czwartek, 12 maja 2016

Przepis na obiad: Ryż z warzywami

   Szeroko znany posiłek węglowodanowy. Zwolennicy redukcji węglowodanów i pragnący się odchudzić, w tym przypadku nie muszą się martwić. Albowiem w przepisie jest pieprz cayenne, który zawiera piperynę, która odpowiada za wydzielanie soków trawiennych, poprawia wchłanianie wartości odżywczych i co najważniejsze wspomaga spalanie tłuszczy. Krótko mówiąc czym ostrzejsze danie tym lepiej. 

Składniki:
  • 2 torebki ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka (ja użyłam żółtej)
  • 0,5 selera
  • 1 rzepa
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • imbir świeży
  • pieprz cayenne
  • sól
  • sos sojowy

Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler, rzepę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a imbir trzemy na drobnych (po starciu potrzebujemy tak ok. 1 płaskiej łyżeczki). Paprykę, cebulę i por kroimy w piórka, następnie wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i razem smażymy, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Smacznego :)

P.S. 
Ważną sprawą jest, przygotowanie posiłku kiedy w domu są małe dzieci. Zbyt ostra potrawa może maluchów zniechęcić. Dlatego dobrze jest odłożyć dla dzieci porcje wcześniej, a następnie doprawić dla reszty domowników jeśli lubimy jeść ostro..


środa, 11 maja 2016

Przepis na marchewkę

Marchewka znana jest z dużej zawartości  beta-karotenu  i praktycznie wszystkich karotenoidów.   Poprawia wzrok, wzmaga opaleniznę, wzmacnia system odpornościowy, zapobiega pojawianiu się  i rozwijaniu chorób nowotworowych, wspomaga leczenie trądziku oraz opóźnia pojawianie się zmarszczek... :)

Składniki :

  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki  gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 szkl. wody
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, cebulkę również. Na dno rondla wlewamy oliwę, wrzucamy marchew i z 5 minut podsmażamy często  mieszając. Następnie dodajemy cebulę, wodę i dusimy pod przykryciem, aż marchewka będzie  miękka i odparuje nadmiar wody. Solimy i pieprzymy  do smaku, a na końcu zabielamy  śmietaną.

Smacznego :)

wtorek, 10 maja 2016

Pieczeń z łopatki i marchewka dla dziecka

   Odżywianie dziecka ma fundamentalny wpływ na jego okres dorastanie i dorosłe życie. Jednym z podstawowych składników jest mięso. Jeden z wielu elementów diety bogatych w białka i tłuszcze. Białko jest istotnym elementem wpływającym na rozwój dziecka i to nie tylko na płaszczyźnie wzrostu, przyrostu mięśni i rozwoju innych organów, ale także i mózgu. Co kładzie podwaliny pod przyszłe zdolności intelektualne młodego człowieka. 
   Zależność pomiędzy ilością spożywanego mięsa i tłuszczu zaobserwowali już antropolodzy badając małpy człekokształtne. Według ich badań jakieś 2 miliony lat temu były gatunki małp, które miały rozbudowane szczęki pozwalające na przeżuwanie twardych kłączy trzcin i innych roślin i odżywianie się w ten sposób w okresach suszy. Inne gatunki nie radzące sobie tak dobrze z twardymi elementami korzeni rozpoczęły dożywianie się padliną, czyli tym czym pogardzili inni drapieżnicy. U tych gatunków zaobserwowano szybki rozwój mózgu. Mózg takiej mały był bardziej rozbudowany, a według wykopalisk i badań jego ciężar i objętość  była dwa razy większa. To pozwoliło tym gatunkom przetrwać kolejne nie tylko wieki ale nawet miliony lat. Gatunek żywiący się wyłącznie kłączami w okresie suszy i posiadający połowę mniejszy mózg był niestety skazany na wyginiecie.
     Czerpiąc z doświadczenia i mądrości płynącej z wiedzy o rozwoju innych gatunków (niektórzy twierdzą, że naszych przodków) warto zaserwować dziecku odpowiednią ilość białka pochodzenia zwierzęcego w codziennym menu. Oczywiście jak widać na zdjęciu wszystko musi być oparte o dietę rozdzielną, by minimalizować szkodliwość naszego dzisiejszego, często i tak nie najzdrowszego jedzenia (produkowanego, a nie uprawianego lub hodowanego).

piątek, 6 maja 2016

Łopatka pieczona

Pieczona łopatka

w ziołach


     Przepis na łopatkę pieczoną w ziołach jest zasadniczo dla wszystkich. 
     Jednak na pewno będą z niego zadowoleni przede wszystkim smakosze, oraz ci ,którzy potrzebują dodatkowe porcje białka czyli np. kulturyści i biegacze. 
     Chociaż co do tych ostatnich poglądy się zmieniają. Do niedawna trenerzy zalecali biegaczom dużo mięsa, a teraz...
 
Składniki:

  • ok. 1,5kg łopatki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • papryka wędzona w proszku
  • majeranek
  • kminek mielony
  • czosnk granulowany
  • imbir mielony
  • sól
Przygotowanie:
Cebulę kroimy na połówki. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie zioła: paprykę, majeranek, kminek, imbir, czosnek plus sól razem mieszamy i nacieramy mięso.
   Tak natartą łopatkę obkładamy połówkami cebuli i ząbkami czosnku i przykrywamy szczelnie pokrywką. Zostawiamy na całą noc lub dłużej w lodówce aby mięso się zamarynowało. Łopatkę pieczemy ok. 110 min (wszystko zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić szpikulcem czy łatwo nam wchodzi, czy z oporem) w 180-190 stopniach Celsjusza. Jeśli mamy mniejszy kawałek mięsa, to trzeba trochę skrócić czas pieczenia lub wydłużyć jeśli jest większy.
Jeśli chcemy aby po upieczeniu mięso było soczyste, to zostawiamy jeszcze na 10 minut w zamkniętym naczyniu i dopiero wtedy wyjmujemy i kroimy.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗





czwartek, 5 maja 2016

Dodatki: Rzodkiewki i świeża papryka

Zdrowa przekąska lub dodatek

   Dodatki mogą być elementem posiłku lub dodatkową przekąską samą w sobie. Szczególnie wtedy gdy są  to warzywa. Taki dodatek lub przekąska powinien być elementem obowiązkowym w codziennej diecie. Zarówno dziecka jak i człowieka dorosłego. Kształt i kolor danego warzywa czy owocu dużo mówią już o jego przeznaczeniu, tak twierdzi wiele filozofii.
   Jeśli przyjrzymy się papryce, zauważymy, że swoim kształtem przypomina serce. A co jak zbadamy zawartość? Okazuje się, że czerwona papryka zawiera dużo witamin i minerałów. A dominujące wśród nich to wapń, potas fosfor i magnez. Magnez i potas te, które odpowiadają za właściwe funkcjonowanie mięśni. Do prawidłowego funkcjonowania serca potrzebujemy również wapń. Jeśli brakuje go w organizmie, w pierwszej kolejności pobierany jest z kości by zapewnić dobre funkcjonowanie serca.
     Zaobserwowano, że papryka obniża ciśnienie krwi i można ją stosować jako element profilaktyki dla układu krążenia. Ponadto zawiera 4-5 razy więcej witaminy C niż cytryna, oraz szereg innych antyoksydantów jak witaminy A, E. Czyli możemy zaliczyć paprykę do grona roślin odmładzających dzięki skutecznemu usuwaniu wolnych rodników. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi uspokaja umysł, zmniejsza ból głowy i wpływa na regeneracje centralnego układu nerwowego...
   To co warto wiedzieć to fakt, że papryka bije rekordy minimalnych strat w czasie gotowania czy duszenia, więc czy na surowo, czy jako element posiłku gotowanego nadal zawiera większość swoich naturalnych właściwości (w przypadku minerałów ubytek wynosi ok 10%, natomiast co do witamin znacznie większy np. witamina C spada ze 140mg na 105mg.

   Różne papryki o różnych kolorach i smakach mają zastosowania na cały wachlarz aspektów zdrowotnych. Poza aspektami wymienionymi powyżej, np. ostre papryki wpływają na pobudzenie apetytu i podniesienie libido - i już wiemy dlaczego Hiszpanie i Meksykanie są tacy macho, a o hiszpańskich dziewczynach żeglarzy śpiewają szanty... :)
   A  dla osób, które chcą schudnąć ważnym faktem jest to, że czerwona papryka przyspiesza spalanie tłuszczu...

To co polecam to poszukać w publikacjach czy w internecie na temat warzyw i owoców, które jemy lub powinniśmy jeść. Podniesienie świadomości o "cudownym" wpływie natury na nasze zdrowie, pozwoli nam o nie lepiej dbać.


P.S.
O rzodkiewce kiedyś w przyszłości... :)

środa, 4 maja 2016

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Mając 2 przepisy można zacząć kombinować. Np. skorzystać z przepisu na Placki ziemniaczane, link poniżej:
A potem zaimportować sos z przepisu na makaron penne, link poniżej: 
W ten sposób mamy trzecie danie zmierzające w kierunku placków ziemniaczanych po węgiersku. Tylko, że  nadal zachowujemy dietę rozdzielną... :)
To jest dobra metoda kiedy np. przygotujemy większą ilość sosu i jednego dnia podamy go z makaronem, a drugiego dnia z plackami ziemniaczanymi i mamy już urozmaicenie zamiast jeść dzień po dniu to samo.

wtorek, 3 maja 2016

Śniadanie: wiosenne kanapki

     Z dnia na dzień robi się coraz cieplej. Z dnia na dzień robi się coraz bardziej zielono. Przyroda ożywa po zimie i z niecierpliwością możemy oczekiwać pierwszych warzyw, które pojawią się w ogródkach lub na bazarkach. 
      Na kanapkach może pojawiać się coraz większy bukiet warzyw, aż nastąpi moment, w którym część warzyw stanie się tańsza od chleba i będzie można skomponować śniadanko bez pieczywa i bez konsekwencji dla budżetu domowego.
    Częstym problemem, dość nie racjonalnym jeśli chodzi o styl życia, jest paradygmat, że zdrowy styl życia jest drogi. To może być zaskoczeniem dla wielu osób ale tak nie jest. Postaram się obalić ten mit w tym poście i kolejnych, krok po kroku.
Zacznijmy od chleba: bochenek zwykłego chleba kosztuje 1,50 zł za 500g, bochenek chleba żytniego jest to 2,7 zł za 700g, porównując cenę za kg widzimy że 1 kg chleba zwykłego kosztuje 3 zł, a żytniego 3,86zł. Do kompletu trzeba dodać 2 fakty. 
Po 1. chleba żytniego wystarczy np. na moje 4-5 posiłków. A po 2. chleb zwykły wystarcza na 3-4. Przeliczając to na kg okazuje się, że zarówno chleb żytni i zwyły pszenny zaspokoi tą samą ilość posiłków 6-7 lub 6-8. Pieczywo żytnie mało, że jest zdrowsze jest również bardziej sycące. A jak to wygląda z punktu matematycznego?
Chleb żytni średnio 4,5; chleb zwykły-pszenny  średnio 3,5. I robimy zadanie z X-ami

4,5/2,7 = 60/Xż przekształcamy Xż=60*2,7/4,5 to daje że Xż = 36 zł
3,5/1,5 = 60/Xp przekształcamy Xp=60*1,5/3,5 to daje że Xp = 26 zł

Jak widać różnica w budżecie domowym to 10 zł na osobę a nie prawie 2 razy więcej jak to szybko na skróty oblicza nasz mózg widząc na półce cenę 1,50zł i 2,70zł.

     Drugi aspekt to wyliczenia za kg, które zrobiłem wcześniej. Pytanie po co?
   Pójdź na bazarek lub do supermarketu jeśli nie masz bazarków w okolicy. Pójdź tam gdzie się zaopatrujesz. Jak już będziesz przy półkach, stoiskach z warzywami zastanów się co jest tańsze niż 3 zł lub 3,80 zł za kg. Podejrzewam, że będziesz mile zaskoczony ile można wyeliminować chleba z jedzenia zastępując niektóre posiłki kanapkowe posiłkami warzywnymi. Skomponuj sobie przepis na sałatkę w której proporcje nie przekroczą 3 lub 3,80 zł za kg. 
    Uwaga teraz kolejna pułapka kalkulując posiłek bez chleba musisz pamiętać, że powiększasz go tylko eliminując pieczywo. Na kanapce już  i tak był, ogórek, pomidor, cebulka lub szczypiorek, a to też kosztowało. Odkładasz to co zawsze dodawałeś i dodajesz nowe lub w większej ilości warzywa w wadze średnio ok 150g. 

    Tak na prawdę to co tu napisałem jest tylko argumentacją dla wojowników o pro chorobowy, nie zdrowy styl życia. Tak naprawdę widząc co znajduje się w lodówkach znajomych i dużej części społeczeństwa krótka eliminacja kilku produktów z zakupów, które są ewidentnie nie zdrowe, zrekompensuje z dużą rezerwą to co wydamy na zdrowe żywienie.

Problem naprawdę leży w wysiłku, ciężkiej pracy myślenia, by zmienić nawyki począwszy od zakupów (tego co wkładamy do koszyka), skończywszy na zmianie przepisów (tego co wkładamy do garnka i na talerz), które mamy wkodowane od dziecka.

Pisząc to mam nadzieję, że pomogę pojedynczym ludziom, którzy tak jak ja kiedyś, przechodzą dołek finansowy i pragną poprawić swój stan zdrowia, oraz kondycję intelektualną, emocjonalną i podnieść poziom energii by zmienić swoje życie na lepsze i wyrwać się z kręgu problemów.


poniedziałek, 2 maja 2016

Przepis: Kotlety mielone


Składniki:
  • 0,6 kg mięsa mielonego z indyka (może być inne mięso np. wieprzowe lub wieprzowo-wołowe)
  • 1 mała cebula
  • 2-3 jajka
  • 2 marchewki
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • mąka sojowa lub ziarno sezamu do obtoczenia kotletów


Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy mięso, jajka, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku i wyrabiamy wszystko razem. Z powstałej masy lepimy kotleciki, obtaczamy w mące sojowej lub i smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Smacznego :)

P.S.
Kotlety na zdjęciu nie był panierowane, nie były obtaczane mąką. Taka wersje jest najbardziej pasująca do diety rozdzielnej i taką metodę osobiście praktykujemy.

niedziela, 1 maja 2016

Sałatka ziemniaczana - Nr.1

Przepis na sałatkę ziemniaczaną Nr 1


    Idealna propozycja na śniadanie lub kolacje. Można też zabrać do pracy lub na wyjazd, np. jako drugie śniadanie. Tylko pamiętaj zabrać ze sobą widelec... 😆
 

Link do filmu z przepisem:
 





Składniki:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 spore ogórki kiszone
  • 1 duża czerwona cebula (może być też  biała)
  • 25 dkg pieczarek
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy w kostkę. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę.

 Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez ( tyle aby składniki się połączyły), doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.   Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na około godzinę aby się schłodziła i smaki przegryzły i gotowe.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 30 kwietnia 2016

Śniadanko z węglowodanów dla dziecka

    Dobre nawyki żywieniowe kształtuje się od pierwszych dni życia dziecka. Na wszystko przychodzi czas i pora. Najpierw mleko matki, potem pierwsze zupki i kolejne nowe dania, posiłki wprowadzane z miesiąca na miesiąc.
   Warto wiedzieć, że przewód pokarmowy dziecka kształtuje się przez pierwsze 3 lata życia. Jest to okres, w którym dbanie o właściwą dietę ma kluczowy wpływ na przyszłe życie, a konsekwencje ignorowania diety w tym okresie przez rodziców ponosił będzie ten mały człowiek w przyszłości gdy dorośnie.

O czym pamiętać?
  1. Przez pierwsze dwa lata, jeśli tylko to możliwe, ważne jest karmienie piersią. Z trzech powodów. Przez pierwszy rok mleko matki ma fundamentalny wpływ na rozwój kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za wchłanianie wartości pokarmowych. Drugi powód to wpływ na wytworzenie się odpowiednich struktur i flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Trzeci element to wspieranie rozwoju systemu immunologicznego, a to zajmuje prawie 2 lata.
  2. Przez całe 3 lata nie można dawać dziecku bogatych w cukier słodyczy, a przede wszystkim czekolady. To jest totalna zmora ze strony otoczenia, które chce uszczęśliwić dziecko cukierkiem, czy czekoladką. Dziecko od małego karmione słodyczami, jako dorosły człowiek będzie zawsze miało tendencje do otyłości. Dodatkowo bez względu jak bardzo katorżniczą dyscyplinę żywieniową by sobie taki dorosły człowiek narzucił, nigdy nie osiągnie szczupłej sylwetki.
  3. Skoro już wiemy, że ten mały człowieczek ma dopiero rozwijający się i delikatny przewód pokarmowy, w którym nie zachodzą jeszcze właściwie wszystkie procesy trawienne, to może warto odciążyć jego organy i nie przysparzać mu nadliczbowej ilości toksyn, które pojawią się na skutek posiłków łączących węglowodany i białka.
Podsumowując trzeba pamiętać, że to co nam nie szkodziło, nie koniecznie będzie również nie szkodliwe dla naszych dzieci. Spadek wartości odżywczych w produktach sięga od kilku do kilkudziesięciu procent. Na przestrzeni ostatnich kilku dekad. W bananach np. zostało tylko 5% witaminy B6 (spadek o 95%), a czosnek ma tylko połowę selenu, a szpinak, brokuły i ziemniaki tylko 1/4 wapnia (średnio spadek o 75%)... Oznacza to, że nie możemy zjeść tyle produktów co powinniśmy aby zabezpieczyć nasz organizm przed szkodliwymi skutkami toksyn, organizm dziecka musi się rozwijać i też nie nadąża z naprawianiem szkód. Dlatego wiele chorób wieku dorosłego pojawia się już dziś u dzieci. Ostatnio odnotowano np. przypadki osteoporozy u 12-latków. 
   Zdrowie naszych dzieci jest w naszych rękach! A jednym z kluczy jest wdrożenie diety rozdzielnej u dzieci! Do dzieła!

piątek, 29 kwietnia 2016

Placki z cukini - białkowe

Placki z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie (ok. 700g)
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (jeśli jest mały to 2)
  • 4-5 łyżek mąki sojowej lub kokosowej
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 3-4 łyżki ziarna sezamu
  • bazylia
  • oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana


Przygotowanie:
    Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy na 15 min aby puściła sok. Po 15 min odciskamy nadmiar soku z cukinii i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, ziarna słonecznika i sezamu, mąkę, bazylię i oregano (najlepiej świeże, jeśli nie mamy to mogą być suszone). Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (soli nie za dużo, ponieważ cukinia już wcześniej była solona). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypujemy jeszcze mąki. Smażymy placki na patelni z obu stron na rumiany kolor. Gotowe polewamy śmietaną. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 28 kwietnia 2016

Kolacja: kiełbasa, ogórki i papryka

Regeneracyjny podwieczorek lub kolacja

   Po ciężkim dniu pracy w ogródku  lub innym wysiłku  warto zadbać o posiłek bogaty w białka, które wspomogą regeneracje mięśni.
 Aby białka trawiły się właściwie należy wspomóc Ph żołądka i skierować je w stronę bardziej kwasową. Taką możliwość daje ogórek kiszony. Zalecenie takie po operacji resekcji żołądka dostał mój dziadek i prawie do każdego posiłku dostawał ogórek kiszony. Patrząc na ten fakt z perspektywy czasu, muszę stwierdzić, że chyba jako jedyny w całej rodzinie był szczupły i do tego miał niezłą krzepę.
   Bogatą w białka kolacje należy zaaplikować na 2 do 3 godzin przed planowanym snem. Jeśli organizm nie musi trawić i rozprowadzić po organiźmie wartości odżywczych podczas snu, umożliwi to lepszy odpoczynek, regeneracje organizmu i większy poziom energii następnego dnia. Ponadto ułożenie żołądka kiedy jesteśmy w pionie (stoimy, siedzimy, chodzimy) i ruch towarzyszący czynnościom wieczorem przed położeniem się spać optymalizuje przemianę materii i wspomaga odchudzanie.

środa, 27 kwietnia 2016

Przepis: Makaron penne z sosem pieczarkowym

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 0,5 l wody
  • 1-2 łyżki mąki (w zależności jak gęsty chcemy uzyskać sos)
  • tłuszcz do smażenia
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić, a następnie lekko podsmażyć na patelni. Obrane i pokrojone pieczarki dodajemy do cebulki i przez 5 minut wszystko razem smażymy. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i wszystko razem dobrze wymieszać, a następnie wlać do pieczarek i jeszcze chwilę pogotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu rozłożyć na talerze, polać sosem, a po wierzchu posypać zieleninką (pietruszką lub szczypiorkiem według własnego uznania).

Smacznego :)

P.S.
Zdrowsza wersja sosu: nie zagęszczamy go mąką, a do duszenia  dodajemy mniejszą ilość wody. Sos jest wtedy delikatnie rzadszy niż z dodatkiem mąki.

wtorek, 26 kwietnia 2016

Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

       Placki ziemniaczane to posiłek który chyba każdy zna. Towarzyszył nam od dzieciństwa i chyba nie ma osoby która nie spróbowała by placków ziemniaczanych, a szczególnie już takich babcinych


Link do filmu z przepisem:

132 - Przepis na PLACKI ZIEMNIACZANE! - Najlepsze, najsmaczniejsze POLSKIE i TRADYCYJNE placki!


Składniki:

  • ok. 1kg ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • pieprz
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

    Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, najlepiej nadają się tutaj ziemniaki mało wodniste. Jeśli mają zbyt dużo wody to musimy ziemniaki odcedzić, następnie dodajemy startą cebulę (możemy ją też drobniutko pokroić), mąkę oraz sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Placki smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor. Podajemy polane niewielką ilością śmietany i posypane szczypiorkiem. 


Wersja z lat dzieciństwa: posypujemy grubym cukrem.



     Warto pamiętać, że czasy się zmieniają, a nasza świadomość rośnie i coraz więcej wiemy na temat szkodliwości disacharydów dla naszego organizmu.
     W tym głównie szkodliwość dla naszego mózgu, przyspiesza rozwój nowotworów i na samym końcu najmniej szkodliwy element, czyli odkładanie się w tkance tłuszczowej.


Smacznego :)

Inna wersja placków "ziemniaczanych" - placki z cukinii: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/04/przepis-na-placki-z-cukini.html
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Obiad: Kotlet i buraczki zasmażane

Tradycyjny obiad 
z kotletem schabowym adaptowany 
do diety rozdzielnej.

   O właściwościach buraków czerwonych  pisaliśmy już 2 razy. Jak na zdjęciu widać wchodzą one w skład obiadu, który również zawiera kotlety schabowe. Kotlety schabowe niestety zakwaszają organizm dlatego warto podać je w zestawie z sałatką z czerwonych buraków lub zasmażanymi buraczkami. O ile oczywiście chcesz mieć lepsze samopoczucie i tryskać energią do końca dnia.

   Zestaw z kotletem schabowym to tradycja naszej polskiej kuchni. Osobiście bardziej preferuje pieczenie, grill lub mięso duszone. Przyznam się szczerze, że nawet nigdy nie nauczyłem się smażyć kotletów schabowych lub kotletów z piersi kurczaka. Wolałem przygotowywać bardziej wyrafinowane potrawy np. przyprawić pierś z kurczaka lub indyka z ziołami prowansalskimi i innymi dodatkami. Zawijałem w folie by nie traciła soczystości i piekłem w kombiwarze. Ponadto jak już rozpoczniesz swoją przygodę z dietą rozdzielną w pewnym momencie zauważysz, że kotlety panieruje się, a w skład panierki wchodzi min. bułka tarta co nie jest zgodne z dietą rozdzielną. By to ominąć trzeba wykombinować inną panierkę lub przejść na pieczenie... :) Poza tym większość ludzi już wie, że smażenie nie jest najzdrowsze.

OK! Podsumowując!
Sztuka skuteczności polega na wdrożeniu wiedzy w praktykę,
 a potem stosowaniu jej systematycznie. 
Na początek przygotuj większą ilość buraków i zapomnij o ziemniakach lub innych węglowodanach.

P.S.
W przyszłości opublikujemy kilka przepisów dotyczących panierek.

niedziela, 24 kwietnia 2016

Przepis: Buraczki na zimno

Składniki:
1 kg buraków ugotowanych i obranych
3 jabłka (duże)
2 łyżki konfitury z żurawiny
sok z cytryny
sól i cukier do smaku

Przygotowanie:
Buraki potrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo postąpić z jabłkami. Dodać konfiturę, sok z cytryny, doprawić solą oraz cukrem i wszystko razem wymieszać.

Smacznego :)


   Buraki mają fenomenalne zdolności odkwaszające organizm i dlatego warto stosować je kilka razy w tygodniu. Jak mówią chińscy lekarze: "Organizm odkwaszony to organizm uzdrowiony". Niestety non stop zakwaszamy organizm przez picie kawy, jedzenie mięsa, słodyczy lub stres. Efektem tego tak naprawdę czujemy się zmęczeni i wypaleni już w środku dnia. Sięgamy po kolejną kawę, a potem kolejną. Pędzimy z terminami, na spotkanie, a stres robi swoje. Coraz więcej młodych ludzi umiera na zawał, a jest to wynikiem zakwaszenia organizmu.
  Zaserwuj sobie buraczki przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. 

piątek, 22 kwietnia 2016

Zarządzanie dietą rozdzielną w czasie

   Są ludzie, którzy jedzą by żyć i tacy co żyją by jeść. Można jeść to na co ma się ochotę i wyrzucać potem część zawartości lodówki do śmieci. To jest prosty efekt braku zarządzania odżywianiem organizmu. Dobre zdrowie, energia życiowa,  dobre samopoczucie są efektem bycia świadomym co i jak nam pomaga, a co i w jakim stopniu szkodzi.
   Dieta rozdzielna na samym początku wymaga przemyślenia. Później staje się rutyną jak wszytko to co opanowujemy w życiu. Pamiętasz początki jazdy samochodem, ile trzeba było myśleć. A teraz?

   Dietą rozdzielną można zarządzać w perspektywie dnia, tygodnia, a dla bardziej zorganizowanych miesiąca.
Myślę, że najważniejszy element to zarządzanie  dietą w perspektywie dnia. Standardowo ludzie spożywają 3 posiłki:
  1. Śniadanie
  2. Obiad
  3. Kolacja
Ta forma lokuje się gdzieś po środku pomiędzy dietą zawodnika sumo = 1 wielki posiłek, a dietą kulturysty = 6 drobnych głównie wysokobiałkowych posiłków.
Jeśli teraz każdy z tych 3 posiłków podzielimy na 2 to mamy 6 posiłków jak kulturysta. Co samo w sobie przybliży nas do nie odkładania zapasów w tkance tłuszczowej. Czyli:
  1. Śniadanie I - węglowodanowe: Kanapki bez białka (wędlin, serów itp).
  2. Śniadanie II - białkowe: Wędlina z ogórkiem kiszonym.
  3. Obiad: Danie I - węglowodanowe: Zupa, w której w skład wchodzą kartofle lub ryż.
  4. Obiad: Danie II - białkowe: Kotlet z czerwonymi buraczkami.
  5. Podwieczorek - Pierwsza część kolacji - Kanapki z warzywami.
  6. Kolacja: Przekąska białkowa : Kilka plasterków szynki z papryką marynowaną.
Rozpatrując to w czasie, posiłki mogą wyglądać następująco:
  1. 07:00 przed wyjściem do pracy (Węglowodanowy: po min 2 godz. przerwy)
  2. 09:00 (Białkowy, a potem musi być 3-4 h przerwy)
  3. 13:00 (W)
  4. 15:00 (B)
  5. 19:00 (W)
  6. 21:00 (B) mały posiłek - przekąska, ok 2 godziny przed snem
Równie dobrze można to odwrócić:
  1. 07:00 Śniadanie I - białkowe: Jajecznica + sałatka z pomidora
  2. 11:00 Śniadanie II - węglowodanowe: Kanapki z pomidorem
  3. 13:00 Obiad: danie II - białkowe: Pieczeń z piersi kurczaka z ogórkiem kiszonym (można zabrać z domu w pudełku na jedzenie)
  4. 17:00 Obiad: danie I - węglowodanowe: Zupa lub ryż z warzywami
  5. 19:00 Podwieczorek: Przekąska białkowa: Kiełbaska z zieloną sałatką
  6. 23:00 Sałatka ziemniaczana: mały posiłek - Przekąska, ok 1-2 godziny przed snem
Warto pamiętać by przynajmniej 1 posiłek w ciągu dnia był ciepły.

To jest jeden z modeli planowania jak korzystać z diety rozdzielnej w przyszłości opublikujemy kolejne modele... :)




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗




czwartek, 21 kwietnia 2016

Przekąska: kiełbasa i papryka marynowana

    Zachowany kawałek kiełbaski z pierwszego śniadania (węglowodanowego) można zastosować do przygotowania drugiego śniadania lub przekąski. Takie drugie śniadanie lub podwieczorek serwujemy najlepiej 2 godziny po posiłku węglowodanowym. 
   Minimalny czas to 1-1,5 godziny, bo tyle potrzebuje nasz żołądek na przetworzenie porcji węglowodanów. Jeśli ktoś przebywa w domu nie sprawi to mu problemu. Ludzie, którzy pracują mogą spokojnie spakować to do pudełeczka i zabrać do pracy. 



     Warto mieć świadomość, ile i czego potrzebuje nasz organizm. Weźmy pod lupę zapotrzebowanie na białko pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa i wędliny. Studiowałem rożne dane na ten temat i naukowcy nie specjalnie różnią się w ocenach potrzeb organizmu. Dane, które uzyskałem to np. 30 - 50g/dobę lub odpowiednik wagi ciała ilość kg = ilość g mięsa/wędlin. Ze względu na nowoczesne technologie pompowania mięsa lub stosowania dodatków do wyrobów wędliniarskich, proponuję zastosować drugi wskaźnik. Jeśli ważysz 50 kg to Twoja potrzeba to 50g, jeśli ktoś waży tak jak ja 79kg to ok. 80g. 
   Oczywiście nikt nie będzie ważył wszystkiego na wadze jubilerskiej. Chodzi o to by nie zagalopowywać się i nie szukać (jak ja kiedyś) największego udka kurczaka w sklepie,  najlepiej o wadze bliskiej lub przekraczającej 0,9kg. Mogę śmiało stwierdzić, że po latach ustawiania organizmu, dziś bym takiej ilości na raz nie zmieścił. 
   Zdarzyło się, że czasami sfotografowałem śniadanie lub coś powiedziałem w rozmowie i słyszałem: "Ja bym się tym nie najadł!". Ja kiedyś też nie! Teraz gdy mój układ trawienny funkcjonuje właściwie ilość spożywanego pokarmu jest znacznie bliższa wchłanianemu. A to zmienia oblicze sztuki odżywiania się... :)

środa, 20 kwietnia 2016

Buraczki z bazylią

Można potraktować jako dodatek do obiadu lub zjeść oddzielnie jako przekąska odkwaszająca organizm...

Składniki:
1,5 kg buraków
1 szklanak bazylii
1-2 ząbki czosnku (w zależności od wielkości)
3-4 łyżki oliwy
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
sól do smaku

Przygotowanie:
Braki ugotować, po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Bazylię drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do buraków, wlać oliwę oraz ocet i wszystko razem wymieszać. Doprawić cukrem i solą.

Smacznego :)

PS.
Zaletą buraków jest to, że są niskokaloryczne. Zawierają białka, węglowodany, błonnik, tłuszcze i wiele składników mineralnych tj. fosfor, żelazo, wapń, potas, sód, magnez oraz witaminy: B1, B2, C, PP i kwas foliowy. Jednym słowem buraki są dobre na wszystko, począwszy od układu pokarmowego, przez układ krwionośny, nerwowy, odpornościowy, limfatyczny oraz hormonalny. Zatem delektujmy się burakami pod różną postacią i niech zagoszczą w każdej kuchni.

niedziela, 17 kwietnia 2016

Sałatka jarzynowa - v. białkowa - #1

Sałatka jarzynowa - białkowa

    Wystarczy zmienić lub dodać 1 składnik i tradycyjna sałatka stanie po stronie potraw węglowodanowych lub białkowych. 
     Będziemy mogli spokojnie z czystym sumieniem (a potem czystymi jelitami) zjeść ją z pieczywem.
     W drugiej wersji w towarzystwie jajek lub wędlin  na talerzu i nie martwić  się, że przytyjemy, stracimy energię lub pogorszymy stan swojego zdrowia.




Link do filmu z przepisem: 108 - Najlepszy przepis na SAŁATKĘ JARZYNOWĄ, warzywną z JAJKIEM białkowa -Królowa polskich sałatek!




Składniki:


  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler lub połówka (w zależności jak duży)
  • 5 jajek
  • kawałek pora (biała część)
  • 4 ogórki kiszone
  • puszka groszku konserwowego
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
    Marchew, pietruszkę, seler, jajka gotujemy. 
    Po ugotowaniu studzimy i obieramy, następnie wszystkie warzywa oprócz pora kroimy w kostkę, a por drobno siekamy. 
    Dodajemy groszek konserwowy, majonez, sól i pieprz do smaku i wszystko razem mieszamy.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗