środa, 11 sierpnia 2021

Bulion warzywny - baza do zup i sosów


Przepis na bulion warzywny

Ok! kompletnie nie wiem co mam napisać o powstawaniu bulionu! Przyznam się szczerze! Zupy to domena Agnieszki ja nigdy lub prawie nigdy nie ugotowałem zupy i nie wiem jak to się robi! Nie gotowałem zup, ponieważ nie jestem fanem zup...

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 2 marchewki
  • pęczek natki pietruszki lub korzeń pietruszki
  • kawałek pora (ok. 15cm) lub zielone liście
  • 3 gałązki lubczyku
  • kawałek korzenia selera lub liście z łodygami
  • 1 cebula
  • opcjonalnie łodygi koperku
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • malutka garstka pieprzu w ziarnkach
  • 1,5 - 2l wody
Przygotowanie:
    Wszystko dokładnie myjemy, a następnie umieszczamy w garnku plus przyprawy. Cebulę kroimy na pół i podpiekamy na suchej patelni do zbrązowienia (jeśli mamy dużo zielonych liści, to cebuli nie musimy podpiekać, bo liście dadzą nam ładny kolor). Następnie wlewamy wodę, stawiamy na kuchnię i doprowadzamy do zagotowania. 
    Po zagotowaniu zmniejszamy moc do minimum i gotujemy na wolnym ogniu minimum 1 godzinę do półtorej (wywar ma sobie delikatnie pyrkać tak jak podczas gotowania rosołu). Po skończeniu gotowania zostawiamy wywar jeszcze w garnku na 10-15 minut, a następnie przecedzamy przez sitko.  
   Taki bulion warzywny jest idealną bazą do zrobienia zupy, czy sosu.
   Po wystudzeniu możemy go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni lub rozlać do woreczków i zamrozić.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz