wtorek, 11 czerwca 2024

Przepis na filet z indyka w sosie porowym

Filet indyka z piekarnika

 
   Był już nie jeden indyk na naszym kanale, a teraz mamy indyka w sosie porowym. Agnieszka kupiła filet z indyka i mamy przepis na indyka w sosie.

 👉Jak zrobić filet z indyka, żeby był soczysty❓ 

   Cała procedura to 3 kroki: 1. przygotować sos porowo-śmietanowy, 2. przygotować filet z indyka i 3. połączyć razem i zapiec w piekarniku. Oczywiście wszytko jest w filmie z wyjątkiem 4 kroku, ale myślę, że każdy to ogarnie, czyli zjeść! 
 
   Zapraszamy na przepis na indyka z piekarnika. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 800g fileta z indyka 
  • 1 por, biała część 
  • 2 cebule
  • 350ml słodkiej śmietanki 30%
  • 120g musztardy 
  • 200g sera żółtego, użyłam goudy 
  • zioła: majeranek, papryka, bazylia, oregano, czosnek, kolendra 
  • sól
  • pieprz 
  • tłuszcz do podsmażania
Przygotowanie:

Przepis na indyka w sosie porowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania indyka w sosie porowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie sosu porowego [03:01]:

  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju [01:28].

  • Pokrój cebulę w piórka, a pora w półplasterki, następnie dodaj je na patelnię i podsmaż [01:28].

  • Do podsmażonej cebuli i pora dodaj słodką śmietankę (30%), musztardę (jeśli wolisz ostry smak, wybierz ostrą musztardę), pieprz i sól [03:01].

  • Całość duś, doprowadź do zagotowania i gotuj przez chwilę [03:26].

  • Zetrzyj żółty ser na tarce o dużych oczkach [03:34].

  • Dodaj ser na patelnię i mieszaj, aż się rozpuści [04:08].

  • Gotowy sos przełóż do naczynia żaroodpornego [04:27].

Przygotowanie indyka [02:18]:

  • Filet z indyka pokrój w paski o grubości około centymetra [02:18].

  • Przypraw mięso solą, majerankiem, papryką, bazylią, oregano, czosnkiem i kolendrą z każdej strony [02:28].

  • Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż przyprawione plastry indyka tylko do ścięcia [02:43].

Zapiekane danie [05:50]:

  • Na sos serowy w naczyniu żaroodpornym wyłóż podsmażonego indyka [05:06].

  • Resztę sosu wyłóż na wierzch mięsa [05:50].

  • Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika [06:14].

  • Piecz przez pierwsze 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni [06:14].

  • Następnie piecz kolejne 20-30 minut bez przykrycia [06:26].

  • Gotowe danie to filet z indyka w sosie porowym [06:37].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 2 czerwca 2024

Przepis na zupę - chłodnik litewski

Jak zrobić chłodnik z botwinki?

 
Chłodnik jest dość popularny i zawsze go lubiłem choć nie wiem dlaczego w domu gościł rzadko. 

👉Jak zrobić chłodnik z buraków❓ 

   Chłodnik z botwinki jest na pewno zrobić trudniej niż barszcz czerwony, choć to rzecz dyskusyjna. 
 
   Zapraszamy na przepis na chłodnik. 
 
 Mariusz i Agnieszka 
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • duży pęczek botwinki (jak mały to dwa)
  • 0,5 litra wody
  • mały pęczek koperku 
  • mały pęczek szczypiorku 
  • 3 sztuki ogórków gruntowych
  • duży pęczek rzodkiewek 
  • ok. 700ml maślanki (można więcej jeśli wolimy chłodnik rzadszy)
  • 250g gęstej kwaśnej śmietany 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na chłodnik litewski z botwinką i ogórkiem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chłodnika litewskiego z botwinką i ogórkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie botwinki: Umyj botwinkę, obierz większe buraki i zetrzyj je na tarce lub drobno pokrój. Liście i łodyżki również drobno posiekaj [01:00].

  2. Gotowanie botwinki: Wlej wodę do buraków, postaw na kuchence i zagotuj. Gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania [01:34]. Następnie dodaj pokrojone liście i łodyżki [02:23]. Odstaw ugotowaną botwinkę do całkowitego wystudzenia [03:51].

  3. Przygotowanie ogórków i rzodkiewek: Obierz ogórki (jeśli nie są z pewnego źródła) i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach [02:58]. Umyte rzodkiewki również zetrzyj na tarce o grubych oczkach [03:28].

  4. Przygotowanie koperku i szczypiorku: Drobno posiekaj koperek [04:26] i szczypiorek [05:02].

  5. Łączenie składników: Gdy botwinka wystygnie do temperatury pokojowej, delikatnie ją posól [04:39]. Dodaj ogórki, rzodkiewkę i koperek [04:52], a następnie drobno pokrojony szczypiorek [05:08].

  6. Dodatki: Wlej sok z cytryny (około 2-3 łyżek) [05:08] i przeciśnij ząbek czosnku [05:20]. Dodaj gęstą kwaśną śmietanę [05:28] i wlej maślankę, dostosowując jej ilość do pożądanej gęstości chłodnika [05:31].

  7. Doprawianie: Wymieszaj wszystkie składniki [05:55]. Spróbuj i dopasuj smak cytryny do własnych preferencji [06:01]. Dodaj świeżo mielony pieprz [06:09].

  8. Chłodzenie i podawanie: Zupa powinna być schłodzona przed podaniem [06:28]. Gęstość chłodnika można regulować ilością dodanej maślanki – więcej maślanki dla rzadszej zupy, mniej dla gęstszej [06:36].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


sobota, 1 czerwca 2024

Przepis na sałatkę z brokułem niskowęglowodanową

Keto sałatka

 
Sałatka dobra, rzecz a raczej posiłek lub dodatek do czegoś. 

👉Jak zrobić sałatkę z żółtym serem❓

 Jeśli zrobimy z dodatkiem takich składników jak boczek, żółty ser i majonez lub sos czosnkowy, to od razu można zakwalifikować taką sałatkę jako sałatka KETO. 
 
Zapraszamy na przepis na sałatkę brokułową z sosem czosnkowym.
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 1 brokuł 
  • 150g sera żółtego (użyłam goudy)
  • 200g wędzonego boczku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z brokułem, boczkiem i żółtym serem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z brokułem, boczkiem i żółtym serem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Gotowanie brokuła [00:49]: Na początku należy ugotować brokuła na parze lub w wodzie, gotując go al dente.

  • Podsmażanie boczku [01:19]: Następnie podsmaż boczek. Po usmażeniu zdejmij go z patelni.

  • Krojenie cebuli [01:58]: Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.

  • Przygotowanie sosu [02:21]: Do przygotowania sosu potrzebny będzie gęsty jogurt (np. grecki), majonez, musztarda francuska, ząbek czosnku, pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  • Ścieranie sera [03:12]: Żółty ser (np. Gouda) zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  • Układanie warstw w salaterce [04:05]:

    • Na dno salaterki wyłóż brokuł.

    • Na brokuł połóż drobno pokrojoną cebulkę.

    • Na cebulkę wylej przygotowany sos.

    • Na sos dodaj podsmażony boczek.

    • Na wierzch posyp starty żółty ser.

  • Chłodzenie i podawanie [04:15]: Sałatkę należy porządnie schłodzić. Przed jedzeniem można ją wymieszać lub po prostu nabierać warstwami.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 29 maja 2024

Przepis na domowy sos amerykański


Amerykański sos

 
     Mamy swoje tradycyjne sosy polskie, takie jak sos czosnkowy. Dlaczego polski? Bo się przyjął, znamy go od dziecka i na pewno nie pochodzi z Ameryki, bo pierwsze wzmianki pochodzą ze starożytnego Rzymu, czyli przynajmniej możemy nazwać go sosem europejskim. 

👉Jak zrobić domowy sos amerykański❓ 

     Jeśli jednak chcemy spróbować sosu z za oceanu to warto zacząć od sosu amerykańskiego. Można kupić sos amerykański w butli do wyciskania, lub zrobić sos amerykański w wersji domowej z drobno krojonymi warzywami. 
    Na pewno taki sos będzie miał podwójną przewagę, bo robiąc go w domu zrobimy bez konserwantów, bez chemii dającej smaki, zapachy i kolory oraz będzie miał ciekawszą konsystencję... 
 
     Zapraszamy na przepis na sos Amerykański. 
 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ogórek konserwowy
  • 4 duże łyżki majonezu 
  • 2 duże łyżki ketchupu
  • 1 łyżka szczypiorku
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sos amerykański (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu amerykańskiego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie pomidora [01:02]: Najpierw sparza się pomidora, nacinając go od góry i polewając wrzątkiem, aby łatwiej zdjąć skórkę. Po sparzeniu skórka jest usuwana, a pomidor krojony w drobną kostkę. Nadmiar wody z pomidora jest odlewany.

  • Przygotowanie pozostałych warzyw [02:34]: Cebula i ogórek konserwowy są krojone w drobną kostkę. Z ogórków również odciska się wodę.

  • Mieszanie składników [03:09]: Pokrojone warzywa (pomidor, cebula, ogórek) są dodawane do majonezu i ketchupu. Następnie dodaje się drobno pokrojony szczypiorek oraz odrobinę pieprzu. Całość jest dokładnie mieszana.

  • Doprawianie [03:55]: Po dokładnym wymieszaniu sos jest próbowany, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco słony i pieprzny. W razie potrzeby dodaje się więcej pieprzu lub soli.

  • Przechowywanie [04:15]: Gotowy sos przekłada się do słoiczka.

  • Chłodzenie [04:47]: Przed użyciem sos należy porządnie schłodzić.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 28 maja 2024

Przepis na kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty

Kotlety siekane z kurczaka

    Na naszym kanale są już kotlety siekane a teraz nowa wersja czyli kotlety siekane z piersi kurczaka z młodą kapustą, czyli kolejny przepis na kotlety siekane z warzywami.

    👉Jak zrobić kotlety z młodą kapustą❓

    Oczywiście trzeba mieć i zacząć od młodej kapusty, a potem to już jakoś będzie. Ok! jeszcze trzeba trochę postać nad patelnią i gotowe.
    Zapraszamy na przepis na kotlety siekane z kurczaka z warzywami.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Jak zrobić KOTLETY siekane z piersi KURCZAKA i młodej KAPUSTY❓
 
 

 

Składniki:
  1. 600g piersi z kurczaka (1 podwójna)
  2. 400g młodej kapusty 
  3. 4 jajka
  4. 1 cebula 
  5. 1 czubata łyżka koperku 
  6. 1 czubata łyżka szczypiorku 
  7. 6 łyżek mąki łubinowej (można zamienić na migdałową lub kokosową, kokosowej mniej bo jest bardzo chłonna)
  8. 2 łyżki majonezu 
  9. 1 łyżka musztardy 
  10. sól
  11. pieprz 
  12. dowolny tłuszcz do smażenia 
Przygotowanie:

Przepis na siekane kotlety z kurczaka z młodą kapustą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania siekanych kotletów z kurczaka z młodą kapustą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie kapusty [01:01:01]: Kapustę należy drobno pokroić, a następnie obgotować w wodzie przez 3 do 4 minut. Po tym czasie kapustę odcedzić i wystudzić.

  • Krojenie cebuli [01:40:00]: Cebulę pokroić w drobną kostkę.

  • Krojenie kurczaka [02:11:00]: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę.

  • Mieszanie składników [04:21:00]: Do pokrojonej piersi z kurczaka dodać jajka, majonez, musztardę, drobno pokrojony koperek i szczypiorek, mąkę łubinową (lub kokosową/migdałową), pieprz i sól. Następnie dodać odciśniętą i wystudzoną kapustę. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej mąki [05:09:00].

  • Smażenie kotletów [04:48:00]: Rozgrzać tłuszcz na patelni. Kłaść po jednej lub dwie łyżki masy na kotlety, w zależności od pożądanej wielkości, i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.

Gotowe kotlety można podawać z ulubioną surówką [07:05:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 23 maja 2024

Przepis na keto śniadanie na bazie jajek

Keto omlet na boczku

    Omlety pamiętam z dzieciństwa. Babcia biła białko na pianę dodawała przyprawy żółtka i z reguły był to omlet na słodko. Na dodatek smarowało się dżemem.

 👉Jak zrobić omlet na słono❓ 

    Zmieniły się czasy i odkąd stosuje dietę rozdzielną przestałem robić omlety na słodko, więc na słono i jeszcze bez mąki to super rozwiązanie. 
    Jak się okazuje zmieniła się także technika robienia omletu i już nie bije się piany... 
 
Zapraszamy na przepis na omlet z serem i boczkiem. 
 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 plastry boczku 
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 3 plastry sera żółtego lub garść sera startego na tarce
  • kilka plastrów cukinii 
  • kilka plastrów pomidora
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na jajecznicę z boczkiem, cukinią i pomidorami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu powstawania jajecznicy z boczkiem, cukinią i pomidorami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Podsmażanie boczku [00:58]: Na patelni podsmażamy boczek. Gdy boczek podpiecze się z jednej strony, należy go obrócić na drugą [01:37].

  • Przygotowanie jajek [02:48]: Do jajek dodajemy pieprz i sól, a następnie roztrzepujemy widelcem. Później wlewamy słodką śmietankę 30% i mieszamy, aby wszystko się połączyło [03:08].

  • Dodanie cukinii i pomidorów [02:09]: Boczek przesuwamy na bok patelni i dodajemy pokrojoną cukinię [02:28]. Następnie układamy plasterki pomidora, delikatnie solimy i pieprzymy [03:35].

  • Wylanie masy jajecznej [03:48]: Na warzywa wylewamy masę jajeczną.

  • Gotowanie i dodanie sera [03:56]: Przykrywamy patelnię i podpiekamy na wolnym ogniu, aż jajko się zetnie. Następnie na wierzch kładziemy żółty ser (można go również zetrzeć i posypać) i trzymamy jeszcze chwilę, aż ser lekko się rozpuści [04:07].

  • Wykończenie [04:50]: Gotowe danie zdejmujemy z patelni i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 22 maja 2024

Przepis na toskańską zupę z mięsem i szpinakiem

Zupa toskańska

    Najczęściej zupa w Polsce kojarzy się z makaronem, lub ryżem jak pomidorówka. A co będzie jak zamiast ryżu wpakujemy do zupy pół kg mięsa mielonego, które po ugotowaniu będzie wyglądało jak drobinki ryżu. 

👉Jak zrobić zupę toskańską ❓ 

   Właśnie tak jak w przepisie Agnieszki możemy zrobić zupę toskańską z mięsem mielonym i szpinakiem. Będzie to idealna zupa keto, zupa białkowa, a przede wszystkim PYSZNA!
    Zapraszamy na przepis na zupę toskańską z mięsem mielonym i boczkiem. 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 500g mięsa mielonego (u mnie z udek kurczaka)
  • 4 plastry boczku 
  • 1 duża cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1 litr bulionu (użyłam warzywnego)
  • 100g szpinaku
  • 100ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na toskańską zupę z mięsem i szpinakiem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania toskańskiej zupy z mięsem i szpinakiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie boczku: Na suchej patelni podsmaż boczek pokrojony w paseczki lub kostkę, aż wytopi się z niego tłuszcz [00:53]. Następnie zdejmij podsmażony boczek z patelni [02:06].

  • Szklenie cebuli i czosnku: Na tłuszczu wytopionym z boczku zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę [02:10]. Po minucie dodaj pokrojony w kostkę czosnek i smaż przez kolejną minutę [02:22].

  • Przygotowanie mięsa: Dodaj mięso mielone (np. z uda kurczaka) do cebuli i czosnku. Dopraw słodką papryką i pieprzem, a następnie podsmażaj, aż mięso zmieni kolor [02:34].

  • Gotowanie zupy: Przełóż zawartość patelni do garnka [03:08]. Zalej bulionem (warzywnym lub mięsnym) [03:19] i gotuj na kuchni, aż mięso będzie miękkie [03:34].

  • Dodanie śmietanki i szpinaku: Gdy mięso jest miękkie, wyłącz zupę i wlej słodką śmietankę (najlepiej 30%) [03:50]. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj i poczekaj chwilę, aż zwiędnie [04:10].

  • Doprawianie i podanie: Sprawdź, czy zupa jest odpowiednio słona i pieprzna, a w razie potrzeby dopraw [04:24]. Podawaj zupę, posypując ją wcześniej podsmażonym boczkiem [04:52].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 21 maja 2024

Przepis na sałatkę z makaronem orzo

Sałatka z makaronem

 
   Nieraz potrzeba zrobić szybką sałatkę. Jak widać nawet film z przepisem na tą sałatkę jest krótki, więc sałatkę robi się w mig. 
👉Jak zrobić sałatkę z makaronem orzo❓
    Zrobienie sałatki to kwestia ugotowania makaronu orzo (krok 1), pokrojenia warzyw (krok 2) i zrobienie sosu (krok 3), co oczywiście jest w filmie. Krok 4 to wymieszanie i wpakowanie do lodówki do schłodzenia. 
    Zapraszamy na przepis na sałatkę z makaronem orzo. 
 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 szkl. suchego makaronu orzo (250ml)
  • 2 długie ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 mały pęczek koperku 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 4 łyżki gęstej śmietany 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z makaronem orzo (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z makaronem orzo, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Gotowanie makaronu [00:50]: Na początku należy ugotować makaron ryżowy (orzo) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Krojenie warzyw [01:37]: Rzodkiewkę i ogórek kroi się w kostkę, a koperek drobno sieka.

  • Przygotowanie sosu [02:43]: Do majonezu i gęstej śmietany przeciska się czosnek, a następnie całość dokładnie miesza.

  • Łączenie składników [03:11]: Przestudzony makaron dodaje się do pokrojonych warzyw, a następnie wlewa przygotowany sos i wszystko dokładnie miesza.

  • Chłodzenie [03:53]: Gotową sałatkę należy schłodzić przed podaniem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 19 maja 2024

Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku


Żeberka z piekarnika

    Żeberka to chyba najbardziej ulubiona część prosiaka jaką lubię. Nawet bardziej niż kotlety schabowe.

    👉Jak zrobić żeberka pieczone w piekarniku❓

    Zanim dotrzemy do tematu piekarnika, który jest w drugim etapie, to musimy najpierw zrobić coś ważnego, czyli odpowiedzieć sobie na pytanie:

    👉Jak zrobić marynatę do żeberek❓

    Zapoznać się z tematem i zamarynować żeberka, a potem dopić resztę piwa... Jak zrobicie takie fajne żeberka jak robi Agnieszka, to zobaczycie sami, że warto zmienić wiarę z wyznawców schabowych -schaboemitów i dołączyć do sekty żeberkowej - żeberkistów.
    Zapraszamy na przepis na żeberka z piekarnika w naczyniu.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • ok. 1,4kg żeberek 
  • 2 cebulę
  • 4-5 ząbków czosnku 
  • 150ml jasnego piwa
  • 7-8 łyżek oleju 
  • 1 duża łyżka musztardy 
  • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej słodkiej lub ostrej 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • czubata łyżeczka soli 
  • pieprz
Przygotowanie:

Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania soczystych żeberek pieczonych w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku składa się z dwóch etapów [00:58]:

Etap 1: Marynowanie żeberek

  • Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą musztardę i olej lub oliwę z przyprawami, takimi jak majeranek, wędzona słodka papryka, imbir, rozmaryn, czosnek granulowany, sól i pieprz [01:04].

  • Posmaruj żeberka przygotowaną marynatą i ułóż je w pojemniku [01:55].

  • Szczelnie zamknij pojemnik i wstaw żeberka do lodówki na co najmniej dwie godziny. Możesz je również marynować przez całą noc [02:26].

  • Pół godziny przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki, aby się ociepliły [02:34].

Etap 2: Pieczenie żeberek

  • Pokrój cebulę w ćwiartki [03:12].

  • Ułóż zamarynowane żeberka w naczyniu do pieczenia [03:38].

  • Dodaj czosnek i pokrojoną cebulę do naczynia z żeberkami [04:04].

  • Zalej wszystko jasnym piwem [04:28].

  • Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na 100 minut [04:39].

  • W połowie pieczenia obróć żeberka na drugą stronę. Jeśli sos odparuje, możesz dolać trochę więcej piwa [04:52].

  • Na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby żeberka się zarumieniły [05:02].

  • Gotowe żeberka podawaj z ulubioną surówką lub mizerią [05:36].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 14 maja 2024

Przepis na bułeczki bezglutenowe z ciecierzycy

Bułki bezglutenowe

    Nie wszyscy mają problem z glutenem, za to każdy może zjeść bułeczki bezglutenowe.

    👉Jak zrobić bułeczki bezglutenowe❓

    Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w filmie. Łatwe, proste i szybkie o ile potraficie posługiwać się jakimś mikserem, blenderem itp.
    Zapraszamy na przepis na bułeczki bezglutenowe.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • 1szkl. suchej ciecierzycy
  • 100ml wody
  • 2 czubate łyżki łuski babki jajowatej 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  •   octu jabłkowego 
  • dowolne przyprawy (u mnie papryka słodka i czosnek granulowany)
Przygotowanie:

Przepis na bezglutenowe bułeczki z ciecierzycy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bezglutenowych bułeczek z ciecierzycy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie ciecierzycy [00:59]: Suchą ciecierzycę należy namoczyć na całą noc. Następnego dnia wylewa się wodę i przepłukuje ciecierzycę świeżą, bieżącą wodą, a następnie pozwala jej odcieknąć.

  • Miksowanie ciecierzycy [01:43]: Namoczoną ciecierzycę należy zmiksować.

  • Dodawanie składników i mieszanie [01:50]: Do zmiksowanej ciecierzycy dodaje się łuskę babki jajowatej, sól, oliwę lub olej, przyprawy (w tym przypadku granulowany czosnek i paprykę) oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w occie jabłkowym. Całość należy dokładnie wymieszać [02:25].

  • Odpoczynek ciasta [02:38]: Po dokładnym wymieszaniu ciasto zostawia się na 10 minut, aby napęczniało.

  • Formowanie bułeczek [02:59]: Po upływie 10 minut można przystąpić do formowania bułeczek. Dłonie można zwilżyć oliwą lub olejem, aby ułatwić formowanie [03:02].

  • Pieczenie [04:30]: Uformowane bułeczki wkłada się do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecze przez 40 minut, lub nieco dłużej, aż uzyskają rumiany kolor.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



wtorek, 7 maja 2024

Przepis na chili con carne

Obiad z mielonej wołowiny

 
    Mięso wołowe nie gości często na stołach większości polaków. Przyczyn może być kilka, jedną z nich na pewno będzie cena mięsa. 

👉Jak zrobić Chili Con Carne❓ 

    Dlatego też jest znacznie mniej przepisów na wołowinę niż na inne mięsa, chociaż ośmielę się stwierdzić, że jeszcze mniej przepisów jest na dziczyznę... Od dziś to może się zmienić i mamy nadzieję, że Agnieszka natchnie Was i zrobicie Chili con carne, które jest zdecydowanie łatwiejsze niż zrobienie steka wołowego i na pewno wymaga mniej wprawy.
 
     Zapraszamy na przepis na Chili Con Carne z mielonego mięsa wołowego.
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 800g mielonej wołowiny 
  • puszka krojonych pomidorów - 400g
  • puszka fasoli czerwonej 
  • 1 duża czerwona papryka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 duża cebula 
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka chili lub kawałek świeżej papryczki chili 
  • sól
  • pieprz 
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na chili con carne (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chili con carne, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bazy

    • Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę [00:58].

    • Dodaj pokrojony w kostkę czosnek [01:28], papryczkę chili i kmin rzymski, a następnie wszystko razem podsmaż [02:21].

  • Dodanie wołowiny i pomidorów

    • Dodaj mieloną wołowinę i mieszaj ją, aby nie powstały grudki, smażąc aż mięso straci swój kolor [02:34].

    • Następnie dodaj krojone pomidory z puszki [02:50].

    • Dopraw solą [03:09] i pieprzem [03:18]. Zamiast suszonego chili można użyć świeżej papryczki chili [03:28].

  • Duszenie z papryką i fasolą

    • Pokrój paprykę w kostkę [03:58] i dodaj ją do potrawy, a następnie duś przez 10 minut [04:05].

    • Dodaj czerwoną fasolę, przepłukaną na sicie [04:09].

    • Wymieszaj i duś jeszcze przez 3 minuty [04:16].

    • Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem [04:27].

  • Serwowanie

    • Gotowe chili con carne posyp obficie kolendrą lub natką pietruszki [04:37].

    • Danie można podawać z ryżem, chipsami tortilla, plackami tortilla [05:04], lub dla osób na diecie rozdzielnej/niskowęglowodanowej, bez dodatków, np. z kwaśną śmietaną [05:11].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Zapiekanka z brokułem i pieczarkami

Zapiekanka brokułowa z pieczarkami


    Tym razem kolejna FIT zapiekanka, która u nas w domu pojawia się dość często z różnymi wariacjami, opcjami... Zależy jaką Agnieszka ma akurat wenę i co przyniesie finezja. 

👉Jak zrobić zapiekankę brokułowo-pieczarkową❓

     Prosta robota i czas zapiekania krótszy niż jak się napakuje do środka coś mięsnego... Zapiekanka jest oczywiście białkowa, jest fit i nie tylko zgodna z dietą rozdzielną, a także z KETO i Low Carb. 
    Zapraszamy na przepis na zapiekankę brokułowo-pieczarkową. 
 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 1 brokuł 
  • ok. 400g pieczarek 
  • 40g masła
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 jajka 
  • 4 duże łyżki gęstej śmietany 
  • ok. 150g sera żółtego 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa do posmarowania naczynia 
  • dowolna zielenina do posypania zapiekanki 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekankę brokułowo-pieczarkową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanki brokułowo-pieczarkowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Gotowanie brokuła [00:55]: Brokuł należy ugotować na parze lub w wodzie.

  • Smażenie pieczarek [01:09:00]: Na maśle podsmażamy całe kapelusze pieczarek.

  • Dodawanie cebuli [02:20:00]: Cebulę pokrojoną w kosteczkę dorzucamy do pieczarek i podsmażamy.

  • Dodawanie czosnku i przypraw [02:44:00]: Czosnek pokrojony w kosteczkę lub plasterki dorzucamy do pieczarek. Następnie doprawiamy pieprzem i solą, podsmażając przez minutę lub dwie.

  • Przygotowanie naczynia żaroodpornego [03:31:00]: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.

  • Układanie warstw [03:43:00]: Na dno naczynia wykładamy ugotowany brokuł, a na niego podsmażone pieczarki.

  • Przygotowanie masy jajecznej [04:31:00]: Gęstą śmietanę, jajka, bazylię, czosnek granulowany, sól i pieprz dokładnie mieszamy.

  • Zalewanie zapiekanki [05:16:00]: Masę jajeczną wylewamy na brokuły i pieczarki.

  • Dodawanie sera [05:36:00]: Ścieramy żółty ser i posypujemy nim wierzch zapiekanki.

  • Pieczenie [06:04:00]: Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg). Przez pierwsze 20 minut pieczemy z przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15-20 minut, aby wierzch się zarumienił.

  • Dekoracja [06:34:00]: Gotową zapiekankę można posypać dowolną zieleniną.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 1 maja 2024

Przepis na pulpety w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Pulpety duszone w sosie śmietanowo-pieczarkowym

 
    Jako dziecko nie lubiłem kotletów mielonych. Szczególnie wtedy gdy były suche. 
    Inaczej sprawa wyglądała z pulpetami. Były małe, mokre bo pływały w sosie. Oczywiście najczęściej były pulpety w sosie pomidorowym, ale ile można jeść pulpety w sosie pomidorowym? 

👉Jak zrobić pulpety❓ 

     Jak już się Wam znudzą pulpety w sosie pomidorowym, a może już się Wam znudziły, to Agnieszka ma dla Was fantastyczną propozycje, zróbcie pulpety w sosie śmietanowo pieczarkowym.
    Zapraszamy na przepis na pulpety w sosie pieczarkowo-śmietanowym.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 700g mięsa mielonego (u mnie z udźca indyka)
  • 1 jajko
  • 1,5 cebuli lub 1 duża i jedna mała
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • ok. 400g pieczarek 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • 200ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 łyżki mąki łubinowej lub sojowej, kokosowej 
  • sól
  • pieprz 
  • natka pietruszki do posypania pulpetów 
Przygotowanie:

Przepis na pulpety w sosie śmietanowo-pieczarkowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pulpetów w sosie śmietanowo-pieczarkowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięsa [01:08]: Należy zagnieść mięso z dodatkami, takimi jak jajko, pieprz, sól, majeranek, mąka łubinowa, sojowa lub kokosowa, a także posiekana w kostkę cebulka [02:08].

  • Formowanie pulpetów [02:43]: Po dokładnym wymieszaniu mięsa, formuje się z niego pulpety o dowolnej wielkości.

  • Obsmażanie pulpetów [02:54]: Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmaża się pulpety z każdej strony partiami, aż będą złociste.

  • Smażenie pieczarek [05:23]: Na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się pulpety, należy podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki, delikatnie je soląc.

  • Dodanie czosnku [05:47]: Gdy pieczarki zmiękną, dodaje się do nich czosnek.

  • Duszenie z pulpetami [05:53]: Do pieczarek i czosnku na patelni wkłada się podpieczone pulpety i wlewa słodką śmietankę 30%. Całość należy przykryć i dusić, co jakiś czas obracając pulpety [06:10].

  • Zagęszczanie sosu [06:36]: Pod koniec duszenia, by sos się zagęścił, można zdjąć pokrywkę i dusić pulpety dalej bez przykrycia.

  • Doprawienie [06:28]: Pod koniec gotowania pulpety doprawia się solą i pieprzem.

  • Podanie [07:04]: Gotowe danie posypuje się obficie natką pietruszki lub koperkiem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na sałatkę z pieczonych buraków


Sałatka z pieczonych buraków

 
    Lekka i smaczna FIT sałatka, na każdą chwilę gdy chcemy coś zjeść i nie czuć się objedzeni, przeciążeni i zmęczeni. Na dodatek zdrowa i pożywna, nie wspominając już o odkwaszeniu organizmu dzięki buraczkom... 

👉Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraków❓ 

   Łatwa i szybka w zrobieniu. Warto tylko pamiętać, że najlepiej smakuje jak jest schłodzona, więc warto przygotować wcześniej😁 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę z pieczonych buraków. 

   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 400g pieczonych czerwonych buraków 
  • 3 łodygi selera naciowego 
  • 1 duże jabłko 
  • 1 łyżeczka czarnuszki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z pieczonych buraków (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z pieczonych buraków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie sosu [01:03]:

  1. Przeciskamy czosnek przez praskę.

  2. Dodajemy łyżkę miodu, octu balsamicznego i oliwy z oliwek.

  3. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

  4. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie sałatki [02:01]:

  1. Upieczone buraki kroimy w większą kostkę [02:28].

  2. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki [02:49].

  3. Dodajemy pokrojone jabłko [03:22].

  4. Wszystko posypujemy czarnuszką, którą można pominąć, jeśli jej nie lubimy [03:56].

  5. Całość dokładnie mieszamy [04:21].

  6. Sałatkę należy porządnie schłodzić przed podaniem [04:40].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na chleb niskowęglowodanowy


Chleb Low Carb

 
     Z roku na rok nasz tryb życia staje się coraz bardziej siedzący. Nawet robotnik, który kiedyś kopał rów szpadlem siedzi coraz częściej na wygodnym fotelu w koparce... 

👉Jak zrobić keto chleb z mąki łubinowej❓

     Jeśli chcemy unikać węglowodanów, to warto zrobić kanapki z chleba niskowęglowodanowego. A jak zrobić chleb niskowęglowodanowy? To dokładnie zaprezentuje Agnieszka w filmie. 
     Zapraszamy na przepis na keto chleb na jogurcie.
     Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 400g jogurtu greckiego 
  • 4 jajka (L)
  • 25g oliwy lub roztopionego masła
  • 30g łuski babki jajowatej 
  • 45g mąki łubinowej 
  • 30g mąki kokosowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:

Przepis na chlebek niskowęglowodanowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chlebka niskowęglowodanowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie ciasta

  1. Najpierw należy wymieszać wszystkie suche składniki w misce [01:31:37].

  2. Następnie w osobnej misce miesza się składniki mokre [01:52:13].

  3. Wymieszane składniki sypkie dodaje się do mokrych i wszystko dokładnie miesza [02:52:03].

  4. Gotowe ciasto ma być na tyle gęste, że można je nakładać łyżką i nie spływa z niej. Jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę mąki łubinowej [03:19:15].

  5. Tak przygotowane ciasto odstawia się na 10 minut, aby napęczniało [03:39:18].

Pieczenie i studzenie

  1. Po 10 minutach ciasto przekłada się do foremki o wymiarach 25x11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i rozprowadza po całej powierzchni [03:44:03].

  2. Chlebek należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 70-75 minut [04:12:12].

  3. Po upieczeniu uchyla się drzwiczki piekarnika i zostawia w nim chlebek na 10 minut [04:24:00].

  4. Po tym czasie chlebek wyjmuje się z foremki i układa na kratce do całkowitego wystudzenia [04:36:18].

  5. Dopiero po całkowitym wystudzeniu chlebek można kroić [04:55:08].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗