czwartek, 3 października 2024

Przepis na zupę grochową

Grochówka na żeberkach

 
   Agnieszka zrobiła grochówkę na żeberkach wędzonych, które później spałaszowałem. Oczywiście żeberka, to nie jedyny wkład, ale o tym już w filmie. 
 

👉Jak zrobić grochówkę❓ 


 
   Na grochówkę są różne przepisy, począwszy od wegańskich, a skończywszy na full mięsnych.
 
   Zapraszam na przepis na grochówkę w wykonaniu.
 
   Agnieszki. Mariusz
 
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:

  • 250g suchego grochu łuskanego (połówek)
  • 1 cebula 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • 100g słoniny 
  • ok. 2 litry bulionu ugotowanego na wędzonych żeberkach lub kościach, czy boczku
  • 2 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na zupę grochową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy grochowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie grochu [01:08:00]: Groch należy namoczyć, najlepiej przez całą noc lub przynajmniej 5-6 godzin. Po namoczeniu odlać wodę i przepłukać groch na sitku.

  • Gotowanie grochu [01:28:00]: Przepłukany groch umieścić w garnku i zalać ugotowanym bulionem, najlepiej na wędzonym mięsie (żeberkach, kościach lub boczku). Dodać kilka kulek ziela angielskiego [02:01:00], liść laurowy [02:08:00] i odrobinę soli [02:12:00]. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości grochu [02:25:00].

  • Przygotowanie warzyw [02:25:00]: Ziemniaki i pietruszkę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w drobniejszą kostkę, a ziemniaki w większą.

  • Dodanie warzyw [03:15:00]: Gdy groch jest miękki, ale jeszcze się nie rozpada, dodać pokrojone warzywa.

  • Dodanie majeranku [03:46:00]: Dodać majeranek do zupy.

  • Przygotowanie słoniny i cebuli [04:01:00]: Słoninę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni. Następnie dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć razem [05:10:00].

  • Dodanie słoniny z cebulą i czosnku [05:17:00]: Podsmażoną słoninę z cebulą przełożyć do garnka z zupą [05:28:00]. Przecisnąć czosnek [05:32:00].

  • Doprawienie i dogotowanie [05:38:00]: Doprawić pieprzem i w razie potrzeby dodać więcej soli [05:46:00]. Całość gotować jeszcze około 10 minut, aby smaki się połączyły [05:55:00].

  • Podanie [06:22:00]: Zupa grochowa jest gotowa do podania. Nie ma potrzeby stosowania zasmażki, ponieważ rozgotowany groch zagęszcza zupę [07:15:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 1 października 2024

Przepis na domowy ocet z winogron

Ocet winogronowy

 
   Mamy na kanale ocet jabłkowy: https://youtu.be/hLpKungJvzA , a teraz będzie jeszcze ocet z winogron. Podobno do sałatek najlepszy będzie jabłkowy, a do mięs ocet z winogron lub ocet winny.
 

👉Jak zrobić ocet z winogron❓

 

   Jak byłem we Francji, to wujek nauczył mnie, że akurat do ogórków pakuje się ocet winny, więc co kraj to obyczaj. Jednak mnie najbardziej interesuje jak będzie smakował ocet z winogron zrobiony w DOMU, czyli domowy ocet z winogron. 
 
   Zapraszamy na przepis na ocet z winogron. 
 
   A w przyszłości ukaże się część 2, czyli już zlewanie octu... itp. itd. etc. 
 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 







Składniki:

  • 1-1,5kg winogron (już obranych z kiści)
  • 3-4 łyżki cukru 
  • 1 litr przegotowanej wystudzonej wody

 

Przygotowanie:

Przepis na domowy ocet z winogron (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego octu z winogron, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie winogron [01:29]: Oderwij winogrona od kiści, tak aby zostały same kuleczki.

  • Przygotowanie słoja [02:02]: Umyj i dokładnie wyparz słój o pojemności co najmniej 3 litrów.

  • Umieszczenie winogron w słoju [02:24]: Przesyp winogrona do słoja.

  • Rozgniecenie winogron [03:16]: Użyj tłuczka, aby rozgnieść winogrona i puściły sok.

  • Przygotowanie wody z cukrem [03:52]: Zagotuj wodę, a następnie odstaw ją do całkowitego wystudzenia [04:02]. Po wystudzeniu wsyp cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia [04:12].

  • Połączenie składników [04:35]: Wlej roztwór wodno-cukrowy do winogron w słoju.

  • Mieszanie [05:06]: Mieszaj zawartość słoja drewnianą łyżką (którą również należy wyparzyć).

  • Przykrycie słoja [05:16]: Przykryj słój gazą lub ściereczką, nie zakręcając go, aby zapewnić dostęp tlenu. Zabezpiecz gazę gumką recepturką, aby się nie zsuwała i aby do środka nie dostały się muszki [05:29].

  • Fermentacja i codzienne mieszanie [05:53]: Przez najbliższe 2-3 tygodnie będzie zachodziła fermentacja alkoholowa. W tym czasie należy codziennie mieszać nastaw, nawet 2-3 razy dziennie [06:06]. Mieszanie jest kluczowe, aby ocet się nie popsuł [06:46].

  • Fermentacja octowa [06:06]: Po 2-3 tygodniach nastąpi fermentacja octowa, która potrwa 4-5 tygodni. W tym okresie nie trzeba już mieszać nastawu [06:17].

  • Zlewanie i przechowywanie [06:26]: Gdy ocet się wyklaruje (po 4-5 tygodniach fermentacji octowej), zlej go do butelek i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 27 września 2024

Przepis na placek z cukinii pieczony w piekarniku

Placek z cukinii z piekarnika

 
   Idziemy w kierunku FIT, tzn świat idzie w kierunku FIT i zdrowego stylu życia. Oczywiście my też, bo taki kierunek obrałem już 30 lat temu... 

    👉Jak zrobić placek z cukinią❓


    Oczywiście dobrze, czyli tak jak pokazuje Agnieszka. Po zrobieniu można zrobić kanapki tak jak widzieliście na filmie, złożyć na pół i zjeść. Ja bym też polecił zastosowanie jako spodu na pizze.
 
   Zapraszamy na przepis na placek z cukinią z piekarnika.
 
 
   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:

  • 1kg cukini
  • 350g sera żółtego (użyłam goudy)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na placek z cukinii (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania placka z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cukinii [00:58]: Umyj cukinię, nie obieraj jej, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  • Solanie i odstawienie cukinii [01:35]: Posól startą cukinię, wymieszaj i odstaw na 5 do 10 minut, aby puściła sok.

  • Starcie sera [02:07]: Zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach.

  • Odciśnięcie cukinii [02:26]: Odciśnij cukinię z nadmiaru soku.

  • Dodanie przypraw i sera [03:17]: Do odciśniętej cukinii dodaj przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, pieprz oraz starty ser.

  • Wymieszanie składników [03:39]: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  • Rozłożenie na blasze [04:10]: Przełóż masę cukiniową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni.

  • Pieczenie [04:37]: Włóż przygotowany placek do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i piecz przez 30 minut.

Gotowy placek z cukinii można podawać z ulubionym sosem, serkiem śmietankowym, pomidorami lub innymi warzywami, traktując go jako alternatywę dla kanapki [04:50]. Jest również polecany dla osób na diecie keto oraz diecie rozdzielnej [05:14].

 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na tajską zupę z kurczakiem i pieczarkami

Zupa TAJSKA z mleczkiem kokosowym

 
    Jak się już znudzą wszystkie polskie tradycyjne zupy, to można sięgnąć po przepis z kuchni azjatyckiej. W tym filmie Agnieszka proponuje przepis na zupę tajską. 

👉Jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i pieczarkami❓

 
   Do zrobienia zupy tajskiej wystarczy 15 składników, przygotowanych i wpakowanych do gara w kolejności, którą widzicie poniżej, a jak je przygotować, oraz szczegóły to już zobaczycie w filmie. 
 
   Zapraszamy na przepis na zupę tajską z kurczakiem i mleczkiem kokosowym.
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:

  1. 500g piersi z kurczaka 
  2. 1 cebula 
  3. 1 marchewka
  4. 1-2 ząbki czosnku 
  5. 1 łyżka startego imbiru 
  6. 1 mała papryka 
  7. 150g pieczarek 
  8. 400ml mleczka kokosowego (o wysokiej zawartości kokosa)
  9. 750ml bulionu mięsnego lub warzywnego (można więcej)
  10. 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (można zamienić na żółtą lub zieloną)
  11. 1 łyżka sosu sojowego lub więcej 
  12. 1 łyżka oleju kokosowego 
  13. 1 łyżka szczypiorku
  14. sok z limonki (ilość dowolna)
  15. kolendra lub natka pietruszki 
Przygotowanie:

Przepis na tajską zupę z kurczakiem i pieczarkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tajskiej zupy z kurczakiem i pieczarkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bazy

    • Roztop łyżkę oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego w garnku lub rondlu [00:45].

    • Pokrój cebulę w kostkę [01:02].

    • Wrzuć pokrojoną cebulę na rozgrzany olej i podsmaż [01:21].

    • Pokrój czosnek w kostkę [01:41].

    • Pokrój marchewkę w plasterki, używając mandoliny lub noża [02:07].

    • Dodaj czosnek do cebuli i podsmażaj przez minutę [03:09].

    • Zetrzyj imbir na tarce lub drobno go pokrój [03:19].

  • Dodawanie mięsa i warzyw

    • Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę lub paseczki i podsmażaj przez 3 minuty [03:39].

    • Dodaj imbir, czerwoną pastę (którą można zamienić na łagodniejszą) i marchewkę, a następnie podsmażaj całość przez kolejne minuty [03:50].

    • Pokrój paprykę w paseczki [04:13].

    • Dodaj pieczarki do garnka z warzywami i mięsem [05:14].

    • Dodaj paprykę [05:36].

  • Gotowanie zupy

    • Wlej bulion mięsny lub warzywny (może być też rosół) [05:39].

    • Dodaj mleczko kokosowe, najlepiej takie z wysoką zawartością kokosa [05:46].

    • Doprowadź zupę do zagotowania i gotuj przez 10 do maksymalnie 15 minut od momentu zagotowania [05:53].

  • Wykańczanie i podawanie

    • Pod koniec gotowania dodaj szczypiorek i łyżkę sosu sojowego [06:47].

    • Wymieszaj i wyłącz ogień [07:07].

    • Na samym końcu, gdy zupa jest już wyłączona, dopraw ją sokiem z limonki, dostosowując ilość do własnych preferencji smakowych [07:07].

    • Podawaj zupę posypaną kolendrą lub natką pietruszki [07:48].

    • Jeśli wolisz rzadszą zupę, możesz regulować jej konsystencję ilością dodanego bulionu [08:28].

 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


sobota, 21 września 2024

Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową z jajkiem


Fasolka szparagowa z jajkiem

     Fasolka szparagowa zapiekana z jajkiem, to śniadanie które przypomina jajko sadzone. Jednak, to jajko jest posadzone na kilku warstwach innych składników i to takich warstwach, które można nazwać FIT, a przynajmniej z FIT produktów, co na jedno wychodzi...
 

     👉Jak zrobić fasolkę szparagową zapiekaną z jajkiem❓

 

    Przepis prosty i wykonanie proste, więc każdy poradzi sobie ze zrobieniem takiego śniadania.

     Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową zapiekaną z jajkiem.
 
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 



Składniki:

  • 400g fasolki szparagowej 
  • 4 jajka
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 100g żółtego sera 
  • 1 łyżka masła lub oleju 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową z jajkiem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanej fasolki szparagowej z jajkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie fasolki: Umyj fasolkę szparagową i gotuj ją al dente [00:55]. Po ugotowaniu odcedź ją [03:21].

  2. Przygotowanie cebuli i czosnku: Pokrój cebulę w kosteczkę [01:28]. Na patelni roztop masło, wrzuć cebulę i szklij ją do momentu zeszklenia [02:11]. Następnie pokrój czosnek w kosteczkę [02:58], dorzuć go do cebuli i smaż przez minutę, po czym zdejmij patelnię z ognia [03:08].

  3. Układanie w kokilkach: Ugotowaną fasolkę podziel na kawałki i przełóż do kokilek [03:28]. Następnie dodaj zawartość patelni (zeszkoloną cebulę z czosnkiem) do każdej kokilki [04:03].

  4. Dodanie sera: Zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach i wsyp do kokilek [04:40].

  5. Pierwsze zapiekanie: Włóż kokilki z fasolką szparagową do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i zapiekaj przez 10 minut [05:28].

  6. Dodanie jajek: Po 10 minutach wyjmij kokilki z piekarnika i wbij po jednym jajku do każdej kokilki [05:47].

  7. Doprawianie i drugie zapiekanie: Dopraw jajka pieprzem [06:27] i delikatnie solą [06:34]. Włóż kokilki z powrotem do piekarnika i trzymaj, aż jajko się zetnie, zgodnie z preferencjami [06:37].

  8. Serwowanie: Gotową zapiekaną fasolkę szparagową z jajkiem można podać z odrobiną zieleni [06:45].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na chleb na maśle orzechowym

Chleb białkowy na maśle orzechowym

     Jeśli ktoś stosuje dietę rozdzielną, lub dietę keto to pozornie może się wydawać, że będzie musiał zrezygnować z kanapek. Jednak pozory mylą i można przygotować chleb białkowy i nadal cieszyć się pysznymi kanapkami.
 

     👉Jak zrobić chleb białkowy❓


     Odpowiedź jest w filmie, jednak to co warte uwagi to fakt, że ten chleb robi się bardzo szybko i ku mojemu zdziwieniu po przekrojeniu jest puszysty i wygląda jak tradycyjny chleb...
 
     Zapraszamy na przepis na chleb białkowy.
 
 
     Mariusz i Agnieszka
 



 Składniki:

  • 150g masła orzechowego (100% orzechów)
  • 150g serka mascarpone 
  • 5 jajek M 
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • płaska łyżeczka soli 
  • 40g siemienia lnianego lub słonecznika, czy innych ziaren 

 

Przygotowanie:

Przepis na chleb na maśle orzechowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chleba na maśle orzechowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Miksowanie składników [01:28]: Do masła orzechowego i serka mascarpone dodaje się jajka, płaską łyżeczkę soli oraz proszek do pieczenia, a następnie całość miksuje.

  • Dodawanie ziaren [02:05]: Po zmiksowaniu dodaje się ziarna siemienia lnianego (można je zamienić na pestki słonecznika lub dodać oba) i dokładnie miesza. Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej [02:18].

  • Przygotowanie do pieczenia [02:35]: Całość przekłada się do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Pieczenie [02:51]: Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni Celsjusza i piec chleb przez 40 minut lub do tzw. "suchego patyczka".

  • Studzenie [03:06]: Po upieczeniu należy delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim chleb na 15 minut. Dopiero po tym czasie wyjmuje się go i kładzie na kratkę, aby całkowicie ostygł.

Gotowy chleb świetnie smakuje z dodatkami białkowymi, takimi jak masło orzechowe czy pasta jajeczna [03:40]. Ma chrupiącą skórkę i jest miękki w środku [04:20].

 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 12 września 2024

Przepis na omlet z serka wiejskiego


Omlet wysoko białkowy

 
     Jajka to jeden z ważnych produktów, zarówno dla wegetarian jak i wszystkich innych smakoszy. 
    Aby się nie znudziły, Agnieszka przychodzi do Was z nowym pomysłem na omlet wysoko białkowy. 
 

👉Jak zrobić omlet białkowy❓ 

 
   Dla osób z grupy keto ważne jest by zminimalizować ilość węglowodanów i dlatego Agnieszka użyła mąki białkowej, którą stosują te osoby praktykujące dietę keto. Dokładnie mąka łubinowa ma 34 g białka i tylko 12,5 g węglowodanów. 
 
 
Zapraszamy na przepis na omlet z serem. 
 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:

  • 200g serka wiejskiego 
  • 2 jajka 
  • ok. 30g mąki łubinowej 
  • sól
  • pieprz 
  • tłuszcz do smażenia 
  • szczypiorek do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na omlet z serka wiejskiego (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania omletu z serka wiejskiego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Wbij jajka do serka wiejskiego [01:13].

  2. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie zmiksuj całość [01:37].

  3. Dodaj mąkę łubinową i dokładnie wymieszaj [01:55].

  4. Pokrój paprykę w kostkę i dodaj do mieszaniny jajek, serka i mąki, a następnie wymieszaj [02:12]. Zamiast papryki możesz użyć innych warzyw [02:46].

  5. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju lub oliwy [03:09].

  6. Wylej mieszaninę na rozgrzaną patelnię [03:28].

  7. Smaż na wolnym ogniu najpierw z jednej strony, a następnie obróć i dopiecz z drugiej strony [03:31].

  8. Zdejmij omlet z patelni [04:13].

  9. Dodaj ulubione dodatki, takie jak rukola i pomidorki [04:19], a także posyp szczypiorkiem [04:54].

Jeśli serek wiejski zawiera dużo śmietanki, dodaj odrobinę więcej mąki [05:24].

 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 9 września 2024

Przepis na chrupiące bułki z cebulą


Bułki z cebulą z patelni

 
     Jeśli znudziły Wam się już bułki cebulowe, a potem cebularze i inne cebulaki, oraz zwykłe kanapki z cebulą, to zawsze możecie zrobić bułki z cebulą z patelni na śniadanie lub kolacje.
 

     👉Jak zrobić bułki z cebulą z patelni❓

 

     Do zrobienia bułek z cebulą na pewno będzie potrzebna patelnia, by obsmażyć pomysł na wszystkie strony, oraz trochę dobrej woli aby zrobić coś nowego i zaskoczyć domowników jak to zrobiła Agnieszka. Będzie pyszne śniadanie na ciepło.
 
     Zapraszamy na przepis na bułki z cebulą na ciepło.
 
     Mariusz i Agnieszka
 

 

Składniki:

  • 2 duże bułki
  • 2 duże cebule 
  • 1,5 łyżki mąki 
  • 1 łyżka śmietany 
  • sól 
  • pieprz 
  • majeranek 
  • olej, oliwa lub masło klarowane
Przygotowanie:

Przepis na chrupiące bułki z cebulą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chrupiących bułek z cebulą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cebuli [01:05:00]: Cebulę należy drobno posiekać.

  • Mieszanie składników na farsz [01:52:00]: Posiekaną cebulę dodaje się do miski, w której znajduje się już łyżka gęstej śmietany. Następnie dodaje się pieprz, sól, odrobinę majeranku oraz mąkę, a całość dokładnie miesza.

  • Przygotowanie bułek [02:52:00]: Bułki należy przekroić na pół. Jeśli są wysokie, można je przekroić na trzy części.

  • Nakładanie farszu [03:28:00]: Na każdą przekrojoną bułeczkę nakłada się porcję przygotowanego farszu cebulowego i delikatnie przyklepuje.

  • Smażenie bułek [04:33:00]: Na patelnię wlewa się olej, oliwę lub masło klarowane, tak aby patelnia była delikatnie zwilżona, a następnie rozgrzewa tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz kładzie się bułeczki cebulą do dołu, delikatnie przyciska i podsmaża na rumiany kolor.

  • Dokończenie smażenia [05:52:00]: Po usmażeniu jednej strony, bułeczki obraca się na drugą stronę, przykrywa i na minimalnej mocy palnika podpieka z drugiej strony, nie dodając już tłuszczu, aby były chrupiące.


 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na placki warzywne

Placki z warzyw 

   Placki warzywne to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych, placków z cukinii i innych placków z naciskiem na konkretne warzywo. 
 

👉Jak zrobić placki warzywne❓ 

 


   Jak znudziły się Wam już placki ziemniaczane, lub ich odmiana bardziej FIT czyli placki z cukinii, to zawsze możecie zrobić placki warzywne. 
 
 
  Zapraszamy na przepis na placki warzywne. 
 
 
 Mariusz i Agnieszka
 
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:

  • 1 średnia cukinią
  • 1 marchewka 
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 1/2 cebuli
  • bazylia 
  • oregano 
  • 2 czubate łyżki mąki 
  • sól 
  • pieprz 
  • tłuszcz do smażenia 
Przygotowanie:

Przepis na placki warzywne (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania placków warzywnych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cukinii [01:01:00]: Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Następnie delikatnie ją posól i wymieszaj, a potem odstaw, aby puściła sok. Po tym czasie delikatnie odciśnij nadmiar soku z cukinii i dodaj ją do pozostałych startych warzyw.

  • Przygotowanie pozostałych warzyw [01:58:00]: Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobniejszych oczkach. Cebulę możesz pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce.

  • Mieszanie ciasta [03:17:00]: Do startych warzyw (marchewki, cebuli i ziemniaków) dodaj zioła, takie jak bazylia i oregano. Następnie dodaj mąkę, dopraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj [04:15:00].

  • Smażenie placków [04:33:00]: Rozgrzej patelnię z tłuszczem. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, kładź łyżką porcje ciasta, spłaszczaj je i smaż z dwóch stron na rumiany kolor.

  • Odsączanie tłuszczu [04:48:00]: Usmażone placki wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

  • Podanie [06:46:00]: Placki warzywne można podać z domowym sosem koperkowym lub innym ulubionym sosem.

Ważna uwaga: Ilość mąki może się różnić w zależności od wodnistości warzyw. Jeśli nie odciśniesz cukinii, będziesz musiał dodać znacznie więcej mąki, co może zmienić konsystencję placków na bardziej mączne [06:57:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 8 września 2024

Przepis na domowe bułki do hot dogów

Bułki do hot dogów

 
     Zapiekanka z bagietki i hot-dog, to coś co każdy pamięta z dzieciństwa. W Polsce rozpowszechniły się w latach 70/80 i podstawą oczywiście była bułka. Nawet jak nie było parówek, to bułkę z dziurką można było napchać pieczarkami, lub innym farszem i właśnie to łączyło wszystkie rodzaje hot-dogów. 

     👉Jak zrobić bułki do hot dogów❓


     Aby zrobić domowe hot dogi lub inaczej hot dogi w domu, to trzeba zacząć od zrobienia bułek.Chodzi o to, by te hot dogi były w 100% domowe, bo jak kupicie bułki w sklepie to będą już tylko w 50% domowe, albo tylko złożone w domu.
 
     Zapraszamy na przepis na bułki do hot dogów.
 
     Mariusz i Agnieszka
 



Składniki:

  • 500g mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 150ml wody 
  • 150ml śmietanki 12%
  • 50g masła 
Przygotowanie:

Przepis na domowe bułki do hot dogów (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułek do hot dogów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie zaczynu drożdżowego: Rozpuść drożdże z niewielką ilością cukru, słodkiej śmietanki (12%) i wody, upewniając się, że wszystkie składniki są w letniej temperaturze [01:09].

  2. Wyrabianie ciasta: Do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę orkiszową typ 630 i sól. Powoli wlewaj mieszankę śmietanki i wody, jednocześnie wyrabiając ciasto [01:36]. Następnie dodaj miękkie masło w temperaturze pokojowej i kontynuuj wyrabianie, aż masło wchłonie się w ciasto, które stanie się elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki. Można to zrobić ręcznie lub robotem kuchennym [01:58].

  3. Pierwsze wyrastanie: Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość [02:30].

  4. Podział ciasta: Wyrośnięte ciasto przełóż na blat [02:49] i podziel na osiem równych kawałków. W filmie kulka ciasta ważyła 896g, co daje około 112g na kawałek [03:21].

  5. Formowanie bułek: Posyp blat mąką. Weź jedną kulkę ciasta i uformuj ją w kształt podłużnej bułki, przypominającej hot doga. Upewnij się, że są w miarę równe i długie [05:02].

  6. Drugie wyrastanie: Uformowane bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [05:32]. Przykryj ściereczką i zostaw do ponownego podrośnięcia [06:03].

  7. Smarowanie i posypywanie: Gdy bułki podrosną, posmaruj je wodą i posyp sezamem, jeśli chcesz. Możesz również pozostawić je bez sezamu [06:33].

  8. Pieczenie: Włóż przygotowane bułki do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza (góra-dół) lub 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut, aż uzyskają rumiany kolor [07:20].

  9. Studzenie: Po upieczeniu zdejmij bułki na kratkę, aby ostygły [07:49].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 7 września 2024

Przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym


Pierś kurczaka w sosie kurkowym

     Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym, to dość popularny przepis. można urozmaicić i do śmietany dodać grzyby i mamy przynajmniej 3 kolejne przepisy; 
  • pierś z kurczaka w sosie grzybowym, 
  • pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym 
  • i najbardziej wyróżniająca się opcja to pierś z kurczaka w sosie kurkowym, lub jak kto woli pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-kurkowym. 

 

      👉Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie kurkowym❓

 
     Aby zrobić taki wykwintny obiad wystarczy obejrzeć przepis Agnieszki na kurkową potrawę i postępować zgodnie ze wskazówkami.
 
     Zapraszamy na przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym.
 
     Mariusz i Agnieszka
 



Składniki:

  1. 3 pojedyncze piersi z kurczaka (750g)
  2. 350g kurek (już po obraniu i oczyszczeniu)
  3. 1 cebula 
  4. 2 ząbki czosnku 
  5. 200ml śmietanki 30%
  6. ok. 40g masła 
  7. sól 
  8. pieprz 
  9. natka pietruszki 
Przygotowanie:

Przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania piersi z kurczaka w sosie kurkowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie kurczaka [01:05]: Umyj i osusz piersi kurczaka, a następnie odetnij polędwiczki. Dopraw solą i pieprzem.

  2. Obsmażanie kurczaka [01:43]: Rozgrzej masło na patelni i obsmaż piersi kurczaka z każdej strony. Po obsmażeniu zdejmij kurczaka z patelni.

  3. Przygotowanie sosu - Etap 1 [02:28]: Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na tej samej patelni, na pozostałym maśle, aż się zeszkli. Czosnek pokrój w plasterki lub kostkę i dodaj do cebuli, smażąc przez minutę [03:09].

  4. Przygotowanie sosu - Etap 2 [03:40]: Oczyść kurki z piasku i ziemi, a większe egzemplarze przekrój na pół. Dodaj kurki na patelnię i smaż przez minutę [04:20].

  5. Duszenie dania [04:37]: Wlej na patelnię słodką śmietankę 30%. Doprowadź do zagotowania, a następnie włóż z powrotem piersi kurczaka. Przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie.

  6. Zagęszczanie sosu i doprawianie [05:18]: Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę, aby sos się zagęścił. Sprawdź, czy potrawa jest wystarczająco słona i pieprzna, w razie potrzeby dopraw. Wyłącz palnik.

  7. Wykończenie [05:43]: Na koniec posyp danie posiekaną natką pietruszki.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗