Czym uraczyć przyjaciółki, które wpadną z rewizytą w następny weekend? Na to jest odpowiedź... Szybka nalewka z cytryn.
👉Jak zrobić cytrynówkę❓
Cytrynówka to nalewka, którą można robić przez cały rok. Dodatkową zaletą jest, to że krótko musi stać by nabrała wartości.
Zapraszamy na przepis na nalewkę z cytryn.
Kiełbaski białe zawsze kojarzyły mi się ze świętami. Jednak mając 1000
pomysłów na pieczenie białych kiełbasek, to zabrakło by świąt w życiu by
przetestować wszystkie przepisy.
👉Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z cebulą ❓
Zrobić można na dwa sposoby. Wszystko zależy od tego jaką kiełbaskę mamy
do dyspozycji, ... Wtedy tak naprawdę zmieni się czas pieczenia, a baza
będzie dokładnie taka sama, czyli cebulka, przyprawy i robota...
Zapraszamy na przepis na białą kiełbasę pieczoną z cebulką.
Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach razem z jedną cebulą i czosnkiem, lub w blenderze, czy maszynce z sitkiem specjalnie przeznaczonym do tarcia ziemniaków. Po starciu ziemniaki przekładamy na sitko aby obciekły z wody.
Słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy skwareczki zrobią się złociste dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i razem podsmażamy.
Ziemniaki z sitka przekładamy do miski. Wodę z obciekania ziemniaków delikatnie zlewamy, a skrobię która została na dnie dokładamy do miski z ziemniakami. Dodajemy mąkę, podsmażoną słoninę z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli ziemniaki są bardzo wodniste (mało skrobiowe), to należy dodać trochę więcej mąki.
Tak przygotowane ciasto ziemniaczane przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Brytfanką uderzamy kilka razy o blat, aby pozbyć się pustych przestrzeni.
Babkę ziemniaczaną wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (góra-dół) i pieczemy godzinę. Jeśli podczas pieczenia zauważymy, że wierzch babki zbyt szybko się przypieka, to zmniejszamy temperaturę lub nakrywamy papierem do pieczenia.
Po upieczeniu babkę zostawiamy na 10-15 minut aby lekko przestygła, bo taką gorącą źle się kroi.
Taką babkę możemy podać z sosem pieczarkowym lub czosnkowym.
Kolejny rarytas dla stosujących dietę keto, odchudzających się lub
dbających o linie.
Z przepisu na pastę z łososia też zadowoleni będą
wszyscy, którzy liczą ile potrzeba białka w diecie.
👉Jak zrobić pastę z łososia i serka białego ❓
Przepis do zrobienia bardzo łatwy i robi się go w ekspresowym tempie...
Wyjąć z lodówki składniki, pokroić łososia i wymieszać z przyprawami. A
jak przyprawić by była pyszna kolacja lub przekąska, to już jest w
filmie.
Przygotowanie: Łososia kroimy w drobną kostkę, dodajemy serek, koperek, sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Ja nie dodawałam soli, ponieważ łosoś jest słony i on sprawia, że pasta jest słona. Jeśli stwierdzisz, że dla Ciebie jest za mało słone, to zawsze można dosolić.
Pastę wykorzystałam do zrobienia mini kanapeczek na plastrze zielonego ogórka. Taką pastę możemy również wykorzystać do nafaszerowana jajek.
Tłusty Czwartek to święto pączka pączka który może być sam w sobie
pączkiem albo pączkiem nadzianym to wszystko kwestia jak chcecie.
👉Jak zrobić pączki nadziewane marmoladą różaną❓
Jak zrobić pączki nadziewane zaprezentuję Wam Agnieszka. Udało mi się w
końcu namówić Agę aby zaprezentowała jak zrobić nadziewane pączki? Jak
nadziewać pączki?
Prosta sprawa jeśli wie się jak to zrobić.
Zapraszamy na przepis na pączki na tłusty czwartek.
Link do filmu z przepisem
Jak zrobić pączki nadziewane? - Przepis na pączki z marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Składniki:
0,5kg mąki
25g drożdży
250ml letniej słodkiej śmietanki (użyłam 12%)
45ml spirytusu/wódki
1 łyżka cukru
esencja waniliowa lub cukier waniliowy
70g masła
marmolada
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie śmietanki z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy esencję waniliową, alkohol i wlewając partiami śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości).
Jak ciasto wyrośnie, przekładamy na blat podsypany mąką. Zgniatamy w kulkę i wałkujemy na placek o grubości ok. 1,5-2cm.
Szklanką wykrawamy z ciasta krążki, a następnie na każdym kładziemy łyżeczkę marmolady i dokładnie zlepiamy (żeby marmolada podczas smażenia nie wypłynęła).
Zostawiamy pączki do podrośnięcia. Gdy podrosną smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. W tej temperaturze pączki się pięknie smażą, nie są spalone i nie są surowe w środku. Jeśli nie mamy termometru, to kawałkiem ciasta sprawdzamy, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany. Gdy wrzucony kawałek ciasta od razu wypływa, to znaczy że tłuszcz jest dobrze rozgrzany.
Pączki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu pączki możemy polać lukrem lub posypać pudrem i gotowe.
Aby zrobić lukier potrzebujemy ksylitol/erytrytol zmielony na puder i sok z cytryny. Do pudru wlewamy po troszku sok z cytryny i dokładnie mieszamy (rozcieramy) aby nie było grudek. Soku z cytryny wlewamy tyle, jakiej gęstości chcemy uzyskać lukier. Gęstszy lukier szybciej będzie nam zastygał, rzadszy będzie potrzebował więcej czasu aby zastygnąć. Lukier polewamy na wystudzone pączki, na ciepłych będzie nam spływał.
Śledzik z cebulką w oleju, to moja ulubiona potrawa z dzieciństwa.
Przestałem dodawać rodzynki, gdy zacząłem stosować dietę rozdzielną.
Jednak po ostatnim razie, kiedy robiłem sobie kanapkę z cebulką po tych
śledzikach, stwierdziłem że można jednak dodać rodzynki.
Należy tylko
zjeść je na końcu, z tą cebulką, a nie razem ze śledziami. będzie pyszna
kolacja. Z takiej potrawy wyjdą 2 posiłki, jeden białkowy - keto, a
drugi węglowodanowy...
👉Jak zrobić śledzie w oleju z cebulką❓
Ten przepis różni się od poprzedniego 2 składnikami. Pierwszy to
rodzynki, a drugi to sok z cytryny. Trochę bardziej rozbudowany niż ten
pierwszy, a zrobienie zajmuje może 1 minutę dłużej.
Zapraszamy na przepis na śledzika w oleju z cebulką, rodzynkami i sokiem
z cytryny.
Przygotowanie: Najpierw trzeba namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie. Czym chłodniejsza tym dłużej będą się moczyły, a czym cieplejsza, gorąca tym więcej straca wartości.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
Na dno salaterki sypiemy cebulkę, potem pieprzymy, układamy warstwę śledzi i znowu pieprzymy. Tę procedurę powtarzamy 2-3 razy aż do wyczerpania zapasów.
Przy przedostatniej warstwie w koło układamy rodzynki, a na końcu możemy na wierzchu przyzdobić rodzynkami po całości.
Zalewamy olejem i robimy fotkę na insta lub fb. Jak już mamy fajną fotkę trochę ugniatamy, by zlikwidować wolne przestrzenie i zużyć mniej oleju. Dolewamy oleju tak by wszytko było zakryte olejem.
Ważne by najpierw wlać pierwszą porcję oleju by dotarł wszędzie.
Tłusty czwartek zazwyczaj kojarzy się z pączkami. To nie jedyna opcja,
jednak najbardziej popularna. A jak robimy pączki, to mogą być one w
rozmiarze małym...
Wersji mini, czyli robimy mini pączki bo są wygodne...
👉Jak zrobić mini pączki❓
Mini pączki robimy podobnie jak duże, tylko w mniejszym rozmiarze. Każdy
może dopasować rozmiar pączków do siebie i może zrobić maciupkie,
malutkie, małe lub średnie.
puder do posypania pączków (użyłam zmielonego ksylitolu)
ewentualnie kurkuma (dosłownie na czubek noża)
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy kilka łyżek letniego mleka, dodajemy cukier, drożdże i mieszamy do rozpuszczenia składników. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy kilka kropli esencji waniliowej, kurkumę, alkohol i zaczynamy ręką wyrabiać ciasto wlewając małymi porcjami letnie mleko, na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło (nie może być gorące).
Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i zacznie nam odchodzić od ręki, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5 - 2cm i kieliszkiem wykrawamy kółka.
Zostawiamy je na jakiś czas aby podrosły, a w tym czasie w rondelku grzejemy tłuszcz (musi go być tyle aby pączki swobodnie pływały). Na rozgrzany tłuszcz wkładamy pączki i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Najlepsza temperatura do smażenia pączków, to 175 stopni. Aby sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany, to wrzucamy kawałek ciasta, jeśli od razu wypływa, to znaczy, że możemy smażyć paczki.
Keto rolada, to fantastyczne danie białkowe, które nie tylko można
rozpatrywać pod kątem odchudzania. Również jest to porcja białek dla
sportowców - rozwoju mięśni, jak także dla tych, którzy jeszcze rosną i
uczą się, aby łatwiej przyswajać wiedzę...
👉Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem❓
Rolada szpinakowa, to nie skomplikowane danie. Trzeba jednak zapoznać
się z procesem i sposobem, metodami rolowania. Jak rolowanie ogarnięte,
to każda rolada nie tylko będzie smaczna, ale również wyjdzie wspaniale.
Zapraszamy na przepis na roladę szpinakową z łososiem.
opakowanie szpinaku mrożonego (450g) lub 250g świeżego
150g sera białego tłustego
100g łososia wędzonego na zimno
200g serka śmietankowego (typu labneh/almette)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól
pieprz
Przygotowanie: Szpinak jeśli używamy mrożony, to dajemy na gęste sitko i zostawiamy do rozmrożenia i aby obciekł z jak największej ilości wody.
Szpinak świeży dajemy na patelnię z łyżką masła i chwilę trzymamy na ogniu aż zwiędnie (skurczy się). Następnie taki szpinak blendujemy i jest gotowy do rolady.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka dodajemy do sera, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i dokładnie mieszamy. Do roztartych żółtek z serem dajemy szpinak i całość mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę i po dokładnym wymieszaniu wykładamy na blaszkę z wysposażenia piekarnika, którą wykładamy papierem i smarujemy dokładnie olejem.
Ciasto na roladę szpinakową wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni (termoobieg) i pieczemy około 15 minut. Jeśli brzegi rolady są rumiane, to znaczy że jest gotowa.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak na 10 minut. Następnie roladę zwijamy w rulon razem z papierem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy rolada wystygnie rozwijamy ją, smarujemy serkiem śmietankowym, kładziemy łososia i zwijamy w rulon pomagając sobie papierem. Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki do schłodzenia. Gdy się schłodzi kroimy na plastry takie około 1,5cm i jest gotowa do jedzenia.
Zrazy, to takie małe roladki. Bo to co rolujemy dzielimy na duże ROLADY i
małe ROLADKI.
Ja kiedyś uwielbiałem Devolay. Już sama nazwa jest fajna,
a smak jeszcze lepszy.
W ramach czegoś zawijanego Agnieszka zrobiła
zrazy wieprzowe zawijane.
👉Jak zrobić zrazy wieprzowe ze schabu❓
Trzeba zrobić dużo hałasu... Nie nie chodzi mi żeby nakrzyczeć na
Agnieszkę, a Agnieszka na mnie.
Tylko trzeba rozbić kotlety... Po 40
minutach takiego łomotu, możemy przejść do cichej roboty... Aż do
wkładania zrazów na patelnie, gdzie jest tyle szumu, że musiałem wyciąć
ścieżkę dźwiękową, bo by Wam bębenki popękały... (a sam, po angielsku,
usunąłem się z kuchni).
Jak zawijać zrazy ze schabu?
Zanim te zrazy wylądowały na patelni, to nagraliśmy jak należy zawijać
zrazy? Bo w tym tkwi sekret. Jak poznacie, to zrobicie zrazy zawijane.
Zapraszamy na przepis na zrazy wieprzowe w sosie własnym.
Link do filmu z przepisem
Placki ziemniaczane w nowej odsłonie, czyli zamiast tradycyjnych placków
ziemniaczanych Agnieszka serwuje przepis na placki ziemniaczane z
kiszoną kapustą.
👉Jak zrobić placki ziemniaczane z kiszoną kapustą❓
Zaczynamy robotę jak przy zwykłych plackach ziemniaczanych... A co
potem? Co dalej?
Zapraszamy na przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą.
Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i drobno kroimy.
Do ziemniaków dodajemy cebulę, kapustę, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli mamy ziemniaki bardzo wodniste (czyli mało skrobi, a dużo wody), to należy dodać jeszcze z łyżkę mąki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie.
Tak przygotowane ciasto nabieramy łyżką i kładziemy na rozgrzany olej. Placki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu placki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obciekł nadmiar tłuszczu i gotowe.
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą świetnie smakują polane kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub sosem pieczarkowym.
Zupa z kalarepy to zupa, którą możemy zaliczyć do zup warzywnych. Aby
była bardziej treściwa dorzucamy tonę innych warzyw na 1 kalarepkę...
👉Jak zrobić zupę z kalarepy❓
Trzeba mieć przynajmniej dwa garnki. Deskę do krojenia, tarkę, nóż i
jeszcze kilka gadżetów kuchennych. Jak to ogarniecie, to reszta prosta!
Kroimy, trzemy. mieszamy i nalewamy na talerz.
Rogaliki to rozumiem, ale rogaliki krucho-drożdżowe? Co te kobiety nie
wymyślą! Niedługo będą keto rogaliki z koników polnych nadziewane
pieczarkami i papryką.
👉Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe❓
Robimy ciasto, a jak wyrośnie dzielimy i robimy trójkąciki. Najbardziej
istotny fakt, to jak zwinąć rogaliki by się nie rozwinęły. Resztę zrobi
za nas piekarnik.
Zapraszamy na przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z masą makową.
Jak co roku zbliża się tłusty czwartek, więc warto pomyśleć o przepisie i
zrobić coś nowego. A jak jest już przepis, to takie domowe oponki
drożdżowe można zrobić przez cały rok, kiedy tylko najdzie ochota.
👉Jak zrobić oponki drożdżowe na tłusty czwartek❓
Nie wszyscy mogą jeść ser i pić mleko, więc przepis Agnieszki jest na
oponki drożdżowe bez sera i mleka.
kilka kropli esencji waniliowej lub cukier waniliowy
250ml letniej słodkiej śmietanki (użyłam 12%)
70g masła
1 kieliszek wódki/spirytusu (ok. 40ml)
tłuszcz do smażenia (u mnie olej)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie śmietanki z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy esencję waniliową, wódkę i wlewając partiami śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości).
Jak ciasto wyrośnie, przekładamy na blat podsypany mąką. Zgniatamy w kulkę i wałkujemy na placek o grubości ok. 1-1,5cm.
Szklanką wykrawamy z ciasta krążki, a następnie kieliszkiem w każdym krążku robimy dziurkę. I w taki sposób powstają nam oponki.
Zostawiamy oponki do podrośnięcia. Gdy podrosną smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. W tej temperaturze oponki się pięknie smażą, nie są spalone i nie są surowe w środku. Jeśli nie mamy termometru, to kawałkiem ciasta sprawdzamy, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany. Gdy wrzucony kawałek ciasta od razu wypływa, to znaczy że tłuszcz jest dobrze rozgrzany.
Oponki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu oponki możemy polać lukrem lub posypać pudrem (u mnie puder z ksylitolu) i gotowe.
Kobiety lubią się prześcigać w pomysłach i zaskakiwać domowników lub
gości nowościami - no dobra niektóre.. a może nawet i większość. Dlatego
Agnieszka podsuwa nowy pomysł, nowy przepis na świderki z kminkiem,
które można podać na śniadanie na kolacje lub jako przekąska.
👉Jak zrobić świderki drożdżowe kminkiem❓
Jak do końca skręcić te świderki to bym nie rozkminiła wykombinowałem
tylko połowę technik, więc jak chcecie zobaczyć jak to zrobić i jak
wyszły, to obejrzyjcie przepis.
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany (dodałam śmietanę 12%)
4 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku plus jeszcze dodatkowo do posypania po wierzchu
Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól, kminek, śmietanę i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na blat podsypany mąką i zagniatamy w kulkę. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek w kształcie prostokąta. Prostokąt kroimy na paski o szerokości ok. 3cm. Każdy pasek skręcamy, składamy na pół i jeszcze raz skręcamy aby powstał świderek, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Świderki smarujemy wodą, posypujemy po wierzchu kminkiem i zostawiamy do podrośnięcia. Gdy podrosną wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (termoobieg) i pieczemy około 20 minut (do zrumienienia).
Świderki po upieczeniu i lekkim przestudzeniu nadają się od razu do jedzenia. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Możemy je zjeść solo lub posmarować masłem.
Nieraz trzeba zrobić maluchom frajdę! Jak nie macie pomysłu to Agnieszka
am dla Was przepis na domowy kisiel cytrynowy.
👉Jak zrobić domowy kisiel cytrynowy❓
Przygotowanie takiego kisielku jest tak proste jak stalowy pręt prosto z
huty...
Każdy może go zrobić ja ma nawet dwie lewe ręce do pichcenia i
kuchnię omija dużym łukiem. Może dziarsko wejśc do kuchni przygotować
pyszne deser w postaci kisielku cytrynowego swoim milusińskim, albo dla
siebie... 😃
Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach. Przekładamy na durszlak (umieszczony nad miską) aby obciekły z nadmiaru wody. Wodę delikatnie zlewamy, a skrobię, która osiądzie na dnie miski zbieramy i dodajemy do odsączonych ziemniaków.
Do ziemniaków dodajemy obie mąki, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki, które są bardziej mączyste (zawierają więcej skrobi) mogą nie potrzebować tyle mąki, najlepiej mąkę sypać partiami. Masa ziemniaczana powinna być gęsta i zwarta, jak nabierzemy łyżką, to powinna spadać takimi całymi warstwami (nie może być lejąca).
W garnku zagotowujemy wodę (należy ją lekko posolić). Łyżką nabieramy porcję ciasta i zrzucamy na gotującą się wodę. Kluski najlepiej gotować partiami, wtedy nam się nie pozlepiają. Od momentu wypłynięcia gotujemy 5 minut, chyba że kluski są bardzo małe, to krócej. Ugotowane kluski wyławiamy łyżką cedzakową.
Szare kluski kładzione najlepiej smakują z okrasą (u mnie ze słoninki i cebuli), lub polane np. sosem pieczarkowym.
Nie ma tak dobrze! Jednak są pewne kierunki jak np posiłki białkowe, które mają dodatkowa rolę, funkcje, oprócz najedzenia się.
Do takich opcji należą posiłki białkowe, które umożliwiają dostarczenie białka do budowy mięśni, lepszego działania systemu immunologicznego i poprawy myślenia i zapamiętywania.
Jak zrobić roladę z cukinii pieczoną?
Co upiec? Oczywiście ciasto! Ciasto bez mąki na roladę KETO...
Nowa sałatka, a dokładnie KETO sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Spora
porcja białek, czyli idealny posiłek dla osób trenujących lub
regenerujących organizm.
PODSTAWOWĄ ZALETĄ SAŁATKI Z TUŃCZYKIEM jest
fakt, że jest PYSZNA!
👉Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i jajkami❓
Jedna duża puszka + 4 jajka, to prawie 100g białka, podzielona na 3
porcje dostarczy dzienną ilość białka dla 100kg mężczyzny, lub 50kg
kobiety, która trenuje na siłowni, lub 70kg człowieka, który uprawia
biegi.
👉Jak zrobić sałatkę z tuńczyka i jajek❓
Zapraszamy na przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkami
Z oliwy, soku z cytryny, koperku,soli i pieprzu robimy sos. Wszystkie składniki umieszczamy w szklance i dokładnie ze sobą mieszamy.
Na dno salaterki kładziemy sałatę, kolejna warstwa to ogórki, cebula, tuńczyk (rozdrabniamy go widelcem). Następnie jajka przekrojone na pół, a po wierzchu polewamy przygotowanym sosem.
Sałatka po zrobieniu od razu nadaje się do jedzenia.