Link do filmu z przepisem
- kapusta (ilość dowolna)
- 15g-20g soli kamiennej na 1kg kapusty
Przygotowanie:
Kapustę kupujemy poszatkowaną lub szatkujemy nożem.
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania piernika bez jajek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie suchych składników: Wymieszaj mąkę (orkiszową lub pszenną), sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Najlepiej przesiać je przez sitko, aby uniknąć grudek, szczególnie w przypadku kakao [01:12]. Po przesianiu dokładnie wymieszaj wszystkie sypkie składniki [02:05].
Przygotowanie mokrych składników: Do większej miski dodaj gęstą, kwaśną śmietanę, olej, powidła śliwkowe (lub kwaśny dżem) oraz erytrytol (lub ksylitol/cukier) [02:35]. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszaj [03:18].
Łączenie składników: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą [03:27]. Ważne jest, aby nie mieszać zbyt długo.
Pieczenie: Przełóż gotowe ciasto do przygotowanej blaszki [03:56]. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra-dół) przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy [04:12].
Studzenie: Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw w nim piernik na około 15 minut. Dopiero po tym czasie wyjmij piernik z piekarnika, a następnie z blaszki [04:32].
Dekoracja: Po całkowitym wystudzeniu piernik można polać polewą lub posypać cukrem pudrem [05:02].
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanego fileta z kurczaka z warzywami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie mięsa
Przygotowanie warzyw
Zapiekane
Gotowe danie można podawać z ulubioną surówką, na przykład z buraczkami na ciepło [07:52].
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy z czerwonej soczewicy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie bazy [01:01:00]: Do garnka należy wlać dwie łyżki oliwy lub oleju, a następnie dodać przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, słodką paprykę wędzoną, dwa liście laurowe i trzy kulki ziela angielskiego. Całość należy wymieszać i podgrzewać, aż przyprawy zaczną uwalniać swój zapach.
Dodanie cebuli i czosnku [01:52:00]: Cebulę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić po minucie podsmażania cebuli.
Przygotowanie marchewki i soczewicy [02:36:00]: Marchewkę pokroić w kostkę lub paski. Czerwoną soczewicę należy przepłukać pod bieżącą zimną wodą.
Dodanie warzyw i soczewicy [03:39:00]: Do garnka dodać marchewkę, wymieszać, a następnie dodać przepłukaną soczewicę.
Gotowanie zupy [04:26:00]: Całość zalać bulionem (może być mięsny rosół). Wymieszać, przykryć i gotować przez 10 minut od zagotowania.
Dodanie pomidorów i doprawianie [05:00:00]: Po 10 minutach dodać krojone pomidory z puszki i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania sprawdzić, czy zupa jest odpowiednio słona i pieprzna. Można dodać więcej soli i pieprzu, a także pieprz cayenne lub papryczkę chili, aby zupa była bardziej pikantna.
Podanie [06:32:00]: Zupę można wyłączyć i podawać. Jeśli preferujesz rzadszą zupę, wystarczy dodać więcej bulionu [07:26:00].
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonych pomidorów z burratą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie pomidorów:
Pieczenie:
Dodanie burraty:
Podanie:
Danie można podawać z niskowęglowodanowym chlebem [03:39].
Chlebek można podpiec w tosterze [03:50] lub w piekarniku [03:58], a nawet na grillu [04:28].
Na podpieczone kromki chleba nałóż ser, rozsmaruj go, a na wierzchu ułóż upieczone pomidorki [04:40].
Tak przygotowaną kanapkę można zajadać [04:54].
Burratę z pieczonymi pomidorami można również podać jako przystawkę [05:53].
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania śledzi gajowego (śledzie z grzybami), z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cebuli [00:49]: Na początku należy pokroić cebulę w półplasterki, a następnie zeszklić ją na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
Przygotowanie grzybów [01:58]: Grzyby należy namoczyć przez godzinę, a następnie gotować przez pół godziny. Po ugotowaniu i wystudzeniu, grzyby kroi się.
Duszenie składników [02:35]: Do zeszklonej cebuli dodaje się pokrojone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, przecier pomidorowy, pieprz, odrobinę soli, wodę z gotowania grzybów oraz ocet. Całość dusi się przez 10 minut.
Przygotowanie śledzi [03:40]: Śledzie należy wcześniej wymoczyć, a jeśli są bardzo słone, wodę należy zmieniać kilka razy, aż stracą nadmierną słoność. Następnie śledzie kroi się.
Studzenie i układanie w słoikach [03:50]: Uduszoną cebulkę z grzybami należy wystudzić. Po wystudzeniu, na dno słoika kładzie się odrobinę cebulki z grzybami, następnie układa się śledzie, ponownie porcję cebuli, a na samą górę musi być cebulka z grzybami [04:25].
Przechowywanie [05:18]: Słoiki zakręca się i wkłada do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia minimum po 24 godzinach, a im dłużej postoją, tym są lepsze.
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kiszonej kapusty z dodatkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie warzyw
Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach [01:05:50].
Poszatkuj drobno kapustę, wcześniej wykrawając twardy głąb [01:46:00].
Posyp poszatkowaną kapustę solą kamienną niejodowaną, około 20 g na kilogram kapusty, a następnie wymieszaj [02:42:00].
Pokrój cebulę w piórka, a paprykę w drobne paseczki, dodaj do kapusty i wymieszaj [03:29:00].
Pozostaw wszystko na około godzinę, aby kapusta puściła sok [03:44:00].
Przygotowanie słoików i przypraw
Pakowanie i zalewanie
Ukiszanie
Po ukiszeniu surówka jest gotowa do spożycia – wystarczy dodać oliwę lub olej i wymieszać [08:31:00].
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem z pieczonej papryki czerwonej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie papryki [01:00:00]: Paprykę należy umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Przygotowanie warzyw do pieczenia [02:14:00]: Paprykę, pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek układa się na blaszce.
Pieczenie warzyw [03:02:02]: Warzywa delikatnie polewa się oliwą, a następnie wkłada do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 35 minut. W połowie pieczenia paprykę należy obrócić na drugą stronę, aż delikatnie zbrązowieje.
Obranie papryki [03:34:00]: Upieczoną paprykę wrzuca się do garnka, przykrywa i zostawia na około 20 minut, aby ostygła i zaparowała, co ułatwi ściągnięcie skórki. Po tym czasie ściąga się skórkę z papryki.
Gotowanie zupy [04:15:00]: Obraną paprykę wrzuca się do garnka z bulionem (mięsnym lub warzywnym, może być też rosół). Garnek stawia się na kuchence, doprowadza do zagotowania i gotuje przez około 3 minuty.
Doprawianie i miksowanie [05:20:00]: Wyłącza się kuchenkę, dodaje płatki chili (ilość według smaku), pieprz, sól (jeśli bulion był już słony, dodaje się mniej) oraz słodką śmietankę 30%. Całość miksuje się na gładki krem.
Podawanie [06:41:00]: Gęstość zupy można dopasować, dodając więcej lub mniej bulionu. Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsami.
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania fit pizzerinek z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cukinii [00:45]: Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Następnie posól startą cukinię [01:26], wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby puściła sok [01:33]. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię z nadmiaru wody [02:55].
Przygotowanie sera [01:52]: Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach.
Mieszanie składników [03:17]: Do odciśniętej cukinii dodaj starty ser, granulowany czosnek, bazylię, pieprz i jajko. Całość dokładnie wymieszaj, tworząc ciasto bez mąki [03:35].
Formowanie i pieczenie placków [04:09]: Z przygotowanej masy formuj placki o dowolnej wielkości i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż placki do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i zapiekaj do uzyskania złocistego koloru, co zajmuje około 15 minut [04:20].
Dodawanie ulubionych składników [04:34]: Na podpieczone pizzerinki z cukinii nałóż ulubione dodatki. Zacznij od posmarowania ich sosem pomidorowym lub keczupem [04:44]. Następnie posyp mozzarellą [05:28], dodaj chorizo [05:58] i na koniec ułóż oliwki [06:24].
Końcowe zapiekanie [06:58]: Przygotowane pizzerinki włóż ponownie do piekarnika i zapiekaj, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni [07:05].
Podanie [07:11]: Pizzerinki są gotowe do podania. Najlepiej smakują ciepłe.
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanki z mięsem mielonym i brokułami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie brokuła [01:01:01]: Podziel brokuła na różyczki, umyj, a następnie ugotuj al dente na parze lub w wodzie.
Przygotowanie cebuli [01:17:28]: Pokrój cebulę w drobną kostkę. Wrzuć ją na rozgrzany tłuszcz i podsmaż tylko do zeszklenia.
Doprawianie mięsa mielonego [02:04:04]: Do mięsa mielonego dodaj pieprz, słodką paprykę (około łyżeczki), sól, zioła prowansalskie i granulowany czosnek. Wbij jajko. Gdy cebula się zeszkli, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj.
Układanie warstw w naczyniu żaroodpornym [03:14:00]: Przełóż mięso mielone do naczynia żaroodpornego wysmarowanego dowolnym tłuszczem. Na mięsie ułóż ugotowanego brokuła.
Przygotowanie sosu jajecznego [04:18:00]: Roztrzep jajka. Czosnek pokrój w drobną kostkę i dodaj do jajek. Dopraw pieprzem i odrobiną soli, a następnie wymieszaj. Wlej słodką śmietankę 30% i dodaj 2/3 sera, a resztę (1/3) zostaw na później. Całość dokładnie wymieszaj.
Pieczenie zapiekanki [06:13:00]: Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut. Przez pierwsze 20 minut piecz pod przykryciem, a następnie odkryj, posyp pozostałą częścią sera i dopiecz.
Serwowanie [06:40:00]: Gotową zapiekankę posyp odrobiną zieleniny i podawaj na ciepło.
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szakszuki ze szpinakiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie bazy
Na patelnię wlej oliwę lub inny tłuszcz [00:57].
Pokrój czosnek [01:28] i wrzuć go na rozgrzany tłuszcz, smażąc przez około minutę [01:35].
Dodaj drobno pokrojony szpinak [01:58].
Delikatnie posól szpinak i mieszaj, aż lekko zwiędnie [02:37].
Pokrój pomidory w kostkę [02:58] i dodaj je do szpinaku [03:36].
Całość duś, aż nadmiar wody wyparuje [03:45].
Dopraw solą [04:07] i pieprzem [04:13], a następnie wymieszaj [04:13].
Dodanie jajek
Wykończenie
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania brukselki z masłem orzechowym po tajsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie brukselki [01:14]: Należy ją dokładnie umyć, usunąć zwiędłe listki i odciąć ciemne końcówki. Jeśli brukselka jest duża, można ją pokroić na ćwiartki [01:29].
Smażenie czosnku i imbiru [02:26]: Na patelni roztopić masło, a następnie dodać posiekany lub starty czosnek i imbir. Smażyć krótko, tylko do momentu wydobycia aromatu [03:04].
Duszenie brukselki [03:19]: Dodać pokrojoną brukselkę na patelnię z czosnkiem i imbirem, wlać około dwie łyżki wody, wymieszać i przykryć. Dusić przez około 10 minut, jeśli preferuje się brukselkę al dente, lub dłużej dla bardziej miękkiej konsystencji [03:32]. Co jakiś czas należy zamieszać [03:43].
Prażenie sezamu [03:50]: Na suchej patelni uprażyć sezam, pamiętając o mieszaniu, aby się nie przypalił [03:58].
Przygotowanie sosu orzechowego [04:42]: W misce połączyć masło orzechowe (100% orzechów) z sosem sojowym, octem ryżowym (można zastąpić sokiem z cytryny) oraz syropem z agawy lub daktyli. Całość dokładnie wymieszać [04:58].
Połączenie sosu z brukselką [05:48]: Gdy brukselka jest już gotowa, wlać do niej przygotowany sos orzechowy [05:55]. Dokładnie wymieszać i trzymać na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aby smaki się połączyły [06:07].
Serwowanie [06:21]: Wyłączyć ogień i nałożyć brukselkę na talerze. Po wyłożeniu posypać uprażonym sezamem [06:29]. Na koniec można sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba [06:35].