czwartek, 11 maja 2017

Zupa krem z zielonego groszku

      Kremy to fantastyczna alternatywa dla zup bazujących na rosole, czyli na tłuszczu zwierzęcym. Dzięki temu mogą być posiłkiem dla Wegan, Wegetarian, osób  z alergiami na produkty mięsne i tych, którzy pragną zrzucić zbędne kilogramy.  
      Ta ostatnia grupa powinna być szczególnie zainteresowana, ponieważ z mięsa do wywaru dostaje się szereg substancji uwalnianych z tkanek i tłuszczy. Te substancje odpowiadają za pogarszanie się stanu zdrowia, osłabienie systemu immunologicznego, powstanie komórek rakowych i oczywiście za tycie. 
     Substancje te to różne związki, którymi karmi się zwierzęta by szybciej nabierały na wadze i nie chorowały. I w taki sposób trafiają do naszego organizmu:
  • HORMONY WZROSTU
  • STERYDY
  • ANTYBIOTYKI
  • ... itd
      Efektem tego jest fakt, że sami zaczynamy się tuczyć. Jeśli ktoś jeszcze nie wie dlaczego tyje, lub dlaczego nie może zejść poniżej pewnej wagi, powinien podjąć wszelkie kroki w celu zminimalizowania lub kompletnego zrezygnowania z produktów mięsnych.


Link do filmu z przepisem:
124 -Najlepszy przepis na zupę krem z zielonego groszku! Pomysł na obiad w 3 wersjach: Neutralna...

 
 Składniki:
  • opakowanie groszku mrożonego lub 2 puszki konserwowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 lub 1/2 selera (w zależności od wielkości)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • ok. 1-1,5l wody 
  • masło lub inny tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w piórka i delikatnie podsmażamy na patelni (uważając aby się nie przyrumieniła). Całość podsmażamy ok. 7-10 minut. Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w większe kawałki i wkładamy do garnka. 
    Zalewamy wodą i stawiamy na kuchnię. Gotujemy ok. 20 minut, a następnie dodajemy podsmażoną cebulę, mrożony groszek i przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
    Jeśli używamy groszku z puszki, to nie gotujemy go, tylko dodajemy na samym końcu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zbyt dużo wody nam wyparowało podczas gotowania to możemy jeszcze ze szklankę dolać, zależy czy chcemy zupę bardziej gęstą lub rzadką. Całość miksujemy przy pomocy blendera na aksamitny krem. 
    Zupa wyśmienicie smakuje z grzankami żytnimi, własnoręcznie przygotowanymi w piekarniku.
    Jest to zupa neutralna i zamiast grzanek możemy ją również podać z prażonym słonecznikiem lub chipsem z boczku.
 

Smacznego :)



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz