poniedziałek, 6 marca 2017

Ciasto bananowe

Prosiłem, prosiłem i się doprosiłem! 😆
W końcu pojawiło się ciasto bez cukru i wg diety rozdzielnej. Specjalnie z myślą o dzieciach, by nie szkodzić dziecku. By cukier nie siał spustoszenia w mózgu dziecka...    
Oczywiście na zdjęciu wygląda ładniej z cukrem pudrem, na codzień sugeruje bez takich dodatków... 😄

Składniki:
  • 6-7 szt. bananów dobrze dojrzałych (jak duże to 6, a jak małe to 7)
  • 7-10 szt. daktyli lub 1 łyżka miodu
  • 150g masła
  • 300g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli 
Przygotowanie:
Banany obieramy, kroimy na małe kawałki i blendujemy, dokładamy daktyle i jeszcze chwilę blendujemy (jeżeli preferujemy ciasto mniej słodkie to dodajemy mniej daktyli). Następnie dodajemy aromat waniliowy, miękkie masło i mikserem na wolnych obrotach dokładnie miksujemy. Mąke mieszamy z sodą i solą i dodajemy do masy bananowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej formy keksowej, wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest wilgotny to pieczemy jeszcze kolejne 10 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od użytych bananów). Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie do wystygnięcia. Gdy wystygnie wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz