niedziela, 3 wrze艣nia 2017

Ciasto bananowe w nowej ods艂onie

Na czym polega fenomen zdrowszej wersji s艂odyczy?
Najpierw zastan贸wmy si臋 co zrobi膰 by ciasto by艂o zdrowsze!
    Po 1. Eliminujemy disacharydy czyli klasyczny cukier. S艂odzimy bananami... 馃槅
    Po 2. Zast臋pujemy m膮k臋 pszenn膮 m膮k膮 jaglan膮...馃槃

EFEKT zawsze jest identyczny: standardowa porcja -ZAPYCHA! I to jest dobra wiadomo艣膰, i to podw贸jnie dobra... 馃槂 Dlaczego? Bo wystarczy zje艣膰 PO艁OW臉 i dodatkowo to co zjesz jest ZDROWSZE! Czyli co? Nie przytyjesz... schudniesz... ? 馃

Sk艂adniki:
  • 6-7 szt. banan贸w dobrze dojrza艂ych (jak du偶e to 6, a jak ma艂e to 7)
  • 艂y偶ka miodu lub 7-10 szt. daktyli
  • 160g mas艂a
  • 320g m膮ki jaglanej
  • 2 p艂askie 艂y偶eczki sody
  • szczypta soli 
Przygotowanie:

Banany obieramy, kroimy na ma艂e kawa艂ki i blendujemy, dok艂adamy mi贸d lub daktyle i jeszcze chwil臋 blendujemy. Nast臋pnie dodajemy mi臋kkie mas艂o i mikserem na wolnych obrotach dok艂adnie miksujemy. M膮ke mieszamy z sod膮 i sol膮 i dodajemy do masy bananowej. Wszystko razem dok艂adnie mieszamy. Ciasto przek艂adamy do du偶ej formy keksowej, wysmarowanej i posypanej bu艂k膮 tart膮. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach C. Sprawdzamy patyczkiem, je艣li jest wilgotny to pieczemy jeszcze kolejne 10 minut (czas pieczenia mo偶e si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od u偶ytych banan贸w). Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie do wystygni臋cia. Gdy wystygnie wyjmujemy z foremki.

2 komentarze:

  1. Czy mo偶e by膰 zwyk艂a m膮ka?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Tak , mo偶e by膰 zwyk艂a pszenna. Tu jest ze zwyk艂膮: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2017/03/ciasto-bananowe.html

      Usu艅