poniedziałek, 13 września 2021

Sos z grzybów leśnych - podgrzybków


Pożywienie z lasu🌲🌳🌲🌲❗ Agnieszka poszła z nami do parku linowego, a że park linowy jest w lesie🌲🌳🌲🌲, to okazało się, że pod spodem rosną grzybki🍄🍄. Gdyby nie Agnieszka, to bym stratował wszystkie... Dlaczego❓ Bo patrzyłem co robią dzieci w górze i nagrywałem😃😄😁❗ Aga nie musiała specjalnie iść na grzyby do lasu - Taka to ma farta😁❗ Bez względu, co mówią inni ja uwielbiam grzyby🍄. Szczególnie jak zrobi się z nich sos grzybowy i podaje z kartofelkami.😁

Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • ok. 850g podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60g masła
  • ok. 160ml słodkiej śmietanki np. 30%
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Podgrzybki obieramy i dokładnie płuczemy w wodzie aby pozbyć się ściółki i innych nieczystości.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy ok. 5 minut. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy z jedną minutę. Dokładamy podgrzybki i smażymy na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszamy aby nie przypalić. Po tym czasie wlewamy słodką śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze z pięć minut. Gotowy sos posypujemy obficie natką pietruszki. 
Taki sos wyśmienicie smakuje z plackami ziemniaczanymi lub nawet z samymi ugotowanymi ziemniakami. Pasuje również do pieczonego mięsa, klusek śląskich itp.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 11 września 2021

Owoce pod kruszonką - Przepis na szybki deser!

Deser dla leniwych


     JEŚLI MAM WYPOWIADAĆ SIĘ CO DO CIAST AGNIESZKI, TO CHYBA MA NR 1!!! 
     I to nie tylko dlatego, że jest smaczne, a też dlatego że jest to ciasto bez ciasta czyli z samą kruszonką. Mówiąc krótko Agnieszka ominęła spód z ciasta i posypała kruszonką z góry. 


Link do filmu z przepisem:
203 - Przepis na OWOCE pod KRUSZONKĄ - FIT CIASTO bez CUKRU! - Szybki deser dla leniwych!



Składniki:
  • jeżyny (mogą być też inne owoce, lub mieszanka np. maliny i jeżyny)
  • mąka orkiszowa lub zwykła
  • masło
  • ksylitol lub erytrytol, czy cukier
Przygotowanie:
Jeżyny myjemy i osuszamy, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego (tyle aby dno było przykryte). 
Z mąki, masła i ksylitolu robimy kruszonkę. Przygotowaną kruszonkę wysypujemy na owoce (muszą być całkowicie przykryte, możemy delikatnie uderzyć dnem naczynia, aby kruszonka powsypywała się w szczeliny). Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok. 35 minut, aż kruszonka mocno się zarumieni. 
Po wyjęciu z piekarnika wystarczy trochę poczekać aby przestygło i jest gotowe do jedzenia. Ten deser wyśmienicie smakuje również na zimno.

Tutaj znajdziesz link jak zrobić kruszonkę:
 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na roladki z szynki konserwowej


Roladki KETO 


Roladki, to forma posiłku, który stosowałem jako drugie śniadanie i oczywiście śniadanie białkowe. Takie roladki z szynki konserwowej z jajkiem i chrzanem można zapakować do pudełeczka i zabrać do szkoły, na uczelnię lub do pracy! 
 


Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • szynka konserwowa lub inna szynka aby plastry były w formie prostokąta
  • 4-5 jajek
  • papryka czerwona
  • łyżka pokrojonego szczypiorku
  • łyżka chrzanu
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 100g sera żółtego
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Żółty ser i jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dokładamy chrzan, majonez, szczypiorek, solimy, pieprzymy i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt suchy (rozsypuje się), to dodajemy jeszcze trochę majonezu. Paprykę kroimy w paseczki.  
Gotowy farsz rozkładamy na plasterku szynki, kładziemy kawałek papryki i zawijamy. 
Roladki układamy na półmisku i wkładamy do lodówki do schłodzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 10 września 2021

Jajka faszerowane - Przepis keto!


Posiłek białkowy

Przepis KETO 


Jak zrobić jajka faszerowane na imprezę lub święta? 
    Dziś Agnieszka zaprasza Was na przepis na jajka faszerowane tuńczykiem. Przepis na jajka faszerowane prosty, bo od podstaw i prostych przepisów trzeba zacząć. I cóż więcej szukać na początek niż jajek faszerowanych tuńczykiem. 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 9 jajek M (jak duże to mniej)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • duża łyżka szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Tuńczyka odsączamy z zalewy. 
Jajka obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka, tuńczyk i szczypiorek przekładamy do miski, dodajemy majonez (tyle aby farsz nie był suchy), doprawiamy solą, pieprzem i wszystko dokładnie rozgniatamy i mieszamy. 
Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka we wgłębienia po żółtkach i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 8 września 2021

Przepis na FRYTKI z marchewki z piekarnika


Frytki są super

Dziś przepis na frytki z piekarnika, a dokładniej na frytki z marchewki z piekarnika. Frytki, to chyba wytwór, który każdy zna i jadł. 
Przepis na frytki z piekarnika jest bardzo prosty i wiem, że każdy sobie poradzi i na dodatek nie ochlapie tłuszczem pół kuchni. 
 


Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:
  • marchew
  • oliwa lub olej
  • sól
  • zioła, ja użyłam czubrycy czerwonej
Przygotowanie:
Marchew obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w słupki (na wzór tradycyjnych frytek). Frytki wkładamy do wysokiej miski i skrapiamy oliwą, całość kilka razy potrząsamy, aby oliwa znalazła się na każdej frytce. Następnie posypujemy czubrycą czerwoną i potrząsamy miską aby zioła znalazły się na wszystkich frytkach. Frytki rozkładamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 35-40 minut. Długość pieczenia zależy od grubości frytek. Im grubsze tym dłużej należy piec. 
Gotowe frytki wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 3 września 2021

Zupa krem z cukinii


PRZEPIS NA ZUPĘ

KREM Z CUKINII

    Zupa krem jest pyszna. 
    Dzieciom smakowała nawet Amelce, która nie lubi cukinii...
    Dodatkowo zupa jest wegetariańska więc uszczęśliwi każdego!



Link do filmu z przepisem:
 





Składniki:
  • 600g cukinii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 40g masła
  • łyżka świeżej bazylii lub płaska łyżeczka suszonej
  • ok. 750ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • jedna cebula
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Masło wrzucamy do rondla i roztapiamy, a w tym czasie kroimy cebulę w kostkę. Do roztopionego masła dodajemy cebulę i szklimy ją. Gdy już będzie gotowa przeciskamy czosnek i podsmażamy jeszcze z minutę. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach cukinię i podsmażamy pięć minut, aby cukinia lekko zmiękła. Po 5 minutach wlewamy połowę bulionu, dodajemy bazylię i gotujemy aż cukinia będzie miękka. Ugotowaną cukinię miksujemy/blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy jeszcze tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednią gęstość. 
   Jeśli chcemy uzyskać zupę bardziej aksamitną, to należy dodać ze 3 łyżki śmietanki kremówki. Ja osobiście lubię i dodaję, ale to już każdy zrobi według własnego uznania.
   Jeśli zostały nam warzywa z gotowania bulionu np. seler, pietruszka, por to również możemy je dodać i zmiksować (oprócz marchewki, bo zupa nabierze brunatnego koloru).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 23 sierpnia 2021

Ciasto z porzeczkami i pianką budyniową

 Przepis na ciasto

z porzeczkami


    Jeśli macie ochotę na ciasto kruche z budyniem i owocami, to Agnieszka proponuje ciasto z porzeczkami czerwonymi. 
    Może też być wersja z czarną porzeczką, a to decyzja pozostaje w Waszych rękach, czy użyjecie czerwoną porzeczkę, czy czarną porzeczkę? 
    Dziś cały przepis na ciasto porzeczkowe z budyniem, bo jest teraz sezon na porzeczki i wystarczy wyjść do ogródka i obłupić krzaczek.



Link do filmu z przepisem
 

 


Tutaj link do przepisu na ciasto kruche:


Składniki:
  • porzeczki
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 0,5l 
  • ksylitol (cukier, erytrytol itp.) do posłodzenia budyniów
Przygotowanie:
Ciasto należy przygotować wcześniej, ponieważ 1/3 zamrażamy (będzie do starcia na wierzchu), a 2/3 ciasta wykładamy dno brytfanki.
Dwa budynie należy ugotować w 0,7l wody. Budynie rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, a resztę należy zagotować z ksylitolem (cukrem). Ilość słodzidła należy dopasować według własnego uznania. Do gotującej się wody wlewamy budynie. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu aż się chwilę pogotuje i zestawiamy z ognia.
Dno brytfanki wylepiamy 2/3 ilości ciasta. Wykładamy porzeczki (ma być tyle aby dno było całkowicie przykryte). Na porzeczki wylewamy ugotowany (ciepły) budyń. A na wierzchu ścieramy 1/3 zamrożonego ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 45 minut lub dłużej (w zależności jak piecze piekarnik), aż będzie dobrze rumiane. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto możemy posypać  zmielonym ksylitolem lub zwykłym cukrem pudrem.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 21 sierpnia 2021

Kotlety z cukinii pieczone w piekarniku

Przepis na kotlety

z piekarnika

  Uwielbiam nowości i dziś Aga zrobiła niespodziankę i przygotowała kotlety z cukinii i zamiast je smażyć upiekła w piekarniku.
   Wiem, że wiele osób doceni ten sposób albowiem z piekarnika są zdrowsze niż smażone.
 
    A wyszły rewelacyjne więc polecam. /Mariusz/



Link do filmu z przepisem
 
 


Składniki:
  • cukinia
  • śmietana gęsta
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • czubryca zielona lub inne zioła
  • bułka tarta (ja użyłam mąki z ciecierzycy)
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w takie kawałki przypominające kotlety.
Śmietanę (ilość dowolna) plus przeciśnięty czosnek, łyżeczkę czubrycy, pieprz i sól dokładnie mieszamy. Następnie maczamy w niej kawałki cukinii i obtaczamy w bułce tartej (u mnie mąka z ciecierzycy). 
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, a na niej układamy przygotowane kotlety z cukinii. Piekarnik nagrzewany do 180 stopni i wkładamy kotlety. Pieczemy ok. 25 minut lub dłużej (w zależności jak piecze piekarnik), aż kotlety będą rumiane.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 18 sierpnia 2021

Sałatka ziemniaczana Nr. 3 - Przepis na śniadanie

Sałatka węglowodanowa


   Uwielbiam wszelkie sałatki z ziemniaków i ogórków kiszonych! Jest już na naszym kanale sałatka z ziemniaków w sosie curry nr 2 - https://youtu.be/vTHS6OQspAU 
   Jednak nadal nie ma tej podstawowej i najbardziej prostej sałatki Nr 1. Jeśli pomęczycie Agnieszkę, to mam nadzieję że nagra ten przepis. 
 


Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • 8 niedużych ziemniaków
  • 7 malutkich ogórków kiszonych lub 5 większych
  • mały pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki koperku
  • sól
  • pieprz
  • 3 duże łyżki gęstej śmietany
  • 3 duże łyżki majonezu
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jak wystygną to obieramy. Możemy wykorzystać również ziemniaki z obiadu, jeśli są w całości. Rzodkiewki kroimy w półplasterki. Małe ogórki kroimy w plastry, a jeśli są duże to w półplastry. Ziemniaki kroimy w większe kawałki.
Śmietanę i majonez dokładnie mieszamy i przekładamy do pokrojonych warzyw. Dokładamy koperek, przyprawiamy solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy. 
Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki na ok. godzinę lub dłużej, aby się porządnie schłodziła i wtedy jest gotowa do jedzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 14 sierpnia 2021

Cukinia faszerowana mięsem mielonym -Przepis na zapiekankę

Zapiekanka z cukinii i mięsa,

czyli zapiekanka bez bułki.

 
    Pizza z mięsem, hot-dogi czy tosty z wędliną i żółtym serem nie goszczą w menu zgodnym z Dietą Rozdzielną.
    Można znaleźć jednak rozwiązanie by zjeść zapiekankę z zawartością białka...
Przykładem jest zapiekanka zrobiona  w cukinii. Mamy wtedy i mięso i neutralne warzywa w jednym 2 in 1!
Przepis dobry na  każdą porę roku byle tylko znalazła się cukinia na bazarku lub w sklepie...



Link do filmu z przepisem:
194 - CUKINIA faszerowana mięsem mielonym - Przepis na zapiekankę z cukinii na obiad!
 
 





Składniki:
  • 4 cukinie
  • 200g żółtego sera
  • 650g mięsa mielonego (dowolne)
  • puszka pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano świeże lub suszone
  • bazylia świeża lub suszona
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Mięso mielone przekładamy na patelnię i podsmażamy do momentu aż zmieni swój kolor (trwa to naprawdę chwilę). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ok. 10 minut. Dokładamy pomidory z puszki (jeśli mamy całe to pokroić na mniejsze kawałki) i dalej smażymy bez przykrywania pokrywką.
Cukinię kroimy na pół i wydrążamy z niej środek (najlepiej jest to zrobić łyżką). 
Wydrążoną cukinię dokładamy do mięsa i dalej dusimy, aby jak najwięcej wyparowało nam wody i farsz jak najbardziej zgęstniał. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy bazylię, oregano, przeciśnięty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.  Po 10 minutach farsz jest już gotowy.
Wydrążone cukinie napełniamy farszem, posypujemy (dosyć grubo) żółtym serem. Tak przygotowane cukinie układamy na natłuszczonej brytfance i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. pół godziny. Ser ma się  roztopić i zarumienić.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

Za Subskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 11 sierpnia 2021

Sałatka z pomidorami i serkiem wiejskim


PROSTY I SZYBKI

PRZEPIS 


    Sałatka z pomidorami i serkiem wiejskim przepis mój bo Agnieszki już był.
    Mój przepis na sałatkę z serkiem wiejskim jest prostszy i wymaga mniej składników, więc jest to szybka sałatka.
   Tak przy okazji by ładnie podać i świetnie prezentowała się na stole, to wyszła mi z tego sałatka warstwowa. 
 


Link do filmu z przepisem
 
 

 



Składniki:
  • serek wiejski
  • pomidory - 4 sztuki
  • cebulka - pół lub cała mała
  • sól
  • pieprz
  • koperek do ozdoby
Przygotowanie:
      Pomidory kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy lub kroimy w małą kosteczkę. Solimy, pieprzymy i mieszamy. Serek wiejski wykładam na wierzch i rozkładamy równomiernie jako ostatnią warstwę. Siekamy koperek i posypujemy po wierzchu dla ładnego wykończenia. Jeśli macie młynek do pieprzu, który miele dość grubo to też możecie posypać pieprzem jako wykończenie!


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Bulion warzywny - baza do zup i sosów


Przepis na bulion warzywny

Ok! kompletnie nie wiem co mam napisać o powstawaniu bulionu! Przyznam się szczerze! Zupy to domena Agnieszki ja nigdy lub prawie nigdy nie ugotowałem zupy i nie wiem jak to się robi! Nie gotowałem zup, ponieważ nie jestem fanem zup...

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 2 marchewki
  • pęczek natki pietruszki lub korzeń pietruszki
  • kawałek pora (ok. 15cm) lub zielone liście
  • 3 gałązki lubczyku
  • kawałek korzenia selera lub liście z łodygami
  • 1 cebula
  • opcjonalnie łodygi koperku
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • malutka garstka pieprzu w ziarnkach
  • 1,5 - 2l wody
Przygotowanie:
    Wszystko dokładnie myjemy, a następnie umieszczamy w garnku plus przyprawy. Cebulę kroimy na pół i podpiekamy na suchej patelni do zbrązowienia (jeśli mamy dużo zielonych liści, to cebuli nie musimy podpiekać, bo liście dadzą nam ładny kolor). Następnie wlewamy wodę, stawiamy na kuchnię i doprowadzamy do zagotowania. 
    Po zagotowaniu zmniejszamy moc do minimum i gotujemy na wolnym ogniu minimum 1 godzinę do półtorej (wywar ma sobie delikatnie pyrkać tak jak podczas gotowania rosołu). Po skończeniu gotowania zostawiamy wywar jeszcze w garnku na 10-15 minut, a następnie przecedzamy przez sitko.  
   Taki bulion warzywny jest idealną bazą do zrobienia zupy, czy sosu.
   Po wystudzeniu możemy go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni lub rozlać do woreczków i zamrozić.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 4 sierpnia 2021

4 Przepisy na sałatkę z pomidorów i ...

Sałatki z pomidorów

na oczyszczanie

i ODCHUDZANIE!

 
Ponadto jest to sałatka na odchudzanie, która ma właściwości odchudzające i jest elementem mojej 48 godzinnej diety oczyszczającej, którą stosuje co tydzień. Zanim zacząłem trenować zrzuciłem dzięki niej kolejne kilogramy. 
 


Link do filmu z przepisem
 
Wersja nr 1
  • Pomidory
  • Sól
  • Pieprz
Wersja nr 2
  • Pomidory
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
Wersja nr 3
  • Pomidory
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
  • Bazylia
Wersja nr 4
  • Pomidory
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
  • Bazylia
  • Oregano
Wersja nr 5 - Bonus dla czytających bloga❗
  • Pomidory
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
  • Bazylia 
  • Oregano
  • OLIVA z OLIVEK


Przygotowanie:
Wszystko kroimy, siekamy i mieszamy. Liście  bazylii i oregano można kroić lub rwać w zależności od upodobania!


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 2 sierpnia 2021

Kompot z wiśni na zimę

Przepis na kompot

z wiśni w słoikach

na zimę.


     Kompot z wiśni - zapasy na zimę czas zrobić, bo już widać koniec wisienek na drzewkach. 
     A skoro to zapasy na zimę, to kompot z wiśni w słoikach przetrzymywać trzeba, bo innej metody nie ma.

Link do filmu z przepisem: 
 
 

 



Składniki:
  • wiśnie
  • cukier
  • woda
Przygotowanie:
    Wiśnie dokładnie myjemy i zostawiamy aby obciekły z nadmiaru wody.
Słoiki i pokrywki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Do tak przygotowanych słoików nakładamy umyte wiśnie (nie upychamy). Wiśni wkładamy do słoików aż po gwint słoika (zostawiamy ok. 1,5-2cm luzu od góry).
   Z wody i cukru przygotowujemy syrop cukrowy. Na 1 litr wody potrzebujemy 330-350g cukru. Wodę gotujemy z cukrem i zostawiamy do wystudzenia.
   Zimnym syropem cukrowym zalewamy wiśnie (tyle aby były zakryte). Brzegi słoików wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i zakręcamy szczelnie suchą pokrywką.
Tak przygotowane słoiki wkładamy do garnka wyłożonego grubą ściereczką (słoiki mają być luźno, nie mogą się stykać), zalewamy zimną wodą do 2/3 wysokości słoików i na wolnym ogniu pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania wody. 
   Po pasteryzacji słoiki wyjmujemy z garnka (uważać aby się nie poparzyć), odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy słoiki będą zimne należy je wynieść do miejsca w miarę chłodnego i zaciemnionego.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 29 lipca 2021

Sałatka z serkiem wiejskim przepis orginalny

Przepis na sałatkę

z serkiem wiejskim


     Sałatka z serkiem wiejskim gości w moim domu od lat. Dziś Agnieszka prezentuje swoją wersję sałatki z serkiem wiejskim.
     Sałatka z wykorzystaniem serka wiejskiego, to posiłek po pierwsze wegetariański i po drugie białkowy, a jeśli ktoś stosuje dietę keto lub trenuje, to doceni każdy przepis i pomysł by urozmaicić swoje posiłki w dodatkową sałatkę.


Link do filmu z przepisem:
 
 

 



Składniki:
  • 300g serka wiejskiego
  • 3 jajka
  • 2 garstki pomidorów koktajlowych
  • 1 świeży ogórek
  • 2 papryki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
      Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w większą kostkę. Warzywa myjemy i osuszamy. Szczypiorek drobno kroimy. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Ogórek jeśli mamy z własnego ogródka to nie musimy obierać, kroimy razem ze skórką w kostkę. Papryki przekroić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne. 
     Pokrojone warzywa, plus jajka, szczypiorek i serek wiejski dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę nałożyć w połówki papryk i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 19 lipca 2021

Idealne Ciasto na pierogi - Przepis

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

 
Esencja pierogów tkwi w cieście! Musi być smaczne i utrzymać farsz podczas gotowania!
Dziś Agnieszka prezentuje przepis na ciasto na pierogi bez jajka i mleka...




Link do filmu z przepisem
 
 

 



Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • duża szczypta soli
  • około 220 ml bardzo gorącej wody
  • kopiasta łyżka masła lub 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dokładamy masło i zaczynamy powoli wszystko mieszać po trochu wlewając wodę (uważać aby się nie poparzyć). Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, łatwo odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut lub dłużej aby odpoczęło. Po tym czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, z którego będziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 6 lipca 2021

Surówka z kiszonych ogórków i cebuli przepis nr. 2

Surówka do obiad, surówka do grilla, surówka do ryby...

 
Jaka surówka do obiadu? Co Agnieszka zrobiła jako dodatek do pulpetów? Taka surówka nie musi być tylko dodatkiem do pulpetów. Świetnie nadaje się jako surówka do grilla, lub surówka do ryby. Mamy surówkę na obiad, a raczej dopiero pomysł na surówkę, więc spokojnie możecie obejrzeć przepis na surówkę z ogórków małosolnych, który proponuje Agnieszka. 
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • kilka ogórków kiszonych
  • jedna cebula
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy składniki do salaterki, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Po spróbowaniu w razie potrzeby możemy doprawić solą i pieprzem. 
Taka surówka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, więc warto ją przygotować z pół godziny wcześniej.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 5 lipca 2021

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Przepis KETO

     Pomysł na niedzielny obiad z mięsem, a dokładniej na pulpety w sosie koperkowym.
     Pulpety z mięsa mielonego można podać tradycyjnie lub tak by były zgodne z dietą ROZDZIELNĄ I DIETĄ KETO, czyli bez dodatków węglowodanowych. Bez ziemniaków kaszy, ryżu itd.  



Link do filmu z przepisem:
 
 

 



Składniki:
  • 700g mięsa mielonego 
  • jedna mała cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pęczek koperku
  • 1-2 kopiaste łyżki mąki sojowej (w zależności jak gęsty preferujemy sos)
  • 160ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%)
  • ok. 650ml bulionu (mięsny lub warzywny) lub wody
Przygotowanie:
   Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, dokładamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wszystko dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa robimy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Aby pulpety nie przywierały nam do rąk, należy przygotować sobie miseczkę z wodą i za każdym razem robiąc kulkę maczać dłonie. 
   Śmietankę dokładnie mieszamy z mąką sojową aby nie powstały grudki, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Koperek drobno kroimy.
   Do szerokiego garnka lub rondla wlewamy bulion lub wodę i doprowadzamy do wrzenia. Na gorącą wodę wkładamy delikatnie pulpety i gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy liść laurowy, ziele angielskie. Jak pulpety się już zetną to delikatnie odwracamy na drugą stronę i gotujemy do miękkości mięsa (gotujemy bez pokrywki). Gdy pulpety są już miękkie wlewamy śmietankę i wsypujemy koperek. 
   Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 5 minut aby zgęstniało. 
   W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 28 czerwca 2021

Sałatka ziemniaczana z sosem curry - Nr. 2

Sałatka ziemniaczana czy sałatka z ziemniaków?

 
   SAŁATKA ZIEMNIACZANA jest chyba znana każdemu! Jednak kobiety by nie były sobą gdyby nie zmieniały i ulepszały wszystkiego do okola siebie! 
   Gdyby dać temat zmiany sałatki psychoterapeucie, to by poczekał aż sałatka sama się zmieni! Dobrze, że nie wszystkie kobiety są psychoterapeutami i nie czekają, że sałatka zmieni się sama... Dzięki temu dziś jest nowy przepis na sałatkę ziemniaczaną. 
👉Jak zrobić sos curry do sałatki❓
   Sekret w zrobieniu tej sałatki tkwi w sosie curry. Do pokrojonych składników walimy sos curry najlepiej w wykonaniu Agnieszki - a raczej według przepisu Agnieszki, który jest w filmie. 
   A na koniec walimy sałatkę do lodówki i najlepiej następnego dnia jemy, czyli wtedy gdy sos curry wgryzie się w ziemniaki. Wtedy sałatka jest niesamowicie PYSZNA. 
 
Zapraszamy na przepis na sałatkę ziemniaczaną. 
 
Mariusz i Agnieszka 



Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • 8-9 sztuk małych młodych ziemniaków
  • 1 cebula czerwona (może być też zwykła)
  • pęczek szczypiorku
  • 3 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 duże łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia i obieramy. 
    Ziemniaki kroimy w większą kostkę. Szczypiorek drobno siekamy, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
    Z majonezu, śmietany, czosnku, curry, soli i pieprzu robimy sos - wszystko dokładnie mieszamy.
    Pokrojone warzywa łączymy z sosem i mieszamy. W razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki na pół godziny lub dłużej, aby się schłodziła i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 23 czerwca 2021

Przepis na sałątkę z pomidorów i jabłka


Letnia sałatka

z jabłkiem!

Przepis na upalne dni

 
   Dziś przepis z na sałatkę z owocem. Tak na prawdę zapomniałem ze można dodać do sałatki warzywnej owoce, bo trawią się w tym samym czasie co neutralne warzywa.
   Nie można dodać jej do kotleta ani zjeść z ziemniakami. Stanowi niezależne danie.
   Taka sałatka to wspomnienie z dzieciństwa i wakacji u babci!



Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • Pomidory 5 szt
  • jabłko
  • cebulka
  • śmietan
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w paseczki lub kostkę. Jabłko w ósemki, a potem w plasterki Pomidory kroimy na ćwiartki, a ćwiartki w plasterki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy 3 łyżki śmietany, solimy pieprzymy i mieszamy. gotową sałatkę wkładamy do lodówki do schłodzenia się.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗