czwartek, 30 września 2021

Domowe frytki ziemniaczane

Przepis na frytki domowe z ziemniaków.


Frytki zna każdy, nie WSZYSCY może lubią, ale wiele osób uważa, że są nie do końca zdrowe. Inni z kolei uważają, że dzięki zawartości tłuszczu obniżają IG ziemniaków... Nie będę wdawał się w dyskusje za i przeciw, bo sam nie jestem zwolennikiem ziemniaków, a zanim wprowadziła się do mnie Agnieszka, ziemniaki jadałem w gościach i z okazji świąt... Frytki jednak lubię! Lubi je Amelka i Oliwka i kilka razy w roku -raz na kwartał Agnieszka zrobi frytki. 


Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • ziemniaki
  • olej najlepiej taki, który jest neutralny w smaku np. rzepakowy
  • sól
Przygotowanie:
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w długie słupki takie 0,8-1cm. Następnie zostawiamy na durszlaku aby się osuszyły. Olej wlewamy do rondla, garnka lub wysokiej patelni i grzejemy. Aby stwierdzić, czy jest odpowiednio nagrzany, należy wrzucić jedną frytkę. Jeśli po wrzuceniu słychać od razu głośne skwierczenie, to znak że możemy wrzucać. 
    Frytek wkładamy tyle, aby były całkowicie przykryte olejem i nie mieszamy. Dopiero gdy frytki zaczną zmieniać swój kolor możemy przemieszać.
    Długość smażenia zależy, czy wolimy mocno rumiane, czy tylko delikatnie. Usmażone frytki wyjmujemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy nadmiar tłuszczu obcieknie przekładamy na talerz i posypujemy solą. 
    Gotowe frytki możemy jeść z ketchupem, majonezem, sosem czosnkowym lub z innym dodatkiem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz