Pasta do kanapek to najszybsze śniadanie jakie można zrobić.
Konkurować w
szybkości może już tylko kanapka z masłem...
👉Jak zrobić pastę z papryki pieczonej❓
Pastę można zrobić na 2 sposoby; albo zmieloną dokładnie na miazgę
blenderem albo taką wersję ziarnistą jak zrobiła Agnieszka, a jak to
zrobiła to już w filmie.
Zapraszamy na przepis na pastę z pieczonej papryki
Z reguły w rodzinach przygotowuje się tradycyjne potrawy.
Do takich
potraw zalicza się żurek.
Żurek musi być i KONIEC!!!
👉Jak zrobić zakwas na żurek❓
Ale kto powiedział, że zawsze musi być taki sam.
Jeśli ktoś od lat robi
żurek na zakwasie żytnim, to w tym roku może zrobić żurek na zakwasie
owsianym, a dokładniej żurek na zakwasie z płatków owsianych.
Lub na odwrót jeśli już robicie żurek owsiany, to możecie zrobić żurek
na zakwasie żytnim: https://youtu.be/hMGcGSIjgQU
Przygotowanie:
Do miski wlewamy wodę gazowaną, olej i ocet jabłkowy, wsypujemy ksylitol i mieszamy do momentu aż ksylitol się rozpuści. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i budyń.
Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy do połączenia (nie mieszamy zbyt długo). Połowę ciasta przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Foremka o wymiarach 30/10cm.
Do drugiej części ciasta dodajemy kakao. Kakao rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Całość mieszamy i wylewamy na białe ciasto.
Patyczkiem od szaszłyków lub widelcem delikatnie mieszamy te dwie warstwy ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra - dół). Pieczemy około 50 minut, lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 15 minut, a po upływie tego czasu wyjmujemy z foremki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Babkę po wystudzeniu możemy polać polewą, lukrem lub posypać pudrem.
W obecnym świecie, obecnej rzeczywistości, w której unika się
węglowodanów bo to MODNE i FIT, ta propozycja to strzał w 10, bo zamiast
ziemniaków mamy kalafior i jak się okazuje można z niego zrobić puree.
👉Jak zrobić puree z kalafiora❓
Ta propozycja to strzał w dziesiątkę zarówno dla tych co stosują dietę
rozdzielną, dietę keto lub inne diety niskowęglowodanowe...
Albo po
prostu nie tolerują ziemniaków, bo nie lubią ich obierać tak jak ja😁
Miałem taki okres w życiu, że jadłem tylko drób, a raczej prawie tylko
bo może 10 razy na rok była wieprzowina na święta i na grillu...
👉Jak zrobić kurczak curry❓
Jeśli ktoś ma podobną fazę na drób do mojej to może skorzystać z
przepisu Agnieszki i do swojej kolekcji obiadowej dołożyć kurczaka po
tajsku z warzywami.
Zapraszamy na przepis na kurczaka carry po tajsku.
Pasty do kanapek to fantastyczne rozwiązanie gdy brakuje nam czasu i
chcemy zrobić szybkie śniadanie.
👉Jak zrobić pastę jajeczną z awokado❓
Jeśli zrobimy tą pastę jajeczną do kanapek, to aby była zgodna z dietą
rozdzielną, z dietą keto, czy inną dietą niskowąglowodanową, to musimy
pamiętać o zrobieniu dodatkowo chleba keto.
Od czasu do czasu warto zwrócić
uwagę na jakiś dodatek, który sam w sobie nie stanowi obiadu, kolacji
lub śniadania.
👉Jak zrobić sos chrzanowy do obiadu ❓
W tym filmie Agnieszka prezentuj właśnie taki dodatek czyli sos
chrzanowy na ciepło, do dań mięsnych jak również np wegetariańskich,
czyli jest idealny do jajek na twardo.
Pasteryzacja to proces który ma na celu wybicie mikrobów i
chorobotwórczych mikrobów przez które nasze zapasy mógłby szlak trafić.
Pasteryzacja to proces naturalnej konserwacji potraw bez różnych
chemicznych dodatków i zarazem zachowania walorów smakowych
przygotowywanych w ten sposób potraw.
👉Jak pasteryzować przetwory słoiki ❓
Proces pasteryzacji słoików z różnymi potrawami jest identyczny. Może
się jedynie różnić czasem w zależności od wielkości słoików i rodzaju
włożonych produktów.
Pasteryzacja:
Grzybów od 20-30 min (słoik od małego do średniego - 30 min większe
słoiki 0,9L)
Przygotowanie: Pasteryzowanie przetworów to niezbędny etap w przygotowywaniu domowych wyrobów, który chroni je przed szybkim psuciem. Proces ten polega na podgrzewaniu domowych przetworów w słoikach w temperaturze od 60°C do 100°C (nie większej!).
Niszczymy w ten sposób znajdujące się w produktach drobnoustroje lub enzymy, które przyczyniają się do ich psucia. Jednocześnie zachowujemy właściwy smak i wartości odżywcze naszych przetworów. Czas pasteryzacji jest różny w zależności od produktów, które poddajemy temu procesowi.
Zamiast kotletów schabowych można zrobić roladki schabowe...
👉Jak zrobić roladki schabowe❓
Początek jest taki sam jak przy robieniu kotletów schabowych, tylko w
pewnym momencie trzeba zmienić kierunek i podążyć zamiast w kierunku
patelni, to w kierunku piekarnika.
No dobra po drodze też jest kilka
niuansów, ale o tym opowie Wam Agnieszka w filmie.
Zapraszamy na przepis na roladki schabowe z pieczarkami z piekarnika.
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem z piekarnika - Roladki ze schabu w boczku