sobota, 30 kwietnia 2022

Przepis na koktajl z selera naciowego


Koktajl na odchudzanie

 
Dzisiaj koktajl z selera naciowego na odchudzanie. Idealny posiłek dla tych, którzy są na redukcji lub chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów... 

👉Jak zrobić koktajl z selera naciowego? 

Koktajl przede wszystkim robi się szybko, a wszystko jest w filmie. Moment roboty i zdrowy koktajl na śniadanie przed wyjściem do pracy gotowy...
 


Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnie jabłko
  • 1 mały banan
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kawałek świeżego imbiru (1 cm)
  • woda (ilość według uznania, czy wolimy koktajl gęsty, czy rzadki)
Przygotowanie:
Łodygi selera i jabłko dokładnie myjemy. Banan obieramy ze skórki, a z jabłka usuwamy tylko gniazdo nasienne. 
Łodygi selera, jabłko, banan kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, wodę, pokrojony imbir i dokładnie miksujemy. 
Taki koktajl najlepiej wypić zaraz po przygotowaniu. Jeśli zostawimy go na dłużej, to ściemnieje.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 26 kwietnia 2022

Przepis na deser szarlotka w pucharku


Szybki deser bez pieczenia

      Co zrobić gdy mają pojawić się niespodziewani goście? Pewnie nie jeden facet by zrobił kawę i finito! Jednak kobity mają większy problem i z reguły PANIKUJĄ! 
     Na taką sytuację Agnieszka ma rozwiązanie i proponuje zrobić szarlotkę w pucharkach lub jak ktoś nie ma pucharków, to szarlotkę w szklankach, czy też szarlotkę w kokilkach lub innych miseczkach, w których będzie ładnie wyglądać... 

👉Jak zrobić szybki deser?




Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 250ml śmietany kremówki 36%
  • 2 duże jabłka
  • płatki śniadaniowe, użyłam żytnich (mogą być kukurydziane, pełnoziarniste itp.)
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru pudru
  • cynamon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • do przybrania ekspandowany orkisz i jagły
Przygotowanie:
     Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. W rondelku roztapiamy masło i wrzucamy jabłka. Smażymy na dosyć wysokiej mocy palnika do momentu aż jabłka stracą swoją surowość, pamiętając o mieszaniu. Jeśli jabłka są miękkie to 4-5 minut wystarczy, przy twardych może to być nawet ok. 10 minut. Następnie dodajemy miód (przy kwaśnych jabłkach może być więcej niż 1 łyżka), cynamon i całość smażymy jeszcze 1-2 minuty aby jabłka przeszły aromatem cynamonu. Gotowe jabłka zostawiamy do wystudzenia.
    Śmietanę kremówkę należy dobrze schłodzić (można na ok. 15-20 minut włożyć do zamrażarki). Miskę w której będziemy ubijać śmietanę też należy schłodzić w lodówce.
Zimną śmietanę ubijamy mikserem, gdy nam się częściowo spieni dodajemy ksylitol (można dodać więcej jeśli lubimy bardziej słodkie smaki) i ubijamy na sztywno. Dobrze ubita śmietana po odwróceniu miski nie wylatuje z niej.
    Potrzebne będą nam 4 duże pucharki lub 6 mniejszych. Na dno pucharków wsypujemy płatki aby dno było zakryte, następnie wykładamy wystudzone karmelizowane jabłka. Na jabłka dajemy bitą śmietanę, posypujemy ekspandowanym orkiszem i jagłami i gotowe.
    Ten deser możemy zrobić na 15 minut przed podaniem. Dłuższe przechowywanie sprawi, że płatki, orkisz i jagły nie będą chrupkie, tylko nabiorą wilgoci.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 23 kwietnia 2022

Przepis na bułki z mąki z płaskurki

Bułeczki z płaskurki


Jeszcze jeden przepis na kolejny rodzaj bułeczek. Czyli dziś bułeczki z mąki z płaskurki... Jak Agnieszka twierdzi jest, to pradawne zboże, które nie jest modyfikowane, nie jest GMO, czyli jest zdrowe. A skoro Agnieszka Tak twierdzi, to musi tak być bo coś o tym wie jako technolog żywności ze specjalizacją ze zbóż... 

👉Jak zrobić bułki z mąki z płaskurki? 

Zrobienie jest bardzo proste i każdy kto chce odmiany z łatwością zrealizuje przepis. Poza kwestią odmiany niektórzy zwrócą uwagę na aspekt zdrowia, ponieważ jest to ziarno, które nie toleruje chemicznych dodatków w ziemi. Dlatego plony są niskie, nie napędzane sztucznie, przez co mąka jest zdrowa... 
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 500g mąki pełnoziarnistej z płaskurki
  • 330ml letniej wody
  • 25g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
   Do miski wkładamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy trochę wody i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie wsypujemy mąkę, sól i partiami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto wyrabiamy aż będzie odchodziło od miski i od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
   Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i kilka razy zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8-10 części i z każdego kawałka "kulamy"/robimy bułeczkę.
   Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 15-20 minut aby podrosły. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (góra-dół) Przed włożeniem bułeczek do piekarnika każdą po wierzchu smarujemy wodą. Bułeczki pieczemy ok. 25 minut (długość pieczenia zależy od wielkości bułek). Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 19 kwietnia 2022

Przepis na kalafior faszerowany mięsem mielonym

Faszerowany kalafior - "Mózg"

 
Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw. Może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem, możliwości jest wiele. Jak widać również można zrobić kalafiora faszerowanego mięsem mielonym. Taki kalafior, to tak naprawdę zapiekanka, którą można wykonać bez żółtego sera... 

👉Jak zrobić KALAFIOR faszerowany mięsem mielonym?

 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • średniej wielkości kalafior
  • ok. 600-700g mięsa mielonego (zależy jak duży kalafior)
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
    Z kalafiora usuwamy liście, wycinamy głąb (uważając aby się różyczki nie rozleciały, była cała główka). Następnie kalafiora gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut. Po ugotowaniu hartujemy go w zimnej wodzie i zostawiamy aby obciekł z wody i wystygł.
   Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i wszystko dokładnie wyrabiamy. Jeśli używamy bardzo chudego mięsa, to należy dodać ze dwie łyżki majonezu (majonez sprawi, że po upieczeniu mięso nie będzie takie suche).
   Tak przygotowanym mięsem faszerujemy kalafiora. Upychamy do środka tyle ile się da, a resztą oblepiamy kalafior z zewnątrz. Kalafior obkładamy plastrami boczku (najlepiej aby jeden plaster trochę na drugi zachodził), wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) przez ok. 60 minut. Jeśli pieczemy duży kalafior, to czas należy wydłużyć o 5-10 minut. Gdyby góra kalafiora bardzo się przypiekała, to należy przykryć papierem do pieczenia. 
   Po upieczeniu kalafior wyjmujemy i zostawiamy na 10 minut (aby się wszystko związało i nie rozpadało podczas krojenia). Po tym czasie kalafior jest gotowy do krojenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką

 
   Jajka faszerowane, to kolejna forma urozmaicenia przygotowań jajek, bo na co dzień najczęściej gotuje się jajka na miękko lub na twardo oraz smaży jako jajecznice, czy jajka sadzone. Dlaczego? Bo to łatwe, proste i szybkie 

👉 Jak zrobić jajka faszerowane szynką? 

Przygotowanie takich jajek, to też łatwa i szybka sprawa...
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 6 sztuk jajek
  • 150g szynki
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 kopiasta łyżka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Szynkę kroimy w drobną kostkę, wybieramy taką która najbardziej nam smakuje. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i rozdrabniamy je widelcem. Do żółtek dodajemy chrzan, majonez, szczypiorek, szynkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.
   Tak przygotowanym farszem za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego napełniamy połówki jajek. Napełnione farszem jajka dowolnie ozdabiamy i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 13 kwietnia 2022

Przepis na pomarańczową babkę wielkanocną


Zbliżają się święta więc można zrobić babkę wielkanocną na stół. Niedawno był już przepis na babkę wielkanocną drożdżową z rodzynkami i polaną czekoladą. Dziś kolejny przepis tym razem nie jest to babka drożdżowa, a przepis wydaje się jeszcze prostszy niż na ostatnią. 
 
👉Jak zrobić BABKĘ POMARAŃCZOWĄ?
 


Link do filmu z przepisem
 
 

 



Składniki:
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 250ml soku pomarańczowego
  • 90-100g ksylitolu (można zamienić na cukier)
  • 60ml oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • starta skórka z pomarańczy (można zamienić na kilka kropli aromatu pomarańczowego)
Przygotowanie:
Suche składniki przekładamy do miski i razem dokładnie mieszamy.
Mokre składniki plus skórkę pomarańczową (pomarańcze należy wcześniej sparzyć wrzątkiem) mieszamy w drugiej misce.
Do mokrych składników dodajemy suche i szybko mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Foremkę do babki o średnicy 22cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką (użyłam mąki kokosowej) i wlewamy ciasto. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy babkę na ok. 15 minut, a następnie wyjmujemy z foremki.
Wystudzoną babkę możemy dowolnie ozdobić: posypać pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną gorzką czekoladą i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Przepis na wielkanocną babkę drożdżową

Babka wielkanocna

    Jakiś czas temu - rok, może 2 lata, Agnieszka wysłała mnie do sklepu po foremki do babeczek. Oprócz foremek kupiłem wielką formę na babkę wielkanocną... Najpierw pokazałem Agnieszce dużą by zrobić jej psikusa... 

   Foremka sobie poleżała aż nabrała mocy prawnej i w końcu Aga upiekła Babkę na święta... 

   Ok ta nie dotrwa do świąt...! 

👉Jak zrobić babkę wielkanocną?

  Zrobienie takiej babki to strategia w 3 krokach; zrobić ciasto, zapakować do foremki - nie zapomnieć o wyrastaniu i upiec... Proste jak stalowy pręt prosto z fabryki. 

Zapraszamy na przepis na babkę drożdżową.

 Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem

Drożdżowa BABKA w polewie CZEKOLADOWEJ na wielkanocny stół







Składniki:
  • 📌 340g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630) 
  • 📌 30g drożdży 
  • 📌 70g cukru 
  • 📌 220 -230ml letniej słodkiej śmietanki (użyłam 12%) 
  • 📌 50g masła 
  • 📌 40g rodzynek 
  • 📌 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 8 kwietnia 2022

Przepis na focaccie, czyli płaski włoski chleb

Focaccia podstawowa


    Focaccia może być dodatkiem do posiłku lub też można ją podać jako przystawkę. Na świecie można szukać różnych odmian focaccii, w różnych kuchniach świata: greckiej, fenickiej, tureckiej.
    Może to być samo ciasto lub z dodatkami.
    Niektórzy stosują podstawową wersje focaccii jako ciasta pod pizze, by zrobić puszystą pizze lub do kebaba. Tak więc zastosowanie może być różne... 

👉Jak zrobić focaccie wersje podstawową?

 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 350g mąki
  • 20g drożdży
  • 240ml letniej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy plus jeszcze dodatkowo do posmarowania gotowej focacci
  • rozmaryn lub inne zioła
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 6 kwietnia 2022

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane

   Tym razem przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Jeden z najbardziej popularnych, znanych i lubianych przepisów na jajka faszerowane. 

👉 Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? 

   Teoretycznie można było by powiedzieć, że tak samo jak inne jajka faszerowane. Jednak będą się różnić składnikami i trochę będzie inny proces przygotowania farszu do jajek.
 

Link do filmu z przepisem
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami - Idealne na każdą imprezę - 288



Składniki:
  • 5 szt. jajek
  • 6-7 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. 
Pieczarki obieramy z nieczystości i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. 
Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy pokrojony czosnek. Podsmażamy przez minutę i dokładamy pieczarki. Całość podsmażamy do wyparowania wody. Podsmażone pieczarki zostawiamy do wystudzenia.
Żółtka jajek rozdrabniamy widelcem, dodajemy zimne pieczarki, szczypiorek, majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. 
Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki jajek. Możemy to zrobić łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
Jajka wypełnione farszem wystarczy tylko ozdobić i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Przepis na sos musztardowo-chrzanowy

Sos musztardowo -chrzanowy


Sos to element i zasadniczo to tylko dodatek i aż dodatek. Często to od sosu zależny smak i charter potrawy. Dodatkowo sos ma często właściwości pro zdrowotne oraz wspomagające trawienie. 

👉Jak zrobić sos musztardowo - chrzanowy?

 Przepis jest prosty i szybki, a taki sos jak się ktoś postara przygotowuje w 2 minuty.
 


Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • ok. 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
Przygotowanie:
    Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Ilość soku z cytryny dopasowujemy do własnych gustów smakowych. 
   W zależności od tego jaką użyjemy musztardę sos będzie bardziej ostry lub łagodny. Musztarda ma też wpływ na kolor sosu, może on być jasny lub ciemniejszy.
   Taki sos idealnie pasuje do jajek na twardo, wędlin, mięs pieczonych, czy też do ryby.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 27 marca 2022

Przepis na jajka faszerowane burakiem czerwonym

Jajka faszerowane 


Jajka faszerowane były moim ulubionym przysmakiem od dzieciństwa. Może z wyjątkiem w skorupkach bo wydłubywanie nie zawsze szło gładko. Jednak takie, jak te które zrobiła Agnieszka, od razu znikały w mgnieniu oka. Teraz jednak zawsze się zastanowię kiedy był poprzedni posiłek i czy w planie nie mam za chwilę kanapki z czosnkiem na poprawę odporności... 

👉 Jak zrobić jajka faszerowane czerwonym burakiem?

 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 6 sztuk jajek 
  • 1 mały czerwony burak upieczony lub ugotowany 
  • 65g serka śmietankowego 
  • 1 łyżka chrzanu 
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:
    Jajka gotujemy na twardo. Burak ugotowany lub upieczony ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
    Ugotowane i obrane jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki i za pomocą widelca rozdrabniamy (możemy to również zrobić za pomocą blendera). Do żółtek dodajemy chrzan, serek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
    Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki jajek (z dużą górką). Możemy to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego, lub zwyczajnie za pomocą łyżeczki. Jajka wystarczy już tylko przybrać i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 22 marca 2022

Przepis na schab duszony w porach

Schab duszony w plastrach


   Dziś przepis, który zadowoli każdego faceta, który nie wyobraża sobie by na obiad nie było mięsa. Agnieszka zaprasza do zrobienia na obiad schabu duszonego w porach. 
   Będzie, to przepis na schab duszony w plastrach. Przepis prosty i jak dla mnie łatwiejszy niż zrobienie kotletów schabowych. 
 
👉Jak zrobić schab duszony w porach? 
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 700g schabu
  • biała część pora ok. 250g
  • 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • 30g masła lub innego tłuszczu
  • 4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka lub ostra w proszku
  • majeranek
Przygotowanie:
    Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1cm. Każdy plaster schabu przyprawiamy z dwóch stron przyprawami: solą, pieprzem,papryka i majerankiem.
   Na patelni roztapiamy masło, gdy się mocno rozgrzeje (robimy to na dużej mocy palnika) wkładamy plastry schabu i obsmażamy z dwóch stron. Im mocniej podpieczemy mięso, tym ciemniejszy będzie sos. 
   Do podpieczonych plastrów schabu dodajemy wodę, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i zaczynamy dusić na wolnym ogniu. W tym czasie kiedy mięso zaczyna się dusić kroimy por na półplasterki. Pokrojony por dodajemy do schabu i dusimy do miękkości mięsa.
Pod koniec duszenia dodajemy śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Schab dusimy jeszcze przez jakiś czas aby sos się zredukował i zagęścił. 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 19 marca 2022

Przepis na zupę krem z kalafiora

Krem z kalafiora


Mój świat się zmienił kiedy poznałem zupy krem, słońce zaczęło mocniej świecić, a wiatr delikatniej muskał policzki... No dobra! Przepis na zupę krem z kalafiora, to kolejny do kolekcji. 

👉Jak zrobić zupę krem z kalafiora? 

Krem z kalafiora wymaga kilku umiejętności jak krojenie i mieszanie łyżką, oraz jednej specjalnej, czyli miksowania. Przygotowanie proste jak pręt stalowy prosto z fabryki
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 kalafior (waga gotowych różyczek ok. 700g)
  • 1l bulionu warzywnego (może być też mięsny)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 40g masła
  • ok. 60ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
  • białe warzywa z gotowania bulionu (pietruszka i seler)
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle. Następnie dokładamy pokrojony czosnek i podsmażamy przez minutę. Po minucie wkładamy kalafior, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości kalafiora. 
Do ugotowanego kalafiora dodajemy pietruszkę i seler (z gotowania bulionu), a następnie blendujemy. Po zblendowaniu dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. A następnie podgrzewamy aby zupa była mocno gorąca. Jeśli wolimy zupę rzadszą, to wystarczy dodać więcej bulionu.
Gorącą zupę nakładamy na talerze i możemy ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub też z podprażonymi pestkami dyni, czy słonecznika.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 17 marca 2022

Przepis na chlebek bananowy

Chleb bananowy!

 
Chlebek bananowy to raczej mniej spotykany chleb. Jednak to dobra okazja by wypróbować nowy przepis dla tych co lubią eksperymentować lub doświadczać nowych smaków. Agnieszka przygotowała przepis na chlebek bananowy. Czyli taki słodki a jednak jest to chleb bananowy bez cukru, czyli taki chlebek bananowy fit! Dodatkowym atutem jest fakt, że jest to chleb bananowy bez jajek.
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 4 szt. dużych bananów (mocno dojrzałych)
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 100ml oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 120g gęstej śmietany (użyłam 12%)
  • 10ml octu (jabłkowy, spirytusowy...)
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na surówkę z białej kapusty

Surówka do obiadu

 
Do obiadu zawsze musi być jakaś surówka. Niedawno mama zrobiła surówkę z białej kapusty i marchewki. Surówka z białej kapusty była pyszna. 

👉 Jak zrobić surówkę z białej kapusty i marchewki? 

Przepis na surówkę z białej kapusty i marchewki jest bardzo prosty. Tak prosty przepis, że nawet ja i Amelka potrafilibyśmy taką surówkę zrobić. Wszystko zobaczycie w filmie, całe przygotowanie, krok po kroku, tak jak mama to robi...
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • sok z połowy cytryny
  • kopiasta łyżka koperku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Przygotowanie:
    Biała kapustę drobno szatkujemy (twardy głąb wycinamy). Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę z marchewką delikatnie solimy, mieszamy i zostawiamy na 15 minut aby zmiękła. 
   Po 15 minutach jeśli z kapusty wydzieliła się woda to odlewamy. Następnie dodajemy koperek, skrapiamy oliwą, polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 
   Tak przygotowana surówka jest od razu gotowa do jedzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 15 marca 2022

Przepis na kruche ciasteczka z pastą sezamową

Ciasteczka sezamowe

 
   Kolejne ciasteczka, które mam wymyśliła ku uciesze dzieci, to ciasteczka sezamowe, a dokładniej ciasteczka sezamowe z pasta sezamową tahini. Jak byłem singlem nie było tyle deserów, więc panowie jak nie wiecie dlaczego brzuch rośnie, to sprawdźcie menu z samodzielnymi posiłkami z przeszłości. 
   Ja chyba niedługo będę musiał trenować po 4 godziny dziennie, jak ci na diecie keto, by to wszystko spalić...
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 190g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 120g masła (w temp. pokojowej)
  • 125g pasty sezamowej
  • 90g ksylitolu lub innego słodzika
  • 50g sezamu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przygotowanie:
    Wszystkie składniki umieszczamy w misce i szybko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej robimy wałeczek o średnicy 3-4cm. Każdy wałeczek kroimy w 0,5cm plastry.
   Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka (zostawiamy odstępy). Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (góra-dół) przez 15 minut (do zrumienienia). Po przestudzeniu ciasteczka możemy zdjąć z blachy.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 13 marca 2022

Przepis na chipsy z marchewki pieczone w piekarniku


Chipsy marchewkowe

 
   Dziś dla urozmaicenia dziewczyny zrobiły chipsy z piekarnika. Dokładnie, to trzy dziewczyny, dwie przed kamerą i jedna w dowodzeniu - szara eminencja przepisu na chipsy domowe lub inaczej mówiąc mama, która uczy pichcić... Za moich czasów jedyne chipsy, to były te ze sklepu, czyli chipsy z ziemniaków i jak to się mówi nie zdrowe.
    Dziś można zrobić zdrowe chipsy z marchewki. Zdrowe chipsy z marchewki z piekarnika, a zdrowe dlatego, że omijamy smażenie w oleju... Ale taki przepis na chipsy na oleju też powstanie. 

 👉 Jak zrobić chipsy z marchewki?
 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 3 duże grube marchewki
  • sól
  • 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
    Marchewki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na cieniutkie plasterki, najlepiej pokroić na szatkownicy do warzyw. Pokrojoną marchewkę skrapiamy oliwą i mieszamy (potrząsamy miską), aby plasterki marchewki oblepiły się oliwą, a na końcu posypujemy solą. 
   Tak przygotowane chipsy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (każdy osobno) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut. Jeśli chipsy są grubsze, to należy czas pieczenia wydłużyć. 
   Po upieczeniu chipsy zostawiamy do przestygnięcia i zdejmujemy z blachy.
   Z tej porcji wychodzą trzy blachy chipsów.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 8 marca 2022

Przepis na pieczonego brokuła


Pieczone brokuły w piekarniku

 
    Jeśli ktoś lubi 3 składnikowy obiad i chce uniknąć jedzenia ziemniaków, ryżu, kaszy lub makaronu, to mamy rozwiązanie. 
    Zamiast ciepłych ziemniaczków może być pieczony brokuł w piekarniku i też będzie coś na ciepło...
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 brokuł
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 7 małych ząbków czosnku (jeśli są duże to mniej i przekroić na pół)
  • garść orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i osuszamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na brytfanne. Całość skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Obrane ząbki czosnku rozkładamy po całym naczyniu i posypujemy orzechami. 
    Tak przygotowany brokuł pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) przez 25 minut. Jeśli wybieramy funkcje grzania termoobieg, to zmniejszamy o 10-15 stopni.
   Taki brokuł idealnie pasuje na lekką kolację lub jako dodatek do obiadu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 3 marca 2022

Przepis na ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną


Jak zrobić ryż z jabłkami i ... ?

 
   Ryż z jabłkami, to ulubione danie Agnieszki. Znam je z dzieciństwa bo robiła mama i babcia, jednak ja nigdy nie robiłem takiej potrawy na obiad. Można wywnioskować, że to łagodna potrawa dla kobiet... Pewnie większość panów wybrałoby schabowego... 
👉 Jak upiec ryż z jabłkami? 
   Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, to bardziej rozwinięty pomysł, który już był na naszym kanale. Jednak warto dla odmiany zrobić inny przepis...
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 300g ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka ksylitolu (lub innego słodzika)
  • 220g gęstej śmietany (użyłam 12%)
  • cynamon
  • duży słoik (900ml) smażonych jabłek lub ok. 1,5kg świeżych jabłek
Przygotowanie:
      Ryż ugotować na wodzie według przepisu na opakowaniu z dodatkiem łyżki masła.
Śmietanę dokładnie mieszamy z ksylitolem.
    Jeśli jabłka mamy świeże, to obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i po przełożeniu do garnka smażymy na małym ogniu często mieszając. Gdyby jabłka były zbyt kwaśne, to dosładzamy i dodajemy cynamon. Smażymy (co chwilkę mieszając), aż nadmiar soku z jabłek odparuje i wtedy będą idealne.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 1 marca 2022

Przepis na chleb pszenny na zakwasie żytnim

Jak upiec chleb pszenny na zakwasie?


    Chleb pszenny jak i bułki pszenne, czyli całe pieczywo pszenne jest najbardziej popularnym pieczywem w naszym środowisku... Zasadniczo my odeszliśmy od pieczywa pszennego już dawno i dominują u nas chleb żytni i bułeczki orkiszowe, więc można raz na jakiś czas spróbować jak smakuje chleb pszenny... 
   Ponieważ robimy chleb żytni na zakwasie i mamy zakwas, więc dziś Agnieszka zrobi chleb pszenny na zakwasie żytnim. 
 
👉 Jak zrobić chleb pszenny na zakwasie żytnim?
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki na zaczyn:
  • 50g zakwasu żytniego
  • 100g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 100ml letniej wody
Przygotowanie:
    Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Najlepiej zrobić, to wieczorem i rano możemy zrobić ciasto na chleb.

Składniki na ciasto:
  • 450g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • ok. 240ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • cały zaczyn z dnia poprzedniego
Przygotowanie:
     Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy sól i partiami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto (możemy zrobić to robotem). W zależności od wilgotności mąki może się okazać, że nie zużyjemy całej wody (mnie zostało ok. 15ml). Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie sprężyste i gładkie (nie będzie się przyklejać do ręki). Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę.
    Po godzinie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy składamy. Następnie formujemy bochenek. Miskę, w której wyrastało ciasto wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką i przekładamy uformowany bochenek (łączeniem do dołu). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
    Możemy również użyć specjalnego koszyczka do wyrastania ciasta, tylko nie używamy papieru do pieczenia, a bezpośrednio wkładamy uformowany bochenek tym razem łączeniem do góry.
Wyrośnięty chleb delikatnie przekładamy razem z papierem do pieczenia na blaszkę, na której będziemy piec chleb. Ostrym nożem robimy nacięcia na bochenku i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni (góra-dół), a po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 45 minut. 
     Po upieczeniu chleb wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu chleb nadaje się do krojenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗