czwartek, 6 lipca 2017

Ogórki kiszone

     Rozpoczyna się sezon ogórkowy. To czas kiedy możemy cieszyć się sałatkami, mizeriami i innymi formami dodatków do posiłków. To również okres pierwszych małosolnych ogórków oraz kiszenia na zimę.
     Oczywiście najlepiej jak ogórki są z własnego ogródka lub od kogoś z rodziny by nie były pędzone sztucznymi nawozami. W zeszłym roku pierwszy raz posadziłem ogórki i przeżyłem szok. Można je jeść bez soli, pierzu i smakują fantastycznie.

     Dodam jeszcze, że ogórki wykraczają poza obszar jedzenia i często dorodne ogórki budzą pewne fantazje... 😁 ... 😋 ...

Składniki:
  • ogórki
  • koper kwitnący
  • czosnek
  • liść lub korzeń chrzanu
  • liść wiśni lub porzeczki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • gorczyca
  • sól
  • woda
Przygotowanie:
Słoiki i przykrywki dobrze umyć. Ogórki myjemy i zostawiamy aby obciekły z nadmiaru wody. Do słoja o pojemności 1l wkładamy: płaską łyżeczkę gorczycy, 6 ziarenek pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe, 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku, 4 liście wiśni, koper, chrzan, a następnie ciasno układamy ogórki (ogórki nie mogą dotykać wieczka i wystawać ponad zalewę). Zalewę przygotowujemy z wody i soli: na 1l wody duża łyżka soli. Wodę gotujemy z solą, a po zagotowaniu wrzątkiem zalewamy słoiki pod samą zakrętkę. Ogórki zakręcamy szczelnie suchą przykrywką i odwracamy do góry dnem (zostawiamy na całą noc), a później przenosimy w ciemne i w miarę chłodne miejsce aby się kisiły.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz