środa, 18 października 2017

Salatka z gotowanym kurczakiem - #11

Zawsze cieszyły mnie sałatki z kurczakiem. Najczęściej była to pierś kurczaka pokrojona i położona na sałatce. Często nawet była panierowana. Z braku pomysłu na kolacje z cyklu: "Zrób Se Sam" postanowiłem okraść naszego czworonoga, zwanego inaczej psem, rasy MIX o imieniu Bossik i zwinąć mu część mięsa z udka. Dawno już nie jadłem tego typu mięsa bo mi przestało smakować. Cóż, z braku laku lepszy kit, jak mówi stare przysłowie. Jednak musiałem coś zrobić i jakoś zmienić - zagłuszyć smak mięsa i tak powstała sałatka z odrobiną kurczaka gotowanego.

Składniki:
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebula 
  • pieprz
  • sól
  • ząbek czosnku
  • sos chrzanowo-majonezowy - najlepiej własnej roboty
  • kurczak - odrobina z udka z rosołu

Składniki do sosu:
  • łyżka chrzanu
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztrdy - ostrej

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki mieszamy na samym początku i czekamy 15 minut by się przegryzły.

Przygotowanie:
Pomidory myjemy i kroimy np. w plasterki. Układamy na talerzu, solimy i pieprzymy (można polać oliwą z oliwek) posypujemy drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w cieniutkie piórka cebulą. Na tak przygotowany podkład rzucamy kurczaka w stylu artystycznego nieładu. Na koniec polewamy kurczaka sosem chrzanowo-majonezowym. Następnie musimy poczekać trochę by czosnek i cebula nadały smak kawałkom mięsa od dołu, a sos od góry. Po ok. 30 minutach potrawa jest gotowa do spożycia. Te 30 minut można poświecić na zrobienie np zdjęć kolacji... :)

Smacznego :)


poniedziałek, 16 października 2017

Przepis na A'la lazania cukiniowa

      Lazania to była kiedyś dla mnie kultowa potrawa. Bardzo ją lubiłem chociaż trudno było trafić na dobrą lazanie, a na dodatek sam nie miałem pojęcia jak ją zrobić.
     Potem przyszła era diety rozdzielnej i jedyna lazania, która wchodziła w rachubę to ze szpinakiem, ale nadal nie potrafiłem jej zrobić...
     Dziś nie muszę się martwić o fakt, czy potrafię coś zrobić czy nie! Agnieszka potrafi wszystko!
     A ja już nic...
     Nadal nie potrafię zrobić lazanii. Dziś już tylko mogę degustować się tym co najlepsze,  tym co przygotuje Agnieszka. A ZAPRAWDĘ POWIADAM WAM: Lazania była wyśmienita...



Link do filmu z przepisem:






Składniki:
  • 2 cukinie ok. 500g
  • 700g mięsa mielonego z indyka (może być inne)
  • 2 cebule
  • 5-6 sztuk pomidorów lub pomidory w puszce
  • 3 ząbki czosnku
  • 250g sera żółtego
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę,do momentu aż się zeszkli. Dodajemy mięso i dalej smażymy, aż mięso zmieni swój kolor. Następnie dodajemy pomidory (wcześniej należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę). Smażymy aż odparujemy całą wodę wydzieloną przez pomidory i sos zrobi się gęsty. Dodajemy wtedy przeciśnięty czosnek, zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i jeszcze z 10 minut smażymy aby smaki się połaczyły. 
Umytą cukinię tniemy na cieniutkie plastry. Najlepsza jest młoda cukinia, ponieważ nie ma pestek. Do pokrojenia najlepiej użyć ręcznej szatkownicy do warzyw lub obieraczki do jarzyn. 
Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy, na dno naczynia układamy plastry cukini, aby na siebie zachodziły, na to kładziemy cienką warstwę sosu, posypujemy serem. Na ser układamy kolejną warstwę plastrów z cukinii, sos i ser. Układamy tak do wyczerpania się składników. Ostatnia warstwa to sos i gruba warstwa sera. Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 stopniach celsjusza, aż ser się lekko zarumieni.




Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

Za Subskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 11 października 2017

YouTube - Dlaczego należy stosować dietę rozdzielną?

   Witam i zapraszam na nasz kanał na YouTube. Dziś przypominam dlaczego należy stosować Dietę Rozdzielną. Jakie mechanizmy w naszym organizmie determinują nas do wdrożenia diety rozdzielnej, skąd one się wzięły i jak to wyglądało w procesie rozwoju człowieka na przestrzeni ostatnich 2 mln lat.

 Oglądaj, subskrybuj, oglądaj, wdrażaj i bądź zdrowy... 😀

Kliknij i oglądaj:




Oczywiście zapraszamy  do SUBSKRYBOWANIA kanału by być na bieżąco:
https://www.youtube.com/watch?v=hUj5y5wQtGM

wtorek, 10 października 2017

Sałatka - czyszczenie lodówki - #10

SAŁATKA BIAŁKOWA
     Niedawno zaczęliśmy liczyć co i ile trzeba zaplanować by odpowiednio zbilansować ilość białka w organizmie. Trzeba trochę poszukać i poczytać zawartości na etykietkach, bo jak się okazuje wcale tak dużo tego białka w pożywieniu nie ma. Jajko to 13g/100g produktu, a kiełbasa to 12-16g/100g.
    Przemyślana dieta to odpowiednie dostarczenie rożnych produktów. Dziś prezentujemy sałatkę białkową, która zapewni ok. 106g białka, czyli duży udział w dziennym zapotrzebowaniu białka dla 2 osób oczywiście w zależności od wagi ciała..
   W naszym przypadku prawie połowa sałatki to 100% zapotrzebowania dla Agnieszki (ok. 50g) i 70% (56g )mojego zapotrzebowania na białko...

Składniki:
  • 1 duża puszka tuńczyka w oleju lub dwie małe (26g białka) 
  • 1 papryka czerwona
  • puszka groszku konserwowego
  • 5 jajek (30g białka)
  • 200g sera żółtego (50g białka)
  • pęczek szczypiorku
  • majonez
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, a po wystudzeniu kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki aby się schłodziło i gotowe do spożycia.

Smacznego :)

środa, 4 października 2017

Rozpoczynamy na WIZJI

     Dziś mamy szczególnie ważny dzień🤗. Co jakiś czas wydarza się coś nowego i następuje zmiana. Najlepiej jak ta zmiana jest w kierunku pozytywnym😃 i właśnie taka zmiana nastąpiła. Od dziś zaczynamy prowadzić nasz kanał na YouTube.
     Nie oznacza to, że rezygnujemy z bloga. Nadal będziemy go prowadzić, publikować przepisy i inne materiały wymagające prostej wizualnej prezentacji, jak np. zdjęcia posiłków wg Diety Rozdzielnej.
     Filmik📽 na pewno pozwoli dokładniej i szybciej wytłumaczyć pewne aspekty tak naprawdę proste, a na początku nowej drogi wyglądające na skomplikowane. Kilka minut omawiane w filmie to często całe strony tekstu, na które ja musiałbym poświęcić od godziny do kilku godzin by go napisać, a Wy dużo czasu na przeczytanie. Ten środek komunikacji pozwoli nam wszystkim zaoszczędzić dużo czasu, zarówno mnie i Agnieszce, jak również i Wam - Tak Wam nasi kochani odbiorcy!


Oczywiście jest to nasz debiut, a dokładniej dziś mój debiut na YouTube. Ktoś musiał się pierwszy odważyć i tylko nie wiem🤔 dlaczego zawsze muszę to być ja.
-Pierwszy stosowałem dietę rozdzielną, potem dołączyła Agnieszka.
-Pierwszy zacząłem pisać bloga o diecie rozdzielnej, potem dołączyła Agnieszka i mam nadzieję, że z YouTubem będzie tak samo... 😄



Zapraszamy do obejrzenia zajawki i subskrybowania. Napiszcie coś wspierającego👏 i dajcie łapki w górę👍 by zachęcić Agnieszkę, by dodać Agnieszce ODWAGI🖒. Bo wiem, że to co może Wam powiedzieć o przygotowywaniu posiłków wg diety rozdzielnej jest bezcenne.


OGLĄDAJ🙄, SUBSKRYBUJ😄, DAJ ŁAPKĘ W GÓRĘ👍!

niedziela, 1 października 2017

Śledź z suszonymi pomidorami

Śledź dla zdrowia, inteligencji i urody!

Nie będę ponownie pisał o śledziach i ich cudownym wpływie na nasz mózg, poprawę jego działania, czy też omawiał jak śledzie podnoszą inteligencje. Już o tym wspominałem w poście: Śledzik z cebulką oraz wiele informacji na ten temat znaleźć można w internecie. Cenną uwagą jest to, że te śledzie, wg tego przepisu są po 1. wyśmienite i po 2. są potrawą uzupełniającą białko (12-18g/100g) w organizmie. To również pozytywnie wpływa na tworzenie bloków pamięci w mózgu, oraz na regeneracje mięśni, skóry w czym pomagają również takie witaminy jak: A, D i E, które również zawierają śledzie. Krótko mówiąc jedząc śledzie będziemy zdrowsi, inteligentniejsi i piękniejsi oraz młodsi... Cóż chcieć więcej... ?

Składniki:
  • 500g śledzi (filety)
  • 2 średnie zielone ogórki (ok. 350g-400g)
  • 150g suszonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki koperku
  • czarny pieprz
Przygotowanie:
Śledzie myjemy (jesli są zbyt słone to trzeba je namoczyć w wodzie), osuszamy z wody i dzielimy na kawałki. Ogórek i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Bierzemy salaterkę i układamy nasze produkty: najpierw ogórek, później cebula, śledź, posypujemy pieprzem i koperkiem na to suszone pomidory i kolejna warstwa ogórka, cebuli, śledzia, pieprz, koperek, suszone pomidory. Górna warstwa to ogórek, cebula i koperek. Po wierzchu polewamy olejem z suszonych pomidorów. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano śledziki sa gotowe do konsumpcji.

Smacznego :)

czwartek, 28 września 2017

Sałatka białkowa wg diety rozdzielnej - #9

Białko jest jednym z podstawowych składników potrzebnych człowiekowi do rozwoju, regeneracji, a także do lepszego funkcjonowania mózgu. To właśnie dzięki niemu budujemy bloki pamięci w mózgu i tworzymy połączenia neuronowe. Moment, w którym człowiek zaczął spożywać białko zwierzęce - ok 2.000.000 lat temu, był aktywatorem rozwoju mózgu, który podwoił swoją wagę ponad 2 krotnie z 700 g do ok. 1,5 kg.
    Rola zbilansowanej ilości białka w pożywieniu, szczególnie innego rodzaju niż mięso jest bardzo istotna w przypadku osób, które decydują się na przejście na wegetarianizm i ograniczają się jedynie do nabiału i jajek.
   Warto sprawdzić dokładne tabele zawartości białka w danym pożywieniu. Tak np. w przypadku tej sałatki z jajkami warto przeliczyć ile zaserwujemy sobie białka w podstawowych produktach:

  1. jajka - 13% (13g/100g) - 2 jajka to ok. 14-15g białka (7 jajek = 49g)
  2. pestki słonecznika 21% (21g/100g) garść słonecznika to ok. 40g = ok. 8g białka
Razem 57g białka, dodatkowo białko z warzyw, więc w przypadku posiłku dla 2 osób każda z nich spożywa ok 30g białka...

Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 1 brokół
  • 7 jajek
  • 2 garście słonecznika
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 duże łyżki śmietany
  • 3 duże łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Brokól myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze (uważać aby nie rozgotować). Jajka gotujemy na twardo. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni (czesto mieszając aby nie przypalić). Ze śmietany, majonezu, przeciśniętego czosnku, plus pieprz i sól robimy sos. Bierzemy sporą salaterkę i układamy nasze składniki: najpierw kładziemy połowę papryki, na to połowę brokuła, smarujemy sosem, posypujemy słonecznikiem i układamy drugą warstwę papryki, brokuła, na to połówki jajek, resztę sosu i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do lodówki aby się dobrze sałatka schłodziła (na godzinę do 2) i możemy konsumować.

Smacznego :)

sobota, 23 września 2017

Zupa pomidorowa dla dziecka

Odżywianie dzieci to proces od samego początku, który musi być przemyślany. Na początku ograniczone menu, a potem coraz więcej, aż dziecko je wszystko. Jeszcze przez jakiś czas to co najlepsze, najzdrowsze, by był owoc, warzywko i właściwości odżywcze. W końcu różnica pomiędzy pożywieniem dla dziecka i rodziców zanika. Kończy się przemyślane i wartościowe menu, a dzieci jedzą to co dorośli i nabywają tych samych, najczęściej złych nawyków żywieniowych... Mijają lata, a w organizmie następują zmiany, nawarstwiają dysfunkcje, które kumulując się przynoszą różne schorzenia dopiero po 15-20 latach...

Składniki:
  • 750ml wody
  • 9 łyżek kaszy manny
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Pół litra wody zagotowujemy ze szczyptą soli. Do 250ml wody dodajemy kaszę mannę i mieszamy. Gdy woda się zagotuje wlewamy powoli wodę z kaszą manną (ciągle mieszając) i gotujemy do momentu aż masa będzie gęsta (niczym budyń). Zestawiamy garnek z ognia, przelewamy naszą kaszkę na głębokie talerze i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy kaszka będzie zastygnięta i całkiem zimna kroimy ją w kostkę. Wykładamy na talerze, wlewamy zupę, dodajemy troszkę marchewki, posypujemy natką pietruszki i gotowe.

Jak zrobić zupę, przepis znajdziecie pod tym linkiem: Zupa pomidorowa

Smacznego :)




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


czwartek, 14 września 2017

Sałatka grzybowa czy może tort warzywny? - #8

Sałatka grzybowa wg diety rozdzielnej

Leśna polana

 
     Sałatka, sałatką... a ja bym dodał kilka świeczek w zależności od potrzeby i byłby z tego idealny tort. W każdym razie na moje najbliższe urodziny zamawiam taką opcje...
     Bez cukru, bez ciasta, bez kremów - warzywno-białkowy idealny również, dla tych którzy stosują dietę keto, dietę niskowęglowodanową, lub liczą kalorie, na pewno będzie ich tu mniej...
 

👉 Jak zrobić sałatkę leśna polana?




Link do filmu z przepisem
 



 

Składniki:

  • duży słoik pieczarek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1pierś z kurczaka (ok. 500g)
  • 2 duże marchewki
  • 5 jajek
  • papryka konserwowa (słoik o pojemności ok. 600g)
  • 200g sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • majonez
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka lub ostra
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
 
      Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, dodajemy łyżkę oleju i mieszamy. Zostawiamy na godzinę, a następnie smażymy (na łyżce oleju) na patelni i zostawiamy do wystudzenia. 
     Marchewkę i jajka gotujemy. Ser żółty, ugotowaną marchewkę, jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno kroimy. Groszek, pieczarki i paprykę dobrze odsączamy z zalewy, a następnie paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki zostawiamy w całości. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy folią spożywczą.

      Produkty układamy kolejno warstwami:
1 warstwa: pieczarki (główkami do dołu)
2 warstwa: posypujemy koperkiem i szczypiorkiem
3 warstwa: marchewka, dobrze dociskamy, delikatnie solimy i pieprzymy i smarujemy cienko majonezem
4 warstwa: groszek konserwowy, dociskamy
5 warstwa: mięso, dociskamy, smarujemy cienko majonezem
6 warstwa: papryka konserwowa, dociskamy
7 warstwa: jajka, dociskamy, solimy i pieprzymy, smarujemy majonezem
8 warstwa: ser żółty, dobrze dociskamy.

     Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki aby się dobrze schłodziło (przynajmniej na 3 godziny, może być i dłużej) i połączyły smaki. Po schłodzeniu sałatkę wykładamy na talerz (odwracając tortownicę do góry dnem), zdejmujemy obręcz tortownicy, ściągamy delikatnie folię i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 8 września 2017

Naleśniki z sosem porzeczkowym

Pierwszy krzaczek porzeczki dopiero rośnie i daje pierwsze owoce... Robimy rozsady i mam nadzieję, że w najbliższych latach będzie więcej porzeczek i takie znakomite naleśniki będą pojawiać się na talerzu znacznie częściej :)
    Powiem jeszcze tylko, że były PYCHA i MNIAM-MNIAM jak to mówi Olivka... :)

Składniki sosu:
  • porzeczki dowolna ilość
  • cukier lub inny zamiennik cukru jak miód
Przygotowanie:
Porzeczki myjemy i przekładamy do rondla. Podlewamy ze 2 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i stawiamy na bardzo mały ogień. Jak się zagotuje, co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Gdy porzeczki zaczną się rozpadać, zdejmujemy pokrywkę i smażymy (często mieszając) do momentu aż wyparuje nadmiar wody, a nasza masa porzeczkowa zgęstnieje i będzie miała konsystencję sosu. Wtedy możemy posłodzić (według własnego upodobania) i potrzymać jeszcze na ogniu z 10-15 minut mieszając, aby się nie przypaliło i wszystko razem dobrze połączyło. Upieczone naleśniki smarujemy sosem, składamy jak na obrazku lub zwijamy w rulonik i po wierzchu jeszcze polewamy sosem.

Ciasto na naleśniki jest pod linkiem: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html


Smacznego :)


środa, 6 września 2017

Sos czosnkowy

Jak zrobić sos czosnkowy?

 
     Pizza z majonezem to mój wynalazek z przed ćwierć wieku...  Niestety słyszałem wtedy, że sos do pizzy musi być czerwony! Minęły lata, świat ewaluował i nastąpiła rewolucja w temacie pizzy! Pojawiła się pizza prostokątna, a za nią mój majonez przeskoczyły do poziomu do sosu czosnkowego...
     Agnieszka też ma swój tajny przepis na sos czosnkowy, tak by był neutralnym dodatkiem i nie kolidował z węglowodanami... 😄

     Warto zaznaczyć, że sos można wykorzystywać również do dań białkowych, bo sam w sobie jest neutralny jak już wyżej pisałem...


Link do filmu z przepisem:
011 - Sos Czosnkowy domowej roboty 
 

 
 

Proste jest piękne

Składniki:
  • czosnek
  • śmietana
  • majonez
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Aby zrobić wystarczy pomieszać w takich samych proporcjach majonez ze śmietaną (np. 2 łyżki śmietany + 2 łyżki majonezu), dodać przeciśnięte przez praskę 3-4 ząbki czosnku i doprawić solą i pieprzem.


Smacznego :)

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗




niedziela, 3 września 2017

Ciasto bananowe w nowej odsłonie

Na czym polega fenomen zdrowszej wersji słodyczy?
Najpierw zastanówmy się co zrobić by ciasto było zdrowsze!
    Po 1. Eliminujemy disacharydy czyli klasyczny cukier. Słodzimy bananami... 😆
    Po 2. Zastępujemy mąkę pszenną mąką jaglaną...😄

EFEKT zawsze jest identyczny: standardowa porcja -ZAPYCHA! I to jest dobra wiadomość, i to podwójnie dobra... 😃 Dlaczego? Bo wystarczy zjeść POŁOWĘ i dodatkowo to co zjesz jest ZDROWSZE! Czyli co? Nie przytyjesz... schudniesz... ? 🤗

Składniki:
  • 6-7 szt. bananów dobrze dojrzałych (jak duże to 6, a jak małe to 7)
  • łyżka miodu lub 7-10 szt. daktyli
  • 160g masła
  • 320g mąki jaglanej
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli 
Przygotowanie:

Banany obieramy, kroimy na małe kawałki i blendujemy, dokładamy miód lub daktyle i jeszcze chwilę blendujemy. Następnie dodajemy miękkie masło i mikserem na wolnych obrotach dokładnie miksujemy. Mąke mieszamy z sodą i solą i dodajemy do masy bananowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej formy keksowej, wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach C. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest wilgotny to pieczemy jeszcze kolejne 10 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od użytych bananów). Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie do wystygnięcia. Gdy wystygnie wyjmujemy z foremki.

piątek, 25 sierpnia 2017

Kolacja warzywno-białkowa w 2 minuty

   Kolacja z cyklu "zrób se sam". Tylko zamiast Adama Słodowego w roli głównej program prowadzi Agnieszka S. Wpadam do kuchni, łapię cebulę, i co wpadnie mi pod rękę pac na talerz i po 2 minutach kolacja gotowa w stylu artystycznego nieładu na talerzu... Ma to pewien klimat i daje pewien styl... i oczywiście zawsze jest zgodna z dietą rozdzielną!!!

     To też inspiracja dla osób, które myślą, że stosowanie jakiejś diety musi być pracochłonne, lub czasochłonne. Krótko szybko i zdrowo... :)

Składniki:
  1. cebula
  2. ogórek małosolny
  3. pomidory koktajlowe
  4. żółty ser
  5. majonez, musztarda i chrzan
  6. pieprz
Przygotowanie:

     Pokrój niedużą cebule byle jak (i tak się zje). 1-2 ogórki małosolne przekrój w ćwiartki wzdłuż. obok wrzuć kilka plastrów żółtego sera. Na wierzchu połóż kilka pomidorków koktajlowych w połówkach. Obok łyżka majonezu, plus łyżeczka musztardy i łyżeczka chrzanu. Na koniec sypiemy świeżo mielonym pieprzem - tak dla draki, by było fajnie i ładnie. 
    Chrzan, musztardę i majonez mieszamy kawałkiem cebuli dzięki czemu oszczędzamy na myciu widelca. Jak komuś nie będzie szło mieszanie cebulką to znaczy, że źle pokroił cebulę. Należy wtedy pójść po łyżeczkę którą nakładaliśmy składniki sosu i pomieszać. Następnym razem sugeruje ukroić grubsze plastry cebuli... zaoszczędzimy na nogach biegając do kuchni. A jak ktoś tak bardzo lubi biegać to zapraszam do wspólnych treningów w lesie pod Mińskiem... :)

wtorek, 22 sierpnia 2017

Naleśniki orkiszowe z kabaczkiem i pomidorami

Sezon na pomidory został zapowiedziany i proszę bardzo...

    Tego typu naleśniki kojarzą mi się wizualnie z różnymi innymi potrawami z różnych części świata. począwszy od kebaba skończywszy na tortilli. Obie opcje bardzo lubię niestety nie są one zgodne z dietą rozdzielną.
     Dlatego wspaniałą alternatywą na wypełnienie tej pustki jest przygotowanie właśnie takich naleśników orkiszowych z warzywnym, czyli neutralnym farszem...

Składniki na naleśniki:
  • 3 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 szkl. mleka roślinnego
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
Przygotowanie:

     Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Do smażenia następnych naleśników nie trzeba na patelnię dodawać już tłuszczu.

Składniki na farsz:
  • 700g kabaczka po obraniu (może być też cukinia)
  • 3 średnie pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:

     Kabaczek kroimy w kostkę plus papryczkę chili i podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (ok. 7 minut). Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy i dodajemy do kabaczka. Wszystko razem smażymy do momentu aż warzywa będą miękkie i wyparuje jak najwięcej wody, wtedy dodajemy przeciśnięty czosnek, świeże zioła i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu aby smaki się połączyły i gotowe.

Smacznego :)

P.S. Naleśniki świetnie smakują polane sosem czosnkowym. 

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Najprostsza sałatka pomidorowa o nieziemskim smaku

Sezon na pomidory 

    Kolejne zbiory własnych pomidorów, a wraz z tym faktem coraz więcej pomidorów pojawi się w kuchni. To z kolei oznacza, że Agnieszka będzie miała urwanie głowy, by coś z tym zrobić i by to wszystko było zgodne z dietą rozdzielną.
    A na ile znam Agnieszkę to będzie chciała zaserwować różne potrawy... Nie wiem co to będzie, może zupa pomidorowa z pomidorów, a nie z koncentratu, na pewno kanapki z pomidorami, które goszczą u nas notorycznie.   Oczywiście będą sałatki... i na to czekam z niecierpliwością. Ciekawą opcją będą też pomidory w formie potraw białkowych, bo nie samymi węglowodanami człowiek żyje... 😄

Najprostsza sałatka pomidorowa o nieziemskim smaku

Składniki:
  • krzak pomidorów malinowych,
  • krzak pomidorów mięsistych,
  • krzak pomidorów bawole rogi
  • krzaki pomidorów koktajlowych: żółtych, pomarańczowych, czarnych, czerwonych, okrągłych, i gruszkowych
Przygotowanie:

    Podchodzimy do krzaka pomidorów, jakiegokolwiek, zrywamy pomidor wycieramy o koszulkę lub spodnie (tak tak nie o chusteczkę, bo to za bardzo skomplikowane) i drobno siekamy za pomocą zębów delektując się nieziemskim smakiem naturalnie nawożonych pomidorów... Czynność tą powtarzamy przy innych, kolejnych krzaczkach pomidorów aż do znudzenia... lub najedzenia... 😀
    Praktyczne zastosowanie od śniadania, przez obiad wegański po kolację wegetariańską, a jak mało to można zrobić wypad do ogródka w ramach przekąski... 

Smacznego :)


Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



niedziela, 20 sierpnia 2017

Kotlety z ryżem i pieczarkami

Sezon na ogórki 

Ryż można serwować w różnych postaciach. Jako dodatek do zup np. pomidorowej, element drugiego dania, samodzielne danie wegetariańskie - ryż z warzywami. Jeśli nadal nam mało urozmaiceń proponujemy w postaci kotletów.
    Szereg pomysłów, które Agnieszka proponuje, jako kotlety wegetariańskie lub wegańskie zamiast mięsnych, śmiało przebija smakiem klasyczne kotlety schabowe lub mielone... Warto eksperymentować... !

Składniki:
  • 200g ryżu
  • 250g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3-4 kopiaste łyżki mąki ryżowej lub innej
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sezam  do obtaczania kotletów
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy (ok. 7 minut) na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy obrane i drobniutko pokrojone pieczarki. Wszystko smażymy do momentu aż wyparuje nam woda z pieczarek. Gdy już cebula i pieczarki są miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu aby smaki się połączyły i zestawiamy z ognia. Wystudzone pieczarki z cebulą łączymy z zimnym ryżem, dodajemy mąkę, przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy w sezamie i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Smacznego :)


piątek, 18 sierpnia 2017

Przystawka do wina wg diety rozdzielnej, wegetariańskiej lub wegańskiej.

Pomysł przywieziony z Chorwacji. Pracując jako kapitan przez wiele sezonów w Chorwacji dopracowałem kompletny ranking moich ulubionych potraw, dań, dodatków...

Na jeden z ulubionych zestawów natrafiłem w Skradinie w konobie u "Babci Anki" inni znają tą winiarnie pod nazwą "Czarnej wdowy".

Do wina (rakij też) babcia podawała zawsze:
  • pieczywo
  • Pršut (szynka suszona)
  • żółty ser
  • posiekaną cebulę
  • i oliwki
Moja przygoda ze skipperowaniem w Chorwacji zbiegła się z wdrażaniem diety rozdzielnej, więc na ile mogłem praktykowałem podstawowe przykazanie. W pierwszej kolejności z zestawu wypadło pieczywo i tak przez wiele lat, kiedy pojawiałem się w Skradinie moja przystawka wyglądała tak:

  • Pršut (szynka suszona)
  • żółty ser
  • posiekana cebula
  • i oliwki
Kiedy wracałem do Polski i miałem ochotę to często zastępowałem Pršut innymi suchymi wędlinami np. kabanosami. Cóż świat się zmienia, a wraz z nim niektórzy ludzie, ich zasady, poglądy, sposoby myślenie i odżywianie. Ta ewolucja nie ominęła mnie. Stając się z roku na rok coraz zdrowszym i pragnąc jeszcze lepszego zdrowia postanowiłem pójść krok dalej i wziąć przykład z greckich filozofów oraz uczonych i zastosować ich styl życia - czyli dietę wegetariańską*. Nastąpił moment w którym moja przystawka do wina skróciła się do:
  • żółty ser
  • posiekana cebula
  • i oliwki
Po drodze wypadł żółty ser ze względu, że najczęściej w lodówce nie posiadam, tamtejszego sera. nieraz zastępowałem go serkiem pleśniowym. Tak więc można powiedzieć, że moja przystawka z ostatniego tygodnia nabrała wymiarów nie tylko wegetariańskich a nawet wegańskich:
  • posiekana cebula
  • i oliwki
Oczywiście przystawka wegetariańska i wegańska też są tak skomponowane aby były zgodne z dietą rozdzielną. Dzięki temu mamy trzy wersje przystawek według diety rozdzielnej...

*Wszyscy grecy nie byli wegetarianami, w antyku dietę tą stosowały elity, a pozostała część najczęściej nie dbała o właściwe odżywianie (to chyba do dziś się nie zmieniło). Jednak według historyków, żaden naród nie stosował diety wegetariańskiej na taką skalę.

środa, 16 sierpnia 2017

Śniadanie dla dzieci #3 - Czy dzieci mogą jeść muchomory?

DIETA ROZDZIELNA - TEŻ DLA DZIECI

     Kolejna inspiracja posiłku dla dzieci wg diety rozdzielnej i nowa zasada. Pierwszy post z cyklu: "Śniadania dla dzieci" znajdziecie pod linkiem:
Śniadanie dla dzieci #1 - kanapki bez pieczywa
a wraz z nim zasadę nr 1.


Po 3. Najpierw picie czy jedzenie?

    Zdarzają się mamy i to znam z autopsji, które najpierw serwują kanapki - śniadanie, a dopiero po tym można się napić. Motywacje, a raczej argumentacje są rożne:
- jak się opije to nie będzie miał ochoty na jedzenie...
Niestety przez całe dekady obserwowałem na lewo i na prawo model "herbatka po jedzeniu".
Tymczasem dla właściwego funkcjonowania organizmu najpierw trzeba się napić!

PO CO?
     1. Jeśli chodzi o śniadanie, to trzeba wiedzieć, że organizm w nocy się odwadnia. Aby uruchomić właściwe procesy trawienne potrzebna jest woda lub woda z cytryną. Letnia nie zimna w temperaturze pokojowej, przygotowana wieczorem w szklanym naczyniu by ją zjonizować. Budzimy dziecko dajemy picie, a dopiero potem reszta czynności i śniadanie oczywiście  zgodne z dietą rozdzielną przed wyjściem.
    2. Dodatkowo warto wiedzieć, że właściwe nawadnianie organizmu jest ważne dla całej fizjologii. Reguluje stężenie elektrolitów dzięki czemu poprawia funkcjonowanie różnych organów.
    3. I to chyba jest najważniejsze "podnosi poziom inteligencji". Napisałem to w cudzysłowie ponieważ to skrót myślowy. Chodzi o to, że mózg lepiej funkcjonuje i szybciej rozwiązuje zadania i problemy, oraz chętniej i łatwiej mierzy się z wyzwaniami, które stawia życie. To zdecydowanie istotny element dla dzieci w wieku szkolnym. Sam tego doświadczyłem! Zdecydowanie czym bardziej byłem samodzielny i mogłem decydować o tym co jem i piję, tym bardziej moja średnia się poprawiała i ukończenia szkół czy studiów wyglądały tak:

  • szkoła podstawowa - średnia 3,2
  • liceum, matura - średnia 3,8
  • licencjat -średnia pozwalająca na obronę dyplomu z oceną 4 -dobra
  • mgr - średnia pozwalająca na obronę dyplomu z oceną 5 -dobra
  • podyplomowe - średnia 4.97 czyli 5
Jak śpiewa Wojtek Młynarski w piosence "Nie ma jak u mamy" - "... wychowała jak umiała..." i za to naszym mamom, rodzicom możemy być wdzięczni. My żyjemy w innych czasach i stoimy przed innymi wyzwaniami wychowawczymi i zdrowotnymi. To co możemy zrobić, to skupić się na tym by jak najlepiej wychowywać dzieci i jak najlepiej dożywiać ich organizmy dla zdrowia fizycznego, zdrowia psychicznego i emocjonalnego oraz lepszego wykorzystania potencjału intelektualnego -umysłowego.

     4. W końcu warto zadać pytanie co z piciem po?
W tym momencie pojawia się temat najlepiej, najbardziej korelujący z dietą rozdzielną! Jednym z elementów stosowania diety rozdzielnej jest zapewnienie właściwego pH do trawienia węglowodanów lub białek i dalej jak najlepszego wchłaniania się pokarmów do organizmu. Picie napojów po jedzenie nie sprzyja właściwym procesom, rozrzedza pokarm, zaburza pH i zmniejsza wchłanianie substancji odżywczych.



Zasada 3: PIJ przed jedzeniem, a nie po posiłku.

Zasada 2: Edukacja w poście:
Śniadanie dla dzieci #2 - czas na gryzonie...

Zasada 1: Dzieci jak mało kto jedzą oczami! w poście:
Śniadanie dla dzieci #1 - kanapki bez pieczywa


wtorek, 15 sierpnia 2017

Sałatka grillowa - #7

Od kiedy pojawiła się miska dzięki, której na świecie🌍 miał zapanować pokój, a ludzie mieli mieć lepszy sex😙 (zobacz: Sałatka z kalafiorem), AGNIESZKA szaleje z sałatkami warstwowymi, rodzajami, składnikami, różnymi odmianami i wariacjami - po prostu symfonia smaków😄 - Mozart byłby w szoku... 😲 Już się pogubiłem ile tego było🤔 - a na pewno było zdrowo👍. Dodatkowo kombinuje😎💭 jak nazwać nowe sałatki🍜 i tak dziś mamy do zaprezentowania "SAŁATKĘ GRILLOWĄ"... Oczywiście nie tylko na grill. Ponieważ sałatka wygląda zjawiskowo👻, spokojnie możemy zabrać na imprezę by nie przychodzić z pustymi rękami...

Składniki:
  • kalafior
  • 3-4 średnie pomidory
  • 2 małe papryki zielone lub 1 duża
  • 2 małe papryki czerwone lub 1 duża
  • 250g serka tofu (najlepiej wędzonego)
  • szczypiorek
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy najlepiej na parze (uważać aby nie rozgotować). Papryki i pomidory myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Przygotowujemy głęboką salaterkę i zaczynamy układać warstwami produkty. Zaczynamy od pomidora, później kalafior, zielona papryka, pokrojony w kostkę serek tofu, druga warstwa kalafiora, a na niego czerwona papryka. Z majonezu, śmietany, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy sos (trzeba dobrze doprawić, ponieważ warzyw nie solimy i nie pieprzymy, a sos musi nadać smaku całości potrawy). Tak przygotowanym sosem polewamy nasze warzywa, a na wierzchu posypujemy szczypiorkiem. Sałatkę wstawiamy do lodówki aby się dobrze schłodziła.

Smacznego :)


poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Jajko sadzone z fasolką szparagową

Proste jest piękne! Obiad w mgnieniu oka... Jajko dostarcza białka potrzebnego dla organizmu, a fasolka szparagowa pomijając jej zdrowotne właściwości, jako produkt neutralny jest fantastycznym uzupełnieniem dania i doskonałym zamiennikiem ziemniaków, kasz czy innych produktów węglowodanowych. Nawet wizualnie przypomina kolorem porcję ziemniaków...

Składniki:
  • jajka
  • fasolka szparagowa
  • masło lub inny tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka usmażyć na maśle, posolić i popieprzyć według własnego uznania. Wyłożyć na talerz fasolkę, polać roztopionym masłem, dodać jajeczko i gotowe.

Smacznego :)