wtorek, 21 maja 2024

Przepis na sałatkę z makaronem orzo

Sałatka z makaronem

 
   Nieraz potrzeba zrobić szybką sałatkę. Jak widać nawet film z przepisem na tą sałatkę jest krótki, więc sałatkę robi się w mig. 
👉Jak zrobić sałatkę z makaronem orzo❓
    Zrobienie sałatki to kwestia ugotowania makaronu orzo (krok 1), pokrojenia warzyw (krok 2) i zrobienie sosu (krok 3), co oczywiście jest w filmie. Krok 4 to wymieszanie i wpakowanie do lodówki do schłodzenia. 
    Zapraszamy na przepis na sałatkę z makaronem orzo. 
 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 szkl. suchego makaronu orzo (250ml)
  • 2 długie ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 mały pęczek koperku 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 4 łyżki gęstej śmietany 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z makaronem orzo (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z makaronem orzo, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Gotowanie makaronu [00:50]: Na początku należy ugotować makaron ryżowy (orzo) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Krojenie warzyw [01:37]: Rzodkiewkę i ogórek kroi się w kostkę, a koperek drobno sieka.

  • Przygotowanie sosu [02:43]: Do majonezu i gęstej śmietany przeciska się czosnek, a następnie całość dokładnie miesza.

  • Łączenie składników [03:11]: Przestudzony makaron dodaje się do pokrojonych warzyw, a następnie wlewa przygotowany sos i wszystko dokładnie miesza.

  • Chłodzenie [03:53]: Gotową sałatkę należy schłodzić przed podaniem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 19 maja 2024

Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku


Żeberka z piekarnika

    Żeberka to chyba najbardziej ulubiona część prosiaka jaką lubię. Nawet bardziej niż kotlety schabowe.

    👉Jak zrobić żeberka pieczone w piekarniku❓

    Zanim dotrzemy do tematu piekarnika, który jest w drugim etapie, to musimy najpierw zrobić coś ważnego, czyli odpowiedzieć sobie na pytanie:

    👉Jak zrobić marynatę do żeberek❓

    Zapoznać się z tematem i zamarynować żeberka, a potem dopić resztę piwa... Jak zrobicie takie fajne żeberka jak robi Agnieszka, to zobaczycie sami, że warto zmienić wiarę z wyznawców schabowych -schaboemitów i dołączyć do sekty żeberkowej - żeberkistów.
    Zapraszamy na przepis na żeberka z piekarnika w naczyniu.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • ok. 1,4kg żeberek 
  • 2 cebulę
  • 4-5 ząbków czosnku 
  • 150ml jasnego piwa
  • 7-8 łyżek oleju 
  • 1 duża łyżka musztardy 
  • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej słodkiej lub ostrej 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • czubata łyżeczka soli 
  • pieprz
Przygotowanie:

Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania soczystych żeberek pieczonych w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku składa się z dwóch etapów [00:58]:

Etap 1: Marynowanie żeberek

  • Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą musztardę i olej lub oliwę z przyprawami, takimi jak majeranek, wędzona słodka papryka, imbir, rozmaryn, czosnek granulowany, sól i pieprz [01:04].

  • Posmaruj żeberka przygotowaną marynatą i ułóż je w pojemniku [01:55].

  • Szczelnie zamknij pojemnik i wstaw żeberka do lodówki na co najmniej dwie godziny. Możesz je również marynować przez całą noc [02:26].

  • Pół godziny przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki, aby się ociepliły [02:34].

Etap 2: Pieczenie żeberek

  • Pokrój cebulę w ćwiartki [03:12].

  • Ułóż zamarynowane żeberka w naczyniu do pieczenia [03:38].

  • Dodaj czosnek i pokrojoną cebulę do naczynia z żeberkami [04:04].

  • Zalej wszystko jasnym piwem [04:28].

  • Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na 100 minut [04:39].

  • W połowie pieczenia obróć żeberka na drugą stronę. Jeśli sos odparuje, możesz dolać trochę więcej piwa [04:52].

  • Na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby żeberka się zarumieniły [05:02].

  • Gotowe żeberka podawaj z ulubioną surówką lub mizerią [05:36].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 14 maja 2024

Przepis na bułeczki bezglutenowe z ciecierzycy

Bułki bezglutenowe

    Nie wszyscy mają problem z glutenem, za to każdy może zjeść bułeczki bezglutenowe.

    👉Jak zrobić bułeczki bezglutenowe❓

    Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w filmie. Łatwe, proste i szybkie o ile potraficie posługiwać się jakimś mikserem, blenderem itp.
    Zapraszamy na przepis na bułeczki bezglutenowe.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • 1szkl. suchej ciecierzycy
  • 100ml wody
  • 2 czubate łyżki łuski babki jajowatej 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  •   octu jabłkowego 
  • dowolne przyprawy (u mnie papryka słodka i czosnek granulowany)
Przygotowanie:

Przepis na bezglutenowe bułeczki z ciecierzycy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bezglutenowych bułeczek z ciecierzycy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie ciecierzycy [00:59]: Suchą ciecierzycę należy namoczyć na całą noc. Następnego dnia wylewa się wodę i przepłukuje ciecierzycę świeżą, bieżącą wodą, a następnie pozwala jej odcieknąć.

  • Miksowanie ciecierzycy [01:43]: Namoczoną ciecierzycę należy zmiksować.

  • Dodawanie składników i mieszanie [01:50]: Do zmiksowanej ciecierzycy dodaje się łuskę babki jajowatej, sól, oliwę lub olej, przyprawy (w tym przypadku granulowany czosnek i paprykę) oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w occie jabłkowym. Całość należy dokładnie wymieszać [02:25].

  • Odpoczynek ciasta [02:38]: Po dokładnym wymieszaniu ciasto zostawia się na 10 minut, aby napęczniało.

  • Formowanie bułeczek [02:59]: Po upływie 10 minut można przystąpić do formowania bułeczek. Dłonie można zwilżyć oliwą lub olejem, aby ułatwić formowanie [03:02].

  • Pieczenie [04:30]: Uformowane bułeczki wkłada się do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecze przez 40 minut, lub nieco dłużej, aż uzyskają rumiany kolor.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



wtorek, 7 maja 2024

Przepis na chili con carne

Obiad z mielonej wołowiny

 
    Mięso wołowe nie gości często na stołach większości polaków. Przyczyn może być kilka, jedną z nich na pewno będzie cena mięsa. 

👉Jak zrobić Chili Con Carne❓ 

    Dlatego też jest znacznie mniej przepisów na wołowinę niż na inne mięsa, chociaż ośmielę się stwierdzić, że jeszcze mniej przepisów jest na dziczyznę... Od dziś to może się zmienić i mamy nadzieję, że Agnieszka natchnie Was i zrobicie Chili con carne, które jest zdecydowanie łatwiejsze niż zrobienie steka wołowego i na pewno wymaga mniej wprawy.
 
     Zapraszamy na przepis na Chili Con Carne z mielonego mięsa wołowego.
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 800g mielonej wołowiny 
  • puszka krojonych pomidorów - 400g
  • puszka fasoli czerwonej 
  • 1 duża czerwona papryka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 duża cebula 
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka chili lub kawałek świeżej papryczki chili 
  • sól
  • pieprz 
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na chili con carne (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chili con carne, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bazy

    • Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę [00:58].

    • Dodaj pokrojony w kostkę czosnek [01:28], papryczkę chili i kmin rzymski, a następnie wszystko razem podsmaż [02:21].

  • Dodanie wołowiny i pomidorów

    • Dodaj mieloną wołowinę i mieszaj ją, aby nie powstały grudki, smażąc aż mięso straci swój kolor [02:34].

    • Następnie dodaj krojone pomidory z puszki [02:50].

    • Dopraw solą [03:09] i pieprzem [03:18]. Zamiast suszonego chili można użyć świeżej papryczki chili [03:28].

  • Duszenie z papryką i fasolą

    • Pokrój paprykę w kostkę [03:58] i dodaj ją do potrawy, a następnie duś przez 10 minut [04:05].

    • Dodaj czerwoną fasolę, przepłukaną na sicie [04:09].

    • Wymieszaj i duś jeszcze przez 3 minuty [04:16].

    • Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem [04:27].

  • Serwowanie

    • Gotowe chili con carne posyp obficie kolendrą lub natką pietruszki [04:37].

    • Danie można podawać z ryżem, chipsami tortilla, plackami tortilla [05:04], lub dla osób na diecie rozdzielnej/niskowęglowodanowej, bez dodatków, np. z kwaśną śmietaną [05:11].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Zapiekanka z brokułem i pieczarkami

Zapiekanka brokułowa z pieczarkami


    Tym razem kolejna FIT zapiekanka, która u nas w domu pojawia się dość często z różnymi wariacjami, opcjami... Zależy jaką Agnieszka ma akurat wenę i co przyniesie finezja. 

👉Jak zrobić zapiekankę brokułowo-pieczarkową❓

     Prosta robota i czas zapiekania krótszy niż jak się napakuje do środka coś mięsnego... Zapiekanka jest oczywiście białkowa, jest fit i nie tylko zgodna z dietą rozdzielną, a także z KETO i Low Carb. 
    Zapraszamy na przepis na zapiekankę brokułowo-pieczarkową. 
 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 1 brokuł 
  • ok. 400g pieczarek 
  • 40g masła
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 jajka 
  • 4 duże łyżki gęstej śmietany 
  • ok. 150g sera żółtego 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa do posmarowania naczynia 
  • dowolna zielenina do posypania zapiekanki 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekankę brokułowo-pieczarkową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanki brokułowo-pieczarkowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Gotowanie brokuła [00:55]: Brokuł należy ugotować na parze lub w wodzie.

  • Smażenie pieczarek [01:09:00]: Na maśle podsmażamy całe kapelusze pieczarek.

  • Dodawanie cebuli [02:20:00]: Cebulę pokrojoną w kosteczkę dorzucamy do pieczarek i podsmażamy.

  • Dodawanie czosnku i przypraw [02:44:00]: Czosnek pokrojony w kosteczkę lub plasterki dorzucamy do pieczarek. Następnie doprawiamy pieprzem i solą, podsmażając przez minutę lub dwie.

  • Przygotowanie naczynia żaroodpornego [03:31:00]: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.

  • Układanie warstw [03:43:00]: Na dno naczynia wykładamy ugotowany brokuł, a na niego podsmażone pieczarki.

  • Przygotowanie masy jajecznej [04:31:00]: Gęstą śmietanę, jajka, bazylię, czosnek granulowany, sól i pieprz dokładnie mieszamy.

  • Zalewanie zapiekanki [05:16:00]: Masę jajeczną wylewamy na brokuły i pieczarki.

  • Dodawanie sera [05:36:00]: Ścieramy żółty ser i posypujemy nim wierzch zapiekanki.

  • Pieczenie [06:04:00]: Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg). Przez pierwsze 20 minut pieczemy z przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15-20 minut, aby wierzch się zarumienił.

  • Dekoracja [06:34:00]: Gotową zapiekankę można posypać dowolną zieleniną.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 1 maja 2024

Przepis na pulpety w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Pulpety duszone w sosie śmietanowo-pieczarkowym

 
    Jako dziecko nie lubiłem kotletów mielonych. Szczególnie wtedy gdy były suche. 
    Inaczej sprawa wyglądała z pulpetami. Były małe, mokre bo pływały w sosie. Oczywiście najczęściej były pulpety w sosie pomidorowym, ale ile można jeść pulpety w sosie pomidorowym? 

👉Jak zrobić pulpety❓ 

     Jak już się Wam znudzą pulpety w sosie pomidorowym, a może już się Wam znudziły, to Agnieszka ma dla Was fantastyczną propozycje, zróbcie pulpety w sosie śmietanowo pieczarkowym.
    Zapraszamy na przepis na pulpety w sosie pieczarkowo-śmietanowym.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 700g mięsa mielonego (u mnie z udźca indyka)
  • 1 jajko
  • 1,5 cebuli lub 1 duża i jedna mała
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • ok. 400g pieczarek 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • 200ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 łyżki mąki łubinowej lub sojowej, kokosowej 
  • sól
  • pieprz 
  • natka pietruszki do posypania pulpetów 
Przygotowanie:

Przepis na pulpety w sosie śmietanowo-pieczarkowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pulpetów w sosie śmietanowo-pieczarkowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięsa [01:08]: Należy zagnieść mięso z dodatkami, takimi jak jajko, pieprz, sól, majeranek, mąka łubinowa, sojowa lub kokosowa, a także posiekana w kostkę cebulka [02:08].

  • Formowanie pulpetów [02:43]: Po dokładnym wymieszaniu mięsa, formuje się z niego pulpety o dowolnej wielkości.

  • Obsmażanie pulpetów [02:54]: Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmaża się pulpety z każdej strony partiami, aż będą złociste.

  • Smażenie pieczarek [05:23]: Na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się pulpety, należy podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki, delikatnie je soląc.

  • Dodanie czosnku [05:47]: Gdy pieczarki zmiękną, dodaje się do nich czosnek.

  • Duszenie z pulpetami [05:53]: Do pieczarek i czosnku na patelni wkłada się podpieczone pulpety i wlewa słodką śmietankę 30%. Całość należy przykryć i dusić, co jakiś czas obracając pulpety [06:10].

  • Zagęszczanie sosu [06:36]: Pod koniec duszenia, by sos się zagęścił, można zdjąć pokrywkę i dusić pulpety dalej bez przykrycia.

  • Doprawienie [06:28]: Pod koniec gotowania pulpety doprawia się solą i pieprzem.

  • Podanie [07:04]: Gotowe danie posypuje się obficie natką pietruszki lub koperkiem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na sałatkę z pieczonych buraków


Sałatka z pieczonych buraków

 
    Lekka i smaczna FIT sałatka, na każdą chwilę gdy chcemy coś zjeść i nie czuć się objedzeni, przeciążeni i zmęczeni. Na dodatek zdrowa i pożywna, nie wspominając już o odkwaszeniu organizmu dzięki buraczkom... 

👉Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraków❓ 

   Łatwa i szybka w zrobieniu. Warto tylko pamiętać, że najlepiej smakuje jak jest schłodzona, więc warto przygotować wcześniej😁 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę z pieczonych buraków. 

   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 400g pieczonych czerwonych buraków 
  • 3 łodygi selera naciowego 
  • 1 duże jabłko 
  • 1 łyżeczka czarnuszki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z pieczonych buraków (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z pieczonych buraków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie sosu [01:03]:

  1. Przeciskamy czosnek przez praskę.

  2. Dodajemy łyżkę miodu, octu balsamicznego i oliwy z oliwek.

  3. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

  4. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie sałatki [02:01]:

  1. Upieczone buraki kroimy w większą kostkę [02:28].

  2. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki [02:49].

  3. Dodajemy pokrojone jabłko [03:22].

  4. Wszystko posypujemy czarnuszką, którą można pominąć, jeśli jej nie lubimy [03:56].

  5. Całość dokładnie mieszamy [04:21].

  6. Sałatkę należy porządnie schłodzić przed podaniem [04:40].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na chleb niskowęglowodanowy


Chleb Low Carb

 
     Z roku na rok nasz tryb życia staje się coraz bardziej siedzący. Nawet robotnik, który kiedyś kopał rów szpadlem siedzi coraz częściej na wygodnym fotelu w koparce... 

👉Jak zrobić keto chleb z mąki łubinowej❓

     Jeśli chcemy unikać węglowodanów, to warto zrobić kanapki z chleba niskowęglowodanowego. A jak zrobić chleb niskowęglowodanowy? To dokładnie zaprezentuje Agnieszka w filmie. 
     Zapraszamy na przepis na keto chleb na jogurcie.
     Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 400g jogurtu greckiego 
  • 4 jajka (L)
  • 25g oliwy lub roztopionego masła
  • 30g łuski babki jajowatej 
  • 45g mąki łubinowej 
  • 30g mąki kokosowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:

Przepis na chlebek niskowęglowodanowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chlebka niskowęglowodanowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie ciasta

  1. Najpierw należy wymieszać wszystkie suche składniki w misce [01:31:37].

  2. Następnie w osobnej misce miesza się składniki mokre [01:52:13].

  3. Wymieszane składniki sypkie dodaje się do mokrych i wszystko dokładnie miesza [02:52:03].

  4. Gotowe ciasto ma być na tyle gęste, że można je nakładać łyżką i nie spływa z niej. Jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę mąki łubinowej [03:19:15].

  5. Tak przygotowane ciasto odstawia się na 10 minut, aby napęczniało [03:39:18].

Pieczenie i studzenie

  1. Po 10 minutach ciasto przekłada się do foremki o wymiarach 25x11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i rozprowadza po całej powierzchni [03:44:03].

  2. Chlebek należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 70-75 minut [04:12:12].

  3. Po upieczeniu uchyla się drzwiczki piekarnika i zostawia w nim chlebek na 10 minut [04:24:00].

  4. Po tym czasie chlebek wyjmuje się z foremki i układa na kratce do całkowitego wystudzenia [04:36:18].

  5. Dopiero po całkowitym wystudzeniu chlebek można kroić [04:55:08].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 23 kwietnia 2024

Przepis na pizzerinki z serka wiejskiego

Pizzerinki keto

 



Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 200g serka wiejskiego 
  • 50g mąki łubinowej (jeśli serek ma dużo śmietanki, to trzeba dać ciut więcej)
  • 1 duże jajko (L)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżka oliwy/oleju 
  • sól
  • gęsta passata pomidorowa lub przecier pomidorowy 
  • ser żółty 
  • ewentualnie jakieś dodatki (ja dodałam salami)
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 22 kwietnia 2024

Przepis na pałki z kurczaka duszone z pieczarkami


Pałki z kurczka

    Kolejny białkowy obiad, który zawitał na naszym stole. Dzięki temu mamy dla Was przepis na kolejny pyszny domowy obiad.

    👉Jak zrobić pałki kurczaka z pieczarkami❓

    Teraz czas na Was! Obejrzyjcie, zróbcie i napiszcie jak smakowało...
 
    Zapraszamy na przepis na kurczaka z pieczarkami.
 
    Mariusz i Agnieszka
 

 

Składniki:
  • 10 pałek z kurczaka
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 300g pieczarek 
  • 150ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej
  • sól
  • pieprz 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na duszonego kurczaka z pieczarkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania duszonego kurczaka z pieczarkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Smażenie pałek z kurczaka: Pałki kurczaka należy posolić, popieprzyć i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu [01:52].

  2. Przygotowanie cebuli, pieczarek i czosnku: W międzyczasie, gdy smaży się kurczak, należy pokroić cebulę w kostkę, a pieczarki i czosnek w plasterki [03:16].

  3. Podsmażenie warzyw: Po usmażeniu kurczaka, na tym samym tłuszczu należy podsmażyć cebulę, aż się zeszkli [03:16]. Następnie dodaj pieczarki, delikatnie je posól i smaż, aż puszczą wodę [04:44]. Na koniec dodaj czosnek [05:24].

  4. Duszenie dania: Do podsmażonych warzyw wlej słodką śmietankę 30% [05:33]. Dodaj paprykę (ostrą lub słodką) oraz majeranek, a następnie wszystko wymieszaj [05:33]. Włóż wcześniej obsmażone pałki kurczaka do sosu [05:53]. Przykryj patelnię i duś danie do momentu, aż mięso będzie miękkie [06:18]. Co jakiś czas mieszaj, aby uniknąć przypalenia [06:18]. Odkryj pokrywkę na 10 minut przed końcem duszenia, aby nadmiar płynu odparował, a sos lekko zgęstniał [06:35].

Po upływie czasu danie jest gotowe [06:49].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 20 kwietnia 2024

Przepis na placki z soczewicy


Placki z soczewicy

    Tym razem przepis na bardzo ciekawe placki. Dlaczego? Bo jest to przepis na placki bezglutenowe.

    👉Jak zrobić placki bezglutenowe❓

    Aby zrobić placki bezglutenowe wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Jak obejrzycie ten film to zaraz będziecie wiedzieć 2 rzeczy. - po 1. - Jak zrobić placki z soczewicy? i - po 2. - Jak zrobić placki bezglutenowe.
    Zapraszamy na przepis na PLACKI Z SOCZEWICY czerwonej, oraz informacje kiedy i jak przygotować soczewice do placków.
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 

 

Składniki:
  • 200g czerwonej soczewicy 
  • 1 szkl. wody (250ml)
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • sól
  • pieprz 
  • zioła prowansalskie 
  • papryka słodka 
  • czosnek granulowany
Przygotowanie:

Przepis na bezglutenowe placki z soczewicy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bezglutenowych placków z soczewicy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie soczewicy

    • Czerwoną soczewicę należy zalać wodą na noc [01:08].

    • Następnego dnia rano odcedzić ją z wody [01:14].

  • Przygotowanie ciasta

    • Do namoczonej i odcedzonej soczewicy należy dodać wodę, zioła, paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz oraz oliwę [01:39].

    • Całość zmiksować na gładką masę. Konsystencja ciasta powinna być gęstsza niż na tradycyjne naleśniki, ale rzadsza niż na placki ziemniaczane [02:04, 02:41].

    • Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać 2-3 łyżki wody [02:49].

    • Aby uzyskać wersję na słodko, należy pominąć sól i przyprawy [02:56].

  • Smażenie placków

    • Lekko natłuścić patelnię przed usmażeniem pierwszego placka [03:11].

    • Rozgrzać patelnię, a następnie wylać porcję ciasta i rozprowadzić ją po całej powierzchni [03:40, 03:48].

    • Po upieczeniu, placek należy obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę do zrumienienia [03:58, 04:22].

  • Gotowe danie

    • Takie placki można podawać z pastą warzywną lub innym ulubionym sosem [05:18].

    • Mogą być również podawane na słodko z dżemem lub miodem [03:02].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 16 kwietnia 2024

Przepis na kurczaka w sosie orzechowym

Pierś z kurczaka w sosie orzechowym

 Agnieszka zrealizowała dziś przepis mocno białkowy. Nawet jeden z dodatków sosu zawiera aż 27,5g/100g białka. Dzięki temu mamy w naszym obiedzie nie tylko białko z kurczaka, ale również i inne źródło białka i większa porcja białka...

    👉Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie orzechowym❓

    Teraz kolej na Was! Zróbcie pierś z kurczaka w sosie orzechowym, czyli obiad extra białkowy.
    Zapraszamy na przepis na pierś z kurczaka w sosie orzechowym.
    Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • ok. 700g piersi z kurczaka
  • 300g pieczarek
  • 200g masła orzechowego 
  • 110g suszonych pomidorów (pokroić w paseczki)
  • niepełna szkl. słodkiej śmietanki 30% (można zamienić na 18% lub 12%)
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól 
  • pieprz 
  • kilka łyżek dowolnego tłuszczu (można użyć oleju z suszonych pomidorów)
Przygotowanie:

Przepis na kurczaka w sosie orzechowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kurczaka w sosie orzechowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie kurczaka

  • Umyj i osusz pierś z kurczaka [01:00].

  • Pokrój pierś na mniejsze kawałki [01:28].

  • Dopraw solą i pieprzem z każdej strony [01:58].

Smażenie kurczaka i warzyw

  • Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu [01:33].

  • Obsmaż kurczaka z każdej strony do momentu, aż mięso się zetnie [02:16].

  • Zdejmij kurczaka z patelni i dolej trochę tłuszczu [02:52].

  • Zeszklij pokrojoną cebulę [03:01].

  • W międzyczasie pokrój czosnek w kostkę [03:23].

  • Dodaj czosnek do zeszklonej cebuli i smaż przez minutę [03:38].

  • Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez chwilę [03:44].

Przygotowanie sosu i duszenie dania

  • Wymieszaj słodką śmietankę ze 100% masłem orzechowym, które powinno być w temperaturze pokojowej [04:30].

  • Dodaj mieszankę do składników na patelni i wymieszaj [05:06].

  • Dodaj suszone pomidory pokrojone w paski oraz zioła prowansalskie [05:21].

  • Wymieszaj i dodaj z powrotem na patelnię obsmażonego kurczaka [05:38].

  • Zmniejsz moc palnika, przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie [06:02].

  • Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możesz dodać kilka łyżek wody [06:22].

  • Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem do smaku [06:30].

  • Kurczak jest gotowy do podania z ulubioną surówką [06:46].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 12 kwietnia 2024

Przepis na warzywną pastę z papryki i cukini


Pasta z papryki i cukinii

    Na pierwszy rzut oka nie miałem żadnych skojarzeń co do tej pasty z papryki, pomidorów i cukinii. Dopiero jak spróbowałem to mnie oświeciło. Smakiem przypomina mój ulubiony dodatek do mięsa, który jadłem zawsze w Chorwacji. Do mięs grillowanych, a przede wszystkim do cevapcici zawsze dostawałem, lub zamawiałem AJVAR.

    👉Jak zrobić pastę warzywną jako dodatek do mięsa na obiad❓

    Na początku Aga powiedziała, że to będzie pasta z cukinii i papryki do kanapek. Jak już spróbowałem, to wiem, że mogę polecić Wam jako idealny dodatek do mięs na grilla... A sezon grillowy już tuż, tuż... 🔥
    Zapraszamy na przepis na PASTĘ DO kanapek.
    Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki oliwy
  • 60g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pastę warzywną z papryki i cukinii (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasty warzywnej z papryki i cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Warzywa, takie jak papryka, cukinia, pomidor, cebula i czosnek, są krojone na mniejsze kawałki [00:51].

    • Następnie są układane na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [00:51].

    • Skropione oliwą i wkładane do piekarnika [01:00], [02:28].

  2. Pieczenie:

    • Warzywa piecze się w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 20-25 minut, aż papryka będzie pomarszczona i lekko przypieczona [02:33].

  3. Miksowanie:

    • Po upieczeniu z pomidorów i papryki ściąga się skórkę [03:06].

    • Pozostałe warzywa przekłada się do blendera i miksuje. Pasta nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać większe kawałki [03:54].

  4. Duszenie:

    • Zblendowane warzywa przekłada się do rondelka [04:04].

    • Dodaje się przecier pomidorowy, ocet winny, oliwę, paprykę wędzoną, sól i pieprz [04:35].

    • Całość dusi się na kuchni, aby zgęstniała i smaki się połączyły [05:14].

    • Należy co jakiś czas mieszać, aby pasta się nie przypaliła [05:31].

  5. Przechowywanie:

    • Gotową pastę odstawia się do ostudzenia [05:46].

    • Następnie przekłada się ją do słoika i wkłada do lodówki [06:21], [06:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 11 kwietnia 2024

Przepis na sałatkę z tuńczykiem

FIT sałatka z tuńczykiem

    Nie ma jak sałatka, która jest fit. Czyli sałatka z tuńczykiem, czyli czymś białkowym i rożnymi warzywami. Oczywiście najlepiej jak w takiej sałatce nie ma składników wysoko-węglowodanowych jak ryż, makaron lub ziemniaki...
    👉Jak zrobić sałatkę z tuńczyka❓
    W tym przepisie kolejna propozycja przepis na sałatkę z tuńczykiem.
    Zapraszamy na przepis na sałatkę z tuńczykiem.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 150g tuńczyka w sosie własnym po odsączeniu (może być też w oleju)
  • 1/2 lub 1/3 kapusty pekińskiej 
  • puszka groszku konserwowego 
  • 1 cebula 
  • 130g papryki konserwowej
  • 1 ogórek zielony 
  • 1 czubata łyżka koperku 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 5 łyżek oliwy 
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub delikatesowej 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
  • 1 łyżeczka majonezu 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 10 kwietnia 2024

Przepis na szakszukę z cukinią i papryką

Szakszuka

    Podstawowa szakszuka już była zrobiona na śniadania wiele razy, więc Agnieszka postanowiła urozmaicić przepis i tym razem jest szakszuka z cukinią i papryką.

    👉Jak zrobić szakszukę❓

    Agnieszka zrobiła pyszną szakszukę na śniadanie, więc ja mam śniadanie, a dla Was jest nowy przepis. Jeśli znudziły się Wam tak ja mnie jajka sadzona, to szakszuka, to fantastyczna alternatywa.
    Zapraszamy na przepis na szakszukę z passatą i papryką.
    Mariusz i Agnieszka 
 

 
 Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  •  5 jajek
  •  mała cukinia
  •  pół dużej czerwonej papryki
  •  cebula
  •  1-2 ząbki czosnku
  •  2 łyżki oliwy/oleju
  •  280g passaty pomidorowej (w lecie możemy zastąpić świeżymi pomidorami)
  •  pół łyżeczki kuminu
  •  sól
  •  pieprz
  •  ewentualnie kawałeczek papryczki chili

Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na jajka w sosie majonezowo musztardowym

Jajka w sosie

   Urozmaicenie to podstawa. Były już jajka w majonezie, jajka w sosie tatarskim a dzisiaj jajka w sosie majonezowo-musztardowym.

    👉Jak zrobić jajka w sosie majonezowo-musztardowym❓

    Można zrobić jajka na wiele sposobów dzięki temu jajka nigdy się nie znudzą. Jeśli chcecie wypróbować nowy smak, to Agnieszka spieszy Wam z pomocą...
    Zapraszamy na przepis na jajka w sosie majonezowo-musztardowym.
 
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 8 jajek
  • 100g majonezu
  • 50g musztardy francuskiej
  • porządna garść dowolnej sałaty
  • sól
  • pieprz
  • kiełki, szczypiorek lub inna zielenina do posypania 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 22 marca 2024

Przepis na pieczone brokuły z mozzarellą

Brokuły zapiekane z serem


    Ten przepis to zarówno przekąska, kolacja, jak również dodatek do obiadu. 

👉Jak zrobić brokuły do obiadu z piekarnika❓ 

   Warto zrobić szybko, prosto i łatwo, bo po co komplikować prosty przepis... 
   Zapraszamy na przepis na brokuły z piekarnika.
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 
 

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 3 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • ser mozzarella w kulkach (ok. 1,5 kulki) można zamienić na mozzarellę twardą 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗