Jeśli brakuje nam pomysłu, a mamy dość mięsa zawsze można zastąpić je np. duszonymi pieczarkami. Dzięki temu obiad lub kolacja będzie lżejsza, łatwiej trawiona. Wszystko zgodne z dietą rozdzielną, a dodatkowo dobra opcja również dla wegetarian.
Pieczarki duszone
Składniki:
Przygotowanie:
Obrane pieczarki w całości wkładamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu, posypujemy odrobiną soli i dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i dusimy do miękkości. Uduszone pieczarki doprawiamy solą (soli nie za dużo, gdyż wcześniej już były lekko posolone) i pieprzem.
Sałatka warzywna
Składniki:
Przygotowanie:
Sałatę umyć i porwać na małe kawałki. Ogórek, paprykę, rzodkiewkę kroimy w kostkę. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Pieczarki duszone
Składniki:
- pieczarki dowolna ilość
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Obrane pieczarki w całości wkładamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu, posypujemy odrobiną soli i dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i dusimy do miękkości. Uduszone pieczarki doprawiamy solą (soli nie za dużo, gdyż wcześniej już były lekko posolone) i pieprzem.
Sałatka warzywna
Składniki:
- sałata
- ogórek zielony
- papryka
- rzodkiewka
- śmietana gęsta
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sałatę umyć i porwać na małe kawałki. Ogórek, paprykę, rzodkiewkę kroimy w kostkę. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz