czwartek, 16 marca 2017

Przepis: Pieczarki faszerowane serkiem tofu

Nowy experyment kuchni wegańskiej! Było dobre! Było tylko jedno "ALE": "Ale dlaczego tak mało..." 😃 Jak tak dalej pójdzie to jeszcze zostanę weganinem... 😆

Składniki:
  • 12 szt. pieczarek dużych 
  • 180g serka tofu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka natki pietruszki 
  • 150g sera wegańskiego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki czyścimy i obieramy, odcinamy z nich ogonki. Kapelusze zostawiamy, a ogonki plus jeszcze dwie całe pieczarki drobno kroimy i dokładamy do cebulki. Wszystko razem dusimy, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, rozkruszony serek tofu i natkę pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Chwilę jeszcze trzymamy na kuchni i zestawiamy z ognia. Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze, które wcześniej lekko solimy. Na wierzchu posypujemy drobno startym serem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy w nim pieczarki i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz