Historia pieczenia pizzy sięga wcześniejszych czasów, niż forma z którą nam się dziś kojarzy. Pierwsze pizze nie były oparte na sosie pomidorowym tylko bazylii i serze. Dopiero w późniejszych czasach gdy przywieziono z Ameryki pomidory, stały się one integralnym elementem pizzy. W okresach niedostatku lub wśród biednej części społeczeństwa zastąpiły one żółty ser. Był to element czysto ekonomiczny i warto zauważyć, że zdrowszy bo zgodny z dietą rozdzielną.
Składniki na ciasto:
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody, dodać sól i mąkę. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, powoli wlewająć resztę wody. Gdy składniki prawie już mamy połączone dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie nam odchodzić od ręki. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na posmarowaną olejem brytfankę lub wyłożyć papierem do pieczenia (ta ilość ciasta wystarcza na dużą blachę z piekarnika lub 2 mniejsze brytfanki ). Placek smarujemy sosem pomidorowym (możemy do sosu dodać ulubione zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie itd.), a następnie układamy składniki według własnego upodobania (jakie lubimy) i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 13-17 minut (długość pieczenia zależy od tego jak nam piecze piekarnik i jak dużo ułożymy składników). Im więcej składników tym dłuższy czas pieczenia.
Składniki na ciasto:
- 300g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 200 ml letniej wody
- 20g drożdży
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
- pół łyżeczki soli
- pieczarki
- oliwki
- pomidor
- papryka
- cukinia
- cebula
- szparagi
- sos pomidorowy
- ser żółty wegański
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody, dodać sól i mąkę. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, powoli wlewająć resztę wody. Gdy składniki prawie już mamy połączone dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie nam odchodzić od ręki. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na posmarowaną olejem brytfankę lub wyłożyć papierem do pieczenia (ta ilość ciasta wystarcza na dużą blachę z piekarnika lub 2 mniejsze brytfanki ). Placek smarujemy sosem pomidorowym (możemy do sosu dodać ulubione zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie itd.), a następnie układamy składniki według własnego upodobania (jakie lubimy) i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 13-17 minut (długość pieczenia zależy od tego jak nam piecze piekarnik i jak dużo ułożymy składników). Im więcej składników tym dłuższy czas pieczenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz