Jestem fanem kotletów de volaille. Pewnie prędzej bym się nauczył jak
robić kotlet de volaille niż zwykłego, klasycznego, tradycyjnego
schabowego. Którego i tak nigdy nie zrobiłem.
Dlaczego? Bo popularny!
Zawsze lubiłem eksperymenty i nowości na talerzu.
👉Jak zrobić kotlety mielone z mozzarellą❓
Taką nowość zrobiła Agnieszka, a jak zrobić, to już wszytko jest w
filmie....
Zapraszamy na przepis na kotlety mielone z mozzarellą.
Pieczarki wyszły wyśmienicie, zjadłem i poszedłem biegać. Okazały się
fit, a ja poprawiłem swój ostatni wynik na 10 km o 5 min i 20 sek. No
dobra, nie od pieczarek poprawiłem wynik, jednak na pewno nie były
zbytnim obciążeniem na żołądku...
👉Jak zrobić pieczarki w cieście piwnym❓
Tak jak kalafiora w cieście... No prawie tak samo bo ciasto inne...
Zapraszamy na przepis na pieczarki w cieście piwnym.
1 szklanka mąki, użyłam orkiszowej (szklanka o pojemności 250ml)
szklanka piwa
ok. pół kilograma małych pieczarek
sól
pieprz
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki papryki w proszku
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do mąki wsypujemy przyprawy: czosnek, paprykę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, wlewamy piwo i dokładnie mieszamy. Ma powstać ciasto, o gęstości gęstej śmietany. Gdyby było zbyt rzadkie, to dodać trochę mąki.
Ciasto zostawiamy na 10-15 do odpoczynku.
Pieczarki dokładnie czyścimy i obieramy. Jeśli są duże to kroimy na pół, lub na 4 części.
W rondelku rozgrzewamy olej, ma go być tyle aby pieczarki podczas smażenia mogły pływać.
Partiami wrzucamy pieczarki do ciasta, mieszamy aby pieczarki ze wszystkich stron oblepiły się ciastem, a następnie wkładamy na rozgrzany olej. Pieczarki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu wyjmujemy pieczarki na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Takie pieczarki wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno np. z dodatkiem sosu czosnkowego.
Namówiłem Agnieszkę na zrobienie czegoś na piwie i mamy teraz już całą
kolekcję. Kolejny przepis na marynatę z piwem. Tym razem to królowej
grilla, czyli kiełbasy.
👉Jak zrobić kiełbaski na grilla w marynacie piwnej ❓
Zrobienie jest proste, bo tylko 3 składniki marynaty tylko trzeba
zaplanować i pamiętać by przygotować najlepiej dzień wcześniej.
Zapraszamy na przepis na kiełbaski w piwnej marynacie z grilla.
4 kawałki dobrej kiełbasy ok. 550g (użyłam podwawelskiej)
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka i wkładamy do pojemnika. Wlewamy piwo, dodajemy sos sojowy i całość mieszamy.
Kiełbaskę nacinamy z ukosa lub w krateczkę. Tak przygotowaną kiełbasę wkładamy do marynaty piwnej (zamykamy pojemnik) i zostawiamy na 3-4 godziny. Co jakiś czas obrócić kiełbaskę i od góry polać marynatą. Taką kiełbaskę możemy włożyć do lodówki i zostawić w marynacie nawet na całą noc.
Po upływie 4 godzin kiełbasę wyjmujemy z marynaty i grillujemy. Co jakiś czas obracamy i kontrolujemy stopień wypieczenia.
Ja i moi domownicy lubimy kiełbaskę mocno wypieczoną, więc dłużej trzymam na grillu.
W życiu usmażyłem jedną rybkę, potem zdarzało mi się upiec. Wiadomo
smażone nie zdrowe, a pieczone zdrowe. Tak mi w głowie zakodowano, więc
do smażenia nie garnąłem się. Co najwyżej usmażyłem jajecznicę lub
naleśniki....
👉Jak zrobić obiad zgodny z dietą rozdzielną❓
Robiłem różne potrawy pieczone zanim Agnieszka się wprowadziła, a
dzisiaj to Agnieszka włada w kuchni i ma dla Was nowy przepis na
pieczoną rybę.
Zapraszamy na przepis na rybę zapiekaną w szpinaku i mozzarelli.
Drożdżówka to taka uniwersalna bułeczka, zazwyczaj na słodko, którą
można zrobić na tysiąc sposobów. Jedną z filozofii urozmaicania
drożdżówek, to drożdżówka sezonowa.
👉Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem❓
Można zrobić drożdżówki z jagodami, czyli jagodzianki: https://youtu.be/dzVED2BwvH4 lub ze śliwkami: https://youtu.be/pfZ9-DDbkLk
Mogą też być z:
- truskawkami: https://youtu.be/hwu4iyckwwM
- borówkami: https://youtu.be/p6APEuRatek
- makiem: https://youtu.be/-_5dXsMiJ2k
i to wszytko już jest na naszym kanale, a dziś do kolekcji dochodzą drożdżówki z rabarbarem.
Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej śmietanki. Następnie dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą spłaszczamy na placek o grubości ok. 1cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia.
Łodygi rabarbaru tniemy na 1cm kawałki.
Gdy placki wyrosną, w każdym placku dnem szklanki wyciskamy dołeczek. W każdy dołeczek wkładamy rabarbar i posypujemy erytrytolem. Boki ciasta smarujemy śmietanką, a na rabarbar sypiemy kruszonkę.
Gotowe bułeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) piekarniku przez 25 minut lub dłużej, aż będą rumiane. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Nagraliśmy przepis i zacząłem montować film, a focaccia stygła... Zanim
skończyłem już zaczęła znikać. Po zrobieniu renderingu filmu, focaccii
już nie było.
👉Jak zrobić focaccie z oliwkami i rozmarynem ❓
Focaccie robi się łatwo, prosto i szybko. Gdybym miał zrobić z pamięci
chleb żytni na zakwasie lub focaccie wybrałbym focaccie... i chyba
wszytko jasne.
Zapraszamy na przepis na focaccie z oliwkami i rozmarynem
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
3 łyżki oliwy plus jeszcze dodatkowo do posmarowania po wierzchu focaccii
240ml letniej wody
płaska łyżeczka soli
garść oliwek
rozmaryn
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy mąkę, sól, oliwę i wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, lejemy trochę oliwy i rozprowadzamy na papierze.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę. Brzegi ciasta składamy do środka, następnie skrapiamy oliwą i palcami rozklepujemy ciasto po blaszce na grubość ok. 1-1,5cm. Na wierzchu rozkładamy oliwki (lekko je dociskamy) i posypujemy rozmarynem.
Tak przygotowaną focaccie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 15-20 minut, ma być lekko rumiana.
Po upieczeniu focaccię wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Już po lekkim przestudzeniu możemy konsumować.
Przygotowanie:
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Do piwa dodajemy: sos sojowy, musztardę, paprykę, curry, majeranek, przeciśnięty czosnek, oliwę i całość dokładnie mieszamy.
Potrzebne nam będzie pudełko z przykrywką. Na dnie układamy warstwę żeberek, polewamy przygotowaną marynatą, kładziemy kolejną warstwę żeberek i polewamy resztą marynaty. Pudełko szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny (można nawet na całą noc). Pół godziny przed grillowaniem wyciągamy pudełko z żeberkami z lodówki aby się ociepliło i po tym czasie możemy zacząć grillowanie.
Żeberka grillujemy na średnim ogniu, co jakiś czas obracając z jednej strony na drugą. Jeśli grillujemy na grillu opalanym węglem, to dodatkowo żeberka polewamy marynatą, w której macerowało się mięso.
Ja grillowałam na grillu elektrycznym, pierwsze 10 minut w temp. 180 stopni, a później zwiększyłam do 190 stopni. Co jakiś czas zamieniałam miejscami kawałki mięsa (robiłam roszady), aby żeberka równo się upiekły. Mniejsze kawałki zdjęłam wcześniej, aby się nie spaliły.
Lubicie robić dzieciom niespodzianki? Kolejna niespodzianka dla dzieci
jak wrócą ze szkoły.
👉Jak zrobić kruche ciasteczka 3 składnikowe❓
Trzy składniki do zrobienia ciasta na ciasteczka i niewiele roboty.
Dodatkowo można jeszcze coś dodać. Można chociaż nie trzeba, bo same też
są wyśmienite. Agnieszka jednak dodała jabłka, a jak ciasteczka się nie
skleiły to były 2 w 1. Odrywaliśmy z Oliwka górę bez jabłka, a potem
jedliśmy dół z jabłkiem - PYCHA!
Zapraszamy na przepis na ciasteczka 3 składnikowe z jabłkami i piwem.
Przygotowanie: Z mąki, masła (w temperaturze pokojowej), piwa zagniatamy szybko ciasto (aby jak najmniej się ociepliło). Robimy kulkę, wkładamy do folii i schładzamy przez godzinę w lodówce (można dłużej).
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na plastry (ćwiartki).
Po schłodzeniu, ciasto wałkujemy na placek o grubości ok. 3mm. Dość szeroką szklanką wykrawamy kółka. Na każdym kółku kładziemy plaster jabłka, składamy na pół (lekko dociskamy) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Ciasteczka mają być lekko rumiane, nie spiekamy mocno, bo będą twarde.
Po upieczeniu ciasteczka zdejmujemy z blaszki i posypujemy pudrem (u mnie puder z erytrytolu).
Te ciasteczka możemy upiec zupełnie puste, wystarczy ciasto powykrawać foremkami, a po upieczeniu posypać pudrem, polać lukrem lub czekoladą.
Co jakiś czas warto zrobić na grilla szaszłyki. Szaszłyki mają w sobie
coś takiego nietypowego. Może dlatego, że wymagają trochę więcej pracy,
to czuć w ich smaku więcej włożonego serca, osoby która je
przygotowywała...
👉Jak zrobić szaszłyki z piersi kurczaka❓
Aby zrobić dobre szaszłyki trzeba znać jeden sekret! Czyli jak
przygotować marynatę do mięsa i jak przyprawić warzywa i na ile
wcześniej przed grillowaniem.
Zapraszamy na przepis na szaszłyki z piersi kurczaka.
Bagietka bułka jak to bułka, tyle że długa... No dobra! Bagietka ma coś w
sobie. Pomiędzy kajzerką i bagietką nie ma żadnych bułek, które mają
charakter kultowy.
👉Jak zrobić bagietkę w domowym piekarniku❓
Najczęściej w domowych warunkach trudno jest zrobić bagietkę. Mało kto
ma piekarnik, który zmieści 65 cm blachę, a już tym bardziej metrową
bagietkę... Może piece naszych babć mogły mieć takie rozmiary, ale nie
piekarniki cięte z metra na 60 cm – bo taki jest standard...
Kanapki z białkiem wyleciały z menu jak zacząłem stosować dietę
rozdzielną. Potem powróciły po metamorfozie myślenia i zastąpienia
klasycznego pieczywa czymś neutralnym.
👉Jak zrobić pastę z MAKRELI wędzonej, jajek i ogórka kiszonego❓
Najłatwiejsze do zrobienia są kanapeczki na ogórku lub na papryce. Tak
na prawdę sens nie leży w tym na czym ułożymy, ale esencja tkwi w samej
paście z makreli wędzonej.
Zapraszamy na przepis na pastę z makreli wędzonej.
Makrelę obieramy ze skóry, wyciągamy ości i drobno kroimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i odciskami z nadmiaru soku.
Jajka ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu pasta jest gotowa do jedzenia.
Ja pastę wykorzystałam do zrobienia keto kanapeczek. Pastą posmarowałam plastry zielonego ogórka, a po wierzchu posypałam szczypiorkiem.
Jak mowa o sałatce z kurczakiem, to jest to opcja, która góruje nad
innymi sałatkami.
Zawsze wspominam jedną sałatkę z pizzeri, którą
wolałem od pizzy. Stała się moją ulubioną sałatką, zresztą już o tym
pisałem przy podobnym przepisie.
👉Jak zrobić sałatkę keto z selerem naciowym i kurczakiem❓
Aby zrobić tą sałatkę na pewno trzeba się nasiekać trochę warzyw.
Przygotowanie i podsmażenie piersi z kurczaka i to co mnie zaskoczyło,
to sekret dwu etapowego przyprawiania.
Zapraszamy na przepis na sałatkę z selerem naciowym i kurczakiem.
Ciasto drożdżowe to ulubione ciasto mojego dziadka. Zawsze musiał mieć
na święta czy na inne okazje ciasto drożdżowe, które piekła babcia...
Przed erą Agnieszki jadłem ciasta na święta i na imieninach czy też
urodzinach.
👉Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania❓
Odkąd Agnieszka wprowadziła się do mnie, a razem z nią, jej pasaj do
pieczenia, zrobiła więcej ciast drożdżowych - drożdżówek niż zjadłem
przez całe moje życie. Zjadłem! Bo ilość ciast upieczonych przeze mnie
równa się "0".
Zapraszamy na przepis na drożdżówkę cynamonową do rwania.
Agnieszka zgrillowała cukinie i
ją zamarynowała i już nie mogę się doczekać, kiedy z niej coś zrobi, a
jak zrobi te antipasti, to nagram i pokażę co wymyśliła.
👉Jak zrobić grillowaną cukinię marynowaną w oleju❓
Robota prosta jak pręt stalowy prosto z fabryki: poszatkować,
przyprawić, zgrillować i ułożyć w słoiku, a reszta robi się sama.
Przygotowanie: Cukinię wybieramy małe aby nie było pestek. Myjemy i kroimy na cienkie plastry. Następnie każdy plaster delikatnie solimy, pieprzymy i grillujemy z dwóch stron. Jeśli nie mamy grilla, to cukinię możemy również podpiec na suchej patelni.
Czosnek kroimy w cienkie plasterki lub w drobną kostkę.
Na dno czystego i wyparzonego słoika dajemy trochę czosnku, układamy plastry cukinii, posypujemy ziołami, znowu czosnek, plastry cukinii, sypiemy ziołami i tak do skończenia składników. Na końcu zalewamy oliwą, wlewamy jej tyle aby cukinia była całkowicie przykryta (nie wystawała z nad oliwy). Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki.
Po 24 godzinach cukinia nadaje się już do jedzenia.
Taką marynowaną cukinię możemy wykorzystać do kanapek, serów, makaronu, ryżu, innych warzyw i mięs.
Młoda kapustka, to jedno z moich ulubionych dań, czy też raczej dodatków
do obiadu. Zawsze konkurowała z buraczkami na ciepło.
👉Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem i koperkiem❓
Buraczki na ciepło robiłem regularnie, a kapustę zacząłem robić dopiero,
gdy zacząłem stosować dietę rozdzielną... Młoda kapustka zastąpiła
buraczki na ciepło bo były z cukrem, które powróciły potem w formie
przepisu bez cukru.
Zapraszamy na przepis na młodą kapustę z boczkiem i koperkiem.
Mazurek u mnie w domu nie był elementem tradycji wielkanocnej. Jednak
Agnieszka już raz zrobiła, a teraz będzie drugi mazurek na nasz stół i
drugi przepis dla Was.
👉Jak zrobić mazurek czekoladowy❓
Wykonanie mazurka jest wieloetapowe, dzięki temu prace można podzielić
nawet na kilka dni, co by się nie przepracować... 😃
Jestem bardzo
ciekawy jak smakuje i sprawdzimy, to oczywiście w święta...
Chleb ma na prawdę niesamowity smak i dla mnie jest to podstawowy atut.
👉Jak zrobić chleb bez czekania na wyrastanie❓
Kiedy Agnieszka zaczęła eksperymentować z tym chlebem, nie było tak, że
od razu wyszedł super. Super był eksperyment, a chleb też był super ale
za którymś razem.
Dzięki temu dostajecie sprawdzony przepis po korektach
ilości i proporcji składników... Nie każdy ma dryg do eksperymentowania
i ulepszania i poprawiania tak jak Agnieszka. Dzięki jej uporowi
przepis jest dopracowany i sprawdzony...
Zapraszamy na przepis na chleb bez czekania na wyrastanie.
450g mąki orkiszowej typ 630 (można zamienić na pszenną chlebową typ 650)
400ml ciepłej wody o temperaturze ok.37 stopni
25g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
20ml octu
opcjonalnie ziarna do posypania po chlebie
Przygotowanie: Drożdże wkładamy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy troszkę wody i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wlewamy resztę wody, wsypujemy mąkę, sól i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Na końcu wlewamy ocet i dokładnie mieszamy.
Foremkę o wymiarach (12/28cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub otrębami. Możemy również wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do foremki. Po wierzchu możemy posypać dowolnymi ziarnami.
Foremkę z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy godzinę. Chleb ma być rumiany. Jeśli postukamy od spodu i słychać głuchy dźwięk, to znaczy że jest upieczony.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
Każdy chce się jak najmniej narobić by osiągnąć zaplanowany rezultat.
Może tez ktoś nie ma czasu i musi coś na szybko zrobić. Więc co wtedy?
Warto dowiedzieć się:
👉Jak zrobić drożdżówkę bez wyrabiania❓
Minimum roboty i efekt super...
Zapraszamy na przepis na Ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Za czasów PRL-u flaczki były rarytasem, przysmakiem i zupełnie nie wiem
dlaczego. Danie jak danie i nigdy dla mnie nie było w nim nic
fascynującego. Stan taki był do momentu, gdy Agnieszka zrobiła flaczki z
boczniaków. Te przynajmniej są wegetariańskie!
👉Jak zrobić flaki z boczniaków❓
Aby zrobić flaczki potrzeba od metra składników, a potem już z górki...
Kroimy, ścieramy, smażymy, dusimy, gotujemy i oczywiście walimy
przyprawy.
Cebulę i pora kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą (robimy to szybko aby nie nasiąkły wodą) i osuszamy na ręczniku papierowym. Boczniaki (kapelusze i korzonki) kroimy w paski, odcinamy tylko same końcówki, które są najbardziej twarde.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę i pora. Następnie dodajemy starte warzywa i całość podsmażamy przez 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka.
Na patelnię dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju. Rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy boczniaki, delikatnie solimy i podsmażamy przez 5 minut. Podsmażone boczniaki przekładamy do garnka z warzywami.
Do podsmażonych warzyw i boczniaków wlewamy bulion, dodajemy pokrojony czosnek, przyprawy: paprykę, imbir, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy. Stawiamy na kuchnię i doprowadzamy do zagotowania. Jak się zagotuje, to od tego momentu gotujemy przez 20 minut. Pod koniec gotowania flaczki doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe flaczki możemy posypać natką pietruszki.
Gęstość flaczków możemy dopasować do własnych upodobań. Jeśli lubimy rzadsze wystarczy dodać więcej bulionu.