poniedziałek, 24 lipca 2023

Przepis na chleb żytni na zakwasie z żurawiną

Chleb żytni na zakwasie z żurawiną

    Chleb żytni, to mój ulubiony chlebek. Od czasu do czasu, Aga robi jakieś inne chleby lub bułki, co by nam się nie znudziło jedzenie tylko jednego chleba. Wyciąga ze swojego wachlarza przepisów coś i mamy urozmaicenie...

    👉Jak zrobić chleb żytni z żurawiną❓

    Jeśli uwielbiacie chleb żytni na zakwasie, to od dziś możecie robić nową wersję tego samego chleba. Cieszyć się nowym smakiem i estetyką... 
   Zapraszamy na przepis na chleb żytni na zakwasie z żurawiną.
 
 

Składniki:
  • 550g mąki żytniej typ 720
  • ok. 200g aktywnego zakwasu żytniego 
  • 340ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 garście suszonej żurawiny 
Przygotowanie:

Przepis na CHLEB ŻYTNI na zakwasie z ŻURAWINĄ - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego chleba żytniego na zakwasie z dodatkiem żurawiny, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Wyrabianie ciasta:

    • Do aktywnego zakwasu żytniego wsyp mąkę żytnią [01:05, 01:27].

    • Wlewaj letnią wodę i zacznij wyrabiać ciasto [01:27, 01:36]. (Jeśli zakwas jest gęstszy, należy dodać więcej wody [03:34]).

    • Dodaj sól [01:36].

    • Wsyp suszoną żurawinę i wymieszaj [01:43].

    • Pod koniec mieszania wlej oliwę lub olej [01:53].

    • Mieszaj dokładnie, aż składniki połączą się w jednolitą konsystencję ciasta [01:53, 02:06].

  2. Wyrastanie ciasta:

    • Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem [02:24].

    • Aby łatwiej rozprowadzić ciasto, zwilż łyżkę wodą i rozprowadź masę po całej foremce [02:38].

    • Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia [02:57].

    • Wyrastanie trwa od 3 do nawet 5 godzin (im cieplej, tym szybciej) [03:00, 03:08].

    • Ważne: Ciasto musi wyrastać w stałej temperaturze (nie w przeciągu) i musi ciut wystawać ponad foremkę [03:13, 03:26].

  3. Pieczenie i studzenie:

    • Wyrośnięty chleb delikatnie posmaruj wodą (nie dociskaj) [03:58, 04:12].

    • Włóż chleb do nagrzanego piekarnika (220°C, grzanie góra-dół) [04:12].

    • Od razu po włożeniu i zamknięciu drzwiczek, zmniejsz temperaturę do 200°C [04:16, 04:22].

    • Piecz przez 45 minut (obserwuj, chleb ma być rumiany) [04:22, 04:32].

    • Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw chleb w środku na 5 minut [04:37, 04:46].

    • Po 5 minutach wyjmij chleb z foremki na kratkę, aby całkowicie wystygł [04:46, 04:59].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 22 lipca 2023

Przepis na sałatkę z ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycy i kukurydzy

    Może być sałatka białkowa, sałatka neutralna i sałatka węglowodanowa.

    👉Jak zrobić sałatkę z ciecierzycy i kukurydzy❓

    Tym razem Agnieszka zrobiła sałatkę na bazie węglowodanów, czyli taki mały zastrzyk energii w towarzystwie dużej ilości warzyw neutralnych, co daje tej sałatce lekkości, więc można ją spokojnie zaserwować na kolację lub na śniadanie przed treningiem.
    Zapraszamy na przepis na sałatkę z ciecierzycy i kukurydzy.
 
 

Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 zielony gruntowy ogórek
  • garść drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kukurydzą - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiej i lekkiej sałatki z ciecierzycą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Pokrój wszystkie warzywa w kosteczkę (paprykę zieloną i czerwoną, ogórek zielony, cebulę czerwoną) [01:17, 01:20].

  2. Łączenie składników:

    • Do pokrojonych warzyw dodaj kukurydzę z puszki [01:42].

    • Dodaj ciecierzycę [01:42].

    • Dodaj posiekaną natkę pietruszki [02:04].

  3. Przygotowanie sosu (dressingu):

    • Do składników sosu (musztarda, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz) dodaj przyprawy [02:10, 02:27].

    • Wymieszaj sos [02:27].

  4. Finalizacja:

    • Wlej sos do warzyw [02:27, 02:33].

    • Dokładnie wymieszaj sałatkę [02:33, 02:44].

    • Sałatka jest gotowa do jedzenia od razu po wymieszaniu, ale można ją też na jakiś czas schłodzić w lodówce [02:58, 03:07].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 19 lipca 2023

Przepis na fasolkę szparagową w sosie bolońskim

Fasolka szparagowa w sosie bolońskim

    Dawno nie jadłem sosu bolońskiego, a właściwie to czegoś z sosem bolońskim. Ponieważ jego główne zastosowanie to sos do spaghetti. 

    👉Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie bolońskim❓

    Jednak spaghetti można zastąpić i zrobić fasolkę szparagową w sosie bolońskim. Oczywiście aby to było smaczne, to trzeba znać sekret, a o tym już będzie w filmie...
    Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową w sosie bolońskim.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • ok. 800g fasolki szparagowej
  • 700g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 cebula
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na FASOLKĘ szparagową w sosie BOLOŃSKIM - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania fasolki szparagowej w sosie bolońskim bez węglowodanów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Gotowanie fasolki:

  2. Przygotowanie sosu bolońskiego:

    • Rozgrzej patelnię z tłuszczem [01:57].

    • Cebulę pokrój w kosteczkę [02:00, 02:19].

    • Pokrojoną cebulę wrzuć na patelnię i podsmaż do zeszklenia [02:19, 02:31].

    • Dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż straci różowy kolor [02:43, 03:11].

    • Czosnek pokrój w kosteczkę lub przeciśnij przez praskę [02:31, 03:18].

    • Gdy mięso zmieni kolor, dodaj czosnek i podsmażaj przez minutę [03:18, 03:22].

    • Dodaj pomidory z puszki [03:22, 03:30].

    • Wymieszaj [03:30].

    • Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa [03:41, 03:52].

    • Gdy mięso jest prawie gotowe, dodaj przyprawy: bazylię, oregano (nie przesadzaj z ilością, by nie było gorzkie), sól i pieprz [03:52, 04:13].

    • Mieszaj i duś jeszcze przez około 10 minut, aby sos się zredukował [04:13, 04:22].

  3. Łączenie i podanie:

    • Gdy sos się zredukuje, dorzuć do niego ugotowaną fasolkę [04:22, 04:30].

    • Wymieszaj i trzymaj chwilę na ogniu, aby fasolka przeszła aromatami sosu [04:30, 04:41].

    • Wyłącz palnik [04:41].

    • Gotowe danie nałóż na talerz [05:06].

    • Do ozdoby można dodać natkę pietruszki [05:18].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 16 lipca 2023

Przepis na kociołek - chłopski garnek

Pyszny garnek chłopski

    Już drugi raz w krótkim czasie Aga robiła kociołek. Musze przyznać, że pomysł wyśmienity. Jakiś czas temu zastanawiała się i oglądała żeliwne kociołki z nóżkami do ogniska. Jednak coś spowodowało, że ten kociołek nie został kupiony.

    👉 Jak zrobić kociołek, czyli chłopski garnek❓

    Być może to coś wpłynęło na zrobienie alternatywnej opcji do klasycznego kociołka, czyli potrawy pieczonej w piekarniku... 
    Zapraszamy na przepis na chłopski garnek.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kalarepka
  • 1 cebula 
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 7szt pieczarek
  • 1 małe pętko kiełbasy
  • 500g boczku wędzonego parzonego
  • 500g kapusty kiszonej 
  • 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • 4 liście laurowe
  • 6-7 kulek ziela angielskiego
  • majeranek
  • papryka słodka mielona
  • sól
  • pieprz 
  • 1/2 szkl. wody 
Przygotowanie:

Przepis na kociołek, czyli chłopski garnek (pieczony w piekarniku) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania mięsno-warzywnego kociołka (chłopskiego garnka) pieczonego w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie naczynia:

    • Wysmaruj garnek lub naczynie do pieczenia smalcem [01:30].

    • Pokrój wszystkie produkty (warzywa, kiełbasę, boczek) [01:42].

    • Wyłóż dno i boki garnka liśćmi kapusty (największe i najgrubsze liście kładź na dno). Zostaw 2-3 liście na później, do przykrycia dania [01:49, 02:01].

  2. Układanie warstw:

    • Układaj produkty warstwami w garnku [02:21].

    • Zanim położysz kiełbasę i boczek, posyp warzywa przyprawami (pieprz, sól) [03:37].

  3. Dodawanie płynu i przypraw:

    • Wlej wodę [04:35].

    • Dodaj ziele angielskie (parę kulek) i liście laurowe (kilka listków) [04:40].

  4. Pieczenie:

    • Szczelnie przykryj potrawę pozostałymi liśćmi kapusty [04:47].

    • Przykryj garnek pokrywką [05:15].

    • Włóż kociołek do piekarnika nagrzanego do 180°C [05:15, 05:25].

    • Piecz w zależności od grubości pokrojonych kawałków od 1,5 do nawet 2 godzin [05:29].

    • Aby sprawdzić, czy danie jest gotowe, można je odkryć i posmakować [05:38].

  5. Podanie:

    • Po wyjęciu z piekarnika, zdejmij wierzchnie liście kapusty [06:01].

    • Nakładaj kociołek, sięgając aż do spodu, aby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy [06:21].

    • Na wierzchu danie można posypać zieleniną [06:47].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 11 lipca 2023

Deser z bitą śmietaną

Deser z musem rabarbarowym

   Nie ma lepszej opcji jak szybki deser. A jeszcze lepiej jak go zrobić i od razu podać na stół.
    Krótko mówiąc deser błyskawiczny... ! 

👉Jak zrobić deser z musem rabarbarowy i bitą śmietaną❓ 

   Do zrobienia tego deseru potrzebny jest mus rabarbarowy, który możemy zrobić wcześniej i zapakować do słoika, by wyjąć kiedy nadejdzie potrzeba i zrobić deser z bitą śmietaną. 
 
   Zapraszamy na przepis na deser z musem rabarbarowy i bitą śmietaną.



Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • zwykłe herbatniki (mogą być również kakaowe)
  • 1 łyżeczka mielonego ksylitolu lub innego słodzika
  • mus z rabarbaru lub z innych owoców 
  • ekspandowane jagły
  • owoce do przybrania
Przygotowanie:
Śmietanę kremówkę ubijamy z ksylitolem na sztywno.
Herbatniki kruszymy. Połowę herbatników wsypujemy na dno pucharków, następnie dajemy mus rabarbarowy, drugą połowę herbatników, a na nie ubitą śmietanę. Po wierzchu sypiemy ekspandowanymi jagłami i przybieramy owocami.
Taki deser po zrobieniu jest od razu gotowy do jedzenia, ewentualnie na krótki czas można włożyć do lodówki. Do ubicia śmietany nie dodajemy nic co by tą śmietanę usztywniło, dlatego nie nadaje się do pozostawienia na drugi dzień.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na zapiekankę z kalafiorem i szynką

Zapiekanka z kalafiora

 
   Zapiekanka to dość nie typowe danie i kryje się pod rożnymi nazwami od klasycznych bagietek, przez inne bułki składane, zamykane, dociskane, aż po wymyślne dania, takie jak zrobiła Agnieszka. 
   Oczywiście warto nie zapominać o tym, że pizza to też rodzaj zapiekanki... 

👉Jak zrobić zapiekankę z kalafiorem i mozzarellą❓

    Generalnie zapiekanki kojarzą się, z żółtym serem. Jednak można zrobić inną wersje i pominąć tłusty ser żółty, a to co węglowodanowe zastąpić kalafiorem. 
 
   Zapraszamy na przepis na zapiekankę z kalafiorem i mozzarellą. 
 
   Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1 średni kalafior (ok. 800g)
  • 250g szynki
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki śmietany (użyłam 18%)
  • 2 kulki mozzarelli (2x125g)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekankę z kalafiorem i mozzarellą - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania białkowej zapiekanki bez węglowodanów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie kalafiora i masy jajecznej:

    • Ugotuj kalafior al dente na parze lub w wodzie [01:11, 01:16].

    • Do śmietany wbij jajka [01:32, 01:39].

    • Dodaj czosnek, paprykę (możesz użyć ostrej, jeśli lubisz), pieprz i sól [01:39, 01:53].

    • Dokładnie wymieszaj i roztrzep całość, aby masa jajeczno-śmietanowa była jednolita [01:53, 02:10].

  2. Krojenie i układanie warstw:

    • Pokrój mozzarellę w kostkę [02:10, 02:41].

    • Pokrój szynkę w paseczki lub większą kostkę [02:41, 03:10].

    • Ugotowany kalafior przełóż do naczynia do zapiekania i rozłóż go po całym naczyniu [03:10, 03:39].

    • Na kalafior rozłóż szynkę [03:40, 03:46].

    • Posyp mozzarellą [03:46, 03:57].

    • Polej całość przygotowaną masą jajeczno-śmietanową [03:57, 04:14].

  3. Pieczenie i podanie:

    • Włóż zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) [04:14, 04:22].

    • Piecz przez 25 minut [04:22, 04:29].

    • Gotową zapiekankę można posypać odrobiną zieleninki [04:29, 04:40].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 9 lipca 2023

Przepis na roladki ogórkowe z twarożkiem

Roladki z ogórka

   Roladki z zielonego ogórka, to wspaniała opcja do zrobienia na śniadanie. Można zrobić je także jako przystawka lub zaserwować na imprezie. 

👉Jak zrobić ROLADKI z ogórka zielonego❓

   Zrobić trzeba delikatnie, by nie wycisnąć sera i wszystko wyglądało elegancko. 
 
   Zapraszamy na przepis na ROLADKI z ogórka zielonego.



Link do filmu z przepisem
Jak zrobić ROLADKI z ogórka zielonego❓ - Przepis na przekąskę lub śniadanie
 




Składniki:
  • 2 długie ogórki zielone
  • 250g białego sera
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Ogórki dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na długie plastry (przez całą długość ogórka). Możemy to zrobić obieraczką do warzyw lub na mandolinie.

   Z sera białego, szczypiorku, jogurtu, soli i pieprzu robimy twarożek. Jogurtu dodajemy tylko tyle aby powstała zwięzła konsystencja (twarożek ma być gęściejszy, zbyt rzadki będzie wypływał z roladek).
    Na plaster ogórka (na jeden koniec) kładziemy porcję twarożku i zwijamy w rulonik. Tak powstaną nam roladki, które po wierzchu możemy przybrać szczypiorkiem lub posypać świeżo zmielonym pieprzem.
   Roladki są gotowe od razu po zrobieniu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 6 lipca 2023

Przepis na żeberka pieczone w kapuście kiszonej


Żeberka w kapuście kiszonej

 
   Dla wielu osób żeberka kojarzą się z topową opcją do wrzucenia na grilla. Jednak to nie jedyna opcja, nawet omijając tradycyjne pieczone żeberka w piekarniku. Te robiłem sporadycznie. 

👉Jak zrobić żeberka pieczone w kapuście kiszonej❓ 

  Żeberka, jak to udowodniła Agnieszka, można zrobić w kapuście, gdzie kapusta jest elementem obiadu, oraz można ją uznać jako przyprawę, która nada smaku żeberkom. 
   Zapraszamy na przepis na żeberka pieczone w kapuście kiszonej.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1kg żeberek
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz 
  • papryka czerwona mielona 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe 
Przygotowanie:

Przepis na żeberka pieczone w kapuście kiszonej - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania żeberek w kapuście kiszonej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie i przyprawianie żeberek:

    • Umyj i osusz żeberka [01:31].

    • Pokrój je na mniejsze kawałki (po 1-2 żeberka) [01:31, 01:36].

    • Przypraw żeberka solą, pieprzem i papryką [01:39].

    • Obróć żeberka i zrób to samo z drugiej strony [02:14].

  2. Podsmażanie żeberek i cebuli:

    • Rozgrzej smalec na patelni [02:29].

    • Podsmaż żeberka z każdej strony [02:29, 02:55].

    • Na tej samej patelni smaż cebulę pokrojoną w kostkę [02:55, 03:29].

  3. Przygotowanie kapusty i duszenie:

    • Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku [03:39]. (Jeśli jest długa, pokrój ją na mniejsze kawałki. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz w zimnej wodzie [03:39, 03:50]).

    • Gdy cebula jest podsmażona, dodaj kapustę [03:59].

    • Dodaj przyprawy: czosnek, kminek, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy i pieprz [04:01, 04:12].

    • Dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez 10 do 15 minut (soli nie dodawaj, ponieważ kapusta jest już słona) [04:15, 04:25].

  4. Pieczenie:

    • Gotową kapustę wyłącz i połowę ułóż na dnie naczynia do pieczenia [04:30, 04:37].

    • Na kapuście ułóż podsmażone żeberka [04:37, 04:47].

    • Na wierzch kładź drugą część kapusty [04:47, 04:56].

    • Wlej bulion (może być zastąpiony wodą) [04:56, 05:00].

    • Przykryj [05:00, 05:02].

    • Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C [05:02, 05:06].

    • Piecz przez około 2 godziny (100-110 minut); jeśli żeberka są grubsze, piecz dłużej [05:06, 05:15].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 4 lipca 2023

Przepis na mus rabarbarowy

Mus rabarbarowy

    Mus rabarbarowy to kolejny dodatek, z którego można zrobić deser, śniadanie lub przekąskę na imprezę. 

    👉Jak zrobić mus z rabarbaru❓

    Trochę cierpliwości i wszystko da się zrobić. Wystarczy opanować krojenie nożem i mieszanie łyżką w garnku. Prawda że proste? W szczegóły oczywiście wprowadzi Was Agnieszka.
    Zapraszamy na przepis na mus rabarbarowy.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • ok. kilogram rabarbaru
  • ksylitol, erytrytol lub inny słodzik (ilość według własnych upodobań)
Przygotowanie:

Przepis na domowy mus z rabarbaru - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania musu rabarbarowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie rabarbaru:

    • Młode łodygi rabarbaru umyj i nie obieraj [01:15, 01:25].

    • Jeśli łodygi są starsze, zdejmij z nich skórkę (aby mus nie miał długich, ciągnących się włókien) [01:25, 01:34].

    • Pokrój rabarbar na kawałki o grubości do 1 centymetra [01:34, 01:46].

  2. Gotowanie i duszenie:

    • Dolej 2-3 łyżki wody do pokrojonego rabarbaru [02:00].

    • Włącz palnik i na wolnym ogniu doprowadź rabarbar do zagotowania [02:00, 02:10].

    • Mieszaj co jakiś czas, aby zapobiec przypaleniu na dnie [02:10].

    • Po zagotowaniu dodaj erytrytol lub inny słodzik (ilość dostosuj do preferowanej słodkości) [02:37, 02:48].

    • Mieszaj, aby słodzik się rozpuścił [03:00].

    • Duś na wolnym ogniu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie, pamiętając o mieszaniu [03:03, 03:17].

  3. Finalizacja i przechowywanie:

    • Gdy mus jest całkowicie rozgotowany, wyłącz palnik [03:17, 03:32].

    • Jeśli chcesz uzyskać bardzo gładką konsystencję, możesz mus zblendować, ale nie jest to konieczne [03:32].

    • Na gorąco mus można przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i zapasteryzować – dzięki temu można go przechowywać na zimę [03:50, 03:57].

    • Po wystudzeniu mus przechowuj w lodówce (można go używać przez kilka dni) [04:06, 04:08].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 2 lipca 2023

Przepis na bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

    Bułeczki czosnkowe, chleb rwany, czy pieczywo czosnkowe w jakiejkolwiek postaci, to fantastyczna przekąska, przystawka, przegryzka - czy jak tam sobie to nazwiecie. Fantastyczna bo można zjeść bez żadnych dodatków, bo takie pieczywo już samo w sobie jest atrakcją.

    👉Jak zrobić bułeczki czosnkowe❓

    Tajemnica zrobienia pysznych, domowych bułeczek czosnkowych tkwi w masełku, a dokładniej doprawieniu, przyprawieniu tego masełka czosnkiem i innymi przyprawami. A potem to już z górki... 
    Zapraszamy na przepis na domowe bułeczki czosnkowe.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 20g drożdży
  • 400g mąki (u mnie orkiszowa, można zamienić na pszenną typ 650)
  • 3 łyżki oleju
  • 260ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50g masła
  • 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • 1 łyżka natki pietruszki 
Przygotowanie:

Przepis na bułeczki czosnkowe - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułeczek czosnkowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

    • Do drożdży dodaj łyżeczkę cukru [01:21].

    • Wlej trochę letniej wody i rozpuść drożdże [01:21, 01:27].

  2. Wyrabianie ciasta:

    • Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę i sól [01:43].

    • Powoli wlewając resztę wody, zacznij wyrabiać ciasto [01:43, 02:04].

    • Dodaj olej [02:04].

    • Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki [02:04, 02:24].

    • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość [02:24, 02:38].

  3. Przygotowanie masła czosnkowego:

    • Wszystkie składniki masła (masło, natka pietruszki, czosnek i sól) dokładnie utrzyj do uzyskania gładkiego masełka [02:51, 03:39].

    • Gotowe masełko włóż do lodówki, aby się schłodziło – wtedy łatwiej będzie je kroić i wkładać do bułeczek [03:39, 03:52].

  4. Formowanie i pieczenie bułeczek:

    • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podsyp mąką i zagnieć kulkę, z której uformuj wałeczek [03:52, 04:19].

    • Podziel ciasto na 6 większych lub 8 mniejszych kawałków [04:39].

    • Z każdego kawałka uformuj bułeczkę o bardziej podłużnym kształcie [04:58].

    • Najpierw zawiń bułeczkę do środka, a następnie ułóż łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [05:05, 05:35].

    • Zostaw bułeczki do podrośnięcia i przykryj [05:35].

    • Podrośnięte bułeczki natnij ostrym nożem lub żyletką z ukosa [05:48, 06:05].

    • W każde nacięcie włóż kawałeczek schłodzonego masła czosnkowego [06:05, 06:28].

    • Włóż bułeczki do nagrzanego piekarnika (200°C) i piecz około 20 minut [06:41, 06:52].

    • Po upieczeniu uchyl piekarnik i po 5 minutach wyjmij bułeczki na kratkę do wystudzenia [06:52, 07:02].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 1 lipca 2023

Przepis na frużelinę truskawkową

Frużelina truskawkowa

   Frużelina, to fajna alternatywa dla tych, którzy lubią słodkości, a dokładniej alternatywa dla dżemów. 

     👉Jak zrobić frużelinę domową bez cukru❓

     Robi się na pewno szybciej niż dżem, bo nie trzeba totalnie rozgotować truskawki. Dodatkowo dzięki takiej kr
ótszej obróbce termicznej w tych truskawkach pozostanie więcej naturalnych wartości, a dzięki pominięciu cukru jest jeszcze bardziej zdrowa...
    Zapraszamy na przepis na frużelinę domową bez cukru.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 500g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 35g mąki ziemniaczanej
  • 100g erytrytolu lub więcej jeśli truskawki są mało słodkie
  • 35ml wody 
Przygotowanie:
Z truskawek zdejmujemy szypułki, myjemy i osuszamy. Małe kroimy na pół, a duże na 4 części.
Truskawki wkładamy do rondla, polewamy sokiem z cytryny, wsypujemy erytrytol i delikatnie mieszamy. Rondel stawiamy na kuchnię i powoli podgrzewamy. Całość doprowadzamy do zagotowania i chwilę gotujemy (na wolnym ogniu). Truskawki mają zmięknąć ale się nie rozgotować. 
W wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się truskawek. Cały czas mieszamy żeby nie powstały grudki. Czekamy aż na całej powierzchni pojawiają się bąbelki (czyli się zagotuje), frużelina zgęstnieje i zestawiamy z ognia.
Jeśli chcemy cieszyć się smakiem frużeliny w zimie, to taką gorącą przekładamy do wyparzonego słoika i szczelnie zamykamy. Słoik musimy zapasteryzować.
Frużelinę możemy zastosować do posmarowania racuchów, pankakes, naleśników, różnych ciast, tortów i deserów. Jeśli frużeliny nie będziemy pasteryzować, to w lodówce spokojnie wytrzyma przez kilka dni.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗