Przepis na lemoniadę z cytryny i mięty (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania lemoniady z cytryny i mięty, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cytryn Na początku należy przekroić cytrynę na pół [01:00:50]. Następnie wycisnąć sok z cytryny [01:09:00].
Mieszanie składnikówWlej wyciśnięty sok z cytryny do wody [01:32:00]. Następnie dodaj dwie łyżki miodu i dokładnie wymieszaj, aż miód się rozpuści [02:13:00].
DodatkiDodaj pięć listków mięty [02:58:00]. Następnie wrzuć zamrożone truskawki i kostki lodu [03:28:00].
Końcowe mieszanie Całość ponownie wymieszaj [04:21:00].
Tak przygotowana lemoniada jest gotowa do picia [04:58:00].
Do tej pory nie było wiele sosów na naszym kanale, jednak jakiś czas
temu zacząłem Agnieszce wiercić dziurę w brzuchu o nowe sosy do kanapek,
mięs czy nawet warzyw.
👉Jak zrobić sos koperkowy na zimno❓
Powstał kolejny sos i może nawet nie długo powstanie PlayLista z sosami i
będzie więcej, bo ja kocham sosy... Wszystkie sosy począwszy od
zwykłego majonezu po bardziej wyszukane.
Zapraszamy na przepis na sos koperkowy na jogurcie.
Przepis na sos koperkowy na zimno (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu koperkowego na zimno, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cytrynyCytrynę należy dokładnie wyparzyć [01:18]. Następnie należy wycisnąć z niej sok [01:56].
Przygotowanie koperkuKoperek należy drobno posiekać. Wcześniej trzeba go umyć i osuszyć [02:08].
Doprawianie Do sosu dodaje się pieprz [02:58] i sól [03:04].
Mieszanie Całość należy dokładnie wymieszać [03:09].
Korekta smaku Po spróbowaniu można dodać więcej soku z cytryny, aby dopasować smak do własnych preferencji [03:22].
Chłodzenie Gotowy sos należy przełożyć do słoika [03:58] i schłodzić, aby smaki się przegryzły [04:31].
Sos koperkowy pasuje do mięs, ryb, jajek, a także do potraw z grilla [04:37].
Przepis na strogonow z szynki wieprzowej (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania strogonowa z szynki wieprzowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Umyj i osusz szynkę wieprzową, a następnie pokrój ją na kawałki "na jeden kęs".
Przypraw mięso, dodając olej lub oliwę, musztardę (najlepiej ostrą, np. sarepską), ostrą wędzoną paprykę (lub słodką, jeśli wolisz łagodniejszy smak), sól, czosnek granulowany i majeranek.
Dokładnie wymieszaj całość i odstaw mięso do zamarynowania na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
Po zamarynowaniu posyp mięso mąką, robiąc to na dwa etapy – najpierw połowę, wymieszaj, a następnie drugą połowę.
Przepis na kotlety z cukinii z piersią kurczaka (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów z cukinii z piersią kurczaka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cukinii [00:57]: Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Następnie lekko posól startą cukinię i odstaw, aby puściła sok. Po tym czasie dokładnie odciśnij sok z cukinii [03:06].
Dodanie pozostałych składników [03:49]: Do odciśniętej cukinii dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, zioła prowansalskie, słodką paprykę, pierś z kurczaka, mąkę łubinową, pieprz i sól.
Wymieszanie składników [04:45]: Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
Smażenie kotletów [04:51]: Rozgrzej patelnię z tłuszczem. Gdy patelnia będzie gorąca, nabieraj łyżką porcje masy i smaż kotleciki na rumiany kolor z obu stron [05:02].
Gotowe kotlety można podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak buraczki i sos tzatziki [07:30].
Przepis na roladki szwarcwaldzkie (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania roladek szwarcwaldzkich, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Krojenie sera [01:10]: Ser lazur (lub inny ser pleśniowy) należy pokroić w słupki.
Zawijanie roladek [02:18]: Na cienkim plastrze szynki szwarcwaldzkiej układa się odrobinę rukoli, kawałek sera i dwa lub trzy kawałki suszonych pomidorów. Następnie całość ciasno się zawija. Czynność powtarza się z każdym plastrem szynki.
Przygotowanie sosu [03:34]: Do oleju (lub oliwy, najlepiej z suszonych pomidorów) dodaje się odrobinę musztardy, pieprz, sól oraz ocet balsamiczny. Całość dokładnie się miesza.
Podanie [04:25]: Przygotowanym sosem polewa się roladki. Po schłodzeniu roladki są gotowe do spożycia.
ksylitol, erytrytol itp. (ilość według własnych upodobań)
ok. 400g truskawek
wiórki kokosowe - ilość dowolna
Przygotowanie:
Przepis na ryż zapiekany z truskawkami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ryżu zapiekanego z truskawkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Gotowanie ryżu [00:49]: Ryż należy ugotować w wodzie z odrobiną soli. Przed gotowaniem ryż płucze się pod bieżącą zimną wodą. Po ugotowaniu dodaje się masło i dokładnie miesza. Następnie ryż przykrywa się i zostawia na 15-20 minut, aby wchłonął płyny.
Krojenie truskawek [02:13]: W międzyczasie należy pokroić truskawki – duże na ćwiartki, a małe na połówki.
Przygotowanie naczynia do zapiekania [02:47]: Naczynie do zapiekania smaruje się masłem.
Przygotowanie śmietany [02:58]: Gęstą śmietanę miesza się z czubatą łyżeczką ksylitolu (lub innego słodzika, w zależności od preferencji słodkości).
Sałatka to fenomenalne śniadanie lub kolacja. Fenomen polega na tym, że
można przygotować wcześniej, wpakować do lodówki i wyjąć kiedy potrzeba,
np. na kolacje wracając z treningu lub nawet na szybkie śniadanie
następnego dnia.
👉Jak zrobić sałatkę z rukolą❓
Trzy składniki kroimy, robimy sos, polewamy i sałatka gotowa. Prawda, że
proste!
Zapraszamy na przepis na sałatkę z rukoli i szynki szwarcwaldzkiej.
Przepis na sałatkę z rukolą, serem Camembert i szynką szwarcwaldzką (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z rukolą, serem Camembert i szynką szwarcwaldzką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie bazy Na półmisku należy ułożyć rukolę [00:56].
Dodawanie pomidorówPomidory koktajlowe należy pokroić na połówki i dodać do rukoli [01:00].
Układanie szynki i sera Następnie na sałatce układa się szynkę szwarcwaldzką i ser Camembert [03:15].
Przygotowanie sosu W osobnym naczyniu należy połączyć musztardę francuską, oliwę, ocet balsamiczny, pieprz i sól, a następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki [03:25].
Doprawianie sałatkiPrzygotowanym sosem polewa się sałatkę [03:58].
Chłodzenie Na koniec sałatkę wystarczy schłodzić, aby była gotowa do spożycia [04:10].
Jak powstały kebaby, to po klasycznych kebabach próbowałem wtedy
falafele. Na mieście już jadłem, a teraz czas na domowe falafele.
👉Jak zrobić falafele❓
Jak mamy zrobić domowe falafele, to można także poeksperymentować z
ulubionymi smakami. Jak już zrobicie to co proponuje Agnieszka i tak jak
proponuje, to następnym razem, można zmniejszyć lub zwiększyć ilość
jakiejś przyprawy i smak będzie dopasowany do Waszego gustu.
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania falafeli, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciecierzycy [01:02]: Suchą ciecierzycę należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej 12 godzin (np. przez całą noc). Po namoczeniu ciecierzycę odcedza się na sitku i płucze pod bieżącą wodą. Następnie ciecierzycę mieli się w maszynce na drobnych oczkach. Jeśli maszynka nie ma drobnych oczek, należy zmielić ją dwukrotnie.
Mielenie cebuli i czosnku [02:32]: Cebulę i czosnek również mieli się w maszynce.
Dodanie sody oczyszczonej [03:03]: Do zmielonej masy dodaje się pół łyżeczki sody oczyszczonej, aby falafele były puszyste i nie nasiąkały tłuszczem podczas smażenia.
Doprawianie i wyrabianie masy [03:28]: Do masy dodaje się przyprawy: pieprz mielony, imbir, kolendrę, gałkę muszkatołową, kmin rzymski oraz sól. Całość dokładnie się miesza i wyrabia.
Odpoczynek masy [04:01]: Po dokładnym wyrobieniu masę na falafele pozostawia się na około godzinę na blacie. Jeśli masa ma stać dłużej, należy schować ją do lodówki, a przed smażeniem wyjąć na około pół godziny, aby się ociepliła. Masę przykrywa się talerzykiem.
Formowanie kotlecików [04:32]: Z masy formuje się kotleciki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczając.
Smażenie falafeli [04:38]: Na wysokiej patelni rozgrzewa się olej na głębokość co najmniej 2 cm, tak aby falafele mogły swobodnie pływać. Olej rozgrzewa się do temperatury 170 stopni Celsjusza (jeśli dysponuje się termometrem). Falafele smaży się partiami, na złoty kolor z jednej i drugiej strony [06:10].
Podawanie [07:09]: Gotowe falafele można jeść zarówno ciepłe, jak i zimne, często z sosem (np. czosnkowym) lub pastą warzywną.
Był już nie jeden indyk na naszym kanale, a teraz mamy indyka w sosie
porowym. Agnieszka kupiła filet z indyka i mamy przepis na indyka w
sosie.
👉Jak zrobić filet z indyka, żeby był soczysty❓
Cała procedura to 3 kroki:
1. przygotować sos porowo-śmietanowy,
2. przygotować filet z indyka
i 3. połączyć razem i zapiec w piekarniku.
Oczywiście wszytko jest w filmie z wyjątkiem 4 kroku, ale myślę, że
każdy to ogarnie, czyli zjeść!
Przepis na indyka w sosie porowym (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania indyka w sosie porowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
ok. 700ml maślanki (można więcej jeśli wolimy chłodnik rzadszy)
250g gęstej kwaśnej śmietany
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przepis na chłodnik litewski z botwinką i ogórkiem (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chłodnika litewskiego z botwinką i ogórkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie botwinki: Umyj botwinkę, obierz większe buraki i zetrzyj je na tarce lub drobno pokrój. Liście i łodyżki również drobno posiekaj [01:00].
Gotowanie botwinki: Wlej wodę do buraków, postaw na kuchence i zagotuj. Gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania [01:34]. Następnie dodaj pokrojone liście i łodyżki [02:23]. Odstaw ugotowaną botwinkę do całkowitego wystudzenia [03:51].
Przygotowanie ogórków i rzodkiewek: Obierz ogórki (jeśli nie są z pewnego źródła) i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach [02:58]. Umyte rzodkiewki również zetrzyj na tarce o grubych oczkach [03:28].
Przygotowanie koperku i szczypiorku: Drobno posiekaj koperek [04:26] i szczypiorek [05:02].
Łączenie składników: Gdy botwinka wystygnie do temperatury pokojowej, delikatnie ją posól [04:39]. Dodaj ogórki, rzodkiewkę i koperek [04:52], a następnie drobno pokrojony szczypiorek [05:08].
Dodatki: Wlej sok z cytryny (około 2-3 łyżek) [05:08] i przeciśnij ząbek czosnku [05:20]. Dodaj gęstą kwaśną śmietanę [05:28] i wlej maślankę, dostosowując jej ilość do pożądanej gęstości chłodnika [05:31].
Doprawianie: Wymieszaj wszystkie składniki [05:55]. Spróbuj i dopasuj smak cytryny do własnych preferencji [06:01]. Dodaj świeżo mielony pieprz [06:09].
Chłodzenie i podawanie: Zupa powinna być schłodzona przed podaniem [06:28]. Gęstość chłodnika można regulować ilością dodanej maślanki – więcej maślanki dla rzadszej zupy, mniej dla gęstszej [06:36].
Sałatka dobra, rzecz a raczej posiłek lub dodatek do czegoś.
👉Jak zrobić sałatkę z żółtym serem❓
Jeśli zrobimy z dodatkiem takich składników jak boczek, żółty ser i
majonez lub sos czosnkowy, to od razu można zakwalifikować taką sałatkę
jako sałatka KETO.
Zapraszamy na przepis na sałatkę brokułową z sosem czosnkowym.
Przepis na sałatkę z brokułem, boczkiem i żółtym serem (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z brokułem, boczkiem i żółtym serem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Gotowanie brokuła [00:49]: Na początku należy ugotować brokuła na parze lub w wodzie, gotując go al dente.
Podsmażanie boczku [01:19]: Następnie podsmaż boczek. Po usmażeniu zdejmij go z patelni.
Krojenie cebuli [01:58]: Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
Przygotowanie sosu [02:21]: Do przygotowania sosu potrzebny będzie gęsty jogurt (np. grecki), majonez, musztarda francuska, ząbek czosnku, pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Ścieranie sera [03:12]: Żółty ser (np. Gouda) zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Mamy swoje tradycyjne sosy polskie, takie jak sos czosnkowy. Dlaczego
polski? Bo się przyjął, znamy go od dziecka i na pewno nie pochodzi z
Ameryki, bo pierwsze wzmianki pochodzą ze starożytnego Rzymu, czyli
przynajmniej możemy nazwać go sosem europejskim.
👉Jak zrobić domowy sos amerykański❓
Jeśli jednak chcemy spróbować sosu z za oceanu to warto zacząć od sosu
amerykańskiego. Można kupić sos amerykański w butli do wyciskania, lub
zrobić sos amerykański w wersji domowej z drobno krojonymi warzywami.
Na pewno taki sos będzie miał podwójną przewagę, bo robiąc go w domu
zrobimy bez konserwantów, bez chemii dającej smaki, zapachy i kolory
oraz będzie miał ciekawszą konsystencję...
Przepis na sos amerykański (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu amerykańskiego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie pomidora [01:02]: Najpierw sparza się pomidora, nacinając go od góry i polewając wrzątkiem, aby łatwiej zdjąć skórkę. Po sparzeniu skórka jest usuwana, a pomidor krojony w drobną kostkę. Nadmiar wody z pomidora jest odlewany.
Przygotowanie pozostałych warzyw [02:34]: Cebula i ogórek konserwowy są krojone w drobną kostkę. Z ogórków również odciska się wodę.
Mieszanie składników [03:09]: Pokrojone warzywa (pomidor, cebula, ogórek) są dodawane do majonezu i ketchupu. Następnie dodaje się drobno pokrojony szczypiorek oraz odrobinę pieprzu. Całość jest dokładnie mieszana.
Doprawianie [03:55]: Po dokładnym wymieszaniu sos jest próbowany, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco słony i pieprzny. W razie potrzeby dodaje się więcej pieprzu lub soli.
Przechowywanie [04:15]: Gotowy sos przekłada się do słoiczka.
Chłodzenie [04:47]: Przed użyciem sos należy porządnie schłodzić.
Na naszym kanale są już kotlety siekane a teraz nowa wersja czyli
kotlety siekane z piersi kurczaka z młodą kapustą, czyli kolejny
przepis na kotlety siekane z warzywami.
👉Jak zrobić kotlety z młodą kapustą❓
Oczywiście trzeba mieć i zacząć od młodej kapusty, a potem to już jakoś
będzie. Ok! jeszcze trzeba trochę postać nad patelnią i gotowe.
Zapraszamy na przepis na kotlety siekane z kurczaka z warzywami.
6 łyżek mąki łubinowej (można zamienić na migdałową lub kokosową, kokosowej mniej bo jest bardzo chłonna)
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sól
pieprz
dowolny tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Przepis na siekane kotlety z kurczaka z młodą kapustą (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania siekanych kotletów z kurczaka z młodą kapustą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie kapusty [01:01:01]: Kapustę należy drobno pokroić, a następnie obgotować w wodzie przez 3 do 4 minut. Po tym czasie kapustę odcedzić i wystudzić.
Krojenie cebuli [01:40:00]: Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Krojenie kurczaka [02:11:00]: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
Mieszanie składników [04:21:00]: Do pokrojonej piersi z kurczaka dodać jajka, majonez, musztardę, drobno pokrojony koperek i szczypiorek, mąkę łubinową (lub kokosową/migdałową), pieprz i sól. Następnie dodać odciśniętą i wystudzoną kapustę. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej mąki [05:09:00].
Smażenie kotletów [04:48:00]: Rozgrzać tłuszcz na patelni. Kłaść po jednej lub dwie łyżki masy na kotlety, w zależności od pożądanej wielkości, i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.
Gotowe kotlety można podawać z ulubioną surówką [07:05:00].
Omlety pamiętam z dzieciństwa. Babcia biła białko na pianę dodawała
przyprawy żółtka i z reguły był to omlet na słodko. Na dodatek smarowało
się dżemem.
👉Jak zrobić omlet na słono❓
Zmieniły się czasy i odkąd stosuje dietę rozdzielną przestałem robić
omlety na słodko, więc na słono i jeszcze bez mąki to super rozwiązanie.
Jak się okazuje zmieniła się także technika robienia omletu i już nie
bije się piany...
Zapraszamy na przepis na omlet z serem i boczkiem.
3 plastry sera żółtego lub garść sera startego na tarce
kilka plastrów cukinii
kilka plastrów pomidora
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przepis na jajecznicę z boczkiem, cukinią i pomidorami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu powstawania jajecznicy z boczkiem, cukinią i pomidorami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Podsmażanie boczku [00:58]: Na patelni podsmażamy boczek. Gdy boczek podpiecze się z jednej strony, należy go obrócić na drugą [01:37].
Przygotowanie jajek [02:48]: Do jajek dodajemy pieprz i sól, a następnie roztrzepujemy widelcem. Później wlewamy słodką śmietankę 30% i mieszamy, aby wszystko się połączyło [03:08].
Dodanie cukinii i pomidorów [02:09]: Boczek przesuwamy na bok patelni i dodajemy pokrojoną cukinię [02:28]. Następnie układamy plasterki pomidora, delikatnie solimy i pieprzymy [03:35].
Wylanie masy jajecznej [03:48]: Na warzywa wylewamy masę jajeczną.
Gotowanie i dodanie sera [03:56]: Przykrywamy patelnię i podpiekamy na wolnym ogniu, aż jajko się zetnie. Następnie na wierzch kładziemy żółty ser (można go również zetrzeć i posypać) i trzymamy jeszcze chwilę, aż ser lekko się rozpuści [04:07].
Wykończenie [04:50]: Gotowe danie zdejmujemy z patelni i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Najczęściej zupa w Polsce kojarzy się z makaronem, lub ryżem jak
pomidorówka. A co będzie jak zamiast ryżu wpakujemy do zupy pół kg mięsa
mielonego, które po ugotowaniu będzie wyglądało jak drobinki ryżu.
👉Jak zrobić zupę toskańską ❓
Właśnie tak jak w przepisie Agnieszki możemy zrobić zupę toskańską z
mięsem mielonym i szpinakiem. Będzie to idealna zupa keto, zupa
białkowa, a przede wszystkim PYSZNA!
Zapraszamy na przepis na zupę toskańską z mięsem mielonym i boczkiem.
Przepis na toskańską zupę z mięsem i szpinakiem (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania toskańskiej zupy z mięsem i szpinakiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie boczku: Na suchej patelni podsmaż boczek pokrojony w paseczki lub kostkę, aż wytopi się z niego tłuszcz [00:53]. Następnie zdejmij podsmażony boczek z patelni [02:06].
Szklenie cebuli i czosnku: Na tłuszczu wytopionym z boczku zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę [02:10]. Po minucie dodaj pokrojony w kostkę czosnek i smaż przez kolejną minutę [02:22].
Przygotowanie mięsa:Dodaj mięso mielone (np. z uda kurczaka) do cebuli i czosnku. Dopraw słodką papryką i pieprzem, a następnie podsmażaj, aż mięso zmieni kolor [02:34].
Gotowanie zupy:Przełóż zawartość patelni do garnka [03:08]. Zalej bulionem (warzywnym lub mięsnym) [03:19] i gotuj na kuchni, aż mięso będzie miękkie [03:34].
Dodanie śmietanki i szpinaku: Gdy mięso jest miękkie, wyłącz zupę i wlej słodką śmietankę (najlepiej 30%) [03:50]. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj i poczekaj chwilę, aż zwiędnie [04:10].
Doprawianie i podanie:Sprawdź, czy zupa jest odpowiednio słona i pieprzna, a w razie potrzeby dopraw [04:24]. Podawaj zupę, posypując ją wcześniej podsmażonym boczkiem [04:52].