czwartek, 1 czerwca 2017

Łazanki czy makaron z kapustą?

     Szybsza wersja tradycyjnego dania. Jednak (!) myślę, że kombinacja Agnieszki niesie coś więcej. Podstawowa potrawa oparta o łazanki, czyli takie kwadratowe kluseczki, najlepiej robione samodzielnie i oczywiście zgodnie z dietą rozdzielną, czyli bez jajek. Jak już wyeliminujemy jajka to czas na kolejny krok. Tym krokiem jest wyeliminowanie mięsa, w tym przypadku najczęściej boczku. Aga zastąpiła boczek pieczarkami. Tak naprawdę nie pamiętałem jakie były fundamenty potrawy wyjściowej do momentu gdy zostałem uświadomiony podczas obiadu. Podziwiam KREATYWNOŚĆ Agnieszki, obiad fantastyczny.

P.S.
Trochę się do uwolnienia tej kreatywności przyłożyłem kupując skrzynkę pieczarek...  

Składniki:
  • paczka dowolnego makaronu (400g)
  • 1,5 kg. kapusty kiszonej
  • 350g-400g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to należy przed gotowaniem wypłukać w zimnej wodzie). Ugotowaną kapustę odcedzamy na sicie, a po wystygnięciu odciskamy nadmiar wody. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy cebulę i smażymy z 10 minut, następnie dokładamy obrane i pokrojone w większe kawałki pieczarki. Całość dusimy aż wszystko będzie miękkie i wyparuje woda, która się wydzieliła z pieczarek. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Do dużego garnka przekładamy ugotowany makaron, kapustę kiszoną, cebulkę z pieczarkami i wszystko mieszamy. Jeśli po dokładnym wymieszaniu okaże się, że potrawa jest mało słona i pikantna to należy jeszcze ją przyprawić.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz