Co zrobić gdy mają pojawić się niespodziewani goście? Pewnie nie jeden
facet by zrobił kawę i finito! Jednak kobity mają większy problem i z
reguły PANIKUJĄ!
Na taką sytuację Agnieszka ma rozwiązanie i proponuje
zrobić szarlotkę w pucharkach lub jak ktoś nie ma pucharków, to
szarlotkę w szklankach, czy też szarlotkę w kokilkach lub innych
miseczkach, w których będzie ładnie wyglądać...
płatki śniadaniowe, użyłam żytnich (mogą być kukurydziane, pełnoziarniste itp.)
1 łyżeczka ksylitolu lub cukru pudru
cynamon
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
do przybrania ekspandowany orkisz i jagły
Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. W rondelku roztapiamy masło i wrzucamy jabłka. Smażymy na dosyć wysokiej mocy palnika do momentu aż jabłka stracą swoją surowość, pamiętając o mieszaniu. Jeśli jabłka są miękkie to 4-5 minut wystarczy, przy twardych może to być nawet ok. 10 minut. Następnie dodajemy miód (przy kwaśnych jabłkach może być więcej niż 1 łyżka), cynamon i całość smażymy jeszcze 1-2 minuty aby jabłka przeszły aromatem cynamonu. Gotowe jabłka zostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę należy dobrze schłodzić (można na ok. 15-20 minut włożyć do zamrażarki). Miskę w której będziemy ubijać śmietanę też należy schłodzić w lodówce.
Zimną śmietanę ubijamy mikserem, gdy nam się częściowo spieni dodajemy ksylitol (można dodać więcej jeśli lubimy bardziej słodkie smaki) i ubijamy na sztywno. Dobrze ubita śmietana po odwróceniu miski nie wylatuje z niej.
Potrzebne będą nam 4 duże pucharki lub 6 mniejszych. Na dno pucharków wsypujemy płatki aby dno było zakryte, następnie wykładamy wystudzone karmelizowane jabłka. Na jabłka dajemy bitą śmietanę, posypujemy ekspandowanym orkiszem i jagłami i gotowe.
Ten deser możemy zrobić na 15 minut przed podaniem. Dłuższe przechowywanie sprawi, że płatki, orkisz i jagły nie będą chrupkie, tylko nabiorą wilgoci.
Jeszcze jeden przepis na kolejny rodzaj bułeczek. Czyli dziś bułeczki z
mąki z płaskurki... Jak Agnieszka twierdzi jest, to pradawne zboże,
które nie jest modyfikowane, nie jest GMO, czyli jest zdrowe. A skoro
Agnieszka Tak twierdzi, to musi tak być bo coś o tym wie jako technolog
żywności ze specjalizacją ze zbóż...
👉Jak zrobić bułki z mąki z płaskurki?
Zrobienie jest bardzo proste i każdy kto chce odmiany z łatwością
zrealizuje przepis. Poza kwestią odmiany niektórzy zwrócą uwagę na
aspekt zdrowia, ponieważ jest to ziarno, które nie toleruje chemicznych
dodatków w ziemi. Dlatego plony są niskie, nie napędzane sztucznie,
przez co mąka jest zdrowa...
Przygotowanie: Do miski wkładamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy trochę wody i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie wsypujemy mąkę, sól i partiami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto wyrabiamy aż będzie odchodziło od miski i od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i kilka razy zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8-10 części i z każdego kawałka "kulamy"/robimy bułeczkę.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 15-20 minut aby podrosły. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (góra-dół) Przed włożeniem bułeczek do piekarnika każdą po wierzchu smarujemy wodą. Bułeczki pieczemy ok. 25 minut (długość pieczenia zależy od wielkości bułek). Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.
Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw. Może być dodatkiem do
obiadu lub samodzielnym daniem, możliwości jest wiele. Jak widać również
można zrobić kalafiora faszerowanego mięsem mielonym. Taki kalafior, to
tak naprawdę zapiekanka, którą można wykonać bez żółtego sera...
ok. 600-700g mięsa mielonego (zależy jak duży kalafior)
10 plastrów wędzonego boczku
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
pieprz
sól
Przygotowanie: Z kalafiora usuwamy liście, wycinamy głąb (uważając aby się różyczki nie rozleciały, była cała główka). Następnie kalafiora gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut. Po ugotowaniu hartujemy go w zimnej wodzie i zostawiamy aby obciekł z wody i wystygł.
Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i wszystko dokładnie wyrabiamy. Jeśli używamy bardzo chudego mięsa, to należy dodać ze dwie łyżki majonezu (majonez sprawi, że po upieczeniu mięso nie będzie takie suche).
Tak przygotowanym mięsem faszerujemy kalafiora. Upychamy do środka tyle ile się da, a resztą oblepiamy kalafior z zewnątrz. Kalafior obkładamy plastrami boczku (najlepiej aby jeden plaster trochę na drugi zachodził), wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) przez ok. 60 minut. Jeśli pieczemy duży kalafior, to czas należy wydłużyć o 5-10 minut. Gdyby góra kalafiora bardzo się przypiekała, to należy przykryć papierem do pieczenia.
Po upieczeniu kalafior wyjmujemy i zostawiamy na 10 minut (aby się wszystko związało i nie rozpadało podczas krojenia). Po tym czasie kalafior jest gotowy do krojenia.
Jajka faszerowane, to kolejna forma urozmaicenia przygotowań jajek, bo
na co dzień najczęściej gotuje się jajka na miękko lub na twardo oraz
smaży jako jajecznice, czy jajka sadzone. Dlaczego? Bo to łatwe, proste i
szybkie
👉 Jak zrobić jajka faszerowane szynką?
Przygotowanie takich jajek, to też łatwa i szybka sprawa...
Przygotowanie: Szynkę kroimy w drobną kostkę, wybieramy taką która najbardziej nam smakuje. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i rozdrabniamy je widelcem. Do żółtek dodajemy chrzan, majonez, szczypiorek, szynkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.
Tak przygotowanym farszem za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego napełniamy połówki jajek. Napełnione farszem jajka dowolnie ozdabiamy i gotowe.
Zbliżają się święta więc można zrobić babkę wielkanocną na stół.
Niedawno był już przepis na babkę wielkanocną drożdżową z rodzynkami i
polaną czekoladą. Dziś kolejny przepis tym razem nie jest to babka
drożdżowa, a przepis wydaje się jeszcze prostszy niż na ostatnią.
starta skórka z pomarańczy (można zamienić na kilka kropli aromatu pomarańczowego)
Przygotowanie:
Suche składniki przekładamy do miski i razem dokładnie mieszamy.
Mokre składniki plus skórkę pomarańczową (pomarańcze należy wcześniej sparzyć wrzątkiem) mieszamy w drugiej misce.
Do mokrych składników dodajemy suche i szybko mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Foremkę do babki o średnicy 22cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką (użyłam mąki kokosowej) i wlewamy ciasto. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy babkę na ok. 15 minut, a następnie wyjmujemy z foremki.
Wystudzoną babkę możemy dowolnie ozdobić: posypać pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną gorzką czekoladą i gotowe.
Jakiś czas temu - rok, może 2 lata, Agnieszka wysłała mnie do sklepu po
foremki do babeczek. Oprócz foremek kupiłem wielką formę na babkę
wielkanocną... Najpierw pokazałem Agnieszce dużą by zrobić jej
psikusa...
Foremka sobie poleżała aż nabrała mocy prawnej i w końcu Aga upiekła
Babkę na święta...
Ok ta nie dotrwa do świąt...!
👉Jak zrobić babkę wielkanocną?
Zrobienie takiej babki to strategia w 3 krokach; zrobić ciasto,
zapakować do foremki - nie zapomnieć o wyrastaniu i upiec... Proste jak
stalowy pręt prosto z fabryki.
Focaccia może być dodatkiem do posiłku lub też można ją podać jako
przystawkę. Na świecie można szukać różnych odmian focaccii, w różnych
kuchniach świata: greckiej, fenickiej, tureckiej.
Może to być samo
ciasto lub z dodatkami.
Niektórzy stosują podstawową wersje focaccii
jako ciasta pod pizze, by zrobić puszystą pizze lub do kebaba. Tak więc
zastosowanie może być różne...
Tym razem przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Jeden z najbardziej
popularnych, znanych i lubianych przepisów na jajka faszerowane.
👉 Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami?
Teoretycznie można było by powiedzieć, że tak samo jak inne jajka
faszerowane. Jednak będą się różnić składnikami i trochę będzie inny
proces przygotowania farszu do jajek.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka.
Pieczarki obieramy z nieczystości i ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy pokrojony czosnek. Podsmażamy przez minutę i dokładamy pieczarki. Całość podsmażamy do wyparowania wody. Podsmażone pieczarki zostawiamy do wystudzenia.
Żółtka jajek rozdrabniamy widelcem, dodajemy zimne pieczarki, szczypiorek, majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki jajek. Możemy to zrobić łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
Jajka wypełnione farszem wystarczy tylko ozdobić i gotowe.
Sos to element i zasadniczo to tylko dodatek i aż dodatek. Często to od
sosu zależny smak i charter potrawy. Dodatkowo sos ma często właściwości
pro zdrowotne oraz wspomagające trawienie.
👉Jak zrobić sos musztardowo - chrzanowy?
Przepis jest prosty i szybki, a taki sos jak się ktoś postara
przygotowuje w 2 minuty.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Ilość soku z cytryny dopasowujemy do własnych gustów smakowych.
W zależności od tego jaką użyjemy musztardę sos będzie bardziej ostry lub łagodny. Musztarda ma też wpływ na kolor sosu, może on być jasny lub ciemniejszy.
Taki sos idealnie pasuje do jajek na twardo, wędlin, mięs pieczonych, czy też do ryby.
Jajka faszerowane były moim ulubionym przysmakiem od dzieciństwa. Może z
wyjątkiem w skorupkach bo wydłubywanie nie zawsze szło gładko. Jednak
takie, jak te które zrobiła Agnieszka, od razu znikały w mgnieniu oka.
Teraz jednak zawsze się zastanowię kiedy był poprzedni posiłek i czy w
planie nie mam za chwilę kanapki z czosnkiem na poprawę odporności...
👉 Jak zrobić jajka faszerowane czerwonym burakiem?
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Burak ugotowany lub upieczony ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Ugotowane i obrane jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki i za pomocą widelca rozdrabniamy (możemy to również zrobić za pomocą blendera). Do żółtek dodajemy chrzan, serek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki jajek (z dużą górką). Możemy to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego, lub zwyczajnie za pomocą łyżeczki. Jajka wystarczy już tylko przybrać i gotowe.
Dziś przepis, który zadowoli każdego faceta, który nie wyobraża sobie by
na obiad nie było mięsa. Agnieszka zaprasza do zrobienia na obiad schabu
duszonego w porach.
Będzie, to przepis na schab duszony w plastrach. Przepis prosty i jak dla
mnie łatwiejszy niż zrobienie kotletów schabowych.
Przygotowanie: Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1cm. Każdy plaster schabu przyprawiamy z dwóch stron przyprawami: solą, pieprzem,papryka i majerankiem.
Na patelni roztapiamy masło, gdy się mocno rozgrzeje (robimy to na dużej mocy palnika) wkładamy plastry schabu i obsmażamy z dwóch stron. Im mocniej podpieczemy mięso, tym ciemniejszy będzie sos.
Do podpieczonych plastrów schabu dodajemy wodę, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i zaczynamy dusić na wolnym ogniu. W tym czasie kiedy mięso zaczyna się dusić kroimy por na półplasterki. Pokrojony por dodajemy do schabu i dusimy do miękkości mięsa.
Pod koniec duszenia dodajemy śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Schab dusimy jeszcze przez jakiś czas aby sos się zredukował i zagęścił.
Mój świat się zmienił kiedy poznałem zupy krem, słońce zaczęło mocniej
świecić, a wiatr delikatniej muskał policzki... No dobra! Przepis
na zupę krem z kalafiora, to kolejny do kolekcji.
👉Jak zrobić zupę krem z kalafiora?
Krem z kalafiora wymaga kilku umiejętności jak krojenie i mieszanie
łyżką, oraz jednej specjalnej, czyli miksowania. Przygotowanie proste
jak pręt stalowy prosto z fabryki
białe warzywa z gotowania bulionu (pietruszka i seler)
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle. Następnie dokładamy pokrojony czosnek i podsmażamy przez minutę. Po minucie wkładamy kalafior, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości kalafiora.
Do ugotowanego kalafiora dodajemy pietruszkę i seler (z gotowania bulionu), a następnie blendujemy. Po zblendowaniu dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. A następnie podgrzewamy aby zupa była mocno gorąca. Jeśli wolimy zupę rzadszą, to wystarczy dodać więcej bulionu.
Gorącą zupę nakładamy na talerze i możemy ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub też z podprażonymi pestkami dyni, czy słonecznika.
Chlebek bananowy to raczej mniej spotykany chleb. Jednak to dobra okazja
by wypróbować nowy przepis dla tych co lubią eksperymentować lub
doświadczać nowych smaków.
Agnieszka przygotowała przepis na chlebek bananowy. Czyli taki słodki a
jednak jest to chleb bananowy bez cukru, czyli taki chlebek bananowy
fit!
Dodatkowym atutem jest fakt, że jest to chleb bananowy bez jajek.
Do obiadu zawsze musi być jakaś surówka. Niedawno mama zrobiła surówkę z białej kapusty i marchewki. Surówka z białej kapusty była pyszna.
👉 Jak zrobić surówkę z białej kapusty i marchewki?
Przepis na surówkę z białej kapusty i marchewki jest bardzo prosty. Tak prosty przepis, że nawet ja i Amelka potrafilibyśmy taką surówkę zrobić. Wszystko zobaczycie w filmie, całe przygotowanie, krok po kroku, tak jak mama to robi...
Przygotowanie: Biała kapustę drobno szatkujemy (twardy głąb wycinamy). Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę z marchewką delikatnie solimy, mieszamy i zostawiamy na 15 minut aby zmiękła.
Po 15 minutach jeśli z kapusty wydzieliła się woda to odlewamy. Następnie dodajemy koperek, skrapiamy oliwą, polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowana surówka jest od razu gotowa do jedzenia.
Kolejne ciasteczka, które mam wymyśliła ku uciesze dzieci, to ciasteczka
sezamowe, a dokładniej ciasteczka sezamowe z pasta sezamową tahini.
Jak byłem singlem nie było tyle deserów, więc panowie jak nie wiecie
dlaczego brzuch rośnie, to sprawdźcie menu z samodzielnymi posiłkami z
przeszłości.
Ja chyba niedługo będę musiał trenować po 4 godziny
dziennie, jak ci na diecie keto, by to wszystko spalić...
Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i szybko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej robimy wałeczek o średnicy 3-4cm. Każdy wałeczek kroimy w 0,5cm plastry.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka (zostawiamy odstępy). Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (góra-dół) przez 15 minut (do zrumienienia). Po przestudzeniu ciasteczka możemy zdjąć z blachy.
Dziś dla urozmaicenia dziewczyny zrobiły chipsy z piekarnika. Dokładnie,
to trzy dziewczyny, dwie przed kamerą i jedna w dowodzeniu - szara
eminencja przepisu na chipsy domowe lub inaczej mówiąc mama, która uczy
pichcić...
Za moich czasów jedyne chipsy, to były te ze sklepu, czyli chipsy z
ziemniaków i jak to się mówi nie zdrowe.
Dziś można zrobić zdrowe chipsy
z marchewki. Zdrowe chipsy z marchewki z piekarnika, a zdrowe dlatego,
że omijamy smażenie w oleju... Ale taki przepis na chipsy na oleju też
powstanie.
Przygotowanie: Marchewki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na cieniutkie plasterki, najlepiej pokroić na szatkownicy do warzyw. Pokrojoną marchewkę skrapiamy oliwą i mieszamy (potrząsamy miską), aby plasterki marchewki oblepiły się oliwą, a na końcu posypujemy solą.
Tak przygotowane chipsy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (każdy osobno) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut. Jeśli chipsy są grubsze, to należy czas pieczenia wydłużyć.
Po upieczeniu chipsy zostawiamy do przestygnięcia i zdejmujemy z blachy.
7 małych ząbków czosnku (jeśli są duże to mniej i przekroić na pół)
garść orzechów włoskich
sól
pieprz
Przygotowanie: Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i osuszamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na brytfanne. Całość skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Obrane ząbki czosnku rozkładamy po całym naczyniu i posypujemy orzechami.
Tak przygotowany brokuł pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) przez 25 minut. Jeśli wybieramy funkcje grzania termoobieg, to zmniejszamy o 10-15 stopni.
Taki brokuł idealnie pasuje na lekką kolację lub jako dodatek do obiadu.
Ryż z jabłkami, to ulubione danie Agnieszki. Znam je z dzieciństwa bo
robiła mama i babcia, jednak ja nigdy nie robiłem takiej potrawy na
obiad. Można wywnioskować, że to łagodna potrawa dla kobiet... Pewnie
większość panów wybrałoby schabowego...
👉 Jak upiec ryż z jabłkami?
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, to bardziej rozwinięty pomysł,
który już był na naszym kanale. Jednak warto dla odmiany zrobić inny
przepis...
duży słoik (900ml) smażonych jabłek lub ok. 1,5kg świeżych jabłek
Przygotowanie: Ryż ugotować na wodzie według przepisu na opakowaniu z dodatkiem łyżki masła.
Śmietanę dokładnie mieszamy z ksylitolem.
Jeśli jabłka mamy świeże, to obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i po przełożeniu do garnka smażymy na małym ogniu często mieszając. Gdyby jabłka były zbyt kwaśne, to dosładzamy i dodajemy cynamon. Smażymy (co chwilkę mieszając), aż nadmiar soku z jabłek odparuje i wtedy będą idealne.
Chleb pszenny jak i bułki pszenne, czyli całe pieczywo pszenne jest
najbardziej popularnym pieczywem w naszym środowisku...
Zasadniczo my odeszliśmy od pieczywa pszennego już dawno i
dominują u nas chleb żytni i bułeczki orkiszowe, więc można raz na jakiś
czas spróbować jak smakuje chleb pszenny...
Ponieważ robimy chleb żytni na zakwasie i mamy zakwas, więc dziś
Agnieszka zrobi chleb pszenny na zakwasie żytnim.
Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Najlepiej zrobić, to wieczorem i rano możemy zrobić ciasto na chleb.
Składniki na ciasto:
450g mąki pszennej chlebowej typ 650
ok. 240ml letniej wody
1 łyżeczka soli
cały zaczyn z dnia poprzedniego
Przygotowanie:
Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy sól i partiami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto (możemy zrobić to robotem). W zależności od wilgotności mąki może się okazać, że nie zużyjemy całej wody (mnie zostało ok. 15ml). Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie sprężyste i gładkie (nie będzie się przyklejać do ręki). Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę.
Po godzinie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy składamy. Następnie formujemy bochenek. Miskę, w której wyrastało ciasto wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką i przekładamy uformowany bochenek (łączeniem do dołu). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Możemy również użyć specjalnego koszyczka do wyrastania ciasta, tylko nie używamy papieru do pieczenia, a bezpośrednio wkładamy uformowany bochenek tym razem łączeniem do góry.
Wyrośnięty chleb delikatnie przekładamy razem z papierem do pieczenia na blaszkę, na której będziemy piec chleb. Ostrym nożem robimy nacięcia na bochenku i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni (góra-dół), a po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 45 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu chleb nadaje się do krojenia.