Nieraz potrzeba zrobić szybką sałatkę. Jak widać nawet film z przepisem
na tą sałatkę jest krótki, więc sałatkę robi się w mig.
👉Jak zrobić sałatkę z makaronem orzo❓
Zrobienie sałatki to kwestia ugotowania makaronu orzo (krok 1),
pokrojenia warzyw (krok 2) i zrobienie sosu (krok 3), co oczywiście jest
w filmie. Krok 4 to wymieszanie i wpakowanie do lodówki do schłodzenia.
Zapraszamy na przepis na sałatkę z makaronem orzo.
Przepis na sałatkę z makaronem orzo (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z makaronem orzo, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Gotowanie makaronu [00:50]: Na początku należy ugotować makaron ryżowy (orzo) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krojenie warzyw [01:37]: Rzodkiewkę i ogórek kroi się w kostkę, a koperek drobno sieka.
Przygotowanie sosu [02:43]: Do majonezu i gęstej śmietany przeciska się czosnek, a następnie całość dokładnie miesza.
Łączenie składników [03:11]: Przestudzony makaron dodaje się do pokrojonych warzyw, a następnie wlewa przygotowany sos i wszystko dokładnie miesza.
Chłodzenie [03:53]: Gotową sałatkę należy schłodzić przed podaniem.
Żeberka to chyba najbardziej ulubiona część prosiaka jaką lubię. Nawet
bardziej niż kotlety schabowe.
👉Jak zrobić żeberka pieczone w piekarniku❓
Zanim dotrzemy do tematu piekarnika, który jest w drugim etapie, to
musimy najpierw zrobić coś ważnego, czyli odpowiedzieć sobie na pytanie:
👉Jak zrobić marynatę do żeberek❓
Zapoznać się z tematem i zamarynować żeberka, a potem dopić resztę
piwa...
Jak zrobicie takie fajne żeberka jak robi Agnieszka, to zobaczycie sami,
że warto zmienić wiarę z wyznawców schabowych -schaboemitów i dołączyć
do sekty żeberkowej - żeberkistów.
Zapraszamy na przepis na żeberka z piekarnika w naczyniu.
1 czubata łyżeczka papryki wędzonej słodkiej lub ostrej
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
czubata łyżeczka soli
pieprz
Przygotowanie:
Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania soczystych żeberek pieczonych w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku składa się z dwóch etapów [00:58]:
Etap 1: Marynowanie żeberek
Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą musztardę i olej lub oliwę z przyprawami, takimi jak majeranek, wędzona słodka papryka, imbir, rozmaryn, czosnek granulowany, sól i pieprz [01:04].
Posmaruj żeberka przygotowaną marynatą i ułóż je w pojemniku [01:55].
Szczelnie zamknij pojemnik i wstaw żeberka do lodówki na co najmniej dwie godziny. Możesz je również marynować przez całą noc [02:26].
Pół godziny przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki, aby się ociepliły [02:34].
dowolne przyprawy (u mnie papryka słodka i czosnek granulowany)
Przygotowanie:
Przepis na bezglutenowe bułeczki z ciecierzycy (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bezglutenowych bułeczek z ciecierzycy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciecierzycy [00:59]: Suchą ciecierzycę należy namoczyć na całą noc. Następnego dnia wylewa się wodę i przepłukuje ciecierzycę świeżą, bieżącą wodą, a następnie pozwala jej odcieknąć.
Miksowanie ciecierzycy [01:43]: Namoczoną ciecierzycę należy zmiksować.
Dodawanie składników i mieszanie [01:50]: Do zmiksowanej ciecierzycy dodaje się łuskę babki jajowatej, sól, oliwę lub olej, przyprawy (w tym przypadku granulowany czosnek i paprykę) oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w occie jabłkowym. Całość należy dokładnie wymieszać [02:25].
Odpoczynek ciasta [02:38]: Po dokładnym wymieszaniu ciasto zostawia się na 10 minut, aby napęczniało.
Formowanie bułeczek [02:59]: Po upływie 10 minut można przystąpić do formowania bułeczek. Dłonie można zwilżyć oliwą lub olejem, aby ułatwić formowanie [03:02].
Pieczenie [04:30]: Uformowane bułeczki wkłada się do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecze przez 40 minut, lub nieco dłużej, aż uzyskają rumiany kolor.
Mięso wołowe nie gości często na stołach większości polaków. Przyczyn
może być kilka, jedną z nich na pewno będzie cena mięsa.
👉Jak zrobić Chili Con Carne❓
Dlatego też jest znacznie mniej przepisów na wołowinę niż na inne mięsa,
chociaż ośmielę się stwierdzić, że jeszcze mniej przepisów jest na
dziczyznę... Od dziś to może się zmienić i mamy nadzieję, że Agnieszka
natchnie Was i zrobicie Chili con carne, które jest zdecydowanie
łatwiejsze niż zrobienie steka wołowego i na pewno wymaga mniej wprawy.
Zapraszamy na przepis na Chili Con Carne z mielonego mięsa wołowego.
Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem [04:27].
Serwowanie
Gotowe chili con carne posyp obficie kolendrą lub natką pietruszki [04:37].
Danie można podawać z ryżem, chipsami tortilla, plackami tortilla [05:04], lub dla osób na diecie rozdzielnej/niskowęglowodanowej, bez dodatków, np. z kwaśną śmietaną [05:11].
Tym razem kolejna FIT zapiekanka, która u nas w domu pojawia się dość
często z różnymi wariacjami, opcjami... Zależy jaką Agnieszka ma akurat
wenę i co przyniesie finezja.
👉Jak zrobić zapiekankę brokułowo-pieczarkową❓
Prosta robota i czas zapiekania krótszy niż jak się napakuje do środka
coś mięsnego... Zapiekanka jest oczywiście białkowa, jest fit i nie
tylko zgodna z dietą rozdzielną, a także z KETO i Low Carb.
Zapraszamy na przepis na zapiekankę brokułowo-pieczarkową.
Przepis na zapiekankę brokułowo-pieczarkową (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanki brokułowo-pieczarkowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Gotowanie brokuła [00:55]: Brokuł należy ugotować na parze lub w wodzie.
Smażenie pieczarek [01:09:00]: Na maśle podsmażamy całe kapelusze pieczarek.
Dodawanie cebuli [02:20:00]: Cebulę pokrojoną w kosteczkę dorzucamy do pieczarek i podsmażamy.
Dodawanie czosnku i przypraw [02:44:00]: Czosnek pokrojony w kosteczkę lub plasterki dorzucamy do pieczarek. Następnie doprawiamy pieprzem i solą, podsmażając przez minutę lub dwie.
Układanie warstw [03:43:00]: Na dno naczynia wykładamy ugotowany brokuł, a na niego podsmażone pieczarki.
Przygotowanie masy jajecznej [04:31:00]: Gęstą śmietanę, jajka, bazylię, czosnek granulowany, sól i pieprz dokładnie mieszamy.
Zalewanie zapiekanki [05:16:00]: Masę jajeczną wylewamy na brokuły i pieczarki.
Dodawanie sera [05:36:00]: Ścieramy żółty ser i posypujemy nim wierzch zapiekanki.
Pieczenie [06:04:00]: Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg). Przez pierwsze 20 minut pieczemy z przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15-20 minut, aby wierzch się zarumienił.
Dekoracja [06:34:00]: Gotową zapiekankę można posypać dowolną zieleniną.
Jako dziecko nie lubiłem kotletów mielonych. Szczególnie wtedy gdy były
suche.
Inaczej sprawa wyglądała z pulpetami. Były małe, mokre bo
pływały w sosie. Oczywiście najczęściej były pulpety w sosie
pomidorowym, ale ile można jeść pulpety w sosie pomidorowym?
👉Jak zrobić pulpety❓
Jak już się Wam znudzą pulpety w sosie pomidorowym, a może już się Wam
znudziły, to Agnieszka ma dla Was fantastyczną propozycje, zróbcie
pulpety w sosie śmietanowo pieczarkowym.
Zapraszamy na przepis na pulpety w sosie pieczarkowo-śmietanowym.
Przepis na pulpety w sosie śmietanowo-pieczarkowym (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pulpetów w sosie śmietanowo-pieczarkowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie mięsa [01:08]: Należy zagnieść mięso z dodatkami, takimi jak jajko, pieprz, sól, majeranek, mąka łubinowa, sojowa lub kokosowa, a także posiekana w kostkę cebulka [02:08].
Formowanie pulpetów [02:43]: Po dokładnym wymieszaniu mięsa, formuje się z niego pulpety o dowolnej wielkości.
Obsmażanie pulpetów [02:54]: Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmaża się pulpety z każdej strony partiami, aż będą złociste.
Smażenie pieczarek [05:23]: Na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się pulpety, należy podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki, delikatnie je soląc.
Dodanie czosnku [05:47]: Gdy pieczarki zmiękną, dodaje się do nich czosnek.
Duszenie z pulpetami [05:53]: Do pieczarek i czosnku na patelni wkłada się podpieczone pulpety i wlewa słodką śmietankę 30%. Całość należy przykryć i dusić, co jakiś czas obracając pulpety [06:10].
Zagęszczanie sosu [06:36]: Pod koniec duszenia, by sos się zagęścił, można zdjąć pokrywkę i dusić pulpety dalej bez przykrycia.
Doprawienie [06:28]: Pod koniec gotowania pulpety doprawia się solą i pieprzem.
Podanie [07:04]: Gotowe danie posypuje się obficie natką pietruszki lub koperkiem.
Lekka i smaczna FIT sałatka, na każdą chwilę gdy chcemy coś zjeść i nie
czuć się objedzeni, przeciążeni i zmęczeni. Na dodatek zdrowa i pożywna,
nie wspominając już o odkwaszeniu organizmu dzięki buraczkom...
👉Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraków❓
Łatwa i szybka w zrobieniu. Warto tylko pamiętać, że najlepiej smakuje
jak jest schłodzona, więc warto przygotować wcześniej😁
Zapraszamy na przepis na sałatkę z pieczonych buraków.
Przepis na sałatkę z pieczonych buraków (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z pieczonych buraków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Z roku na rok nasz tryb życia staje się coraz bardziej siedzący. Nawet
robotnik, który kiedyś kopał rów szpadlem siedzi coraz częściej na
wygodnym fotelu w koparce...
👉Jak zrobić keto chleb z mąki łubinowej❓
Jeśli chcemy unikać węglowodanów, to warto zrobić kanapki z chleba
niskowęglowodanowego. A jak zrobić chleb niskowęglowodanowy? To
dokładnie zaprezentuje Agnieszka w filmie.
Przepis na chlebek niskowęglowodanowy (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chlebka niskowęglowodanowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciasta
Najpierw należy wymieszać wszystkie suche składniki w misce [01:31:37].
Następnie w osobnej misce miesza się składniki mokre [01:52:13].
Wymieszane składniki sypkie dodaje się do mokrych i wszystko dokładnie miesza [02:52:03].
Gotowe ciasto ma być na tyle gęste, że można je nakładać łyżką i nie spływa z niej. Jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę mąki łubinowej [03:19:15].
Tak przygotowane ciasto odstawia się na 10 minut, aby napęczniało [03:39:18].
Pieczenie i studzenie
Po 10 minutach ciasto przekłada się do foremki o wymiarach 25x11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i rozprowadza po całej powierzchni [03:44:03].
Chlebek należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 70-75 minut [04:12:12].
Po upieczeniu uchyla się drzwiczki piekarnika i zostawia w nim chlebek na 10 minut [04:24:00].
Po tym czasie chlebek wyjmuje się z foremki i układa na kratce do całkowitego wystudzenia [04:36:18].
Dopiero po całkowitym wystudzeniu chlebek można kroić [04:55:08].
Przepis na duszonego kurczaka z pieczarkami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania duszonego kurczaka z pieczarkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Smażenie pałek z kurczaka: Pałki kurczaka należy posolić, popieprzyć i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu [01:52].
Przygotowanie cebuli, pieczarek i czosnku: W międzyczasie, gdy smaży się kurczak, należy pokroić cebulę w kostkę, a pieczarki i czosnek w plasterki [03:16].
Podsmażenie warzyw: Po usmażeniu kurczaka, na tym samym tłuszczu należy podsmażyć cebulę, aż się zeszkli [03:16]. Następnie dodaj pieczarki, delikatnie je posól i smaż, aż puszczą wodę [04:44]. Na koniec dodaj czosnek [05:24].
Duszenie dania: Do podsmażonych warzyw wlej słodką śmietankę 30% [05:33]. Dodaj paprykę (ostrą lub słodką) oraz majeranek, a następnie wszystko wymieszaj [05:33]. Włóż wcześniej obsmażone pałki kurczaka do sosu [05:53]. Przykryj patelnię i duś danie do momentu, aż mięso będzie miękkie [06:18]. Co jakiś czas mieszaj, aby uniknąć przypalenia [06:18]. Odkryj pokrywkę na 10 minut przed końcem duszenia, aby nadmiar płynu odparował, a sos lekko zgęstniał [06:35].
Tym razem przepis na bardzo ciekawe placki. Dlaczego? Bo jest to przepis
na placki bezglutenowe.
👉Jak zrobić placki bezglutenowe❓
Aby zrobić placki bezglutenowe wystarczy dobrać odpowiednie składniki.
Jak obejrzycie ten film to zaraz będziecie wiedzieć 2 rzeczy.
- po 1. - Jak zrobić placki z soczewicy? i
- po 2. - Jak zrobić placki bezglutenowe.
Zapraszamy na przepis na PLACKI Z SOCZEWICY czerwonej, oraz informacje
kiedy i jak przygotować soczewice do placków.
Przepis na bezglutenowe placki z soczewicy (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bezglutenowych placków z soczewicy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie soczewicy
Czerwoną soczewicę należy zalać wodą na noc [01:08].
Do namoczonej i odcedzonej soczewicy należy dodać wodę, zioła, paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz oraz oliwę [01:39].
Całość zmiksować na gładką masę. Konsystencja ciasta powinna być gęstsza niż na tradycyjne naleśniki, ale rzadsza niż na placki ziemniaczane [02:04, 02:41].
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać 2-3 łyżki wody [02:49].
Aby uzyskać wersję na słodko, należy pominąć sól i przyprawy [02:56].
Smażenie placków
Lekko natłuścić patelnię przed usmażeniem pierwszego placka [03:11].
Rozgrzać patelnię, a następnie wylać porcję ciasta i rozprowadzić ją po całej powierzchni [03:40, 03:48].
Po upieczeniu, placek należy obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę do zrumienienia [03:58, 04:22].
Gotowe danie
Takie placki można podawać z pastą warzywną lub innym ulubionym sosem [05:18].
Mogą być również podawane na słodko z dżemem lub miodem [03:02].
Agnieszka zrealizowała dziś przepis mocno białkowy. Nawet jeden z
dodatków sosu zawiera aż 27,5g/100g białka. Dzięki temu mamy w naszym
obiedzie nie tylko białko z kurczaka, ale również i inne źródło białka i
większa porcja białka...
👉Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie orzechowym❓
Teraz kolej na Was! Zróbcie pierś z kurczaka w sosie orzechowym, czyli
obiad extra białkowy.
Zapraszamy na przepis na pierś z kurczaka w sosie orzechowym.
niepełna szkl. słodkiej śmietanki 30% (można zamienić na 18% lub 12%)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
kilka łyżek dowolnego tłuszczu (można użyć oleju z suszonych pomidorów)
Przygotowanie:
Przepis na kurczaka w sosie orzechowym (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kurczaka w sosie orzechowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Na pierwszy rzut oka nie miałem żadnych skojarzeń co do tej pasty z
papryki, pomidorów i cukinii. Dopiero jak spróbowałem to mnie oświeciło.
Smakiem przypomina mój ulubiony dodatek do mięsa, który jadłem zawsze w
Chorwacji. Do mięs grillowanych, a przede wszystkim do cevapcici zawsze
dostawałem, lub zamawiałem AJVAR.
👉Jak zrobić pastę warzywną jako dodatek do mięsa na obiad❓
Na początku Aga powiedziała, że to będzie pasta z cukinii i papryki do
kanapek. Jak już spróbowałem, to wiem, że mogę polecić Wam jako idealny
dodatek do mięs na grilla... A sezon grillowy już tuż, tuż... 🔥
Przepis na pastę warzywną z papryki i cukinii (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasty warzywnej z papryki i cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie warzyw:
Warzywa, takie jak papryka, cukinia, pomidor, cebula i czosnek, są krojone na mniejsze kawałki [00:51].
Następnie są układane na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [00:51].
Skropione oliwą i wkładane do piekarnika [01:00], [02:28].
Pieczenie:
Warzywa piecze się w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 20-25 minut, aż papryka będzie pomarszczona i lekko przypieczona [02:33].
Miksowanie:
Po upieczeniu z pomidorów i papryki ściąga się skórkę [03:06].
Pozostałe warzywa przekłada się do blendera i miksuje. Pasta nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać większe kawałki [03:54].
Duszenie:
Zblendowane warzywa przekłada się do rondelka [04:04].
Dodaje się przecier pomidorowy, ocet winny, oliwę, paprykę wędzoną, sól i pieprz [04:35].
Całość dusi się na kuchni, aby zgęstniała i smaki się połączyły [05:14].
Należy co jakiś czas mieszać, aby pasta się nie przypaliła [05:31].
Nie ma jak sałatka, która jest fit. Czyli sałatka z tuńczykiem, czyli
czymś białkowym i rożnymi warzywami. Oczywiście najlepiej jak w takiej
sałatce nie ma składników wysoko-węglowodanowych jak ryż, makaron lub
ziemniaki...
👉Jak zrobić sałatkę z tuńczyka❓
W tym przepisie kolejna propozycja przepis na sałatkę z tuńczykiem.
Podstawowa szakszuka już była zrobiona na śniadania wiele razy, więc
Agnieszka postanowiła urozmaicić przepis i tym razem jest szakszuka z
cukinią i papryką.
👉Jak zrobić szakszukę❓
Agnieszka zrobiła pyszną szakszukę na śniadanie, więc ja mam śniadanie, a
dla Was jest nowy przepis. Jeśli znudziły się Wam tak ja mnie jajka
sadzona, to szakszuka, to fantastyczna alternatywa.
Zapraszamy na przepis na szakszukę z passatą i papryką.