poniedziałek, 13 marca 2017

Przepis: Kurczak w musztardzie z pieczarkami

Lata temu kupowałem udko kurczaka na obiad. Dodam, że było to największe udko/ćwiartka w sklepie, ok. 0,9 kg. Po latach stosowania Diety rozdzielnej zapotrzebowanie na mięso zmniejszyło się - DRASTYCZNIE! Taka porcja wystarcza, dla całej rodziny!

Więcej  o tym w następnym poście już jutro: "Jak jeść by się najeść w pół kotleta?"

Składniki:
  • 7 sztuk udzików z kurczaka lub pałek
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • 2-3 łyżki musztardy 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • płaska łyżeczka soli 
  • pieprz
Przygotowanie:
Udziki myjemy i osuszamy. Musztardę, oliwę, przeciśnięty czosnek plus przyprawy: paprykę, sól, pieprz dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem nacieramy kurczaka (zostawiamy przynajmniej na godzinę aby się zamarynował). Pieczarki czyścimy i obieramy, jesli są małe to zostawiamy w całości, a duże kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy cebulę, na nią układamy pieczarki - delikatnie solimy i pieprzymy, a na samej górze układamy udziki razem z marynatą, w której się macerowały. Pieczemy w piekarniku przez 70 minut w 180 stopniach C (20 minut przed końcem obracamy mięso i polewamy sosem, w którym się pieką).

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz