Lata temu kupowałem udko kurczaka na obiad. Dodam, że było to największe udko/ćwiartka w sklepie, ok. 0,9 kg. Po latach stosowania Diety rozdzielnej zapotrzebowanie na mięso zmniejszyło się - DRASTYCZNIE! Taka porcja wystarcza, dla całej rodziny!
Więcej o tym w następnym poście już jutro: "Jak jeść by się najeść w pół kotleta?"
Składniki:
Udziki myjemy i osuszamy. Musztardę, oliwę, przeciśnięty czosnek plus przyprawy: paprykę, sól, pieprz dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem nacieramy kurczaka (zostawiamy przynajmniej na godzinę aby się zamarynował). Pieczarki czyścimy i obieramy, jesli są małe to zostawiamy w całości, a duże kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy cebulę, na nią układamy pieczarki - delikatnie solimy i pieprzymy, a na samej górze układamy udziki razem z marynatą, w której się macerowały. Pieczemy w piekarniku przez 70 minut w 180 stopniach C (20 minut przed końcem obracamy mięso i polewamy sosem, w którym się pieką).
Więcej o tym w następnym poście już jutro: "Jak jeść by się najeść w pół kotleta?"
Składniki:
- 7 sztuk udzików z kurczaka lub pałek
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki majeranku
- 2-3 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- płaska łyżeczka soli
- pieprz
Udziki myjemy i osuszamy. Musztardę, oliwę, przeciśnięty czosnek plus przyprawy: paprykę, sól, pieprz dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem nacieramy kurczaka (zostawiamy przynajmniej na godzinę aby się zamarynował). Pieczarki czyścimy i obieramy, jesli są małe to zostawiamy w całości, a duże kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy cebulę, na nią układamy pieczarki - delikatnie solimy i pieprzymy, a na samej górze układamy udziki razem z marynatą, w której się macerowały. Pieczemy w piekarniku przez 70 minut w 180 stopniach C (20 minut przed końcem obracamy mięso i polewamy sosem, w którym się pieką).
Smacznego :)

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz