Zupa krem z pieczarek z klopsikami z indyka
👉Jak zrobić pyszną zupę z klopsikami, która smakuje jak u mamy❓
Link do filmu z przepisem
Zupa krem z pieczarek z klopsikami - Zupa klopsikowa z kremem z pieczarek
Składniki na klopsiki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 czubata łyżka szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 500g pieczarek
- 3-4 łyżki dowolnego tłuszczu
- 1 cebula
- 1 spory ząbek czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego
- 50-100ml słodkiej śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- warzywa z gotowania bulionu (seler, pietruszka, kawałeczek marchewki)
- dodatkowo ok. 700ml bulionu lub wody do gotowania klopsików
- natka pietruszki do posypania
Przepis na zupę krem z pieczarek z klopsikami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem z pieczarek z klopsikami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie zupy krem z pieczarek:
Pokrój cebulę w drobną kostkę, a następnie zeszklij ją na niewielkiej ilości tłuszczu w garnku [01:13:83].
Pieczarki pokrój na cztery części, a jeśli są większe, na więcej [02:14:26].
Dodaj pieczarki do cebuli i smaż, aż nadmiar wody wyparuje. W trakcie smażenia możesz delikatnie je posolić [03:27:00].
Gdy woda wyparuje, wlej bulion i dodaj pieprz. Na razie nie dodawaj więcej soli [03:48:42].
Dodaj pokrojony ząbek czosnku, zagotuj, a następnie gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania [04:26:00].
Po ugotowaniu wyjmij kawałki selera, pietruszki i marchewki z bulionu [06:48:00].
Zmiksowaną zupę zagęść słodką śmietanką 30% [07:50:00].
Gęstość zupy można regulować, dodając więcej bulionu [10:16:00].
Przygotowanie klopsików:
Do mięsa drobiowego, np. z udźca indyka, dodaj dwa mniejsze ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę [04:39:00].
Następnie dodaj posiekany szczypiorek, pieprz, sól i jajko [05:13:00].
Całość dokładnie wymieszaj [05:45:00].
Z przygotowanej masy uformuj małe kulki [05:45:00].
Do dużego rondla lub patelni wlej bulion lub wodę, posól delikatnie i doprowadź do wrzenia [08:05:00].
Gdy płyn się zagotuje, wrzuć klopsiki i gotuj je przez około 15 minut [08:17:00].
Podanie:
Gotowe klopsiki możesz dodać bezpośrednio do zupy [09:14:00].
Inną opcją jest nalanie zupy na talerz i dodanie do niej klopsików [09:25:00].
Na koniec posyp zupę posiekaną natką pietruszki [09:25:00].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗