czwartek, 18 listopada 2021

Przepis na Karkówkę duszona w sosie własnym z cebulką

Jak zrobić karkówkę duszoną?

By dziecko poprosiło o dokładkę!


Jak zrobić duszoną karkówkę w sosie własnym😀❓ Jak zrobić soczystą💦😋 i pyszną😋😋 karkówkę duszona z cebulką😄❓ Dziś przepis na karkówkę na obiad😁❗ 
Oliwka poprosiła o dokładkę🥩🥩 +🥩👍❗



Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • karkówka (ja miałam kilogram)
  • 3 duże cebule
  • 3 listki laurowe
  • 7-8 kulek ziela angielskiego
  • łyżka dowolnego tłuszczu
  • sól
  • pieprz
  • woda
Przygotowanie:
    Karkówkę kroimy w plastry 1 do 1,5cm. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (musi być mocno rozgrzany) i podsmażamy każdy plaster mięsa z obu stron (im mocniej podsmażymy, tym ciemniejszy będzie sos). Jeśli mamy dużą patelnię, to na tej samej patelni będziemy dusić mięso.
   Podsmażone mięso zalewamy wodą ( tyle aby tylko pływało, a nie było pokryte w całości wodą).
   Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pokrojoną w półplasterki cebulę. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu do miękkości karkówki. W połowie duszenia, dodajemy sól, pieprz i plastry mięsa obracamy na drugą stronę i dalej dusimy aż będzie miękkie (u mnie trwało, to 70 minut). 
   Gotową karkówkę podajemy z ulubioną surówką.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 16 listopada 2021

Przepis na ciasto czekoladowe - puszyste i wilgotne

Ciasto czekoladowe, czyli przysmak dzieci.

 
Ostatnio mama wprowadziła do menu ciasto czekoladowe, bo bardzo zasmakowało dzieciom.
Takie ciasto, to również tradycyjne ciasto kuchni Amerykańskiej i tam nazywa się brownie i robi się z gorzkiej czekolady.
U nas Agnieszka robi ciasto czekoladowe z kakao.



Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • 2 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. ksylitolu (cukru, erytrytolu)
  • 2 łyżki kakao
  • 200g dżemu (dowolny smak)
  • 170 ml mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego własnej roboty)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu
Przygotowanie:
    W jednej misce mieszamy mąkę, proszek i sodę. W drugiej misce mieszamy olej, dżem, śmietanę, mleko roślinne, ocet i ksylitol. Do mokrych składników wsypujemy suche i szybko mieszamy tylko do połączenia się składników. 
   Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Ja upiekłam w tortownicy w formie babki (w środku z dziurką) o średnicy 22cm.
   Piekarnik nagrzewany na 180 stopni i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 12 listopada 2021

Mikstura na przeziębienie i infekcje - Domowy PRZEPIS!

Jak wzmocnić system immunologiczny?

 
    Jak przychodzi jesień to wraz z nią infekcje i przeziębienia. Jak zapobiegać infekcjom? Jak poradzić sobie z przeziębieniem? 
    Jak uchronić się przed chorobą? Jak wzmocnić system immunologiczny? JAK WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ?
 


Link do filmu z przepisem
230 - LECZNICZA MIKSTURA przepis na wzmocnienie odporności -Sposób na przeziębienia i INFEKCJE!
 




Składniki:
  • 200g imbiru
  • 4 cytryny
  • główka czosnku (średniej wielkości)
  • 200ml miodu ( może być ciut więcej)
Przygotowanie:
    Imbir obieramy ze skórki. Cytryny sparzamy wrzątkiem i wyciskamy sok. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki oprócz miodu miksujemy. Gdy już mamy zmiksowane przekładamy do wyparzonego słoja, dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
   Słoik z miksturą wkładamy do lodówki i zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie mikstura jest gotowa do użycia.
   W celu podniesienia odporności dorośli stosują 1 łyżkę dziennie, a dzieci 1 łyżeczkę. W czasie przeziębienia przyjmujemy dorośli 2 łyżki dziennie, a dzieci 2 łyżeczki.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 9 listopada 2021

Przepis na Pieczeń rzymską z mięsa mielonego - Czyli pieczony klops

Pieczeń z mięsa mielonego!

 
    Jak się okazuje jej korzenie sięgają I wieku n.e. Pieczeń z mięsa mielonego została wymieniona w rzymskiej kolekcji kulinarnej "Apicius" - inaczej "De re Culinaria" lub "De re coquinaria" (na temat gotowania - zbiorze rzymskich przepisów i receptur kulinarnych. Ma swoje odpowiedniki w dziesiątkach państw na wszystkich kontynentach. 
   Pieczeń rzymska z mięsa mielonego można piec w postaci tradycyjnego bochenka lub w blaszce (keksówce), jak to zazwyczaj robi się w przypadku pieczenia chleba żytniego. Jak zrobić pieczeń rzymską na wzór tej z I wieku, nie wiadomo. 
   Wersje "De re Culinaria", które dotrwały do naszych czasów pochodzą z V wieku, a o wcześniejszej wersji tej książki kulinarnej wiemy tylko z zapisków historycznych. 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 700g mięsa mielonego najlepiej z odrobiną tłuszczu (użyłam łopatki)
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki mąki sojowej
  • 1 duża cebula
  • 5-6 łyżek wody
  • łyżka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu
Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy jeszcze przez minutę.
   Cebulę z czosnkiem dodajemy do mięsa mielonego, plus mąkę, majeranek, sól, pieprz i mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i całość dokładnie wyrabiamy aż powstanie gładka jednolita masa.
   Małą keksówkę smarujemy tłuszczem i przynajmniej dno i węższe boki wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wyrobioną mięsną masę do brytfanki. Zwilżoną dłonią w wodzie wygładzamy powierzchnię i mocno upychamy aby pozbyć się pustych przestrzeni. Możemy kilka razy uderzyć brytfanką o blat w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.
   Piekarnik nagrzewany (góra-dół) do 180 stopni i pieczemy ok. 70 minut. Pieczeń przez pierwsze 2/3 czasu pieczemy przykrytą papierem do pieczenia, a na ostatnie 20 minut zdejmujemy papier aby góra się zarumieniła.
   Po upieczeniu piekarnik uchylamy i zostawiamy tak na 10 minut, po tym czasie pieczeń wyjmujemy z brytfanki i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 6 listopada 2021

Przepis na SAŁATKĘ z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Surówka z kapusty pekińskiej wersja nr 2

 
Dziś przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej nr 2! Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej inną niż poprzednia na naszym kanale? Trzeba sobie urozmaicać, a jak jest okazja i mam ochotę na inną sałatkę z kapusty pekińskiej, to mogę się z Wami podzielić. Robię sałatkę i przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z dodatkami...
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • kapusta pekińska - pół
  • ogórek kiszony - największy ze słoika - 1 szt
  • cebulka - 1 szt
  • sos czosnkowy - 4 łyżki
  • kukurydza z puszki - 1 puszka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Kapustę pekińską drobno kroimy, a ogórek kiszony i cebulkę w kostkę. Otwieramy puszkę kukurydzy i odlewamy zalewę. Wszystko pakujemy do miski, solimy i pieprzymy i mieszamy. Na koniec dodajemy sos czosnkowy i znowu mieszamy.
   Teraz przekładamy gotowa sałatkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy do salaterki i wkładamy do lodówki, po godzinie nadaje się do jedzenia, chociaż ja wolę taka wersję, która jest gotowa następnego dnia...


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 4 listopada 2021

Przepis na ROGALIKI śniadaniowe - MAŚLANE!

DOMOWE ROGALIKI


    Rogaliki towarzyszą nam od dzieciństwa, dzięki swemu wyglądowi mają charakterystyczny kształt i budzą zachwyt od dziecka. 
    Dziś Agnieszka proponuje zrobić maślane rogaliki śniadaniowe. Rogaliki maślane lub rogaliki drożdżowe mają szeroki zakres zastosowań w naszym menu. 
    Przepis na rogaliki drożdżowe jest bardzo prosty choć trochę trwa, bo trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto. 
    Tylko nie stójcie i nie patrzcie się jak rosną, bo rogaliki śniadaniowe tego nie lubią... :)
 

Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • 15g drożdży
  • 60g masła
  • 130g gęstej śmietany np. 12%
  • łyżka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 150ml letniej wody plus kilka dodatkowych łyżek do rozpuszczenia drożdży
  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej 480g (może być zwykła)
Przygotowanie:
     Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej wody. Następnie dodajemy mąkę, sól, śmietanę, masło w temperaturze pokojowej, wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto (gdyby ciasto było zbyt twarde, a ma wpływ na to wilgotność mąki, to dodać jeszcze kilka łyżek wody). Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki i od miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Podsypujemy mąką i tworzymy kulę, następnie rozpłaszczamy dłońmi i wałkujemy na duży okrągły placek. Placek kroimy na osiem w miarę równych kawałków (trójkątów). 
    Zabieramy się teraz za robienie rogalików. Ciasto zaczynamy zwijać od szerszej strony (rozciągając) w kierunku cieńszej. Końcówkę ciasta wkładamy pod spód rogalika i układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie podsypanej mąką. Rogaliki smarujemy wodą lub słodką śmietanką i posypujemy nasionami (sezam, mak, czarnuszka, siemię). Gotowe rogaliki zostawiamy do podrośnięcia na jakieś 15-20 minut i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (góra- dół) piekarniku przez 25 minut, aż będą rumiane.
    Z tej porcji ciasta wychodzi 8 dużych rogalików. Jeśli chcemy mniejsze, to ciasto dzielimy na dwie kule i z każdej robimy po 8 małych rogalików.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 2 listopada 2021

Przepis na Jesienny kompot z przyprawami korzennymi


Kompot z imbirem

 
Przyznam szczerze, że jak Agnieszka powiedziała, że nagrywamy kompot z jabłek, to byłem zdziwiony, Jednak jeszcze bardziej byłem zdziwiony gdy powiedziała o co jej chodzi. Dziś nie typowy kompot bo nie będzie on chłodził, tylko rozgrzewał. Rozgrzewający kompot z jabłek na jesienne i zimowe wieczory. Dodatkowo wzmacniający odporność, czyli poprawiający funkcjonowanie systemu immunologicznego. Czyli film trochę o tym jak wzmocnić system immunologiczny? Jak wzmocnić naszą odporność? 
 

Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • 1kg jabłek (może być więcej)
  • pół laski cynamonu
  • 10 sztuk goździków
  • 2cm kawałek imbiru (jak cienki to więcej)
  • ok. 1,5 litra wody
Przygotowanie:
     Jabłka porządnie myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Jak są małe, to nie kroimy - używamy w całości. Jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cynamon, goździki, imbir kroimy w plasterki (dokładnie myjemy lub obieramy ze skórki) i zalewamy wodą. Garnek stawiamy na kuchnię i od momentu zagotowania, gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie zostawiamy kompot na 15 minut pod przykryciem, aby przyprawy i jabłka oddały swój aromat.
    Po 15 minutach kompot przecedzamy do dzbanka i pijemy taki ciepły. Jeśli jabłka, których użyliśmy były kwaśne, to możemy sobie dosłodzić ksylitolem, stewią lub cukrem. Taki kompot możemy dosłodzić również miodem, ale temperatura kompotu nie może być wyższa niż 40 stopni, ponieważ miód straci swoje wartości odżywcze.
    Ten kompot dzięki cynamonowi i goździkom rozgrzewa, a imbir podnosi naszą odporność.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 31 października 2021

Chipsy ziemniaczane z piekarnika -Przepis na domowe chipsy

PRZEPIS NA CHIPSY ZIEMNIACZANE

 
   Jak się zacząłem zastanawiać nad chipsami domowymi, to pojawiła się myśl by zrobić je na dwa sposoby. Po 1 tradycyjnie SMAŻONE w oleju i taka zdrowsza wersja, czyli CHIPSY z PIEKARNIKA! 
   ZAPRASZAMY NA CHIPSY



Link do filmu z przepisem
224 -Przepis na chipsy ziemniaczane z piekarnika -Chrupiące chipsy -Przekąska na imprezę!



Składniki:
  • ziemniaki 3-4 - wyjdą 2 tace
  • olej
  • sól
Przygotowanie:
    Ziemniaki obieramy, myjemy i szatkujemy w plasterki na szatkownicy. Plasterki powinny być jak najcieńsze, czyli tak ok 1-2 mm. 
   Poszatkowane ziemniaki myjemy ze skrobi, 3 razy zmieniając wodę. Na koniec suszymy.
   Papier do pieczenia smarujemy olejem i układamy plasterki jeden obok drugiego. Na koniec znowu delikatnie smarujemy olejem i posypujemy solą.
   Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i wkładamy ziemniaki na ok. 10minut. Pamiętajcie by sprawdzać, czy chipsy się zarumieniły. W razie potrzeby można skrócić czas pieczenia by się nie spaliły lub wydłużyć by się zarumieniły. Wszystko zależy od tego jak piecze Wasz piekarnik.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 29 października 2021

Pasta z awokado - Prosty przepis na zdrowe kanapki


ZDROWY PRZEPIS

 
    Pasto z awokado to kolejny pomysł na błyskawiczne kanapki.
    Szczególnie PRZYDATNY dla tych którym się rano śpieszy Rachu ciachu i kanapki gotowe! 

   Dodatkowo zawiera zdrowe tłuszcze tak bardzo potrzebne dla naszego organizmu. 




Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 awokado dobrze dojrzałe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
     Awokado dobrze myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wybieramy miąższ łyżką. A później za pomocą widelca rozgniatamy. (Jeśli awokado jest mniej dojrzałe, to obrać nożem, pokroić w kostkę i delikatnie potraktować blenderem, byle nie miksować na gładką masę.)
    Następnie ścieramy na tarce ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny (3 łyżki lub więcej), oliwę, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze soku z cytryny, soli, czy też pieprzu.
    Taka pasta nadaje się idealnie do kanapek lub możemy ją stosować jako zamiennik masła.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 27 października 2021

Sałatka z kapusty pekińskiej - Surówka szybka, a przepis prosty

Przepis dla leniwych


   Co jakiś czas mam ochotę przypomnieć sobie dania z młodości, a przynajmniej z przeszłości. Więc wyruszam w sentymentalną podróż w czasie.
 
   Dziś w taką podróż chcę zabrać Was. Cofniemy się do lat 90-tych by zrobić przepis na pierwszą surówkę z kapusty pekińskiej jaką miałem okazje zjeść.
   A wszystko dla tego, że bardzo lubię surówkę z kapusty pekińskiej! A Wy też lubicie?



Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • Kapusta pekińska 1/2
  • Majonez 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • + dobry humor
Przygotowanie:
    Kapustę pekińską myjemy z wierzchu i jeśli są brzydkie liście, to wyrzucamy. Kapustę kroimy w cienkie paski tak ok 5-6 mm. Wykładamy do salaterki z lat 90-tych, solimy pierzymy i dokładamy majonez. 
   Dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy jest ok w smaku! Na koniec przekładamy do czystej i mniejszej salaterki i wstawiamy do lodówki. 
   Do obiadu sałatka dojdzie i będzie idealna!


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 25 października 2021

Przepis na chipsy z ziemniaków

Domowe chipsy

    Jak zrobić chipsy na patelni lub w rondelku? Czyli, jak zrobić chipsy na oleju?
    Nigdy nie zastanawiałem się jak zrobić chipsy w domu, chipsy domowym sposobem. Może dlatego, że nie jestem fanem chipsów, a przynajmniej tych ze sklepu. 
    Jednak zorientowałem się, że chipsy są dobrem koniecznym do przeżycia. A było to na początku pandemii gdy jeden człowiek przede mną kupował cały wózek chipsów. Tak cały wózek chipsów, tylko chipsów... 
    Może dlatego, że zabrakło już ryżu... 😁
Postanowiliśmy w końcu zrobić chipsy, taka wersja bez konserwantów i innej chemii by Oliwka mogła zjeść bez skutków ubocznych...



Link do filmu z przepisem:
 





Składniki:
  • ziemniaki - ile chcecie zależy ile będzie pożeraczy chipsów
  • olej - tyle aby chipsy swobodnie pływały w rondelku
  • sól - z umiarem
Przygotowanie:
   Ziemniaki obieramy lub myjemy. Kroimy na 1- max 2 mm plasterki. Można, to zrobić nożem lub na szatkownicy do warzyw. Chipsy zalewamy wodą by wypłukać ile się da skrobi ziemniaczanej. Wodę zmieniamy ze 3 razy. - To wynik eksperymentu, który przeprowadziłem poza kamerą.
   Rozgrzewamy olej do 170 stopni C i wrzucamy partiami plasterki ziemniaków. Gdy się zarumienią, oznacza to, że plasterki ziemniaków stały się już chipsami i można je wyjmować. Osuszamy na ręczniku papierowym i zostawiamy aż wystygną.
   Na koniec przekładamy do miseczki, solimy i podajemy żarłokom - Każdy żarłacz maluchus pospolitus będzie zadowolony...


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 24 października 2021

Przepis na Bigos z cukinii

Szybki BIGOS na kiełbasie

    Ostatnio Agnieszka wprowadziła do naszego menu bigos z cukinii. To chyb tak na zakończenie sezonu na cukinie. 
   Smak Tradycyjnego bigosu chyba wszyscy znają, a bigos gości na polskich stołach od XVII choć w wersji elitarnej nie było tak kapusty. 
   Kapusta pojawiła się dopiero w XVIII wieku, a jak widać historia zatacza koło i znowu odsuwamy się od kapusty i zastępujemy ją zdrowszymi warzywami jak np. cukinia. 
 


Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • 800g cukinii
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 350g chudej kiełbasy
  • puszka pomidorów lub 600g świeżych, które trzeba sparzyć, obrać i pokroić w kostkę
  • ok. 250g marchewki
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu
Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy już będzie jasno złotego koloru dodajemy pokrojoną w kostkę lub w plastry kiełbasę i lekko podsmażamy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ja pokroiłam na szatkownicy), a następnie dorzucamy na patelnię plus ziele angielskie i liść laurowy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Należy co jakiś czas przemieszać. 
   W tym czasie możemy sobie pokroić cukinię. Jeśli jest mała, to w półplastry, a jeśli duża to w dosyć sporą kostkę. Po 10 minutach  dokładamy cukinię i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, pokrojony czosnek i możemy już częściowo doprawić solą i pieprzem. Całość już tylko teraz dusimy przez 15 do 20 minut. 
   Gotowy bigos smakujemy i jeśli jest taka potrzeba, to doprawić jeszcze solą i pieprzem. Gdy lubimy bardziej ostry smak, to możemy dodać paprykę chili lub pieprz cayenne.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 10 października 2021

Ciasto czekoladowe z gruszkami - Prosty przepis - Szykie ciasto

Przepis na ciasto czekoladowe bez jajek!


    Zróbcie kawkę do dzisiejszego przepisu na ciasto czekoladowe z gruszką, tylko nie wypijcie tej kawy... Dziś na deser ciasto z owocami! Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami! 
   ❗❗❗Nasze ciasto czekoladowe z gruszkami, to ciasto bez jajek. Dlatego, że na naszym kanale mamy wszystkie ciasta bez jajek. 
   Skoro mamy przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami bez jajek, to na pewno zainteresuje wszystkich, którzy mają problem z jajkami. 


Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki (ja użyłam orkiszowej)
  • 0,5 szkl. ksylitolu lub innego słodzidła (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 szkl. czarnej kawy (ciepłej ale nie gorącej)
  • 3 gruszki średniej wielkości
Szklanka o pojemności 250ml.

Przygotowanie:
    Ksylitol plus kawa, olej i ocet mieszamy dokładnie w misce. W drugiej misce mieszamy suche składniki. 
   Następnie suche składniki przesiewamy do mokrych i szybko mieszamy, byle nie za długo.
Foremkę (12/26cm) wykładamy papierem do pieczenia i dno wysypujemy odrobiną mąki. Ciasto przelewamy do brytfanki i wkładamy obrane gruszki (ogonki zostawiamy, a przycinamy końcówki aby dobrze stały).
   Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
  Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy tak 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i wyciągamy z foremki. Odchylamy papier do pieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 
  Wystudzone ciasto możemy posypać pudrem lub polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 7 października 2021

Sałatka z jajkiem i ogórkiem kiszonym - Przepis Keto


Przepis KETO na sałatkę z jajkami!

 
   Sałatka  z jajkiem i ogórkiem kiszonym, to świetne połączenie bo do dobrego strawienia białek przydadzą się ogórki kiszone. 
   Dziś niespodzianka ponieważ przepis zaprezentuje Oliwka. Tak! Oliwka przed kamerą będzie kroić składniki, mieszać i przyprawiać sałatkę, którą zje na drugie śniadanie przed pójściem do szkoły.



Link do filmu z przepisem: 
 

 



Składniki:
  • Jajka - 4 szt
  • Ogórki kiszone 3 szt
  • Oliwki - garść
  • majonez - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
     Oliwki kroimy na pół, wzdłuż, w poprzek, w szerz, jak kto woli. Cebulkę i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Podobnie kroimy jajka. Dodajemy 2 łyżki majonezu, solimy i pieprzymy do smaku, nie za mało, nie za dużo tyle ile lubimy. 
    Na koniec mieszamy i przyozdabiamy. 
    Tak przygotowana sałatka jest gotowa do zrobienia zdjęcia, a po sesji zdjęciowej wędruje do lodówki by ją schłodzić...


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 5 października 2021

Sałatka tzatziki -Przepis na sałtkę warstwową


Sałatka warstwowa

 
Wiele przepisów może powstać na bazie innych. Takim przykładem jest sałatka TZATZIKI, której fundamentem jest sos tzatziki.
Jak zrobić sałatkę tzatzyki? Cały przepis jest w filmie, a jak będziecie w sklepie robić zakupy wystarczy zerknąć do bloga by sprawdzić co jest na liście składników ? Co jest potrzebne do zrobienia sałatko tzatzyki? ... i kupić ! 
Lista niżej!


Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • pierś z kurczaka ok. 500-600g
  • puszka groszku konserwowego
  • cebula czerwona
  • jeden por (biała część)
  • 5-6 jajek w zależności od wielkości
  • łyżka tłuszczu
  • sos tzatziki (przepis znajdziesz tutaj: 
Przygotowanie:
    Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Por kroimy w cienkie półplasterki. Groszek odsączamy z zalewy.
   Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i obsypujemy ziołami: ja użyłam czosnku, majeranku, kozieradki, papryki ostrej, soli i pieprzu plus łyżka oliwy. Tak zaprawione mięso zostawiamy przynajmniej na godzinę w lodówce aby się zamarynowało. Można również przygotować sobie dzień wcześniej. 
   Łyżkę tłuszczu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy pierś z kurczaka. Smażymy do miękkości mięsa. Usmażoną pierś zostawiamy do wystudzenia 
   A teraz będziemy układać warstwami sałatkę w salaterce: zaczynamy od piersi z kurczaka, następnie por, groszek konserwowy, cały sos tzatziki, cebula i na samej górze na tarce ścieramy na grubych oczkach jajka. Sałatkę schładzamy w lodówce i jest już gotowa do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 30 września 2021

Domowe frytki ziemniaczane

Przepis na frytki domowe z ziemniaków.


Frytki zna każdy, nie WSZYSCY może lubią, ale wiele osób uważa, że są nie do końca zdrowe. Inni z kolei uważają, że dzięki zawartości tłuszczu obniżają IG ziemniaków... Nie będę wdawał się w dyskusje za i przeciw, bo sam nie jestem zwolennikiem ziemniaków, a zanim wprowadziła się do mnie Agnieszka, ziemniaki jadałem w gościach i z okazji świąt... Frytki jednak lubię! Lubi je Amelka i Oliwka i kilka razy w roku -raz na kwartał Agnieszka zrobi frytki. 


Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • ziemniaki
  • olej najlepiej taki, który jest neutralny w smaku np. rzepakowy
  • sól
Przygotowanie:
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w długie słupki takie 0,8-1cm. Następnie zostawiamy na durszlaku aby się osuszyły. Olej wlewamy do rondla, garnka lub wysokiej patelni i grzejemy. Aby stwierdzić, czy jest odpowiednio nagrzany, należy wrzucić jedną frytkę. Jeśli po wrzuceniu słychać od razu głośne skwierczenie, to znak że możemy wrzucać. 
    Frytek wkładamy tyle, aby były całkowicie przykryte olejem i nie mieszamy. Dopiero gdy frytki zaczną zmieniać swój kolor możemy przemieszać.
    Długość smażenia zależy, czy wolimy mocno rumiane, czy tylko delikatnie. Usmażone frytki wyjmujemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy nadmiar tłuszczu obcieknie przekładamy na talerz i posypujemy solą. 
    Gotowe frytki możemy jeść z ketchupem, majonezem, sosem czosnkowym lub z innym dodatkiem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 27 września 2021

Jajecznica z grzybami leśnymi

Przepis przydatny po gzrybobraniu
Jajecznica, to bardzo szybkie śniadanie, o ile nie nagrywa się przepisu, bo to trochę więcej zajmuje czasu. Generalnie nie jadam jajecznicy, bo się długo trawi i o ile na wyjazd jest dobra bo siedzi w żołądku kilka godzin, to w lato gdy trzeba dużo pić nie zdaje egzaminu, bo picie podczas upału rozrzedzi kwasy żołądkowe co utrudni lub nawet uniemożliwi strawienie białek. Ok. ale dziś wyjątek bo nigdy nie jadłem jajecznicy z grzybami leśnymi i chciałem spróbować bo dużo o tym słyszałem... Jak zrobić jajecznice z grzybami leśnymi? Takie pytanie kiedyś zadałem Agnieszce.

Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • grzyby leśne (u mnie kurki i gąski)
  • jajka
  • masło lub inny tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
Przygotowanie:
    Grzyby oczyścić i porządnie umyć, aby pozbyć się piachu i ściółki. Następnie dać na durszlak aby się osuszyły z nadmiaru wody. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy do momentu aż wyparuje woda i grzyby lekko się podsmażą. Wtedy wbijamy jajka (dopasować ilość do ilości osób konsumujących), doprawiamy solą i pieprzem. Stopień wysmażenia dopasować do własnych gustów. Jajka należy umyć aby nie nabawić się salmonelli. 
   Usmażoną jajecznicę wyłożyć na talerz, obficie posypać szczypiorkiem i gotowe.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 23 września 2021

Fasolka szparagowa po francusku

Przepis na fasolkę szparagową


Fasolka szparagowa gości na stole w mojej rodzinie od dzieciństwa, rzadko zdarzą się bym zdecydował wolę to od tego co robiła babcia. Konkretnie chodzi o to ze lubię to co robiła moja babci i to co robi Agnieszka i nieraz mogę zjeść według przepisu Agnieszki, a innym razem dla odmiany tak jak robiła babcia... Jednak w tym przypadku ten przepis na fasolkę szparagowa bije wszystkie rekordy! W tym przypadku fasolka po francusku kompletnie eliminuje wszystkie poprzednie przepisy i mogę jeść tylko tą wersje fasolki szparagowej... BRAWO AGA❗❗❗
 

Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • 500g fasolki szparagowej
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka natki pietruszki
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju (może być też masło)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
    Fasolkę myjemy i oczyszczamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie aż się zezłoci. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek i smażymy ok. 3 minuty. Gdy już mamy cebulę i czosnek podsmażone dodajemy ugotowaną fasolkę (możemy ją pokroić na mniejsze kawałki) i podsmażamy aż będzie ciepła. Na końcu doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i obficie posypujemy natką pietruszki. Dokładnie mieszamy aby wszystkie smaki się połączyły i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 21 września 2021

Powidła śliwkowe - stara, domowa receptura


Przepis na powidła

ze śliwek

 
    Już za pasem jesień i to oznacza, że rozpoczyna się sezon na robienie przetworów na zimę. W ramach zapasów można przygotować powidła. 
   Jak się okazuje mogą być bardzo zdrowe, bo nie dodaje się do nich nic oprócz śliwek, a jak zrobi się samemu w domu, to nawet nie będzie konserwantów... 
   A na pewno nie będą dosładzane, czyli same owoce... 
   Czyli jak zrobić powidła śliwkowe bez cukru?



Link do filmu z przepisem:
 





Składniki:
  • 2 kg śliwek dobrze dojrzałych i słodkich (najlepiej węgierek)
Przygotowanie:
      Śliwki myjemy i wyjmujemy pestki. Jeśli śliwki mamy mało słodkie, to na kg śliwek potrzebujemy 100g cukru, chyba że są dość kwaśne to możemy dodać więcej według własnego uznania.
     Będzie nam potrzebny szeroki garnek z grubym dnem. Na dno garnka wlewamy 2-3 łyżki wody. Wkładamy wypestkowane śliwki (plus cukier jeśli jest taka potrzeba) i stawiamy na kuchnię. Jak śliwki zaczną się smażyć zmniejszamy moc palnika i co jakiś czas mieszamy, aby nie przypalić. Śliwki smażymy 1,5 godziny. Po skończeniu smażenia garnek ze śliwkami zostawiamy do wystudzenia i wynosimy w chłodne miejsce.
     Drugiego dnia powtarzamy ten sam proces. Czyli stawiamy garnek na kuchni i smażymy znowu 1,5 godziny. Należy pamiętać, że powidła zaczynają gęstnieć i należy smażyć na małym ogniu i częściej trzeba mieszać aby nie przypalić. Zawartość garnka zostawiamy do wystudzenia i wynosimy w chłodne miejsce.
     Trzeciego dnia smażymy już tylko ok. godziny (ja smażyłam 40 minut). Powidła są coraz gęściejsze i smażymy je na małym ogniu i należy je jeszcze częściej mieszać niż dzień wcześniej. Aby wiedzieć, czy powidła są już dobre, należy wyrównać powierzchnię i zrobić na niej łyżką kreskę, jeśli kreska się nie zlewa to znaczy, że są gotowe i możemy pakować do słoików.
     Do takiej porcji będą nam potrzebne dwa słoiki. Należy je wymyć i wyparzyć, wieczka (pokrywki) również. 
     Gorące powidła wkładamy do słoików, brzegi słoika dokładnie wycieramy do sucha i szczelnie zakręcamy pokrywką.
     Tak przygotowane powidła należy zapasteryzować. Dno garnka wykładamy ściereczką wkładamy słoiki (nie mogą się stykać) i wlewamy do 3/4 wysokości słoika wodę. Jeśli słoiki są ciepłe to woda musi być w takiej samej temperaturze. Pasteryzujemy na wolnym ogniu 10 minut od chwili zagotowania wody. Po skończeniu gotowania słoiki wyjmujemy i stawiamy do góry dnem.
    Jak całkowicie wystygną, to wynosimy w chłodne miejsce.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 18 września 2021

FIT Sałatka z pieczarkami I POMIDORAMI -Przepis na surowe pieczarki

PRZEPIS NA SAŁTKĘ Z PIECZARKAMI

   Wykombinowałem że zrobię sałatkę z pieczarką, ale po chwil zastanowienia podjąłem decyzje i wyjąłem jeszcze 3 pieczarki. Tak wyszła sałatka z pieczarkami zamiast sałatki z pieczarką! 
   W lodówce znalazłem jeszcze oliwki, majonez i pomidory. Z Agnieszki spiżarni zajumałem mała cebulką, a z szuflady magiczny przyrząd do krojenia cebuli. 
   Zgarnąłem sól i pieprz, a ze słoika garść pestek słonecznika... Coś jeszcze? 
   Brakowało mi jeszcze czegoś?



Link do filmu z przepisem:






Składniki:
  • 4-6 pieczarek
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebulka
  • 10 - 15 oliwek
  • majonez 1,5 łyżki
  • pestki słonecznika - garść
  • pieprz
  • sól
  • szczypiorek


Przygotowanie:
     Z pieczarek potrzebne będą tylko łepki. Ogonki zostawiam do duszenia, jeszcze się przydadzą.
     Cebulę, pomidory i pieczarki kroimy w kostkę, a oliwki kroimy na pół. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i część słonecznika. Mieszamy składniki ze sobą i sprawdzamy czy sałatka jest dobrze przyprawiona... Jak by co to można posolić i dopieprzyć byle nie za bardzo by sałatki nie spieprzyć. 
    Na koniec posypujemy resztą słonecznika i przyozdabiamy szczypiorkiem. ot tak by było kolorowo i ładnie prezentowało się na zdjęciu, który wstawicie na Instagram :)



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗