👉Jak zrobić filet z indyka, żeby był soczysty❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 800g fileta z indyka
- 1 por, biała część
- 2 cebule
- 350ml słodkiej śmietanki 30%
- 120g musztardy
- 200g sera żółtego, użyłam goudy
- zioła: majeranek, papryka, bazylia, oregano, czosnek, kolendra
- sól
- pieprz
- tłuszcz do podsmażania
Przepis na indyka w sosie porowym (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania indyka w sosie porowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie sosu porowego [03:01]:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju [01:28].
Pokrój cebulę w piórka, a pora w półplasterki, następnie dodaj je na patelnię i podsmaż [01:28].
Do podsmażonej cebuli i pora dodaj słodką śmietankę (30%), musztardę (jeśli wolisz ostry smak, wybierz ostrą musztardę), pieprz i sól [03:01].
Całość duś, doprowadź do zagotowania i gotuj przez chwilę [03:26].
Zetrzyj żółty ser na tarce o dużych oczkach [03:34].
Dodaj ser na patelnię i mieszaj, aż się rozpuści [04:08].
Gotowy sos przełóż do naczynia żaroodpornego [04:27].
Przygotowanie indyka [02:18]:
Filet z indyka pokrój w paski o grubości około centymetra [02:18].
Przypraw mięso solą, majerankiem, papryką, bazylią, oregano, czosnkiem i kolendrą z każdej strony [02:28].
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż przyprawione plastry indyka tylko do ścięcia [02:43].
Zapiekane danie [05:50]:
Na sos serowy w naczyniu żaroodpornym wyłóż podsmażonego indyka [05:06].
Resztę sosu wyłóż na wierzch mięsa [05:50].
Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika [06:14].
Piecz przez pierwsze 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni [06:14].
Następnie piecz kolejne 20-30 minut bez przykrycia [06:26].
Gotowe danie to filet z indyka w sosie porowym [06:37].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗