wtorek, 23 maja 2017

Pizza WEGAŃSKA

Historia pieczenia pizzy sięga wcześniejszych czasów, niż forma z którą nam się dziś kojarzy. Pierwsze pizze nie były oparte na sosie pomidorowym tylko bazylii i serze. Dopiero w późniejszych czasach gdy przywieziono z Ameryki pomidory, stały się one integralnym elementem pizzy. W okresach niedostatku lub wśród biednej części społeczeństwa zastąpiły one żółty ser. Był to element czysto ekonomiczny i warto zauważyć, że zdrowszy bo zgodny z dietą rozdzielną.

Składniki na ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 1/4 kostki drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
Składniki na pizzę:
  • pieczarki
  • oliwki
  • pomidor
  • papryka
  • cukinia
  • cebula
  • szparagi
  • sos pomidorowy
  • ser żółty wegański
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody, dodać sól i mąkę. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, powoli wlewająć resztę wody. Gdy składniki prawie już mamy połączone dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie nam odchodzić od ręki. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na posmarowaną olejem brytfankę lub wyłożyć papierem do pieczenia (ta ilość ciasta wystarcza na dużą blachę z piekarnika lub 2 mniejsze brytfanki ). Placek smarujemy sosem pomidorowym (możemy do sosu dodać ulubione zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie itd.), a następnie układamy składniki według własnego upodobania i posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 12-17 minut (długość pieczenia zależy od tego jak nam piecze piekarnik i jak dużo ułożymy składników).
 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz