramy się propagować również odżywianie roślinne we wszystkich możliwych formach jakie przyjdą nam do głowy.
Warto również wspomnieć, że koperek poza walorami smakowymi, ma także właściwości lecznicze - pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, zapobiega wzdęciom. Od dawna wiadomo, że warzywo to ma właściwości silnie moczopędne, co czyni go dobrym składnikiem potraw przy oczyszczaniu nerek czy profilaktyce i leczeniu chorób układu moczowego. Herbatkę zrobioną na bazie koperku stosuje się do leczenia kolki i wzdęć u noworodków. Leczy również bóle brzucha i niestrawności, a także działa uspokajająco, zatem może być wykorzystywany np. przy problemach z bezsennością. Jest zalecana karmiącym matkom, ponieważ wspomaga proces produkcji mleka.
Składniki:
Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę, cebulę kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, listek laurowy i doprowadzamy do zagotowania. Gdy warzywa zaczną się gotować wsypujemy ryż i gotujemy maksymalnie 15 minut.
Niestety nie są one jak pokazują statystyki dominującym pokarmem na stołach w Polsce, Europie i tzw. cywilizowanym świecie. Dlatego proponując różne przepisy staramy się propagować również odżywianie roślinne we wszystkich możliwych formach jakie przyjdą nam do głowy.
Warto również wspomnieć, że koperek poza walorami smakowymi, ma także właściwości lecznicze - pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, zapobiega wzdęciom. Od dawna wiadomo, że warzywo to ma właściwości silnie moczopędne, co czyni go dobrym składnikiem potraw przy oczyszczaniu nerek czy profilaktyce i leczeniu chorób układu moczowego. Herbatkę zrobioną na bazie koperku stosuje się do leczenia kolki i wzdęć u noworodków. Leczy również bóle brzucha i niestrawności, a także działa uspokajająco, zatem może być wykorzystywany np. przy problemach z bezsennością. Jest zalecana karmiącym matkom, ponieważ wspomaga proces produkcji mleka.
Składniki:
- 1,7l delikatnego bulionu mięsnego lub warzywnego (użyłam bulionu na skrzydełkach z kurczaka)
- 140g suchego ryżu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mała cebulka cukrowa lub kawałek pora (najlepiej białą część)
- duży pęczek koperku lub 2 małe
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 5 łyżek słodkiej śmietanki
Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę, cebulę kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, listek laurowy i doprowadzamy do zagotowania. Gdy warzywa zaczną się gotować wsypujemy ryż i gotujemy maksymalnie 15 minut.
Na końcu dokładamy pokrojony koperek, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy jeszcze 2 minuty. Po wyłączeniu zupy wlewamy słodką śmietankę, mieszamy i gotowe.
Tą zupkę uwielbiają dzieci i dorośli, a najlepsza jest w sezonie letnim gdy mamy świeże warzywa.
Smacznego :)
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz